Kysymyksiä euroänkyröille
Luin Timo Soinin ratkaisuehdotuksen Eurooppaa käsittelevään talouskriisiin. Vaikka Soini väittää kertovansa ratkaisun, jää persupuheenjohtajan kolumnin jäljiltä lähinnä vain avoimia kysymyksiä.
Tiivistettynä Soinin ratkaisu eurokriisiin on IMF. Fiksuna miehenä Soini toki ymmärtää, että kriisimaiden pankkijärjestelmiä ei saa päästää kaatumaan. Mutta hänen ratkaisunsa asian käsittelemiseksi olisi hoitaa koko homma IMF:n kautta.
Minulla ei ole mitään IMF:ää vastaan ja pidänkin Sauli Niinistön esitystä IMF:n mukaanottamisesta tiiviimmin koordinaatiotyöhön hyvänä ideana. Mutta Soinin puhdasotsainen kansainvälisen valuuttarahaston suitsuttaminen ihmetyttää.
Ensimmäinen ongelma IMF:ssä on sen reagointikyky. IMF:ää ei ole suunniteltu vauraiden eurooppalaisten länsimaiden pelastuskoneistoksi. Sen käytössä olevat rahoitusmahdollisuudet ovat pienemmät kuin Yhdysvaltain TARP:issa tai Euroopan ERVV/EVM:ssä. Itse asiassa Euroopan ERVV/EVM on suurempi kuin Yhdysvaltojen TARP.
Toinen ongelma IMF:ssä on sen päätöksentekomekanismi. Ottamalla käyttöön vain IMF:n eurooppalaiset valtiot itse asiassa luovuttaisivat pois päätäntävaltaa itseltään.
Miksi Soini esittää europpalaisen kriisinhallinnan päätösvallan siirtämistä pois Euroopasta?
Onkohan Soini esimerkiksi ottanut huomioon, että esimerkiksi Yhdysvallat pystyy ainoana maana yksin estämään minkä tahansa IMF:n merkittävän päätöksen? Tuskin.
Tällaisella päätöksentekokoneistolla lopputulos ei taatusti olisi Euroopalle hauskempi tai mukavampi kuin jos maanosamme saisi itse päättää omista asioista.
* * *
Meidän suomalaisten ei kannattaisi olla niin kovin pöyhkeitä suhtautumisessa euromaiden kriiseihin.
Ilman euroa Suomi tuskin olisi AAA-luottoluokituksen maa.
”Euroänkyröiltä” ei hyödytä kysyä tällaista, ellei halua vastaukseksi jälkiviisastelua, vastakysymyksiä tai maailmanlopun ennustusta.
Ilmoita asiaton viesti
Noo..mitä,JOS IMF:n mukaan ottaminen onkin syynä siihen,että pohjoiset eivät halua luopua ylijäämästään eteläisten maiden takia vaan ottaakin avun EU:n ulkopuolelta millä voidaan vielä jatkaa näitä kulutusjuhlia taloudenkasvua silmällä pitäen.
edit:en ole euroänkyrä..olen raharealisti mieluummin.Ja kokkari alkaa sanomaan pöyhkeydestä joka kohdistuu eteläisiin maihin..katsohan hieman mitä Stubbelo puhuu.
Ilmoita asiaton viesti
”Ilman euroa Suomi tuskin olisi AAA-luottoluokituksen maa.”
Niinkö?
Sekä Ruotsi että Tanska, Norjasta puhumattakaan, ovat kolmen AAAn maita.
Niiden kaikkien korkotaso on alhaisempi kuin Suomessa.
Niiden jokaisen konkurssi-riski mitattuna luottojohdannaisilla (CDS) on pienempi kuin Suomella.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa sinulla olla vanhaa tietoa Tanskasta. Vuonna 2008 Tanskanvaltionvelka oli 26% BKT:stä, nyt se on 41,5. Suomella 44. Liekö sitten populistipuolueiden ansiota, jotka juuri hävisivät vaalit. Joka tapauksessa Tanskan valtionvelka on kovasti kasvussa.
Ilmoita asiaton viesti
”Vuonna 2008 Tanskanvaltionvelka oli 26% BKT:stä, nyt se on 41,5. Suomella 44. Liekö sitten populistipuolueiden ansiota, jotka juuri hävisivät vaalit. Joka tapauksessa Tanskan valtionvelka on kovasti kasvussa.”
Mistäs stetsonista sä noi luvut vedät? Tilastokeskuksen lukujen mukaan:
Velka % BKT:sta
Vuosi 2008 2009 2010
Suomi 34,1 43,8 48,4
Tanska 34,5 41,8 43,6
Kyllä, Tanska velkaantuu, mutta Suomi velkaantuu Tanskaa nopeammin. Tänä vuonna Suomen valtion velka tullee nousemaan n. 54%. Tanskalla vastaava luku tullee jäämään n. 45%.
Yllä olevat ja muutakin lukutietoa voit katsella täältä:
http://pxweb2.stat.fi/Dialog/varval.asp?ma=eurosta…
Arviossa voit sitten käyttää ko. maiden budjetteja.
Ilmoita asiaton viesti
En muista enää, mutta eivät ne stetsonista ole, joltain ruotsalaiselta sivustolta Todennäköisesti olen erehtynyt vuodesta. Hakiessani löysin tämän: Tanskan valtionvelka oli 2007 24,8 % BNP:stä http://www.landguiden.se/Statistik/Ekonomi?id=426#…
Folketinget sai sinä vuonna uudet naamat ja populistit muodostivat hallituksen. Valtionvelka pomppasi ja on senjälkeen jatkanut nousuaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hetkinen. Suomi oli AAA luokitettu ennen euroon liittymistä. Toki euroon liittyminen paransi mahdollisuuksia, kun euroon liittymisen yhteydessä tehtiin kirjanpitohuijaus. Eläkejärjestelmän säästäminen lasketaankin julkisen sektorin ylijäämäksi. Kuinka ollakaan tällä tempulla Suomi pääsi euron kultapossukerhon mallioppilaaksi. Onko se jokin suuri hyöty Suomelle vai pelkästään Kreikan tyylinen kirjanpitohuijaus?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä mieltä Ossi on EU-kriittisistä ja Homma-foorumille kirjoittelevista Kokoomusnuorista?
Ilmoita asiaton viesti