Helsinki lakkauttaa hitas-järjestelmän!

Helsingin kaupunginhallitus on esittänyt hitas-järjestelmän lakkauttamista. Päätös on historiallinen ja lopettaa 1970-luvulla perustetun hinta- ja laatusäännellyn asuntotuotantojärjestelmän Helsingissä. Päätös ei ole  lopullinen, sillä asia etenee vielä kaupunginvaltuuston käsittelyyn.

Päätös hitas-järjestelmän lakkauttamisesta on tehty asumisen ja siihen liittyvän maankäytön ohjelman (AM-ohjelma) yhteydessä. Samassa yhteydessä on päätetty, että selvitetään keinot luoda sellainen uusi järjestelmä, joka takaa kohtuuhintaisen omistusasumisen Helsingissä. Hitas-järjestelmän tarkoitus oli alunperin hyvä, mutta järjestelmä ei onnistunut 50 vuoden aikana toteuttamaan tarkoitustaan. Erilaiset pienemmät muutokset eivät korjanneet järjestelmään liittyneitä fundamentteja ongelmia. Loppuvaiheessa hitas-järjestelmä ohjasi veronmaksajien tukemia omistusasuntoja suurissa määrin hyvin toimeentuleville asuntosijoittajille. Kaupungin laskelmien mukaan hitas-järjestelmä maksoi vuosittain 9 miljoonaa euroa saamatta jääneinä maanvuokratuloina.

En ole täysin vakuuttunut siitä, onko hitas-järjestelmän kaltaista toimivaa järjestelmää mahdollista luoda. Nyt tehty päätös hitas-järjestelmän lakkauttamisesta kuitenkin edellyttää, että tällaisen järjestelmän luomista selvitetään. Todellisuudessa kohtuuhintaisen omistusasumisen paras tae on riittävä asuntotarjonta. Koronaepidemia on entisestään kiihdyttänyt kaupungistusmista, vaikka monen mielikuvissa koronakriisi on tarkoittanut maaseutuasumisen uutta renessanssia. Faktat puhuvat kuitenkin sen puolesta, että muutto kaupunkeihin on vain jatkanut kasvuaan.

Hitas-järjestelmälle on syytä kaivaa kevyet mullat. Urho Kekkosen itsenäisyyspäivän puheesta alkunsa saanut järjestelmä luotiin aikana, joka oli hyvin toisenlainen kuin missä me nykyisin elämme. Ymmärrys asuntomarkkinoiden toiminnasta ja asumisen kalleuden syistä on onneksi lisääntynyt. Hitas-järjestelmää jäävätkin kaipaamaan lähinnä ne, joille järjestelmä on tarjonnut hyvän mahdollisuuden helppoon pääomatulojen lisäämiseen. Suurimmalle osalle helsinkiläisistä hitas-järjestelmä on merkinnyt ainoastaan saamatta jääneitä tuloja ja korkeampaa asumisen hintaa.

OttoMeri

Helsinkiläinen varatuomari ja kaupunginvaltuutettu. Oikeustieteen tohtorikoulutettava. Eränkävijä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu