Persujen kannatus romahti Norjassa

Oikeistopopulististen puolueitten lyhyeksi jäävä kannatuspiikki Euroopassa on kääntynyt selvään laskuun ja ilmiö on kansainvälinen.

Norjan vaaleissa paikallisten persujen kannatus romahti ovensuukyselyjen perusteella kokonaista 7 prosenttiyksikköä 11,5 prosenttiin (-7 %-yks.). Kokoomuksen sisarpuolue Höyre ylsi 27,9%:n murskavoittoon (nousua +8,5%-yks.!). Demarit ovat edelleen suurin 32% (-1,3%-yks.) puolue Norjassa.

Kun Norjan tilannetta vertaa Tanskaan, trendi on selvä: myös Tanskassa paikallinen oikeistopopulistinen kupla on selvästi puhkeamassa ja rasismilla ratsastaneet puolueet ovat taantumassa niille kuuluvaan marginaaliasemaan.

Suomen kannalta totuus tullaan näkemään tulevissa kunnallisvaaleissa. Niissä perussuomalaiset tulevat saamaan toki edellistä kunnallisvaaleja kovemman tuloksen. Mutta Jytky kakkosesta puhuminen alkaa jo nyt kuulostaa lähinnä lapsellista ja sisällöttömältä uholta.

Syytäkään ei ole vaikea arvioida: varsinkin kunnallispolitiikassa persut ovat olleet liki täydellisen aikaansaamattomia.

Helsinkiläisenä äänestäjänä olen erityisen pettynyt Jussi Halla-ahon olemattomaan panokseen Helsingin kaupunginvaltuustossa. On aivan oikeutettua todeta, että Halla-aho ei ole valtuustokaudellaan saanut juuri mitään järkevää aikaiseksi.

Miksi ihmeessä valtuustoihin pitäisi äänestää väkeä, jonka merkittävin anti kunnalliseen päätöksentekooon on ollut kasvisruokapäivän kritisointi ja eduskuntavaalikampanjan suunnitteleminen?

Olenko väärässä? Todistakaa toisin. Kertokaa minulle yksikin Halla-ahon aikaansaama merkittävä poliittinen uudistus Helsingissä. 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu