Julkinen kiitos Arhinmäelle

Olen vilpittömän ilahtunut Alexander Stubbin voimakkaasta ulostulosta Suomen Eurooppa-politiikan aktivoitumisesta. Stubb lupaa aktiivista ja EU-myönteistä politiikkaa ja sitä totta vieköön tämä maa tarvitsee.

Olen vilkuillut hallitusohjelman läpi ja se on loppujen lopuksi siedettävä. Kun hallituksessa on kuusi varsin erilaista puoluetta, kompromissien tekeminen on yksinkertaisesti välttämätöntä.  Yksikään puolue – edes voitostaan humaltuneet persut – ei pysty tässä maassa sanelemaan muille puolueille ehdottomia ehtoja ja linjanvetoja. Tällaista ei tule myöskään hyväksyä – meille suomalaisille on lähes ainutlaatuista kyky pystyä sopimaan vaikeistakin asioista.

Vasemman ja oikean laidan laittaminen yhteen samaan hallitukseen tuo kuitenkin hallituksen vetäjälle väistämättä ongelman: hallitusohjelmasta puuttuu voimakas visionäärisyys ja selkeä suunta tulevasta. Kun vielä valtiontalous edellyttää voimakkaita vakauttamistoimia, hallituksen toimintavapaus kotimaan asioissa on hyvin rajallista.

Hallitusohjelma on kaiken kaikkiaan välttämättömyyksien taidetta. Asialliset hommat hoidetaan. Mutta siihen se jääkin.

Visionäärisyyden ja  uuden kehityksen suunnan puute aikaansaa Suomen ja suomalaisen taloudellisen dynamiikan jämähtämisen paikoilleen. Meillä ei olisi hirveästi tällaiseen varaa. Metsäteollisuuden ja Nokia-sektorin radikaalit rakennemuutokset huutaisivat pikemminkin aktiivista yhteiskunnallista kehitysprojektia kuin saavutettujen etujen puolustamista ja paikallaan sutimista.

Juuri tämän takia aktiivinen Eurooppa-politiikka on äärimmäisen tärkeää.

Eurooppa on Suomelle helpoin ja tehokkain tie saavuttaa jotain uutta. Jos ja kun Euroopan integraatio saadaan vauhtiin, Suomella on ainutlaatuinen tilaisuus olla mukana eturivissä hyötymästä lähes 500 miljoonan ihmisen yhteistoiminta- ja markkina-alueesta.

Voimakkaasti yhdentyvä ja kehittyvä Eurooppa tarjoaa Suomelle jotain kultaakin kalliimpaa: uusia mahdollisuuksia. Euroopan kehittymisellä on mahdollisuus saada Suomen talouteen ja yhteiskuntakehitykseen paljon kaivattua dynamiikkaa. 

Stubbin tärkeä työ ansaitsee kaikkien osapuolten vahvan tuen.

Erityisen ilahduttavaa on ollut nähdä kuinka Vasemmistoliitto on uskaltanut vaientaa puolueensa taantumukselliset euroänkyrät. Puolueelta on erinomaisen rohkea ja suoraselkäinen päätös tunnustaa joidenkin taantumuksellisten ehdokkaittensa EU-kielteisyyden olleen tyhjänpäiväistä uhittelua ja lähteä mukaan Suomen historian Eurooppa-myönteisimpään hallitukseen.

Paavo Arhinmäki on osoittanut olevansa erinomaisen joustava ja visionäärinen vasemmistojohtaja. Hän jos kuka kykenee haastamaan Timo Soinin vasemmalta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu