Ulkoistetaan vankilat
Norjan terroristiampuja ja pommimies Anders Behring Breivik
on näillä näkymin pääsemässä kärsimään tuomiotaan huippumoderniin ja –mukavaan norjalaiseen
vankilaan. Sellien varustukseen kuuluvat muun muassa vaaleat seinät, valoisat
ikkunat ja taulutelevisio. Lisäksi vangeilla on hyvin aikaa moniin harrastuksiin.
Onpa vankilassa myös oma äänitysstudionsa ja pieni ”panoluukku” iloisia perhetapahtumia varten. Breivikille tämä tulee varmasti tarpeen, sillä hän tulee takuuvarmasti saamaan maahanmuuttokriittisiltä naisilta säkkikaupalla rakkauskirjeitä.
Samaan aikaan Suomessa vankeinhoitoviranomaiset tuskailevat
riittämättömiä vankiloita ja osittain tämän ansiosta harkitaan muun muassa
jalkapanta-vankeutta.
Olisiko meidän aiheellista alkaa ajatella vankeinhoidosta
hieman luovemmin?
Suomi ja Norja voisivat hyvinkin harkita vankilapalveluiden
ostamista esimerkiksi Venäjältä. Lehtitietojen mukaan esimerkiksi Siperiassa on
monia tähän hyvin soveltuvia laitoksia, jotka käyvät vajaamiehityksellä.
Tällaisen ratkaisun kustannukset voisivat olla hyvinkin
kotimaista vankilasäilytystä edullisemmat.
Ai juku, sepä oli räjähtävä linjaus. Ihan itsekö keksit?
Ilmoita asiaton viesti
Don’t feed the troll
Ilmoita asiaton viesti
Myös Breivikin teon takana oli kosto heitä kohtaan, jotka hän näki pahoina.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tosiaan ollut ensimmäinen kerta, kun tämä ajatus on tuotu esiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ollut eka kerta tämä ehdotus vankiloiden ulkoistamisesta itänaapuriin. Tosin en ihmettele, että kokoomuslainen sitä ehdottaa. Ulkoistamisessa ”kansallisella” kokoomuksella on pitkät perinteet. Kokoomushan taisi olla ratkaisevassa osassa kun itsenäisyytemme aamunkoitteessa Suomen hallitsijakin haluttiin ulkoistaa. Kunigas piti tänne saada Saksasta asti. Liekö ollut ajatus semmoinen, että suomalainen ei kelpaa Suomen valtion päämieheksi?
Ilmoita asiaton viesti
Hei! Itsekin ensin ärsyynnyin vankilakuvauksesta. Olin miettinyt sitä, kuinka lapsiin väkivaltaa kohdistavat ovat pohjasakkaa vankilahierarkiassa ja kuinka murjaajan kaipaama huomio kaltereiden takana olisikin jotain aivan muuta.
Mutta. Kuulin että Norjassa tarkoistus on sopeuttaa vangit takaisin yhteiskuntaan, uusimisprosentti on jotain 20. Suomessa se on korkeampi. En nyt ehdi tarkastaa rikosseuraamusviraston sivuilta, mutta muistaakseni 30-40 ensikertalaisilla ja sitten jo 50-60 jos kierre alkaa. Jos hyvillä oloilla saadaan enemmän yhteiskuntakelpoisia ihmisiä, säästyy yhteiskunnan rahaa ja inhimillistä kärsimystä. Eri asia ovat nämä Norjan-murhaajan tapaiset hirviöt joista tuskin koskaan tulee yhtään mitään. Ainakin kontaktit ulkomaailmaan ja mediaan pitää ehdottomasti jatkossakin kieltää. Eristys on teollaan reaktioita janoavalle hyvä ratkaisu.
Jarkko Simonen: minusta tämän psykopaatin ajatuksissa ei ollut mitään logiikkaa. Miksi hän näki demarinuoret pahoina? (ja ihaili putinia, inhosi marxismia..)
Ilmoita asiaton viesti
Simosen kritiikin kärki taisi olla se, että tässäkin blogissa koston henki lienee vahvoilla.
Terveisin Kalevi Kämäräinen
Ilmoita asiaton viesti
Periaatteessa vankilat voisi myös yksityistää. Kun ne toimisivat liikeperiaatteella voittoaan maksimoiden, ei olisi pelkoa, että vangit pääsisivät liian helpolla.
Jos yksityisiä vankiloita ei tuettaisi lainkaan verovaroin, niin niiden tulonmuodostus tapahtuisi vangeilla teetetyn työn tulosten myymisestä. Vankeja voitaisiin myös kuljettaa muualle maahan erilaisille työmaille, jolloin työn tilaaja maksaisi vankilalle korvauksen.
Esimerkiksi USA:n eteläosissa on paljon ulkotyömaita, mm. puuvillaplantaasheja, joissa vangit työskentelevät kahle ja pallo jalassa karkaamisvaaran eliminoimiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Vankeinhoito on julkisen vallan käyttöä, joten vankiloiden yksityistäminen törmää perustuslaillisiin ongelmiin kirkkaasti pahemmin kuin yksityinen pysäköinninvalvonta yksityisalueilla.
Terveisin Kalevi Kämäräinen
Ilmoita asiaton viesti
Perustuslakia tältä osin muuttamalla tai sen tulkintaa laajentamalla voitaisiin kuitenkin ratkaista vankeinhoidon aiheuttama taloudellinen rasite veronmaksajille ja kaikki rikolliset saattaa vankilaan.
Esimerkiksi juuri USA:ssa yksityiset vankilat ovat mahdollistaneet sen, että vankilapaikoista ei ole pulaa eikä se aiheuta taloudellista rasitetta liittovaltiolle.
Esimerkiksi USA:ssa on noin kaksi ja puoli miljoonaa vankia, eli noin 25% kaikista maailman vangeista eikä siellä ole painetta pienentää vankimäärää taloudellisista syistä johtuen.
Ilmoita asiaton viesti
Minuta kirjoitukseni varsinainen pointti on ehdotus vankeinhoitopalvelun ostamisesta ulkomailta.
Siperialaisella vankilalla lie aika lailla toisenlainen pelotevaikutus kuin suomalaisella lepokodilla.
Luonnollisesti vangit voitaisiin siirtää kotimaiseen vankilaan kun vapauttamisen aika lähestyy.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ymmräsin, mutta oma ehdotukseni on realistisempi.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä vankien kyykyttäminen ja kidutusmentaliteetti vituttaa minua yhä enemmän. Täytyy olla oma elämä paskaa, että jaksaa olla vangeille kateellinen.
Ossi Mäntylahti! Yritä nyt löytää elämä, jotta ei tarvitsisi olla vangeille kateellinen. Ajatuksesi löyhkää ja olet mielestäni kaikin tavoin halveksittava.
Kakkariini ruikkii nimimerkillä omia hätäpaskojaan yhä tänne vaan.
Olen kirjoittanut juuri kaltaisistanne avauksen, jonka jokainen voi käydä tsekkaamassa:
http://mikaelkuunwalo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/631…
Ilmoita asiaton viesti
Minusta on vähän mautonta, että Kuusela rinnastaa toimeentulotuella elävät (esimerkiksi yksinhuoltajat) ja vangit.
Ilmoita asiaton viesti
?Mistä herra kaikkitietävä on saanut päähänsä ,että toimeentulotuella elävät on yksinhuoltajia…huh huh tuota sun todellisesta elämästä vieraantumistasi.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentti J. Gagarinille 28.7.2011 14:25
Kyllä USA:ssa painitaan vankimäärää koskevan ongelman kanssa.
http://www.avvo.com/legal-guides/ugc/sentencing-al…
Perustuslain muuttamiseen puolestaan on aika korkea kynnys (esimerkiksi tarvittava kansanedustajamäärä), joten vaihtoehtoiset keinot saattavat osoittautua helpommiksi.
Terveisin Kalevi Kämäräinen
Ilmoita asiaton viesti
Toki USA:ssa harrastetaan myös yhteiskuntapalvelua vaihtoehtona vankeudelle. Mutta sekään ei maksa mitään, koska siinä teetetään sellaista työtä, joka olisi pitänyt tehdä joka tapauksessa.
Lisäksi kun verrataan tilannetta USA:ssa ja Suomessa on muistettava, että USA:ssa on vankiloissa noin yksi prosentti väestöstä, Suomessa puolestaan noin yksi promille. Jos Suomen vankiluku välittömästi kymmenkertaistettaisiin, niin milläpä sen maksaisi?
Ilmoita asiaton viesti
Kommentti Ossi Mäntylahdelle 28.7.2011 14:33
Saattaisi kalskahtaa monen ulkomaalaisenkin korvaan kummalta, jos palaisimme tsaarinaikaiseen malliin, jossa Siperiaan karkotus oli käytössä. No, useinhan tämä meidän systeemimme muutenkin venäläiseltä tuntuu ;-).
Terveisin Kalevi Kämäräinen
Ilmoita asiaton viesti
Toki nyt rusinat voi aina pullasta noukkia – tsaarinkin leipomasta sellaisesta!
Ilmoita asiaton viesti
Mitämitä? Eikai Jani vihjaa, että Venäjällä olisi jotain ongelmia ihmisoikeuksien kanssa? Minähän etsin vain kustannustehokasta ratkaisua.
Ilmoita asiaton viesti
Pahoittelen pikaistunutta sävyäni, mutta trolliksi haukkuminen olisi vähän jo paljon. Viestin huonosti, että tämä aihe on todella kuollut hevonen.
Ilmoita asiaton viesti
Laissa ja sen toimeenpanossa voidaan tavoitella muutamia eri asioita:
1) kosto
2) rikoksen uhreille (joita ovat myös välittömien kohteiden omaiset jne) aiheutuneiden vahinkojen ja kärsimysten korvaaminen
3) rikollisuuden ehkäiseminen
Monesti erityisen törkeiden ja raakojen rikosten jälkeen niin mielipidekirjoituksissa kuin monissa muissakin jutuissa vaaditaan rangaistuksia joita ei voi perustella muuten kuin kostolla. Kosto ei kuitenkaan ole hyväksyttävä peruste nykyisten sopimusten tai perustuslain mukaan, joten laeissa ja oikeuden käytössä se on mukana vain siltä osin kuin toteuttavat ihmiset antautuvat tunteidensa vietäväksi.
Vahinkojen ja kärsimysten korvaaminen pyritään tekemään jollain tapaa, mutta koska henkistä vammaa ei rahalla voi korvata, jäävät korvaukset monesti vähäisiksi. Korvaukset voivat ottaa huomioon esim. nuoren ihmisen traumasta johtuvan pysyvän työkyvyttömyyden korvaamalla tulevan ajan tulonmenetyksen, mutta mikään ei korvaa niitä kärsimyksiä mitkä seuraavat läpi elämän. Tällä saraa uhrien (ml. omaisten ja läheisten) kuntouttamista voisi varmasti kehittää.
Rikollisuuden ehkäisemisen koostuu edelleen useasta osasta.
Ensinnäkin on rangaistuksen pelko: jos rikosta suunnitteleva katsoo kiinni jäämisen ja siitä seuraavan rangaistuksen liian suuriksi suhteessa rikoksella saavutettavaan hyötyyn, hän jättää rikoksen tekemättä. Tämä kuitenkin pätee vain suunnitelmalliseen rikollisuuteen, ei siihen suureen osaan joka tapahtuu pikaistuksissa, alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena, tai muuten sellaisissa tilanteissa joissa rikoksen toteuttaja ei ota huomioon tai ei piittaa rangaistuksesta. Joissain tilanteissa saattavat kovat rangaistukset jopa kääntää asetelman päälaelleen: jo tehdyistä teoista seuraava rangaistus on sellainen, ettei uusilla teoilla ole rangaistuksen kannalta merkitystä, ja näin teot voivat jatkossa olla entistä piittaamattomampia ja raaempia.
Toisekseen voidaan rikoksen tekijää sopeuttaa yhteiskuntaan. Osin kyse voi olla terapeuttisista keinoista joilla puututaan esim. persoonallisuuden ja toimintakyvyn ongelmiin, osin sosiaalisen sopeuttamisen keinoista sisältäen vaikkapa ammatin opiskelun ja vapautumisen lähestyessä työhön ja asuinympäristöön liittyviä toimia.
En tunne oikeusprosessia ja rikoksesta tuomitun sopeuttamisprosesseja, joten yllä todetut ovat vain muutamia hyvin yleisluontoisia keinoja. Kuitenkin nimenomaa viimeisin, eli rikoksen tekijän sopeuttaminen yhteiskuntaan, on jo pidemmän aikaa ollut tärkein. Sillä ei saavuteta kostoa, eikä voida osoittaa voimaa ja valtaa yli toisen ihmisen, mutta rikoskierteitä katkaistaan ja näin rikollisuutta vähennetään.
Vankeinhoidon ulkoistaminen tai jopa ulkomailta hankittava vankeinhoitopalvelu sopii tähän hyvin huonosti. Näillä keinoin siirrytään ennemmin pois sopeuttamisesta ja näin rikollisuuden vähentämisestä, kohti kostoa. Toki tällainen voi olla mediaseksikästä ja poliittisesti ääniä keräävää, mutta perustuslaillisilta ongelmiltaan toteuttamisekelvoton, ja yhteiskunnan kehityksen kannalta suuri askel taaksepäin.
Onko mahdollinen välitön alkuvaiheen taloudellinen hyöty sen arvoista, että yhteiskuntaa kovetetaan, ja rikollisuutta sekä rikosten raakuutta lisätään? Vähänkään pidemmällä aikavälillä mahdollinen alkuvaiheen taloudellinen hyöty katoaa kasvavan rikollisuuden torjumiseen sekä kasvavien vankimäärien ylläpitoon, eikä yhteiskunnallisia vaikutuksia moraaliin tai etiikkaan tai hyvinvointiin ole vielä edes pohdittu.
Ilmoita asiaton viesti
Kuules mäntylahti.Mitäs jos tehtäisiin niin,että metkustat ensimmäisellä junalla sinne Siperiaan ja katsastat ne vankilat.Sen jälkeen voit miettiä asiaa uudestaan.Hulluksi ei saa ketään haukkua,mutta nyt ollaan siinä rajoilla ,että tekisi mieleni sanoa jotain hieman pahasti sulle.Ja eiköhän ton Breivikin vetäminen esille tossa jutussasi ollut aika mautonta?Ei varmaan niin kauheasti sen kaverin istumiset vaikuta Suomen vankeinhoitoon.koita nyt hyvä mies herätä siitä lapsenunestasi ja ottaa selvää asioista ennekuin alat niitä paperille laittaa.Ehkä olisi parempi ,että rakentelet niitä tietokoneitasi vaan jatkossakin ja jätät tälläisten asioiden pohtimisen muille.
Ilmoita asiaton viesti