Packalén on oikeassa

Iltalehti on kysynyt kansanedustajilta heidän mielipidettään edustajien palkkojen alentamisesta ministerien tyyliin viidellä prosentilla. Olin aika hämmästynyt, kun luin tuloksista. Ainoa jutun oikeasti fiksu kommentti tuli perussuomalaiselta kansanedustajalta.

Persujen Tom Packalén oli jutussa haastatelluista kansanedustajista ainoa, jolla oli kanttia tyrmätä ehdotus pölhöpopulismina. Ja juuri sitähän se on. Propsit myös Wallinheimolle, Katajalle ja Salolaiselle, jotka eivät lähteneet mukaan hömppään.

Kansanedustajat ovat eduskunnassa tekemässä oikeasti erittäin tärkeää työtä. Ja tärkeästä työstä pitää maksaa asiallinen korvaus. Hyvä palkka on edellytys sille, että kansanedustajilta voidaan edellyttää ensiluokkaista käytöstä, asiallisuuta ja asioihin perehtymistä. Kansanedustajilla ei ole myöskään lomia, pekkaspäiviä tai saldovapaita. He ovat kansakunnan palveluksessa 24/7 ja kaunaisten kolumnistien kiertäviä kusilaareja.

Hyvä palkka on myös ennakkoedellytys kansanedustajien riippumattomuudelle. Ei se sovi, että edustajia ”sponsoroidaan” ties minkä etujärjestöjen taholta. Juuri tämän takia vaalirahoituksesta käyty kohu oli niin oleellinen ja aiheellinen.

Valtakunnan talouden kannalta kansanedustajien palkkioilla ei ole tuon taivaallista väliä. 

* * *

Jos haluaisimme oikeasti vaikuttaa julkisen sektorin palkkakuluihin, pitäisi koko virkamieskunnalle tehdä viiden prosentin haircut.

Tämän lisäksi julkisen sektorin lomaedut voitaisiin vallan hyvin normalisoida yksityisen sektorin esimerkin mukaisiksi.

Vai onko jonkun mielestä oikein, että tuottamattomalla julkisella sektorilla työskentelevät saavat enemmän lomia ja parempia etuja kuin tuottavalla yksityisellä sektorilla työtä tekevät?

Ei tosin ole hirveästi huolta siitä, että tällaiset ehdotukset menisivät mistään läpi. Suuri osa valtiollisista ja kunnallisista päättäjiltä kun tulee julkisen sektorin työntekijöiden joukosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu