Kansalaisaloite Elokapinan lakkauttamiseksi tulee hylätä

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Kansalaisaloite Elokapinan lakkauttamiseksi on saanut reilussa vuorokaudessa yli 50 000 kannattajaa ja se etenee näin ollen eduskunnan käsittelyyn. Aloite keräsi historiallisen nopeassa ajassa vaaditut kannattajat ja osoittaa, että monet eivät hyväksyä Elokapinan toimintaa. Nyt tehty kansalaisaloite on kuitenkin monilta osin hyvin ongelmallinen. Jopa niin ongelmallinen, ettei sitä voida missään tapauksessa hyväksyä.

Ensimmäinen ongelma liittyy siihen, että kansalaisaloitteessa velvoitetaan tuomioistuinta välittömästi lakkauttamaan Elokapina ja luokittelemaan se järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi. Kansalaisaloitteella eikä edes tavallisella lailla ole mahdollista määrätä tuomioistuinta tulkitsemaan lakia määrätyllä tavalla tietyssä yksittäistapauksessa. Se olisi räikeästi vastoin oikeusvaltioperiaatetta, vallan kolmijako-oppia ja tuomioistuinten riippumattomuutta.

Perustuslain mukaan tuomiovaltaa käyttävät riippumattomat tuomioistuimet. Se tarkoittaa, ettei lainsäätäjällä ole mahdollisuutta ohjata ja vaikuttaa niiden toimintaan. Lainsäätäjän eli eduskunnan tehtävänä on säätää lakeja, joita tuomioistuimet itsenäisesti tulkitsevat. Lainsäätäjällä ei ole mahdollisuutta määrätä tuomioistuinta tulkitsemaan lakia tietyllä tavalla. Mikäli laki on epäselvä tai tuomioistuimet soveltavat sitä lainsäätäjän mielestä väärällä tavalla, lakia tulee muuttaa.

Toisekseen tuomioistuimet eivät määrittele yksittäisiä yhdistyksiä järjestäytyneiksi rikollisryhmiksi. Rikoslain mukaan rangaistuksen koventamisperuste on, jos rikos on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa. Järjestäytyneellä rikollisryhmällä tarkoitetaan pykälän mukaan vähintään kolmen henkilön muodostamaa tietyn ajan koossa pysyvää rakenteeltaan jäsentäytynyttä yhteenliittymää, joka toimii yhteistuumin tehdäkseen rikoksia, joista säädetty enimmäisrangaistus on vähintään neljä vuotta vankeutta. Elokapinan toiminta ei täytä rikoslaissa säädettyä järjestäytyneen rikollisryhmän määritelmää.

Kolmanneksi kansalaisaloitteessa vaaditaan Elonvaalijat ry:n lakkauttamista. Elonvaalijat on vuonna 2019 rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää tutkimukseen perustuvan ympäristötietoisuuden ja -ymmärryksen levittämistä. Elonvaalijat ry ei osallistu Elokapinan päätöksentekoon eikä toiminnan suunnitteluun. Helsingin käräjäoikeus hylkäsi keväällä 2024 kaikki Elonvaalijat ry:tä vastaan nostetut syytteet. Yhdistystä ja sen hallituksen jäseniä syytettiin rahankeräysrikoksista. Elonvaalijat ry:n toiminnassa mikään ei viittaa siihen, että yhdistyslain 41 §:n kriteerit yhdistyksen lakkauttamisesta täyttyisivät. Tältä osin kansalaisaloitteen vaatimus Elonvaalijat ry:n lakkauttamiseksi ei ole myöskään aineellisesti perusteltu. Lisäksi kansalaisaloitteessa vaaditaan, että lakkautettavan Elonvaalijat ry:n rahat tulee määrätä valtiolle menetetyksi. Yhdistyslain mukaan lakkautettavan yhdistyksen varat tulee käyttää niin kuin säännöissä on määrätty. Elonvaalijat ry:n tapauksessa siis ympäristötietoisuuden ja -ymmärryksen levittämiseksi.

Kansalaisaloitteessa vaaditaan myös kriminalisoitavaksi rikollisen toiminnan rahoittaminen. Tämä on sinänsä muodollisesti kansalaisaloitteeseen liittyvä vaatimus eli esitys lain muuttamiseksi. Rikollisen toiminnan rahoittaminen on kuitenkin voimassa olevan oikeuden mukaan rangaistavaa, vaikka nimenomaista säännöstä rikoslaissa ei olekaan.

Kuvitellaan esimerkiksi tilanne, jossa A maksaa henkilölle B siitä, että tämä menee ja ryöstää C:n. Tällöin A siis rahoittaa B:n rikoksen. Tilanne voisi myös olla se, että A ostaa B:lle auton ja veitsen, joilla hän menee ja ryöstää C:n. Tässäkin tapauksessa A siis rahoittaa B:n rikoksen. Vaikka rikoslaissa ei nimenomaisesti määrätä rangaistusta rikoksen rahoittamisesta, tulee A:n menettelyä arvioida vähintään rikokseen yllyttäjänä tai todennäköisesti hänen menettelynsä täyttäisi rikoskumppanuuden kriteerin. Tekijävastuun näkökulmasta rikoskumppani vertautuu varsinaiseen tekijään eli A:ta rangaistaisiin täysin samalla tavalla kuin varsinaista tekijää eli B:tä. Tältäkin osin kansalaisaloitteessa vaadittu rikollisen toiminnan rahoittamisen kriminalisointi sisältyy jo rikosoikeuden yleisiin oppeihin. Rikollisen toiminnan rahoittaminen rinnastuu useimmissa tapauksissa varsinaisen rikoksen tekemiseen.

Lopuksi kansalaisaloitteessa vaaditaan, että mikäli Elokapinaa ei katsota rikoslain tarkoittamaksi voittoa tavoittelevaksi järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi, silloin rikoslakiin täytyy lisätä pykälä mikä soveltuu tämänkaltaisen ryhmän tuomitsemiseen. Tämä vaatimus on sinänsä muodollisesti perusteltu eli uuden lakipykälän säätäminen. Rikosoikeudessa suhtaudutaan kuitenkin penseästi yksittäistapausten takia säädettäviin rikoslain pykäliin. Rikoslailla pyritään ohjaamaan ihmisten käyttäytymistä yleisesti, ei kieltämään yksittäisiä toimijoita tai yhdistyksiä. Rikoslakiin tehtävä nimenomaisesti Elokapinaa koskeva uudenlainen järjestäytyneen rikollisryhmän määrittely olisi monella tapaa oikeudellisesti ongelmallinen.

Mutta mikä sitten ratkaisuksi, jos kansalaisaloitetta ei voida edellä mainituista syistä hyväksyä? Oma vastaukseni on selvä. Katson, että Elokapina voidaan lakkauttaa yhdistyslain 43 §:n 1 momentin 1 kohdan perusteella. Eli Elokapina toimii olennaisesti vastoin lakia tai hyviä tapoja. Tällä samalla perusteella on lakkautettu sekä Pohjoismainen vastarintaliike että Cannonball.

Kyseinen pykälä soveltuu sekä rekisteröityihin että Elokapinan kaltaisiin rekisteröimättömiin yhdistyksiin. Elokapinan järjestämissä mielenosoituksissa toimitaan järjestelmällisesti vastoin lakia ja järjestön lukuisia toimijoita on tuomittu rikoksista lainvoimaisiin rangaistuksiin. Lain mukaan yhdistyksen lakkauttamista koskevan kanteen saavat laittaa vireille syyttäjä, Poliisihallitus tai yhdistyksen jäsen.

Pallo on nyt heillä.

OttoMeri
Kokoomus Helsinki

Helsinkiläinen oikeustieteen tohtori, asianajaja ja yrittäjä. Kaupunginvaltuutettu ja kokoomuksen valtuustoryhmän varapuheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu