Vihailta meni metaksi

Seurasin mielenkiinnolla TV2:n vihapuhetta käsittelevää iltaohjelmaa. Mutta jouduin pettymään. Keskustelu meni kovin suomalaiseen tyyliin metakeskusteluksi, eli keskusteluksi keskustelusta. Ei siis varsinaisesta asiasta. 

On jotenkin hassua, että esimerkiksi Hommafoorumin Turkkila peräänkuuluttaa juridisia määritelmiä vihapuheesta ennen kuin olisi halukas keskustelemaan asiasta. Ei kieli toimi näin. Ja varsinkaan asiallisen ilmaisun ei pitäisi olla kenellekään aikuiselle edes konseptina liian vaikea.

Pitäisikö meidän alkaa puhua ”vihapuheen” sijasta mieluummin vaikka vihan lietsomisesta tai aggressiivisen ja syrjivän asenneilmapiirin yllyttämisestä?

Kun keskustelu meni metatasolle, jäi varsinainen asia pitkälti käsittelemättä. Eli mitä vastuuta vihaa lietsovilla tahoilla on puheistaan. Englannissa ladeltiin vuosien vankeustuomioita mellakoihin yllyttämisestä. 

Niin ikään käsittelemättä jäi eduskunnan tuore päätös kriminalisoida suuressa salissa termin ”persu” käyttö. Ja Ruohonen-Lernerin möläytys Kokoomuksen ja RKP:n ”äärioikeistolaisuudesta”.

TV2:n väki olisi voinut tehdä työnsä paremmin myös taustatöiden ostalta. Nyt varsinkin vasemmistolaiset naiset huusivat koko ajan päälle ja keskeyttivät aivan asiallista argumentaatiota.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu