Ilmaveivi Säätytalolle
Kuulittekos eilen poksahtelua Keilaniemen suunnalta? *Poks* *poks* sanoivat šampanjapullot Fortumin pääkonttorin ydinvoimalaosastolta, kun Vihreät siirtyivät oppositioon.
* * *
No, vitsit sikseen. Oikeasti hallitusneuvottelujen tuoreet käänteet antavat aihetta erittäin suureen huoleen.
Kun Vihreät päätti pakata kamansa Säätytalolta, jää Kataisen ainoaksi realistiseksi vaihtoehdoksi kokeilla mitä persujen Timo Soini sanoo. Olikin varsin odotettavaa, että Kepu vaatii tätä myös.
Periaatteessa persujen saaminen hallitusvastuuseen on periaatteessa hyvä ajatus. Mutta asiassa on kaksi ongelmaa.
1. Persuryhmän epäkypsyys. Ryhmä on toistaiseksi saanut aikaiseksi yhden julkilausuman, josta useat persut ryhmän puheenjohtajasta alkaen ovat todenneet että ”ohhoh en ehkä lukenut sitä huolella”.
Persuryhmän ilmeinen epäkypsyys tarkoittaa sitä, että ryhmä on vaarassa hajota kahtia vaalikauden aikana. Soini tietää tämän. Ja toki myös muut puolueet tietävät tämän. Juuri siksi on hyvä idea ottaa pessyt mukaan hallitukseen kantamaan vastuuta. Tämä totuus ei muutu miksikään, vaikka hallituksessa olisi Kokoomuksen sijasta kepun tai demarien runko.
Koska persujen hajoaminen on mahdollista, hallitukseen täytyy ottaa mukaan myös pienpuolueita. RKP ja uskollisesti hallitusneuvotteluissa yllättävän rakentavasti työskennellyt Kristillisdemokraatit tulevat olemaan myös uudessa sinisemmässä sateenkaaressa.
Tältä pohjalta voisi jo rakentaa hallituspolitiikkaa, mutta asiassa on vielä toinenkin ongelma.
2. Eurooppa-politiikka. Eurooppa-asioissa on edessä valtavan vaikeita päätöksiä:
- Kreikan tukipaketin seuraava erä pannaan maksuun kesäkuussa ja tämä mitä ilmeisimmin tarvitsee jäsenmailta siunauksen.
- Euroopan rahoitusmekanismin pysyvä versio (EVM).
Nämä kummatkin ovat helkkarin isoja ja vaikeita kysymyksiä.
Periaatteessa on typerää, että ulkopoliittinen kysymys nousee tärkeämmäksi kuin maan sisäiset kysymykset. Mutta kaikki vastuulliset puolueet ymmärtävät että jos Suomi lähtee EU:n suhteen ajamaan itseään kategoriseen nurkkaan, seuraukset ovat meille huonot. Hyvät suhteet EU:n sisällä ovat Suomelle äärettömän tärkeitä.
Näiden kahden kysymyksen lisäksi EU-asioista tulee tulevaisuudessa varmuudella lisää todella suuren luokan kysymyksiä. Ja vaikka hallitustunnustelija vaihtuisi Kataisesta Urpilaiseen, aivan samat ongelmat olisivat edessä tuolloinkin! Demarien ja Kokoomuksen EU-politiikasta ei juuri eroja löydy.
Jotta EU-asiassa saataisiin kompromissi, tarvitaan todellinen politiikan ilmaveivi.
Sellaisen sopii toivoa löytyvän. Muuten meillä on varmuudella edessä uudet eduskuntavaalit.
Katainen on jo varsin selvästi näyttänyt, että ei halua pääministeriksi hinnalla millä hyvänsä.
Ylipäätään demarien ja kokoomuksen politiikassa ei ole muita eroja kuin näennäisiä ja ehkä henkilöihin liittyviä. Ilmeisesti kekkonen ja romakkaniemi tajusivat että EU tukipaketit tulevat taatusti silmille ensi vaalikaudella joten oksennushallitus jäi muodostumatta. Pikkuvauva kätäinenhän ei osaa muuta kuin kammata tukkaansa ja hurmata puoti-puksut sun muut hoitsuopet niillä 3-4 kulloinkin opettelemallaan fraasilla. Jytky II pelko on siis suuri sillä muutenhan ”kolmesta suuresta” kaksi RKP apupuolueiksi ja siinähän se olisi, se perinteinen hallitus.
Ilmoita asiaton viesti
Kimmo Sasi väittää, että Suomi on jo hyväksynyt EVM-sopimuksen: http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Sasi+EU-poli…
Sinä vaikutat nuorelta ja teräväpäiseltä kokoomuslaiselta. Vastaa suoraan, eikö sinua vaivaa tuollainen paskanpuhe? Ei se neuvotteluilmapiiriä luultavasti ainakaan paranna.
Ilmoita asiaton viesti
Sasin täky on erittäin mielenkiintoinen. Saa nähdä miten Soini kommentoi siihen.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen on jälkikäteen keksitty väite, että äänestämällä Portugal-paketista suuri valiokunta olisi hyväksynyt EVM-sopimuksen. Kävin asiakirjoja läpi eduskunta.fi-sivustolta muutama viikko sitten ja nyt tuntuu siltä, että päätösten kuvauksia ja asiakirjojen järjestystä on jälkikäteen muuteltu. Olisi varmaan pitänyt ottaa kuvakaappaukset…
Yhdentekevää se sinänsä on, koska suuri valiokunta ei Suomessa voi hyväksyä valtiosopimuksia tai lisätä valtion taloudellisia velvoitteita. Sasilla ei ole täkyä vaan suoranaisia valeita.
Ilmoita asiaton viesti
Linkkaisitko noihin. En jaksaisi alkaa etsiä summanmutikassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä tiedote on mielestäni puppua, ja luulen, että olisin reagoinut siinä EVM-sopimuksen hyväksymiseen jo muutama viikko sitten, jos tällainen olisi silloin sivustolla ollut. En löytänyt uudestaan itse käsittelyn pöytäkirjaa, josta kyllä ilmenee, että valiokunta käsitteli vain Portugali-pakettia.
Se, mistä suuressa valiokunnassa äänestettiin, oli ”yhtyminen hallituksen linjaan” ja nimenomaan erilliseksi kysymykseksi nostetussa Portugal-asiassa. Eihän toimitusministeriöllä olisi voinut olla mandaattiakaan uittaa suuren valiokunnan kautta suuria poliittisia linjauksia uutta hallitusta tai uutta eduskuntaa sitoviksi.
http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/eduskunta/aja…
Ilmoita asiaton viesti
Onko EU pahuuden jumala, joka harjoittaa kostopolitiikkaa jos jäsenmaat uskaltavat olla eri mieltä ? Tuomitsee iänkaikkiseen kadotukseen ja helvettiin.
Ja miten se poikkeaa muinaisesta paavinkirkollisesta pakkoliitoksesta,
ja veronkeruusta.
Pysyvästä vakausrahastostakin on tulossa laiton salaseura, laillisten valtioiden sisälle.
Pois koko EU:sta, romahtaa se kuitenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Miten luulet Dari-anne Euroopan maille käyvän, kun he yksitellen alkavat neuvotella finanssi- ja kauppapolitiikasta USA:n ja Kiinan kanssa? Suomi vastaan Kiina ja USA. Belgia vastaan Kiina ja USA. Itävalta vastaan Kiina ja USA.
Jokainen maa vedettäisiin yksitellen kölin alta. Euroopan tulevaisuus olisi entistä synkempi. Euroopan maat tehtailisivat devalvaatioita kilpaa toistensa kanssa. Korot laukkaisivat pilvissä. Talous kutistuisi. En halua vaipua moiseen synkkyyteen, ainakaan yrittämättä. Meidän suuri mahdollisuus on neuvotella yhdessä muiden EU maiden kanssa noita talousmahteja vastaan. Se vaatii yhtenäistä Eurooppaa. Siitä on mielestäni kyse. Meidän omasta edusta.
EU-vastaisuus on kuin kommunismi. Voi jollakin ideologisella asteella toimia, mutta ei käytännössä.
Ilmoita asiaton viesti
Voi toimia käytännössä. Aika utopistista ajattelua että EU on joku ylijumala joka maagisesti vahvistaa kauppasuhteita. Sen ylijumalan todellisiin kasvoihin kätkeytyy kulissien takaista liittovaltioksi talouspakotteilla ajamista ja valtioiden taloudellisen itsemääräämisoikeuden siirtämistä EU:lle. Eikö nämä huoleta? Olisiko parempi että tämä Suomi missä me asutaan olisi käytännössä maakunta jolla on omat puolustusvoimat, ainakin toistaiseksi? Niin joo NATO, aivan.
Noissa isoissa liittovaltioissa on se huono puoli, että valta on keskitettyä, sellaista keskitetyn vallan valtiota EU:stakin on oltu sorvaamassa jo mukava tovi. Ei tarvita kuin kourallinen pikkuHitlereitä sinne johtoon. USA ja Kiina, antaa niiden käydä kauppaa keskenään kaksin jos ei meidän tuotteet kelpaa. Se on ainakin realiteetti, että niin kauan kuin ruoantuotanto on itsenäistä ja politiikassa on joku tolkku, ulkovaltojen on turha uhkailla talouspakotteilla. Aseellisella selkkauksella ja muilla asioilla uhkailut onkin sitten jo asia erikseen. Bilderberg.
http://joukopiho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/75287-mi…
EU-myönteisyys on kuin taloususkonto. Se voi luhistua ihmisten silti jäädessä pystyyn.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuslaiset voisivat kertoa millä tapaa ERVV:n ja EVM:n vastustaminen on EU- tai edes EMU-vastaisuutta, kun ei oikein minulle valkene.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteisessä rahajärjestelmässä on ihan välttämätöntä olla muun jengin mukana.
Ilmoita asiaton viesti
EMU:ssa on tästä syystä vakaussopimus, jonka taustalla on nimenomaan periaate siitä ettei muita maita tueta.
Käsittääkseni EMU:n sääntöihin ei mitään uusia vakausmekanismeja ole mahdollista lisätä, jos jokainen jäsenmaa ei niitä hyväksy. Jos joukko jäsenmaita haluaa lainata rahaa kriisimaalle, on se ko. maiden oma asia, mutta ei sillä EMU:n kanssa ole mitään tekemistä, kunhan lainaa myöntävien maiden oma talous pysyy vakaussopimuksen mukaisena…
Ilmoita asiaton viesti