Ylen toimitus löysi ikiliikkujan

Vast’ikään eduskunta suuressa viisaudessaan päätti, että
Yleisradio saa jatkossa rahoitusta vuosittain puoli miljardia euroa. Tätä
perusteltiin muun muassa sillä, että YLE on ehdottomasti laadukkain suomalaisista
mediataloista ja sen julkisen palvelun velvoitteisiin kuuluu tuottaa kansalaisia sivistävää sisältöä.
Näin varmasti onkin.
Tuorein esimerkki Ylen äärimmäisen korkeatasoisesta
journalismista on YLE Uutisten Savon-toimituksen juttu, jossa uutisoidaan vallankumouksellisesta
keksinnöstä.
Keksijä Timo Heinonen
on rakentanut salaisessa laboratoriossaan häkäpöntön, joka polttaa haketta ja
muuttaa vettä vedyksi. Tämän ansiosta laitteen polttoprosessin hyötysuhde on
100 %.
Ylen uutinen kertoo lisäksi, että nyt ollaan periaatteessa
ikiliikkujan ääressä.
Heinosen keksintö on vallankumouksellinen myös sen takia,
että siitä ei tule jätettä ja uusi tekniikka voi tarjota mielenkiintoisia
avauksia hajautettuun energiantuotantoon, sillä polttoon kelpaavaa haketta on
tarjolla runsaasti.
Tällä hetkellä tuotteen kaupallistaminen on kovassa
vauhdissa menossa. Uuden vuosituhannen häkäpöntölle voikin odottaa valtavia
markkinoita, sillä näitähän toki termodynamiikan ensimmäisen lain rikkova
värkki on.
Jatkojutussa Ylen toimittaja varmasti haastattelee Tampereen
teknillisen korkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston asiantuntijoita. Niitä
samoja, jotka ovat mitanneet laitteen hyötysuhteen olevan yli 100 %.
Tätä odotellessa voi tutustua erääseen artikkeliin Wikipediassa.
Kyllä muu media menee tuollaisiin mukaan vielä useammin. Täällä Raumalla oli eräs keksijä joka sai paikallisessa Länsi-Suomessa moneen kertaan huomiota keksinnöillään 80-luvun lopulla ja 90- luvun puoleenväliin. Viimeinen niistä oli periaatteessa nesteellä täytetty sylinteri, jonka pinnalla uiva koho pumpattiin nestettä lisäämällä ylös, ja sitten alastullessaan se tuotti energiaa enemmän kuin ylös pumppaamiseen tarvittiin. Kyllä ne viimein tajusivat toimituksessakin, että puhdasta pilkkaahan niiden juttujen julkaiseminen oli yksinkertaista miestä kohtaan.
70-luvulta muistan Ruotsin toiseksi suurimman lehden Göteborgs-Postenin tehneen ison jutun miehestä joka oli laskenut piille uuden, oikean arvon.
Tarvinneeko mainita, että pahin puute uudella arvolla oli, ettei sillä pystynyt laskemaan ympyrän kehää, vaikka halkaisija tiedettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen kuin julistetaan termodynamiikan ensimmäinen laki kumotuksi suosittelisin malttia kommentteihin ja pragmaattisuutta suhtautumiseen. On tietenkin toimittajien ammattitaidottomuutta puhua ikiliikkujista, mutta ymmärtävä lukija osaa sivuuttaa tällaiset pikku asiat.
Vastaavilla perusteilla joku voisi väittää vaikkapa ilmalämpöpumppujen rikkovan termodynamiikan lakeja – niistähän saa enemmän watteja ulos kuin mitä laite verkosta ottaa, siis selvä ikiliikkuja. Toisin sanoen tulos, joka näyttää ulkopuollisen silmissä termodynamiikan lakien rikkomiselta ei sitä välttämättä ole.
Emme siis aina tunne tai ota huomioon koko totuutta, joten ei tuomita vielä. Varsinkin, jos laite toimii ja uskottavat tahot ovat jo käyneet mittaamassa sen tehoja.
Itse asiassa, keksintö joka on kaikkien mielestä itsestäänselvyys ei todennäköisesti ole kovinkaan merkittävä. Nimenomaan kiveen hakattujen totuuksien uhmaaminen on sitä toimintaa, joka on aina vienyt kehitystä eteenpäin. Tieteen historia on esimerkkejä täynnä ja tällä hetekelläkin kyseenalaistetaan mm. suhteellisuusteorian täsmällisyyttä. Tätä kutsutaan jopa kehitykseksi. Eräs mielenkiintoinen ja tutkittu vastaava ajankohtainen innovaatio on italialainen e-cat – toistaiseksi ei ole syytä jättää sitäkään tutkimatta ja toimivuus on siinäkin paras testi. Tiedemiesten asiaksi jää sitten keksiä, miksi laitteet toimivat jos toimivat. Tätä tarvitaan mm. siksi, että keksijöiden omat teoriat ja selitykset ovat aika usein täysin vääriä tai muuten huonoja, vaikka innovaatio toimisikin. Sattumalla on usein osuutta innovaatioihin johtaneiden havaintojen tekemisessä ja selitykset seuraavat perässä.
Suomen(kin) tulevaisuus riippuu tällaisesta innovatiivisesta ja ennakkoluulottomasta ajattelusta, joten jäitä hattuun vielä tässä vaiheessa tuloksia odotellessa.
Maailma ei ole vielä valmis eikä kaikkea ole keksitty.
Ilmoita asiaton viesti
Ossi Mäntylahti
Muistelen, että tämä periaatteessa sama juttu oli pari vuotta sitten US:ssa Jani Korhosen blogissa. Siinä keksijä oli amerikkalainen, joka etsi rahoittajaa keksintönsä kehittämiseen, joka olisi puolen vuoden kuluttua ratkaissut maailman energiaongelmat. Artikkelin mukaan Suomessa asia olisi tyssääntynyt kovaan verotukseen.
Siihen tuli melkoinen määrä kommentteja, joissa asia otettiin täysin totena. Eipä tuosta senjälkeen ole mitään kuultu.
Öljyntuottajat ilmeisesti torpedoivat heidän tulojaan pienentävän keksinnön kehittämisen. (Uskoisin useimpien selittävän noin keksinnön katoamisen. Tai sitten se verotus)
Saahan veden hajotettua vedyksi ja hapeksi, mutta sen vedyn polttamisella (tai kylmäpolttamisella) ei tulla koskaan saamaan edes veden hajottamiseen käytettyä energiaa takaisin.
Remeksen Gasek-linkki on asiallista tekniikkaa. Kyse on kuitenkin vanhan kaasupöntön kehittämisestä yhtenä näistä uudistuvan energian menetelmistä polttoaineen korvaamiseksi. Saattaa joskus jossain määrin olla käytössä maalaisten traktoreissa ja muissa työkoneissa.
Ilmoita asiaton viesti