Ilmaveivi Säätytalolle

Kuulittekos eilen poksahtelua Keilaniemen suunnalta? *Poks* *poks* sanoivat šampanjapullot Fortumin pääkonttorin ydinvoimalaosastolta, kun Vihreät siirtyivät oppositioon.

* * *

No, vitsit sikseen. Oikeasti hallitusneuvottelujen tuoreet käänteet antavat aihetta erittäin suureen huoleen.

Kun Vihreät päätti pakata kamansa Säätytalolta, jää Kataisen ainoaksi realistiseksi vaihtoehdoksi kokeilla mitä persujen Timo Soini sanoo. Olikin varsin odotettavaa, että Kepu vaatii tätä myös.

Periaatteessa persujen saaminen hallitusvastuuseen on periaatteessa hyvä ajatus. Mutta asiassa on kaksi ongelmaa.

1. Persuryhmän epäkypsyys. Ryhmä on toistaiseksi saanut aikaiseksi yhden julkilausuman, josta useat persut ryhmän puheenjohtajasta alkaen ovat todenneet että ”ohhoh en ehkä lukenut sitä huolella”.

Persuryhmän ilmeinen epäkypsyys tarkoittaa sitä, että ryhmä on vaarassa hajota kahtia vaalikauden aikana. Soini tietää tämän. Ja toki myös muut puolueet tietävät tämän. Juuri siksi on hyvä idea ottaa pessyt mukaan hallitukseen kantamaan vastuuta. Tämä totuus ei muutu miksikään, vaikka hallituksessa olisi Kokoomuksen sijasta kepun tai demarien runko.

Koska persujen hajoaminen on mahdollista, hallitukseen täytyy ottaa mukaan myös pienpuolueita. RKP ja uskollisesti hallitusneuvotteluissa yllättävän rakentavasti työskennellyt Kristillisdemokraatit tulevat olemaan myös uudessa sinisemmässä sateenkaaressa.

Tältä pohjalta voisi jo rakentaa hallituspolitiikkaa, mutta asiassa on vielä toinenkin ongelma.

2. Eurooppa-politiikka. Eurooppa-asioissa on edessä valtavan vaikeita päätöksiä:

  • Kreikan tukipaketin seuraava erä pannaan maksuun kesäkuussa ja tämä mitä ilmeisimmin tarvitsee jäsenmailta siunauksen.
  • Euroopan rahoitusmekanismin pysyvä versio (EVM).

Nämä kummatkin ovat helkkarin isoja ja vaikeita kysymyksiä.

Periaatteessa on typerää, että ulkopoliittinen kysymys nousee tärkeämmäksi kuin maan sisäiset kysymykset. Mutta kaikki vastuulliset puolueet ymmärtävät että jos Suomi lähtee EU:n suhteen ajamaan itseään kategoriseen nurkkaan, seuraukset ovat meille huonot. Hyvät suhteet EU:n sisällä ovat Suomelle äärettömän tärkeitä.

Näiden kahden kysymyksen lisäksi EU-asioista tulee tulevaisuudessa varmuudella lisää todella suuren luokan kysymyksiä. Ja vaikka hallitustunnustelija vaihtuisi Kataisesta Urpilaiseen, aivan samat ongelmat olisivat edessä tuolloinkin! Demarien ja Kokoomuksen EU-politiikasta ei juuri eroja löydy.

Jotta EU-asiassa saataisiin kompromissi, tarvitaan todellinen politiikan ilmaveivi.

Sellaisen sopii toivoa löytyvän. Muuten meillä on varmuudella edessä uudet eduskuntavaalit.

Katainen on jo varsin selvästi näyttänyt, että ei halua pääministeriksi hinnalla millä hyvänsä.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu