Packalén on oikeassa
Iltalehti on kysynyt kansanedustajilta heidän mielipidettään edustajien palkkojen alentamisesta ministerien tyyliin viidellä prosentilla. Olin aika hämmästynyt, kun luin tuloksista. Ainoa jutun oikeasti fiksu kommentti tuli perussuomalaiselta kansanedustajalta.
Persujen Tom Packalén oli jutussa haastatelluista kansanedustajista ainoa, jolla oli kanttia tyrmätä ehdotus pölhöpopulismina. Ja juuri sitähän se on. Propsit myös Wallinheimolle, Katajalle ja Salolaiselle, jotka eivät lähteneet mukaan hömppään.
Kansanedustajat ovat eduskunnassa tekemässä oikeasti erittäin tärkeää työtä. Ja tärkeästä työstä pitää maksaa asiallinen korvaus. Hyvä palkka on edellytys sille, että kansanedustajilta voidaan edellyttää ensiluokkaista käytöstä, asiallisuuta ja asioihin perehtymistä. Kansanedustajilla ei ole myöskään lomia, pekkaspäiviä tai saldovapaita. He ovat kansakunnan palveluksessa 24/7 ja kaunaisten kolumnistien kiertäviä kusilaareja.
Hyvä palkka on myös ennakkoedellytys kansanedustajien riippumattomuudelle. Ei se sovi, että edustajia ”sponsoroidaan” ties minkä etujärjestöjen taholta. Juuri tämän takia vaalirahoituksesta käyty kohu oli niin oleellinen ja aiheellinen.
Valtakunnan talouden kannalta kansanedustajien palkkioilla ei ole tuon taivaallista väliä.
* * *
Jos haluaisimme oikeasti vaikuttaa julkisen sektorin palkkakuluihin, pitäisi koko virkamieskunnalle tehdä viiden prosentin haircut.
Tämän lisäksi julkisen sektorin lomaedut voitaisiin vallan hyvin normalisoida yksityisen sektorin esimerkin mukaisiksi.
Vai onko jonkun mielestä oikein, että tuottamattomalla julkisella sektorilla työskentelevät saavat enemmän lomia ja parempia etuja kuin tuottavalla yksityisellä sektorilla työtä tekevät?
Ei tosin ole hirveästi huolta siitä, että tällaiset ehdotukset menisivät mistään läpi. Suuri osa valtiollisista ja kunnallisista päättäjiltä kun tulee julkisen sektorin työntekijöiden joukosta.
”Vai onko jonkun mielestä oikein, että tuottamattomalla julkisella sektorilla työskentelevät saavat enemmän lomia ja parempia etuja kuin tuottavalla yksityisellä sektorilla työtä tekevät?”
Ihan OK. Pysyvät sen aikaa poissa pahanteosta. Sitä paitsi vapaa-aikana he todennäköisesti kuluttavat enemmän eli panevat sen verovaroilla kerätyn palkan kiertoon.
Ilmoita asiaton viesti
´
Olen Ossin kanssa osasta asioita erimieltä mutta tässä asiassa täsmälleenn samaa mieltä nyt
Ilmoita asiaton viesti
Ossi Mäntylahti kirjoitti: ”Jos haluaisimme oikeasti vaikuttaa julkisen sektorin palkkakuluihin, pitäisi koko virkamieskunnalle tehdä viiden prosentin haircut.”
Juuri näin.
Ja sillä olisikin jo merkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Parempi idea olisi jättää opposition palkka kokonaan maksamatta.
Ilmoita asiaton viesti
Virkamiesten vapaan autoedun voisi lopettaa. Virkamiehet itse maksamaan autonsa ja bensansa!
Ilmoita asiaton viesti
Virkamiesten palkat leikattava 5.000 euroa ylittävältä osalta 75%.
Yksityisiltä leikataan, kun maksava bisnes pienenee, vaikka myyntiä ja firman pelastustöitä olisi vaikka kuinka.
Juu olen leikannut oman palkkani.
Juu, on toki maksettua kysyntää.
Ilmoita asiaton viesti
Eduskunta keskusteli kansanedustajien ynnä muiden palkkioiden alentamisesta tiistaina 4.10.2011. Tässä linkki:
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ptk…
Sana pölhöpopulismi esiintyi keskustelussa yhden kerran, sitä käytti Matti Saarinen, näin:
” Vakavasti ottaen, jotta julkisen talouden alijäämäkierre saataisiin jollain lailla loivenemaan ja vauhti hidastumaan, niin pitäisi voida miettiä, millä tavalla julkisia menoja voitaisiin pienentää, ja eräänä tämmöisenä rakkaana lempilapsenahan ovat aina olleet kansanedustajien palkkiot. Jos rima asetettaisiin sille tasolle, että kansanedustajat – mukaan lukien kaikki julkisissa tehtävissä olevat virkamiehet, ovat he sitten kunnissa, valtiolla, valtionyhtiöissä – vaikka määräaikaisesti, esimerkiksi kahden vuoden määräajaksi, joko jäädyttäisivät palkkansa tai jopa seuraisivat ministereitten esimerkkiä, niin sillä alkaisi olla jo taloudellistakin vaikuttavuutta. Eihän tästä ole pitkä aika, kun tämänkaltaista asiaa eduskunnankin kansliatoimikunta täällä käsitteli, että olisiko se voinut suositella pientä palkanalennusta kansanedustajille. Se leimattiin silloin erittäin arvovaltaiselta taholta pölhöpopulismiksi. ”
Mikähän oli Saarisen mainitsema ”erittäin arvovaltainen taho”?
Ilmoita asiaton viesti
Yritin etsiä kansanedustaja Matti Saarisen mainitseman kansliatoimikunnan nimilistaa eduskunnan nettisivulta, mutta eipä taida löytyä. Kansliatoimikuntahan ei nykyään ’varsinaisesti’ päätä palkkioista (päättäminen on verhottu erilliseen toimikuntaan) mutta mikäpä estäisi olemasta aloitteellinen. Hauska verrata edustajien Iltalehden sivuilla esittämiä kantoja samojen edustajien aloitteellisuuteen esim. kansliatoimikunnassa.
Jos edustajan palkka on reilut 6000 tai 7000 tai 8000 ja kehuttu takuueläke on 680 tai toimeentuloturva 400, niin miten nämä suhtautuvat toisiinsa? 300 euron alennus edustajan palkasta ”tuntuu arjessa”, sanovat edustajat Iltalehdessä.
Ilmoita asiaton viesti
Taidan olla ensimmäistä kertaa Ossin kanssa samaa mieltä. Yleensä olet laukonut mielestäni lähes pelkkiä idioottimaisuuksia.
Tosin tällä kertaa jäi vähän ihmetyttämään tuo julkisen sektorin aliarvioiminen. Kovaa yleistystä esim. väittää julkista sektoria ”tuottamattomaksi”, kun hyvin itsekin tiedät että esim. opetus- ja terveyssektori tuottaa yhteiskunnalle työtä tekeviä ihmisiä.
Kaikkea arvostusta ei vaan voi mitata rahalla.
Ilmoita asiaton viesti
riipuu tietystivähän katsantokannasta kun katsootuota julkista sektoria ja sen kannattavuutta.Omasta mielestäni se on pohjimmiltaanei tuottavaa koska se elää verovaroin eli toisen töistä verotetuilla tuloilla.Mutta ei se toisaalta ole niin yksiselitteinenkään tuo tuittavuudenmääritelmä.
Ilmoita asiaton viesti
On se tuottavaa työtä. Yksityisen yrityksen niin tuotannon kuin markkinoinninkin nerot ovat käyneet peruskoulua ja hoidettu sairaalassa. Duunari on saanut koulutuksensa ammattiopistossa ja diplomi-insinööri korkeakoulussa. Molemmat ilmaisessa julkisen sektorin laitoksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Korjataan sen verran että hallinossa eli tuosuorittavan porukan yläpuolella kyllä löytyy tuota tuottamatonta paperin pyörittäjä porukkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen julkinen sektori on kasvanut Ruotsin yli BKT:een verrattuna. Valtion palkansaajat saivat vuosina 2008-2010 yhteensä 16,6% nimelliskorotukset. Vastaavasti kuntien palkansaajat saivat samalta ajalta 12,7% nimelliskorotukset.
http://pda.ek.fi/www/fi/tyomarkkinakierros_2010_20…
Silti kansanedustajat tulee käsitellä erikseen. Työ on erittäin vaativaa ja vastuullista, joka leimaa henkilön loppuelämäksi. Nykyinen korvaus hieman yli 6 000 euroa on suorastaan naurettavan pieni. Vaikka palkkoja nyt päätettiin korottaa 1,5% + 6,5%, niin edellinen korotus tapahtui 2008. Kasvottomat virkamiehet ovat saaneet samalta ajalta huomattavasti reilummat korotukset.
Ilmoita asiaton viesti
Savelius sanoo:
”Kasvottomat virkamiehet ovat saaneet samalta ajalta huomattavasti reilummat korotukset.”
Tämä vaatisi tarkentavan tutkimisen sikäli, että muutama vuosi sitten väkisin läpirunnottu ”uusi palkkausjärjestelmä” mahdollisti ja käytännössä loi valtavan hajonnan julkisen sektorin palkkoihin. Tarkempi tutkiminen varmaankin kertoisi että parhaiten palkatun virkamieskunnan palkat ylittävät ties moninkertaisesti jopa kansanedustajien palkkiot.
Kreikka on täällä jo tänään. Vallatkaa Wall Street.
(Tämä kommentti on kirjoitettu yöllä 6.10., pieni poisto aamulla.)
Ilmoita asiaton viesti
Ottamatta kantaa itse asiaan huomauttaisin pienoisesta asiavirheestä: ”Kansanedustajilla ei ole myöskään lomia”
Eikö?? Onko ne 2,5 kk:n kesälomat ja 1,5 kk:n joululomat peruttu?
Ilmoita asiaton viesti
Istuntokauden väliaika ei todellakaan ole mitään lomaa.
Ilmoita asiaton viesti
No sittenhän puoluetoverisi Kanerva on erheytynyt pahemman kerran:
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/82477-kansanedusta…
luulisi 70-luvulta asti arkadianmäellä istuneena tietävän..
Lintsasikohan Jyrkikin siis töistä:
http://www.mtv3.fi/matkailu/ulkomaat/artikkeli.sht…
Jada jada Ossi, hengitä syvään ja rauhoitu, ei ne kansanedustajat 24/7 duunia paina, vaikka herkkäuskoisemmille mielellään niin vakuuttelevatkin..
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoittaako kansanedustajien palkan suhteellinen vaatimattomuus sitä, että Suomen korkeinta lakiasäätävää valtaa käyttävän eduskunnan työntekijöiden eli kansanedustajien työpanosta ei arvosteta tarpeeksi?
Sitä se juuri tarkoittaa.
Siksi kansanedustajiksi ei hakeudu maan terävintä kärkeä. He saavat moninkertaiset palkat muualta, yksityisektorilta tai valtion leivissä.
Sen sijaan kansanedustajiksi valikoituu osaksi myös varsin kouluttamatonta väkeä, kuten viihdejulkkiksia, urheilijoita ja henkilöitä, joiden koulunkäyntisivistys on varsin vaatimatonta: ei peruskouluakaan, peruskoulu, ylioppilas.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tietenkään tarkoita. Kansalaiset eivät ehkä arvosta kansanedustajien työpanosta, mutta eiväthän he sitä palkkiotakaan määrää.
Kansanedustajiksi ei hakeudu maan terävintä kärkeä siksi, koska siitä työstä ei makseta tarpeeksi.
Kouluttamattomien henkilöiden valinta kansanedustajiksi on ihan luonnollista ja mahdollisesti jopa hyvä veto. Ei sitä työn tekoa koulussa opita. Työn laatu mitataan sitten neljän vuoden välein vaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
No alennetaan sitten 10 % kansanedustajien palkkoja jos 5 % on liian
vähän. Puoluejohtajien käskystä painetaan juuri sitä nappia mitä ne
haluaa. Itsenäistä ajattelua ei sallita vaan kaikki vaalilupaukset
on petettävä kansalle. Joka puolueessa sama juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se niin, että kun kirurgi tekee julkisella sektorilla polvileikkauksia niin se on tuottamatonta työtä mutta kun isompia tissejä yksityisesti hesakusipäille niin se on sitä tuottavaa työtä vai niin, saatanan idiootti.
Ilmoita asiaton viesti
No alennetaan sitten 15 % kansanedustajien palkkoja jos 10 % on liian
vähän. Puoluejohtajien käskystä painetaan juuri sitä nappia mitä ne
haluaa. Itsenäistä ajattelua ei sallita vaan kaikki vaalilupaukset
on petettävä kansalle. Joka puolueessa sama juttu.
Ilmoita asiaton viesti
No alennetaan sitten 20 % kansanedustajien palkkoja jos 15 % on liian
vähän. Puoluejohtajien käskystä painetaan juuri sitä nappia mitä ne
haluaa. Itsenäistä ajattelua ei sallita vaan kaikki vaalilupaukset
on petettävä kansalle. Joka puolueessa sama juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Onko eduskunnan istuntokausien välinen aika lomaa vai ei, on semanttinen kysymys.
Toisaalta voitaneen todeta, että koska kansanedustajan työ on äänestäjien valtuuttamaa edustustyötä, josta ei edes makseta palkkaa, vaan palkkiota ja kulukorvauksia, niin sen takia istuntojen väliaika ei ole palkkatyössä oleviin verrattavaa lomaa.
Oleellisinta on kuitenkin se, että silloin kansanedustajat eivät ole eduskunnassa säätämässä lakeja.
Kyse on siis siitä, pitäisikö istuntokausien olla pidempiä, ettei syntyisi nurinaa.
Vai ovatko nykyiset istuntokaudet riittävän pitkiä?
Ilmoita asiaton viesti
Palkat ovat enää vain 50 % bkt:ta eli sisäisen devalvaation pitää olla kattava ja suuri, jotta siitä olisi hyötyä.
Useimmiten halutaan sisäisessä devalvaatiossa alentaa vain pienimpiä palkkoja, joten kustannushyöty jää virhemarginaaliin
Jos haluamme samanlaisen kustannusedun kuin Ruotsi sai kellutuksella esim 2008 ,n 25 %, niin meidän sisäisen devalvaation olisi oltava 50 % eli KAIKKIA palkkoja olisi alennettava puoleen
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on sisäisen devalvaation ja devalvaation käsitteet ja merkitykset ymmärretty väärin.
Jos valuuttaa devalvoidaan 25%, se tarkoittaa lähinnä sitä, että maan työvoiman ja sisäisesti tuotettujen tavaroiden hintataso alentuu ulkomaisiin valuuttoihin nähden 25%. Se ei koske ulkomailta ostettuja tarvikkeita, koska ne vastaavasti kallistuvat. Omassa maassa tehty työ ja lisäarvo ovat ulkomaille devalvaation verran halvempia. Sieltä tulee hintakilpailukyky. Vastaavasti ulkomaiset tavarat kallistuvat, joka suosii kotimaista tuotantoa.
Jos tehdään sisäinen devalvaatio alentamalla palkkoja, sen vaikutus viennille riippuu työvoiman osuudesta kunkin vientituotteen lisäarvon muodostamiseen. Työvoimavaltaisilla aloilla (esim. telakka) vaikutus on lähes sama, kuin valuutan devalvoinnilla. Suurin ero devalvaatioon tulee kotimaisista raaka-aineista, joiden hintakilpailukyky ei muutu sisäisellä devalvaatiolla kuin työvoiman osuuden verran. Jos työvoiman osuus on pieni ja jalostettavat raaka-aineet ostetaan ulkomailta, ei sisäisellä devalvaatiolla ole vaikutusta. Ei olisi valuutankaan devalvoinnilla siinä tapauksessa merkitystä pidemmällä aikavälillä.
Ilmoita asiaton viesti
Julkisen sektorin palkanalennuksilla olisi katettava alijäämä
Se vaatisi n 30 % palkanalennusta julkisiin palkkoihin
Ilmoita asiaton viesti
Vesa Kauhajärvi
Asia on juuri noin.
Julkisen sektorin virkamiehistä voitaisiin poistaa huomattava osa ilman mitään vahinkoa yhteiskunnalle ja heidän palkkojaan voitaisiin alentaa ilman vahinkoa kenellekään.
Lisäksi pitäisi päästä sellaiseen järjestelmään, että virkamiehiksi ei voi päästä enää sopivan puolueeen jäsenkirjalla vaan ainostaan pätevyyden mukaan. Eli poliittiset virkanimitykset pitäisi kriminalisoida ei-poliittisia hakijoita syrjivänä toimintana sekä sellaisena käytäntönä, jota voi perustellusti pitää sisäänrakennettuna korruptiona.
Virkamiesten nimittäminen puolueiden vuorojärjestyksen mukaan on väärä maan tapa. Tällaisen korruptiokäytännön jatkuvat puolestapuhujat ja käytäntöönpanijat pitäisi laittaa oikeuteen korruptiorikoksistaan eli taloudellisen edun antamisesta ja virkamiesaseman ansaitsemattomasta suomisesta hakijoille muun kuin pätevyyden perusteella eli lähinnä oikean puolujäsenyyden takia.
Suomi tarvitsee puhdistusta.
Ja se on tulossa.
Kaikki mätäpaiseet on puhkaistava.
Ilmoita asiaton viesti
Packalen on väärässä. Kysymys ei ole kustannuksista, vaan esimerkistä. Tässäkään keskustelussa harva edes muistaa, että kansanedustajuus tuo automaattisesti lisätuloja erilaisista hallintoneuvostojen yms jäsenyyksistä plus muita etuisuuksia. Nämä täytyisi ottaa myös huomioon edustajien palkoista puhuttaessa.
Kansanedustajien palkasta tulisi myös tehdä normi, jota suurempaa palkkaa ei julkisella sektorilla makseta. On turha väittää ettei kyvykkäitä tekijöitä löydy, sillä yksityisellä sektorilla kysyntä kyvykkäistä johtajista on kuitenkin rajallinen.
On myös lapsellista väittää, ettei päteviä ehdokkaita löydy. Onko nyt valitut edustajat mielestänne pätevimmät ehdoilla olleista? Ei tietenkään, koska kansa valitsee edustajat ja kansan kriteerit valinnalle ei koskaan tule olemaan linjassa sen kanssa, kuka on pätevin. Eli jos haluatte pätevimmät edustajat, teidän täytyy vaihtaa ensin kansa.
Ilmoita asiaton viesti
Haircut kaikkiin palkkoihin edustaa juuri sitä idiotismin huipentumaa: juustoleikkuri-menettelyä.
Eli leikataan kaikista resursseista samalla tavalla olettaen, että kaikki toiminta on yhtä arvokasta.
Sanokaa minulle mikä yritys toimii näin? Mikä menestyvä organisaatio voisi ajatella sen toimivan? Ei mikään.
Kun yritys aloittaa toiminnan tehostamistoimet yt-neuvotteluin merkitsee se toiminnan jatkumista ihan ennallaan osalle väestä ja osalle jopa potkuja. Miksi? Koska kaikki toiminta ei ole yhtä tuottavaa tai tarpeellista.
Julkinen sektori on paisunut täysin kestämättömälle tasolle Suomessa, se on fakta. Mutta oikea ratkaisu ongelmaan on lähteä tarkastelemaan mitä palvelua julkiselta puolelta todella tarvitaan ja mitä ei.
Virkojen lakkauttaminen on se oikea ratkaisu. Ja rajulla kädellä.
Sen verran olen julkishallintoakin sivusta seurannut, että voin taata että karsittavaa löytyy, paljon.
Palkkakehitys on kieltämättä myös mennyt väärään suuntaan irrotessaan yksityisen puolen kehityksestä, ei se niin kuulu mennä.
Mutta kestävin ja järkevin ratkaisu on virkojen leikkaaminen, radikaalisti.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä tuosta leikkaustarpeesta, mutta myös julkisen sektorin yläpään palkat ovat nousseet liian korkeiksi. Ylimpien virkamiesten palkkojen kehitys on ollut nopeinta maassamme, mikä on täysin perseestä.
Ilmoita asiaton viesti
Puolustusvoimia edustavalla hallinnonalalla näkyy olevan koekentän merkitys Ossin edustamassa ajattelussa.
Keväästä alkaen palkat ovat tulleet miten sattuu ja lomarahoista ei ole lokakuussa osalla henkilökunnasta vielä tietoakaan.
Ossi ei varmaan ymmärrä sitä mitä tarkoittaa se, että työnantaja on maksavinaan palkkaa? Siitä seuraa aika nopeasti se, että työntekijätkin ovat tekevinään töitä.
Neuvostoliiton romahdus kertoo historiaa lukemaan kykenevälle sen, mistä pahimmassa tapauksessa palkkaasaamattomat ammattisotilaat nyhtävät palkan ihan omin keinoin.
Ilmoita asiaton viesti