Elokapina paljasti vasemmiston älyllisen epärehellisyyden

Torstaina Helsingin Mannerheimintiellä alkanut Elokapinan mielenosoitus on nostanut laajan yhteiskunnallisen keskustelun. Vastakkain ovat olleet kaksi erilaista näkemystä. Ensimmäinen ryhmä on antanut täyden tukensa mielenosoittajien toiminnalle. Toinen ryhmä on tuominnut katujen valtaamisen ja monta päivää jatkuneen leiriytymisen keskelle pääkaupungin keskeisimpiä liikenneväyliä.

Elokapinan toimintaa kritisoineita on syytetty autoritarismia kannattaviksi liberalismin vihollisiksi. Vasemmistoliiton kansanedustaja Honkasaloa myöten mielenosoittajien toimintaa kritisoineita on muistutettu siitä, että mielenosoitusoikeus on perustuslaissa turvattu oikeus.

Perustuslain mukaan jokaisella on oikeus järjestää kokouksia ja mielenosoituksia. En ole nähnyt, että kukaan olisi kyseenalaistanut tätä yhtä keskeisimmistä vapausoikeuksista. Sen sijaan monet ovat ihmetelleet sitä, mitä kaikkea on mahdollista oikeuttaa mielenosoitusoikeuteen vetoamalla. On selvää, että mielenosoitusoikeus ei ole rajaton. Kukaan ei voi jättää veroja maksamatta tai anastaa toisen omaisuutta vetoamalla mielenosoitusoikeuteen. Perusteltua ihmetystä on herättänyt kysymys siitä, onko Suomen vilkkaimpia liikenneväyliä mahdollista sulkea useiksi päiviksi pystyttämällä telttaleiri keskelle katua.

Mielenosoitukset ovat keskeinen osa poliittista vaikuttamista. Vappumarssit, itsenäisyyspäivän marssit ja erilaiset muut poliittiset mielenilmaukset ovat osa suomalaista demokratiaa. Elokapina on kuitenkin ryhtynyt venyttämään tätä vakiintunutta poliittisen vaikuttamisen muotoa. Marssien sijaan on perustettu leirejä keskellä ajoväyliä, sidottu pitkäkestoisesti useita poliisipartioita ja lopulta kieltäydytty noudattamasta poliisin käskyjä. Tällaista ei ole tässä laajuudessa aikaisemmin nähty.

Elokapinan toimintaa kritisoineiden kutsuminen liberalismin vastustajiksi tuntuu erikoiselta. Liberalismin ytimeen kuuluu se, että omien oikeuksien käyttäminen ei saa rajoittaa muiden oikeuksia. Mielenosoitusten osalta on vakiintuneesti hyväksytty lyhytaikainen ja alueellisesti kohdistunut rajoitus muiden oikeuksiin. Elokapina on kuitenkin rajoittanut merkittävällä tavalla tuhansien muiden kansalaisten oikeuksia. Lisäksi poliisipartioiden sitominen on välillisesti rajoittanut muiden oikeuksia, kun yhteisin verovaroin kustannetut virkamiehet ovat joutuneet käyttämään aikansa elokapinallisten vahtimiseen.

Elokapinan toimintaa näyttää toistavan vakiintunutta kaavaa. Kadut vallataan, poliisin käskyjä vastustetaan ja lopulta virkavalta joutuu voimakeinoja käyttäen poistamaan mielenosoittajat kaduilta. Tällaista menettelyä on mahdollista arvioida yhdistyslain yhdistyksen lakkauttamista koskevan pykälän näkökulmasta. Lain mukaan yhdistys voidaan julistaa lakkautetuksi, jos se toimii olennaisesti vastoin lakia tai hyviä tapoja.

On nähdäkseni perusteltua katsoa, että Elokapinan toimintaa nojaa vahvasti lainvastaiselle menettelylle. Mielenosoitusoikeuden käyttäminen olennaisesti sen tarkoituksen vastaisella tavalla ei voi nauttia oikeusjärjestyksen suojaa. Kyse on oikeuksien väärinkäytön kiellosta. Samasta syystä Pohjoismainen vastarintaliike julistettiin viime vuonna korkeimman oikeuden ratkaisulla lakkautetuksi. Mikäli Elokapina jatkaa tällaisella linjalla, tulisi sen lakkauttamista vakavasti harkita. Liberaali yhteiskunta ei voi hyväksyä Elokapinan muiden kansalaisten oikeuksia merkittävästi rajoittavaa toimintaa mielenosoitusoikeuteen vetoamalla.

+16
OttoMeri
Kokoomus Helsinki

Helsinkiläinen varatuomari ja kaupunginvaltuutettu. Oikeustieteen tohtorikoulutettava. Eränkävijä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu