Minä ja Valkoinen ylivalta

Me and White Supremacy
Layla F. Saadin kirja Me and White supremacy

Tiedostavissa piireissä on viime aikoina ollut puheenaiheena Layla F. Saadin kirjan Minä ja valkoinen ylivalta (Me and white supremacy, omakustanne 2020). Kirjan sanoma on tiivistettynä se, että Valkoinen ylivalta on olemassa, tämä on kulttuurin olennainen ominaispiirre,  siihen synnytään, eikä siitä päästä eroon.

Paradoksaalisesti Valkoisella ylivallalla ei ole mitään tekemistä yksilön ihonvärin kanssa. Kyse on ennemmin siitä, että Valkoiset yhteiskunnat sortavat ja tappavat kaikkia marginalisoituja ryhmiä. Valkoisen ylivallan yhteiskunnan tapa toimia johtuu siitä, että vähemmistöjen syrjintä on näille hallitseva paradigma ja Valkoinen ylivalta on Ideologia, jota ei pääse pakoon vaikka näin haluaisi.

Valkoisen ideologian mukaan Valkoisuus tarkoittaa enemmän paremmuutta, uskottavuutta, ansaittavuutta ja arvoa sekä oikeutta aiheuttaa harmia kaikille, jotka eivät ole Valkoisia.

Tämä ei kuitenkaan riitä. Saad osoittaa kirjansa valkoisille. Tai ainakin henkilöille, jotka ovat ihonväriltään väestössä keskimääräistä vaaleampia. Saadin mukaan heidän ja vain heidän tulee hävetä valkoisuuttaan ja tehdä katumusharjoituksia.

Katumusharjoituksista puhe ei ole liioittelua. Kirja on pääosin Valkoisille tarkoitettuja harjoituksia, joiden avulla he tunnistaisivat, että oikeasti kannattavat Valkoista ylivaltaa ja alkaisivat haluta tästä eroon.

Ehdotettu menettelytapa tuo mieleen Pohjois-Korean ja Kiinan vankileirit. Sillä erolla tosin, että Saad yht’aikaisesti sekä tuomitsee strukturoidun ja järjestelmällisen tavan opiskella asiaa, että antaa samaan aikaan katumuksen opiskelulle useita ohjeita sekä käytäntöjä. Malliesimerkkinä opintopiirin säännöt, rakenne ja erilaiset roolit kuten Vartija ja Neuvoston jäsen. Kirjassa sääntöihin ja opintojen rakenteeseen kulutetaan lähes kymmenen sivun verran (s. 48–57).

Pitkän johdannon jälkeen kirja pääsee puolivälinsä paikkeilla varsinaiseen asiaansa, eli Valkoisen ylivallan 28-osaiseen katumuspolkuun. Hieman huvittavasti tällainen rakenne itsensä kehittämisen kirjoissa on hyvin tyypillistä jenkkiläisille itsekehityskirjoille. Sinänsä yksinkertainen asia antaa odottaa itseään kirjoittajan käyttäessä sivukaupalla aikaa motivaation rakentamiseen ennen kuin pääsee varsinaiseen asiaan.

Varsinainen asia on joukko sivun tai parin mittaisia blogitekstimäisiä ”oppitunteja”. Luentojen sisältö saa suun loksahtamaan useampaan kertaan avonaiseksi. Seuraavassa tiivistelmä:

 1. Valkoisuus on etuoikeutta. Muun muassa siksi, että on helppoa löytää parturi, joka osaa leikata hiukset oikein.
 2. Valkoisuus on haurasta. Muun muassa siksi, että valkoinen voi purskahtaa itkuun, kun keskustelee mustan ihmisen kanssa.
 3. Keskustelun sävyn kyttääminen on Valkoista ylivaltaa. Malliesimerkkinä silloin, kun vihaista mustaa naista pyydetään rauhoittumaan ja sanomaan sanottavansa ilman hysteeristä kiljumista.
 4. Valkoinen hiljaisuus. Tämä on juuri sitä, miltä se kuulostaa. Esimerkiksi sitä, että ei jaa rasismin vastaisia viestejä omissa somekanavissaan.
 5. Valkoisuus on Ylemmyyttä. Vaikka et olisikaan uusnatsi tai KKK:n jäsen, voit silti olla alitajuisesti Valkoisen Ylemmyyden kannattaja. Esimerkiksi jos satut pitämään eurooppalaisista kauneusihanteista.
 6. Valkoisuus on Erityisyyttä. Koska juuri Sinä et ole mielestäsi Valkoisen ylivallan kannattaja, olet Erityinen. Erityisyyden harha muodostuu siitä, että juuri Sinä et ole tehnyt rasistisia tekoja tai sanonut rasistisia asioita. Mutta koska et ole tehnyt niitä, syyllistyt Valkoiseen Erityisyyteen. Ja näin ollen Valkoiseen ylivaltaan. Ne kun kulkevat käsi kädessä.
 7. Valkoinen ylivalta ei anna sortamilleen lepoa. Seitsemäs oppitunti onkin näin vain hengähdystauko, ei lupa levätä.
 8. Jos valkoinen ihminen sanoo, että hänelle toisen ihmisen ihonvärillä, hiustyylillä tai puhutulla kielellä ei ole väliä, tämä on väkivaltaa.
 9. Mustat womxnit ovat aliarvostetuin, suojaamattomin ja heitteillejätetyin ryhmä kaikista maailman ihmisistä. (En ole aivan varma, mitä ”womxn” tarkoittaa, mutta oletan sen tarkoittavan naisia). Tämä näyttäytyy esimerkiksi siinä, miten muut ihmiset käyttävät luvatta mustien naisten tyyliä. Kotitehtävänä on miettiä, onko sattunut yli-inhimillistämään tai ali-inhimillistämään mustaa naista.
 10. Mustat miehet (jotka jostain syystä kirjoitetaan englanniksi ”men” kirjainhirviö ”mxn” sijasta) ovat mustien naisten tapaan joko yli- tai ali-inhimillistettyjä. Esimerkiksi siten, että Valkoiset naiset saavat heidän avullaan fetissejään tyydyttääkseen ristiverisiä lapsia. Alaviitteessä Saad huomauttaa, että tässä Musta mies tarkoittaa vain afrikkalaisperäistä miestä. Eli esimerkiksi ei Amerikan alkuperäiskansojen miehiä, aasialaisia miehiä tai latinomiehiä.
 11. Mustista lapsista kasvaa mustia aikuisia. Mustia lapsia sekä ali- että yli-inhimillistetään. Saad tosin huomauttaa, että tässä puhutaan vain afrikkalaistaustaisisista lapsista. Ei esimerkiksi latinoiden lapsista. Ilmeisesti heitä ei yli- tai ali-inhimillistetä.
 12. Valkoinen ylivalta sortaa ja tappaa mustien lisäksi myös alkuperäiskansoihin kuuluvia.
 13. Kulttuurillinen omiminen tapahtuu aina siten, että valtakulttuuri ryöstää vähemmistökulttuurin asioita. On myöskin vähintään kyseenalaista, että eri kulttuurin asioita voisi vain ihailla. Kyse on omimisesta. Tai tarkemmin sanoen varastamisesta.
 14. Toinen hengähdystauko. Tässä vaiheessa opiskelijalle olisi pitänyt nousta esiin jo ajatuksia anti-mustuudesta. Tämä koskee henkilöitä, jotka aloittivat opiskelun kuvitellen olevansa ”yksi niistä hyvistä valkoisista ihmisistä”.
 15. Valkoinen Passiivisuus tarkoittaa sitä, että ei toimi aktiivisesti Valkoista ylivaltaa vastaan.
 16. Valkoinen ylivalta luo Valkoisuuskeskeisyyden. Valkoisuus (Valkoinen ylivalta?) nähdään normaalina ja vähemmistöryhmät vähemmistöryhminä.
 17. Valkoinen ylivalta on kehittänyt vähemmistömaskotit. Tämä tarkoittaa sitä, että jos ryhmiin kutsutaan mukaan vähemmistöryhmien edustajia, tämä tehdään itsekkäistä syistä. Jos valkoisella ihmisellä on esimerkiksi mustaihoinen vaimo, ystävä, liikekumppani tai sukulainen, kyseessä on vähemmistömaskotti. Tämä koskee myös tilannetta, jossa valkoinen fanittaa mustaihoista artistia tai urheilijaa. Valkoinen mies ei voi vapautua rasismisyytöksistä esimerkiksi toteamalla, että hän on naimisissa mustan naisen kanssa ja heidän lapsensa ovat ristiverisiä.
 18. Valkoinen pelastajuus on Valkoista ylivaltaa. Esimerkiksi jos erehtyy auttamaan syrjittyä vähemmistöä, syyllisty Valkoiseen pelastajuuteen ja näin ollen myös Valkoiseen ylivaltaan.
 19. Valkoisen ylivallan edustaja voi olla myös näennäisliittolainen. Tai hienommin sanottuna ”optinen liittolainen”. Tällaiseen syyllistyy esimerkiksi silloin, jos osallistuu antirasistiseen toimintaan ilman, että tekee ennalta katumisharjoituksia omasta synnynnäisestä rasistisuudestaan.
 20. Julkiset syytökset. Jos antirasistiseen työhön sitoutunutta henkilöä syytetään rasismista, julkinen syyttäminen rasistiksi paljastaa vain totuuden. Sillä ei ole väliä, onko syytöksissä perää. Voi voi. Ikävää, kun hauras valkoisuus rapisee. Olisit tehnyt töitä antirasismin eteen ahkerammin ja nöyremmin.
 21. Viimeinen hengähdystauko ennen loppukiriä. Tässä jaksossa kerrataan, miten pahat toiminnot olivat oikeasti pahoja.
 22. Valkoinen feminismi on naamioitunutta Valkoista ylivaltaa. Valkoiset feministit ovat kyllä mukana Women’s March -marssilla, mutta eivät Black Lives Matter -marsseilla.
 23. Jos Valkoinen ihminen on johtavassa asemassa, esimerkiksi opettajana, hän voi käyttäytyä Valkoisen ylivallan toimintatavoilla. Oletko tällöin valmis esittämään häntä kohtaan Julkisen syytöksen?
 24. Entä jos Valkoinen ihminen sattuu olemaan ystäväsi? Oletko tällöinkin valmis esittämään häntä kohtaan Julkisen syytöksen? (ks. kohta 20)
 25. Tai entä jos valkoinen ihminen sattuu olemaan perheenjäsenesi? Esimerkiksi lapsesi. Oletko tällöinkin valmis ryhtymään esimerkiksi Julkisen syytöksen toimenpiteisiin?
 26. Kaikkien edellä mainittujen harjoitusten mukaisesti valkoisen lukijan tulisi viimeistään nyt omaksua ajattelutapa, jossa hän on paha. Tämä pitäisi sisäistää omaan arvopohjaan.
 27. Valkoisten väistämisvelvollisuus. Koska sisimmässään valkoiset ihmiset ovat Valkoisen ylivallan edustajia, heidän tulisi omaksua velvollisuus väistämiseen. Esimerkiksi olemalla fyysisesti pienempi (miehet, jalat kiinni bussissa!) ja välttää Valkoista katsetta.
 28. Oppikirjan viimeisessä harjoituksessa kehotetaan toimintaan. Mitä olet valmis tekemään jo tänään parantuaksesi Valkoisesta ylivallasta?

* * *

Layla F. Saadin kirja on hämmästyttävää luettavaa. Kirjoittaako näitä vakavissaan?

Saadin esittämät kirjoittamat ilmiöt kertovat ikävää tarinaa siitä mihin ihmiset ja ihmisryhmät huonoimmillaan pystyvät. Mutta hän tekee eepoksessaan yhden kardinaalivirheen: hän olettaa, että nämä ovat vain länsimaisissa yhteiskunnissa esiintyviä ominaisuuksia. Eivät ole. Rasismia esiintyy kaikissa maailman yhteiskunnissa, sillä tuntemattoman pelko on osa ihmisyyttä.

On toki selvää, että Valkoista ylivaltaa edustavia rasistisia ryhmiä on olemassa. Mutta nämä ovat pääasiassa säälittäviä pienimunaisten nuorten incel-miesten marginaalijoukkoja. Mutta että kokonaiset maat tai yhteiskunnat olisivat Valkoisen ylivallan ideologian linnakkeita? Please.

Varsinkin länsimaat ovat tehneet valtavasti työtä sen eteen, että kaikenlaiset ihmiset otetaan mukaan yhteiskuntaan sellaisina kuin he ovat. Olipa näiden ihonväri sitten keltainen, valkoinen tai ruskea. Saadin syytökset ampuvat yli kovaa ja korkealta.

Jos samanlaista tekstiä kirjoittaisi mistä muusta ryhmästä tahansa, joutuisi kirjoittaja välittömästi canceloiduksi. Tehkääpä ajatuskoe: vaihtakaa kirjan valkoisten tilalle vaikkapa juutalaiset, homot, transseksuaalit tai eritrealaiset. Tällöin kirjan oikea luonne paljastuu.

Saadin kirja on systemaattista vihapuhetta, jossa kerätään omalle viiteryhmälle mahdollisimman paljon sääliä ja uhrivaltaposition myötä valtaa. Kirja on malliesimerkki siitä, miten ylitseampuva Woke-ideologia on korruptoinut vuosikymmenen antirasistisen työn.

Kirjoittaja on Rasmus ry:n emeritustoiminnanjohtaja, jolla on omakohtaisia kokemuksia woke-herätysliikkeestä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu