Tänään Oslo, huomenna Helsinki?

Kesälomakuukauden toiseksi viimeinen viikonloppu sai synkän käänteen, kun uutiset Norjan terrori-iskusta ilmestyivät iltauutisiin. Tämänhetkisten tietojen mukaan vaikuttaa siltä, että terroristit ovat iskeneet paitsi Oslon keskustan hallintorakennukseen, myös nuorison kesäleirille.

Toistaiseksi on vielä epäselvää mikä ryhmittymä on kyseessä. On vielä arvailujen varassa, onko kyse esimerkiksi kotimaisista anarkisteista vai ulkomaisista jihadisteista. Leirillä ampunut mies on tosin jo vahvistettu norjalaiseksi.

Terrorismissa ei ole kerrassaan mitään hyväksyttävää, eikä sitä ole hyväksyttävää selittää millään tavalla. Aseellinen hyökkäys lasten kesäleirille on alhaisinta, mitä kuvitella saattaa.

Selitykset Norjan osallistumisesta Nato-operaatioihin Libyassa tai Afganistanissa eivät oikeuta millään muotoa nyt tehtyjä tapahtumia. Kannattaa muistaa Ruotsin vastaavat täysin provosoimattomat iskut.

Terroristit eivät tarvitse syitä. Terroristit etsivät tekosyitä.

Liian aikainen johtopäätöksien tekeminen ei ole järkevää. Meidän kannattaa odottaa rauhassa mitä viranomaisten ja tiedusteluelinten tutkinta selvittää.

Pää kylmänä siis.

Meidän ei tule sännätä suin päin ympäriinsä kuin päättömät kanat. Poliittiset terroristit hakevat yhteiskuntajärjestelmän ja politiikan muutosta. Tätä palkintoa heille ei tule antaa. Meidän ja vain meidän tulee edelleenkin itse päättää omista asioistamme.

Meidän ei tule jähmettyä kauhusta ja antaa pelolle valtaa.

* * *

Vaikka pää tulee pitää kylmänä, Suomen kannalta Norjan tapaukset ovat huolestuttavia.

On hädin tuskin kulunut puolta vuottakaan siitä, kun terroristit iskivät Tukholmaan. Pahuus on saapunut Pohjolaan.

Tukholma toissapäivänä. Oslo tänään.

Onko huomenna Helsingin vuoro?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu