Demokratian puolesta, kapitalismia vastaan
Helsingin Sanomien tuoreessa uutisessa on varsin
hätkähdyttävä luonnehdinta Helsingin Occopy Wall Street –mielenosoituksista.
Mielenosoittajat ovat oman ilmoituksensa mukaan osoittamassa mieltään
demokratian puolesta ja kapitalismia vastaan.
Ajatus on hämmentävän virheellinen. Eivät demokratia ja markkinatalous
ole millään tavalla toisiaan vastakkain olevia asioita. Pikemminkin
päinvastoin.
Historiallisesti kommunistiset diktatuurit suunnitelmatalouksineen
ovat olleet ihmisten vapauksien pahimpia rajoittajia. Markkinatalous ja demokratia
kuuluvat oleellisesti toisiinsa.
Markkinatalous ja demokratia eivät ole toistensa
vastakohtia.
Kapitalismi on yksiarvoisuutta: kaikki voidaan mitata rahalla.
Ilmoita asiaton viesti
Kapitalismi ja markkinatalous eivät ole sama asia, kapitalismissa kaikki on kaupan, markkinataloudessa on pääsääntöisesti pelisäännöt jotka perustuvat liikeelämän eettisiin sääntöihin. Valitettavasti säädelty markkinatalous on useimmiten muuttunut kapitalismiksi.
Markkinatalous voi toimia demokraattisessa yhteiskunnassa, kapitalismi ei. Kapitalismin periaatteet ovat demokratian vastaisia, esim. toisten kansalaisten ”kyykyttäminen” rahan voimalla ei kuulu demokratiaan.
Ilmoita asiaton viesti
http://suomitoday.fi/absurdistaninsanomat/yhteisku…
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Ossi varmaan ymmärrät kuitenkin mistä on kyse, vaikka käytetyt termit eivät olisikaan juuri täsmälleen oikein.
Ilmoita asiaton viesti
Pienen roskajoukon mielenosoitus on nyt leviämässä muihinkin maihin jenkkilän ulkopuolella ja anarkistit ilakoivat. Onko rahvaan vallankumouksen aika vihdoin koittanut?
Tuskin. Sunnuntai-rähinöitsijät hajaantuvat pian ja kovapäisimmät laitetaan rautoihin. Karavaani kulkee ja koirat haukkuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Helsingissä 150 anarkistia ja muuta kommunistia kokoontui muodikkaasti Facebookin siivittäminä:
http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/…
Ilmoita asiaton viesti
No joo, mutta eihän nyky päivänä tarvitse ulos lähteä näin kylmällä ilmalla. voihan tapahtumiin vaikuttaa ja seurata esim. sähköisessä mediassa 🙂
http://www.livestream.com/torikokous
eli, uskoisin tapahtuman löytävän vähän enemmän porukkaa…
Ilmoita asiaton viesti
Ei se vallankumous Marko sieltä sohvalta käsin etene. Se on pistettävä kuule kaikki peliin jos haluaa muutosta saada aikaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
No, joku lokeroi tämän vassaripelleilyksi. Mutta onko se sitä?
Taustalla on tyytymättömyys hallintoon ja pankkijärjestelmään. Menestymismahdollisuuksia ei USA:ssa todellakaan ole kaikilla, vaan lähinnä niillä jotka kuuluvat prosenttiin (omistajat, poliitikot, näiden perseennuolijat)
USA:ssa ihmiset ovat lähteneet kaduille vaatimaan uudistuksia. Mihin? Mitä uudistuksia? Ei, pointti ei ole että halutaan enemmän rahaa sossusta. Eikä myöskään kertoa päättäjille mitä pitäisi tehdä.
Tätä eivät monet ymmärrä, yleensä osoitetaan mieltä jonkin tietyn asian puolesta. Idea on kuitenkin se, että kokoonnutaan yhdessä miettimään asioita uusiksi. (ja toivotaan esim. hallitukselta samaa.) Mietitään miten tästä päästään eteenpäin, mitä pitäisi tehdä.
Joitain pointteja ovat olleet korruptio, luottoexpansio, Fedin toimet, jotka kaikki kyykyttävät velkamuuleja mutta ovat olennainen osa järjestelmää.
Järjestäjien tarkoitus on pitää mielenilmaukset väkivallattomina. Olemme kuitenkin saaneet nähdä videoita missä New yorkin poliisi pippurisuihkein ja väkivallalla tainnuttaa täysin rauhallisia mielenosoittajia.
Tuskin sattumaa, että samana päivänä kun tuo tapahtui, JP Morgan siirsi new yorkin poliisin virkistysrahastoon ison summan rahaa..
Ja siihen tilisiirtoon tämä mielenosoitusten tarkoitus tiivistyykin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen mielenosoituksiin en ota kantaa, onhan meillä toki valtava virkamieskoneisto ja jonkunlainen hyvävelijärjestelmä mutta ei mitään niin valtavaa että itse lähtisin kadulle – Ainakaan näin kylmässä ilmastossa!
Ilmoita asiaton viesti
Sikäli olet oikeassa, että roskaväen mielenilmauksia on tyypillisesti nähty vain täällä sosiaalidemokratian kehdossa, Euroopassa. Jenkeissä kun kukaan ei halua leimautua luuseriksi, toisin kuin meillä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuolla lokeroinnilla tarkoitin kauppalehden sivuille blogaavaa tyyppiä. http://olliherrala.blogit.kauppalehti.fi/blog/25312
Kaikki kadulle lähtijät ovat kuulemma vasemmistopellejä ja kommunisteja.
Noinhan ne poliitikotkin tästä ajattelee.
Ja sen takia rauhanomainen mielenilmaus muuttuu ennen pitkää täydeksi rähinäksi..
Ilmoita asiaton viesti
Kolme huippukirurgia juttelivat saavutuksistaan. Saksalainen kertoi, miten potilas oli mennyt oksasilppurin läpi, ja ainoa ehjä osa oli pikkusormi. Hän sai rakenneltua pikkusormeen koko käden ja lopuksi vartalon ja mies pääsi takaisin työelämään. Hänestä tuli niin kova työmies, että firmasta irtisanottiin viisi työntekijää koska tämä teki viiden miehen työt.
Amerikkalainen kertoi miten mies oli pu……donnut ydinreaktoriin, eikä hänestä jäänyt jäljelle kuin hiukset. Kirurgi sai tehtyä hiuksien alle pään ja vielä vartalonkin, ja uhri pääsi takaisin työelämään. Hänestä tuli niin kova työmies, että voimalasta irtisanottiin viisikymmentä huoltomiestä koska tämä yksi teki niiden kaikkien työt.
Suomalaiskirurgi kertoi aamulla puiston läpi töihin mennessään haistaneensa voimakkaan pierun hajun. Hän otti taskustaan muovipussin ja kahmaisi pierun pussiin. Työmaalle päästyään hän asetteli pussin leikkauspöydälle, ja teki persereijän. Hän työnsi pierun persereikään ja rakensi ympärille pakarat ja pikkuhiljaa koko vartalon. Hän nimesi miehen Jyrki Kataiseksi. Tämä uusi kaveri oli niin kova tekijä, että koko Suomi jäi työttömäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Häh? Eikö anakokapitalismi kiellä yhtä jyrkästi valtion tarpeellisuuden kuin anarkokommunismikin? Tosin ainakin monet yhdysvaltalaiset ovat hurmoksellisia klassisen liberalismin kannattajia ja heitä mahtuu jopa tuohon mielenosoittajajoukkoon muutamia. Yhdistävä asiana on kuitenkin käsittääkseni korporatismi, keinottelu ja korruptio, joita he vastustavat yhdessä sotimisen yms. ohella. Ilmeisesti suomalaiset vastustavat vähän samoja asioita -jopa libertaarit voivat vastustaa niitä yhdessä kommunistien kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Eila Jokimaa: ”Yhdistävä asiana on kuitenkin käsittääkseni korporatismi, keinottelu ja korruptio, joita he vastustavat yhdessä sotimisen yms. ohella.”
Erittäin hyvä huomio. Luulen tai toivon, että mielenosoittajat vastustavat juuri noita asioita. Tuo pitkä rimpsu jostain syystä usein lyhennetään julkisessa keskustelussa ”kapitalismiksi”, mutta sitähän se ei tietenkään ole. Kapitalismista laajemmin esimerkiksi artikkelissani: http://janikorhonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22416…
Ilmoita asiaton viesti
”Historiallisesti kommunistiset diktatuurit suunnitelmatalouksineen ovat olleet ihmisten vapauksien pahimpia rajoittajia.”
Kuten nytkin parhaillaan uuskommunismi rajoittaa ihmisten vapauksia maassamme…
Tätä vastaan pitäisi osoittaa mieltä jos mieltä pitää osoittaa, mutta niin ei tapahdu koska useimmat ihmiset ovat valtiouskovaisia.
Ja blogisti on valtiojohtoisuuteen uskova…
Ilmoita asiaton viesti
Kaksi vaihtoehtoa: Joko kieltää valtio tai hyväksyä se?
Jos et hyväksy, olet sitä vastaan.
Suomen valtio de facto omistaa Suomen maan, enkä sano, että se universaalin etiikan mukaan olisi oikein, mutta niin se vain menee. Suomen valtion omistavat Suomen kansalaiset. Jos saat riittävän monen Suomen kansalaisen (etenkin armeijan) uskoteltua, että valtio on paska juttu, se lakkaa olemasta, jolloin yksityiset ihmiset alkavat omistamaan maata.
Maalla ja sen päällä olevalla omaisuudella voi olla vain yksi omistaja kerrallaan. Tällä hetkellä Suomessa se on Suomen valtio, mutta voi se esim. maaostojen tai taisteluiden seurauksena olla vaikkapa yksityisellä henkilöllä tai yrityksellä.
Ilmoita asiaton viesti
http://www.livestream.com/torikokous
Ilmoita asiaton viesti
Ei näytä anarkisteilla olleen hilloa hankkia riittävästi kaistaa. Stream on tukossa. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Anarkisteilla ei selkeästi ole yhteydet kunnossa vuorineuvoksiin ja mopoliivikerholaisiin kuten kunnon kokoomuskommareilla.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla nyt vähän anarkian käsite hukassa. Ei tässä sellaista ajeta..
Ilmoita asiaton viesti
just näin, mites paljon se teidän (kokoomus)puolue tuki olikaan? siis,mitä maksamme veroistamme? Taidanpa auttaa anarkisteja seuraavaksi live streemin kasaamisessa, ihan ilmaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksen puoluetuki taisi olla päälle 7m€ ja kokoomusnuorten yllätysyllätys 1m€ noin lonkalta heitettynä. Vuodessa. Meidän rahoja.
Niin siinä käy kun pääsevät keskenään nostamaan tukiaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Taitaa olla nyt vähän anarkian käsite hukassa.”
No sanopa muuta! 😀 En ole tähän mennessä edes jaksanut kommentoida tuohon, kun on sen verran naurettavaa puhetta, että kaikki mielenosoitukseen osallistuvat olisivat muka automaattisesti anarkisteja…
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti kylmän sodan maailman ja vanhan kahtiajakautuman — kapitalismin ja sosialismin — romahtamisesta ei vielä ole kulunut aatehistoriassa säädettyä kolmen-neljänkymmenen vuoden vitka-aikaa, kun kokoomusnuori vielä saattaa elää entisissä hyvin turvallisuutta antavissa ja jopa voimaannuttavissa aatepoteroissaan.
Tosiasia kuitenkin on, että kapitalismin ja sosialismin vastakohta on kuollut, mutta niiden tilalle on noussut ajatushistoriassa paljon syvemmällä sijainnut ja perustavanlaatuisempi talousrationaalisuuden vastakohta-asetelma rahatalousajattelun ja reaalitalouden välillä.
Ajatushistoriassa nimittäin nykyinen talous”järkemme” syntyi aika heikoin eväin ja sai valistusajalla opilliset muotoilunsa silloisen yli-ihanteellisen ihmiskuvan värittäminä. Pitkässä perspektiivissä talousajattelumme on teokratian perillinen, ja esimerkiksi raha on pohjimmiltaan uskonnollislaatuisen kaikkivoipaisuuskuvitelman nykyinen muoto.
Sosialismi oli oksa liberalistisen käsitteenmuodostuksen puussa — se perustui pitkälti samalle lähtökohtaiselle käsitteenmuodostukselle kuin läntinen markkinatalouskin. Suunnitelmatalous myös sortui samaan rationaalisuusharhaan, joka liberalsimin läntisessä päävirrassakin on vahvistumassa ja täydellistymässä, eli siihen, että rahatalous irtoaa reaalitaloudesta ja numerot menevät menojaan, eivätkä enää toimi reaalitodellisuutta hallitsevina tekijöinä.
Kun vielä äsken maailmassa olivat vastakkain kapitalismi ja sosialismi, nyt ovat vastakkain rahatalous ja reaalitalous. Tai: kapitalismi ja markkinatalous. Tätä on tietysti vaikea käsittää, jos oma talousajattelu toistelee vain oppikirjoista omaksuttuja käsitteitä, eikä siihen liity mitään ajatushistoriallista ymmärrystä.
Näinä päivinä käsiteanalyyseihin perehtyneet filosofit ovat pätevämpiä puhumaan talousajattelun harhoista kuin näennäiseksakteihin numeroihinsa uskovat talousmiehet. Eikä se vielä riitä. Nyt jopa tavalliset kadunmiehet tajuavat selvemmin numerotalouden järjettömyyden kuin käsiin räjähtäviä tähtitieteellisiä kuplarahaongelmiaan pähkäilevät pankkiirit ja rahapoliitikot.
Kokoomus on perinteisesti ollut talousasioista erityisen intresseerattujen ihmisten puolue. Mutta valitettavasti talouden nykyiset kriisit ovat historiallisesti kehittyneitä ja niin giganttisiin mittasuhteisiin kasvavia, ettei esimerkiksi oman etologisen toimintadraivinsa riivamilla yrittäjillä ole niihin mitään jakoa. Tapa jolla kokoomusnuori tässäkin asioita mietiskelee on niin sanomattoman naiivi, että se tuo mieleen lähinnä pilttipurkkiaan napostelevan vauvan.
Ilmoita asiaton viesti
Autch, tuo lyttäys sattuu, jos vastaanottaja ymmärtää ajatushistoriansa. Mutta kun mitä ilmeisimmin ei ymmärrä, sujahtaa se ohi korkelta ja kovaa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen suorastaan otettu, jos joku luokittelee minut kokoomusnuorten virkeään joukkoon 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Ilkka Kanerva taitaa kuulua edelleenkin kokoomusnuoriin, eli älä huoli.
Ilmoita asiaton viesti
Ike taitaakin olla niin ikiviriili, että häneen ei kokoomusnuorien ikäleikkuri pure.
Ilmoita asiaton viesti
Parahin Mäntylahti: ongelma on siinä, että nousukausina, jolloin on voittoja tarjolla huudellaan liberalismia ja sitten kun tulee laskunmaksun aika niin huudellaan keynesiläisyyttä.
Euroalueen valtioiden velat ovat jo yli 6000 miljardia euroa. Epävarmoja saatavia on siellä sun täällä. Vaikka miten ideologisesti pyörittelee laskua taskusta toiseen niin vaihtoehdot ovat:
1) Maksaa velat. (Tähän ei talouskasvun puute anna mahdollisuuksia).
2) Jättää ainakin osin velat maksamatta (tähän ei liberalisminen talousvaikuttajat halua lähteä).
3) Pistää ”setelipaino” käyntiin (euroalue kärsii kokonaisuudessaan).
Pankit eivät saa kaatua, sanovat. Okei. Ei sitten. Kaikki tappiot valtioille? No, ne kaatuvat maksukyvyn puutteeseen (eikä siis maksuvalmiuden puutteeseen ilman vaihtoehtoa 3).
Turhaa jargonia. Kummat kaadetaan: euroalueen valtiot vai yksityiset pankit. Valinta on vapaa.
Ilmoita asiaton viesti
Talousjärjestelmän vapaus ja keynesiläisyys eivät ole toisiaan poissulkevia asioita. Ja kansantalouden kannalta on ihan hyvää politiikkaa lievittää julkisen sektorin projektiluontoisilla panoksilla yksityisen sektorin aiheuttamaa kysyntävajetta. Tällöinkin tosin investointien on oltava tuottavia. Pyöräteiden rakentaminen ei tuota tulosta, moottoriteiden ja raitateiden rakentaminen tuottaa.
Valtioiden velka ei toimi ihan samalla tavalla kuin yksityinen velka. Valtioiden velkaa ei ole välttämätöntä maksaa samalla tavalla pois kuin esimerkiksi yksityisten asuntolainojen velkoja.
Oleellista on, että valtioiden velkataakka pidetään kohtuullisella tasolla suhteessa kansantuotteeseen. Näin velan otto on järkevää projektitarkoituksiin, mutta ei jatkuviin palveluihin.
Tässä on kyse ihan tavallisesta ylivelkaantumisesta. Kreikka on käyttänyt julkisia rahoja liian löysästi kiinteisiin jatkuviin menoihin. Ja nämä menot täytyy laittaa kuriin kovalla kädellä.
Ilmoita asiaton viesti
Ne ovat toisensa poissulkevia asioita, jos tilanteesta riippuen valitaan linja.
Portugalissa rakennettiin mm. moottoriteitä. Portosta Lissaboniin, hyytävä tie. Samalla jätettiin koulutuksen määrärahat unholaan. Tie on valmis, kansa ei.
Valtioiden velka ei ole sama asia kuin yksityinen velka. Näin on. Espanjalainen yksityinen velkaisuusaste on jo yli korviaan myöden veloissa. Valtion tasapaino taloudessa on surkealla tolalla. Valtio(kin) velkaantuu kovaa tahtia. Mitä halusitkaan kertoa erosta?
Kohtuullinen velkaisuusaste euroalueella kertoisi, että jos nyt saataisiin kaikki budjetit tasapainoon niin 3000 miljardia euroa pois taakasta niin ollaan Maastrichtin sopimuksissa. Kuka tuon 3000 miljardia maksaa? Sinäkö?
Kyseessä ei ole pelkkä Kreikka. Älä halveeraa lukijoiden älykkyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä blogisti on oikeassa tässä asiassa Henri!
Kunhan velkakierre saadaan katkaistua, niin Kreikkaa lukuunottamatta PIIGS-valtioilla ei ole mitään hätää. Tämä ei kuitenkaan TODELLAKAAN tarkoita sitä, että mitään ei tarttis tehrä.
Velkaantuminen kuriin ja hallittu velkasaneeraus euroalueen mätäpaiseelle, niin homma jatkuu kuin mitään ei olis tapahtunut.
Ilmoita asiaton viesti
Vaihtoehdoistasi kohdat 1 ja 3 on käytettävissä EU-laajuisesti, kunhan EKP tajuaa mitä sen on tehtävä ja lopettaa mussuttamasta jostain hintavakaudesta. Deflaatiohan tässä uhkaa, eikä inflaatio, mon Dieu!. Kreikka on beyond repair, ja siellä tarvitaan lisäksi kohtaa 2.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, se kolmas vaihtoehto on oikeastaan se ainoa syy, miksi EKP on ylipäätään perustettu. 😀
Ei tarvinnut kuin vahtia, ettei perunat kiehu yli niin sai ajoiksi koko torpan palamisen – ja samalla jäi ateriakin talon väeltä nauttimatta.
Ilmoita asiaton viesti
SATTUVASTI SANOTTU:
”FIAT-rahaa painetaan lisää, jotta sosialistien pelkäämä kamala deflaatio ei tappaisi ihmiskuntaa nälkään. Tämä ekonomistinen harhaoppi on silkkaa humpuukia. Jos minä painan rahaa autotallissani niin se on rikos, mutta jos EKP (tai FED tai joku muu keskuspankki) painaa lisää rahaa niin se on ’korkopolitiikkaa’. Rahan painaminen on rikos! Rikos siitä riippumatta kuka sen painaa. Tämä massiivinen byrokraattien tekemä ryöstely on kaikkien finanssikriisien alkusyy.” Rami Eskola
Ilmoita asiaton viesti
Nykyiseen rahajärjestelmään kuuluu ihan luonnollisena ominaisuutena käytettävissä olevan valuuttamäärän (hidas) kasvaminen. Yksi syy tähän on se, että globaalin talouden tuottavuus kasvaa myös koko ajan.
Maailmalla on kokeiltu täysin ”resurssipohjaisia” talouksia, joissa kierrossa olevan rahan määrä on vakio tai rajattu (esimerkiksi kultakanta). Nämä eivät ole osoittautuneet yhtään sen paremmiksi kuin fiat-rahakaan. Pikemminkin päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedätkö Ossi miksi valtion kontrolloima fiat-raha, korkopolitiikka on kriisien alkusyy?
Se on siksi koska se ei vaadi mitään (vapaille markkinoille ominaisia) vaurautta tuottavia toimia. Se on vain poliittisten päättäjien ”mahtikäsky”.
Lisäksi pankkiluottojen laajentamisen kautta luotu fiat-raha saa aikaa väistämättä nousu- ja laskukaudet.
Korkopolitiikalla ohjataan keinotekoisesti talouden kulkua; harjoitetaan suhdannepolitkointia mikä vääristää markkinoiden luonnollista kulkua eli silloin kun pitäisi ehdottomasti säästää rahaa tarjonnan kohentamiseksi, kehotetaan ja kannustetaan ihmisiä kuluttamaan elintason säilyttämiseksi
Vastaavasti nousukaudella houkutellaan yrityksiä sijoittamaan investoihin, mutta kun korko-ohjaus on perustunut keinotekoisuuteen eikä todelliseen vaurauteen eli säästöihin niin ennen pitkää valtion huijaus tulee ilmi( korkotasosignaalin peukalointi).
Vapailla markkinoilla korko säädeltyisi itsestään ja suhdanteissa taantuma luonnostaan hillitsisi nousukautta.
Nyt taantumien ei anneta tehdä luontaisesti korjausta markkinoilla vaan valtio puuttuu heti siihen ja näin ollaan kuplakierteessä eli lykätään taantumaa eli käytännössä pahennetaan sitä ja todennäköisesti lopulliseen romahdukseen asti, koska poliittiset päättäjät eivät myönnä virheitään ja eivätkä sitä että vapaiden markkinoiden luonnolliseen kulkuun puuttuminen on tuhoisaa.
Poliittiset päättäjät myös pitävät vallastaan kiinni kynsin hampain, siksi Ossi on sinulta naiivia väittää että poliitikot suostuisivat leikkauksiin ja että velkaa otettaisiin vain investoihin. Poliitikoille on tärkeintä vain tulla valituksi valta-asemiin eivätkä he halua suututtaa äänestäjiä.
Mitä tulee mainitsemaasi ”vaihtoehtoosi” eli resurssipohjaiseen talouteen niin se kertoo kapeakatseisuudestasi ja senioriKokoomuksen kyseenalaisuudesta vapaan markkintalouden kannattamisen kannalta sillä on todella kummallista ettei sinulle mitenkään tule mieleen että raha- ja pankkijärjestelmä voisi(pitäisi) vapauttaa kilpailulle ja siirtyä yksityisen rahaan…
Joku väitti täällä (sarkastisesti kyllä) että Ossi kuuluisit Kokoomusnuoriin, mutta et kyllä tosiaankaan mielestäni edm. seikkojen ja kirjoituksiesi perusteella kuulu sillä esim. Kokoomusnuorten erittäin fiksu Mikko Laakso on kritisoinut juuri tätä valtiollista fiat-raha-järjestelmää kuten myös Thomas Taussi ja Aleksi Tolvanen. Suosittelen lukemaan heidän korkealaatuisia kirjoituksiaan ja tutustumaan heidän kypsiin ja syvältäluotaaviin näkemyksiin.
Ilmoita asiaton viesti
”Rahan painaminen on rikos!”
… … Yhtäkään seteliä ei olisi siis koskaan saanut painaa maailmaan, vai?
Ilmoita asiaton viesti
Anna-Leena, kyllä maailmassa on ollut nousu- ja laskukausia myös ennen fiat-rahaakin. Rahajärjestelmän syyttäminen on liian helppo selitys.
Ilmoita asiaton viesti
Kävin Paragonin leipäjonossa ja pääsin puheisiinkin Toverien kanssa. Parissa tunnissa ehtii paljon jos kielimuuri ei satu tielle. Jonossa voi vaihtaa paikkaa taaksepäin ja tapasinkin pari viiskymppistä suomeapuhuvaa.
Politiikka on siellä kuuma aihe perin harvoille ja niidenkin kannanotot ovat hyvin tuttuja USn kommenteista. Kun mainitsin siitä niin pidempi mies oikein kiivastui: ’Herliini nyt tunnetaan sensuroi ja levittää kapitalistien ropakantaa isolla rahalla’ – toinen säestää: ’kyllä sitä yleislalakkoon on mentävä – ei olis tätäkään jonoa tässä jos ei saksalaiset olis tulleet teloittamaan Suomen työläisiä . . . ’
No oli pakko myöntää että eipä olisi leipää mitä jonottaa ja sitäpaitsi emme seisoisi vaan lepäisimme Siperian ikiroudassa.
Kehoitin etsimään aatetovereita US Puheenvuorosta ja kertomaan mielipiteensä kun kerran on netti himassa. Eivät usko että tänne pääsee ilmaiseksi eikä Herlin sensuroi kunhan ette kovin raskaasti riko vasurihallituksen säätämiä lakeja. Ja näillä on äänioikeus (LOL!)
Ilmoita asiaton viesti
Blogistin mielestä ilmeisesti demokratia on enemmistön valta ja kapitalismi harvainvalta.
Hallitus edustanee meillä enemmistöä – kuka harvainvaltaa?
Ilmoita asiaton viesti
Kansikas, on tietysti ilahduttavaa, että otat kantaa tulevaisuuteen. Olin vielä jokunen vuosi sitten sitä mieltä, että Apollomme ”sammuu” myöhemmin kuin euroalueen ongelmamaat saavat taloutensa oikaistuksi. Tänään en ole enää aivan varma.
”Velkaantuminen kuriin!”, huutaa Kansikas. Kappas vain. Sitä ei ihan itse huomannut, että Kokoomuksen johdolla ja demarien suotuisalla avustukella näytämme mallia yli 7 miljardin euron alijäämäisellä budjetilla?
Odotan sitä hetkeä, että Kansikas tulee huutamaan: ”Nyt olen avaamassa silmäni!”
Ilmoita asiaton viesti
Onneksemme Suomen velkaantuneisuus on vielä sen verran matala, että perse kestää lisävelan oton. Tämän ovat huomanneet myös luottoluokittajat ja markkinat, jotka pitävät Suomen valtionlainojen riskitasoa yhtä matalana kuin Saksan.
Kyllä meilläkin otetaan lusikka kauniiseen käteen ja aletaan tehdä tarvittavia leikkauksia 2013-14 budjeteissa, jos talouskasvu jää niin matalaksi kun itse odotan. Siihen tarvitaan kuitenkin laajapohjainen konsensus, joten onneksi kaikki yhteistyökykyiset puolueet ovat messissä. Sinun porukkasihan ei tunnetusti tule toimeen kenenkään muun kanssa, joten joutunette odottelemaan siellä katsomossa vielä aimo tovin, ennen kuin 50%:n raja kannatuksessa rikkoutuu.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen lusikka kauniissa, mutta maailmasta mitään ymmärtämättömässä maailmassa ei paljoa auta.
Nyt menevät velat ovat lähinnä pelkästään vain byrokratian paisumiseen tarvittavaa syömävelkaa. Ja nekin asiat, jotka pitäisi hoitaa yhteisistä varoista kokevat jatkuvaa painetta. Mainitaan nyt mm. tuo koulutus.
Koulujärjestelmämme on uudistunut. Todisteena siitä löydän tämän: lukion oppimäärään otettiin ns. iterointilaskenta mukaan. Hyvä asia, oikeasti. Kymmenen vuotta, tai kaksikymmentä täällä ollaan vain pyöritetty peukaloita.
Suurin ongelma, minkä olen omassa otannassani huomannut on se, ettei tavan jengi ymmärrä luonnontieteiden lakeja. Se, ettei taskulampun valo näy metsässä liikuttaessa pimeällä, tarjotaan vaihtoehdoksi järeämpiä lamppuja. Kyse on siitä, ettei puut heijasta valoa takaisin. Tämä ei mene jakeluun. Ongelma on muualla. Sama asia jonkun keskihaku- vs. ”pakovoiman” kanssa.
Näitä asioita sentään edes yritetään käydä koulussa lävitse. Kansantaloudesta sun muusta ei toivoakaan. ”Mitä suuremman asuntolainan otat, sen paremmin ovat asiat” -mentaliteetti on suistanut tämänkin tasavallan tällaiseen jamaan.
Juuri kukaan ei osaa ajatella nenäänsä pidemmälle. Ja mitä olen kirjoituksistasi lukenut: sinulla tekee tiukkaa siihen nenänpäähäsikin asti.
Ilmoita asiaton viesti
Henri, olen samaa mieltä siitä että Suomen velkaantuminen on saatava kuriin. Mutta onneksi sitä ei tarvitse tehdä kertarysäyksellä. Muutaman vuoden siirtymäaika on tähän ihan perusteltu.
Viime vuonna Suomi otti 10 miljardia euroa lisälainaa. Tänä vuonna 7 miljardia euroa. Suunta on onneksi oikea.
Sinänsä on kyllä mielenkiintoista, että perussuomalaisten kannattajilta kuulee vaatimuksia valtionvelan kuriinlaitosta. Toistaiseksi persujen talouspoliittinen linja on ollut tämän suhteen aivan toinen: vaaditaan lisää ansiotuloveroja, lisää verorasitusta yrityksille ja lisää rahaa jaettavaksi oikealle sekä vasemmalle. En siis kovin paljoa röyhistelisi perussuomalaisten talouslinjan paremmuudella nyky-hallituksen linjaan verrattuna.
Ilmoita asiaton viesti
Äläs nyt Henri suutu. Koulutuksesta ei pidä säästää. Vain siten saamme jatkossakin osaavaa väkeä töihin firmoihin sekä Suomessa että ulkomailla. Väitän asiasta jotain tietävänikin, kun perheessä on kaksi koululaista. Koululaitos on kehittynyt huimin askelin sitten oman koulunkäyntini.
Sekä valtion, kotitalouden että yksilön pitäisi pitää talous tasapainossa, eikä ottaa enempää lainaa kun tase kestää. Väitän kuitenkin, että Suomessa esim. asuntolainat ovat hyvinkin kohtuullisia, ja pankkien asiakkaidensa velanmaksukyvyn tarkastaminen asiallisella tolalla. Vai onko sinulla kenties toisenlaisia kokemuksia?
Ilmoita asiaton viesti
Hesarin uutisessa sanotaan;
”Helsingin mielenosoituksessa osallistujat olivat puolenpäivän jälkeen käyttäneet puheenvuoroja, joiden johtava teema oli demokratian puolustus kapitalismia vastaan.”
Tuo on siis toimittajan ja lehden näkemys, ei mielenosoittajan luonnehdinta. Ossi kirjoitti taas p@skaa.
Ossin versio;
”Mielenosoittajat ovat oman ilmoituksensa mukaan osoittamassa mieltään demokratian puolesta ja kapitalismia vastaan.”
Ilmoita asiaton viesti
Mäntylahti: ”Eivät demokratia ja markkinatalous ole millään tavalla toisiaan vastakkain olevia asioita. Pikemminkin päinvastoin.”
Juuri näin, mutta markkinatalous ei ole yhtäkuin kuin kapitalismi. Kapitalismi on pääoman valtaa. Törkein kapitalismin muoto on keinottelutappioiden sosialisoiminen.
Kipailutalous ei välttämättä (toki mieluiten) vaadi yksityistä omistusta. Yksityisesti omistettu yritys voi olla monopoli tai valtion toimesta suojatulla alalla (mm apteekit, taksit). Julkinen yritys tai yhteisö voi toimia vapaan kilpailun kentällä.
Moni yksityistä omistusta kannattava vastustaa kilpailua, siis markkinataloutta.
15.10. mielenosoitukset olivat hyvä alku keinotteilita ja spekulantteja suojelevien poliitikkojen ja koko poliittisen toimintakulttuurin vaihtamiseksi. Kannatan.
Ilmoita asiaton viesti