Lätkän MM-kisoissa ei "hurrata"

Suomen maine jääkiekon johtavana maana on vaarassa.

Mainonnan eettinen neuvosto on tehnyt juuri merkittävän periaatepäätöksen Hartwallin pääsponsoroimasta jääkiekon maailmanmestaruuskisojen mainonnasta. Neuvosto on antanut langettavan päätöksen Hartwallille hyvän tavan vastaisesta mainonnasta.

Periaatepäätöksen mukaisesti Hartwall ei saa enää jatkossa mainostaa jääkiekon maailmanmestaruuskisoja iskulauseella ”Tule hurraamaan Suomi voittoon!”.

Hartwall käytti mainoslausetta ulkomainoksessa, jossa esitettiin kaksi jääkiekkoilijaa mulkoilemassa toisiaan.

Mainonnan eettinen neuvosto katsoo Hartwallin käyttämän mainoslauseen ”hurrata”-verbiä tavalla, joka on omiaan halventamaan ruotsalaisia. 

Neuvoston varapääkonsuli Raili Palorinta kommentoi asiaa hevosmiesten tietotoimistolle (HMTT) vetoamalla hurrata-verbin kantasanana toimivaan hurri-sanaan. 

”Emme halunneet edistää negatiivisia kansalaisuuksiin liittyviä stereotypioita”, Palorinta kommentoi päätöstä.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus vahvistaa sanan alkuperän: Hurria käytettiin suomenruotsalaisten pilkkanimenä mm. Helsingissä jo vuosisadan alussa, mutta nimityksen juuret ovat Pohjanmaan ruotsalaisasutukseen rajautuvalla suomenkielisellä seudulla. Siellä hurrilla on alkuaan tarkoitettu vaihtokauppaa harjoittavaa kulkukauppiasta, ei kuitenkaan pelkästään ruotsinkielistä. Hämeestä tai Keski-Suomesta kotoisin olevia kauppiaita sanottiin nimittäin itämaan hurreiksi. Ruotsalaiset hurrit taas vanhastaan olivat kierteleviä kalakauppiaita mutta myös sellaisia, jotka kulkivat ostelemassa hevosia ja lehmiä suomenkielisellä seudulla. Moni vanha sanontatapa heijastaa hurri-sanaan liittyneitä kielteisiä tunteita, esimerkiksi ”Lyö hurria puukolla, sil hurrilla ei oo väliä, ei hurrilla oo sielua”.

Mainostoimisto Kingin Hartwallille suunnittelema mainonta on ollut neuvoston kritiikin kohteena jo aiemminkin. Hartwall sai vuosi sitten huomatuksen Åttå Drinkero -mainoksista, joissa esiintynyt Kjartan-hahmo loi neuvoston mielestä homoseksuaaleista stereotyyppisen kuvan.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu