Työllisyyspolitiikalla lyhennetään leipäjonoja
Leipäjonoja pidetään hyvinvointiyhteiskunnan epäonnistumisen symboleina. Yhteiskunnan hädänalaisimpia varten luodut tukiverkot ovat pettäneet, kun osa ihmisistä joutuu tyydyttämään perustarpeensa jonottamalla maksutonta ruokaa. Yhteiskunnan hyvinvoinnin mittarina käytetään leipäjonojen pituutta. Mitä lyhyemmät leipäjonot ovat, sitä paremmin yhteiskunta voi. Tämä tuntuu olevan vakiintunut käsitys leipäjonoista. Mutta mikä on totuus?
Suomalaisten ongelma oli pitkään julkisten palvelujen alikäyttö. Terveydenhoitoon ei hakeuduttu ja apua ei haettu ennen kuin oli usein liian myöhäistä. Yhteiskunnan apuun turvautumista hävettiin. Sama koski leipäjonoja. Niihin ei hakeuduttu stigman pelossa. Ei haluttu osoittaa, että on tarvetta avulle. Tämä kaikki on kuitenkin muuttunut. Ihmiset ovat tulleet tietoisemmiksi oikeuksistaan, eikä sosiaalietuuksien saamisessa ole enää mitään pahaa. Päinvastoin, fiksu ihminen tietää mihin kaikkeen on oikeutettu. Tämä sama pätee myös leipäjonoihin. Kun yhteiskunta ei ole huolehtinut riittävästä sosiaaliturvan tasosta, on jopa yksilön velvollisuus jonottaa maksutonta ruokaa. Samalla jonossa voi päivitellä sitä, kuinka huonosti yhteiskunta huolehtii vähävaraisista.
Sain paljon kommentteja siitä, että osan ihmisissä on pakko käydä leipäjonoissa. Tällainen pakkotila on käsillä silloin, kun ilman ruokakassia jokin elämisen kannalta välttämättömistä perustarpeista jäisi muuten tyydyttämättä. Ilman ruokakassin saamista seuraukset voisivat olla peruuttamattomia. Tuskin kukaan osaa antaa tarkkaa arviota siitä, kuinka paljon tällaisia henkilöitä Suomessa on.
Toisekseen puhutaan maksuttoman ruokakassin tarvitsijoista. Jokainen meistä tarvitsee ruokaa, unta ja sosiaalisia suhteita. Mutta missä kulkee raja, milloin yksilön voidaan katsoa tarvitsevan maksutonta ruokakassia? Tähän ei ole olemassa mitään tarkkaa vastausta. Kyse on ennen kaikkea tunteesta. Ja niin kuin muutkin tunteet, myös tämä tunne riippuu yksilöstä. Voitaneen olettaa, että tämä raja on laskenut. Nykyään yhä useampi kokee aidosti tarvitsevansa maksutonta ruokakassia. Eikä siinä ole mitään pahaa. Monissa paikoissa ruokakassin saamiselle ei ole asetettu mitään edellytyksiä. Kunhan vain jaksaa hetken jonottaa.
Pientä jonotusta vastaan saatavaa ruokakassia voidaan pitää eräänlaisena vastikkeellisena sosiaaliturvan muotona. Rahanarvoisen ruokakassin saamisen edellytyksenä on vapaa-ajan uhraaminen jonottamiseen. Se ei ole kovin tyypillinen vastike, mutta vastike se silti on. Mitä vähemmän yksilöllä on käytettävissä olevia tuloja ja mitä enemmän vapaa-aikaa, sitä järkevämpää maksuttoman ruoan jonottaminen on. Ihminen on luonnostaan viisas eläin.
En usko, että kukaan on leipäjonoissa huvikseen. Mutta niin kauan, kun jaetaan maksutonta ruokaa, syntyy myös jonoja. Jokainen jonottaja saa tyydytettyä maksuttomilla elintarvikkeilla jotain perustarvettaan. Ruoka itsessään on ihmiselle välttämätöntä ja maksuttoman ruoan saaminen lisää saajan käytettävissä olevia tuloja elintarvikkeiden arvon verran. Tällöin säästyneitä varoja voi käyttää muiden tarpeiden tyydyttämiseen. Mitä pienemmät yksilön tulot ovat, sitä suurempi ruokakassin merkitys hänelle on.
”Anna miehelle kala ja ruoki hänet päiväksi. Opeta hänet kalastamaan niin ruokit hänet loppuelämäksi.” Tämä viisaus pätee myös leipäjonoihin. Köyhyys ei poistu leipäkasseja jakamalla. Jos haluamme todella auttaa, meidän tulee maksuttoman ruoan jakamisen ohella auttaa ihmisiä ratkaisemaan niitä ongelmia, joiden takia he ovat ajautuneet leipäjonoihin. Leipäkassien jakamisen yhteydessä tulee tarjota moniammatillista apua kaikille sitä tarvitseville. Ihmisille tulee tarjota tietoa ja neuvoja töiden ja sosiaalietuuksien hakemisessa, opastusta päihdekuntoutukseen sekä ohjausta talous- ja velkaneuvonnan piiriin. Näin voidaan vaikuttaa niihin perimmäisiin syihin, jotka ajavat ihmiset leipäjonoihin.
En usko siihen, että sosiaalietuuksia korottamalla leipäjonot katoavat Suomesta. Varmasti aina löytyy niitä, jotka ovat valmiita vaihtamaan vapaa-aikaansa rahanarvoisiin elintarvikkeisiin. Tämä ei tarkoita, etteikö leipäjonojen pituuteen olisi mahdollista vaikuttaa. Kun ihmisen tulotaso nousee riittävän korkealle, hän todennäköisemmin arvostaa vapaa-aikaansa siinä määrin, ettei käytä sitä leivän jonottamiseen.
Työ on parasta sosiaaliturvaa. Työmarkkinauudistukset ovat myös tehokkain tapa vaikuttaa siihen, että entistä harvemmalla on tarvetta jonottaa leipää. Paikallisen sopimisen lisääminen, ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen, kannustinloukkujen purkaminen sekä työllisyyttä ja tasa-arvoa parantava perhevapaauudistus ovat kaikki toimenpiteitä, joilla lisätään työllisyyttä ja lyhennetään leipäjonojen pituutta.
Ihmisten todellinen auttaminen vaatii enemmän kuin ruokakassin käteen ojentamisen ja hyvän päivänjatkojen toivottamisen.
”En usko, että kukaan on leipäjonoissa huvikseen. Mutta niin kauan, kun jaetaan maksutonta ruokaa, syntyy myös jonoja.” – – – ”En usko siihen, että sosiaalietuuksia korottamalla leipäjonot katoavat Suomesta.”
Olet takuuvarmasti oikeassa. Kun hakee ilmaista ruokaa niin se raha joka menisi ruokaan jos sitä ei ilmaiseksi saisi jää käytettäväksi muuhun. Vaikkapa tupakkaan viinaan ja… meikkeihin, hiusväreihin, matkailuunkin jollakin 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Yleissitovien poisto sekä kulutusverojen lasku mahdollistaisivat työllistymisen myös vajaakuntoisille yksityissektorilla.
Ilmoita asiaton viesti
Useat saadakseen edes vähän käyttörahaa tai säästääkseen johonkin tarpeelliseen, on säästettävä karsimalla kuluja käymällä esim. ruokajonossa. Monet menisivät työhön ansaitsemaan tarvitsemIaan rahoja, mutta kun tuo ei ole niin yksinkertaista. Tuota ei moni kultalusikka suussaan syntynyt pysty näköjään ymmärtämään.
PS. Lyhempikin stoori riittäisi. Ei juttuasi kukaan loppuun asti varmaankaan lue.
Ilmoita asiaton viesti
Köyhyys laittaa jonottamaan ilmaista leipää ja ilmaisia ämpäreitä. Rikkaatkin voivat toki niitä jonottaa, siis ämpäreitä.
Ilmoita asiaton viesti
””Anna miehelle kala ja ruoki hänet päiväksi. Opeta hänet kalastamaan niin ruokit hänet loppuelämäksi.” Tämä viisaus pätee myös leipäjonoihin. Köyhyys ei poistu leipäkasseja jakamalla. Jos haluamme todella auttaa, meidän tulee maksuttoman ruoan jakamisen ohella auttaa ihmisiä ratkaisemaan niitä ongelmia, joiden takia he ovat ajautuneet leipäjonoihin. Leipäkassien jakamisen yhteydessä tulee tarjota moniammatillista apua kaikille sitä tarvitseville. Ihmisille tulee tarjota tietoa ja neuvoja töiden ja sosiaalietuuksien hakemisessa, opastusta päihdekuntoutukseen sekä ohjausta talous- ja velkaneuvonnan piiriin. Näin voidaan vaikuttaa niihin perimmäisiin syihin, jotka ajavat ihmiset leipäjonoihin.
En usko siihen, että sosiaalietuuksia korottamalla leipäjonot katoavat Suomesta.”
Anteeksi pitkä kopiointi, mutta ollaan asian ytimessä.
Ogelmien ratksimeksi on olemassa yksinkertainen toimintamalli, ratkaisukeskeisyys, jossa ei jäädä piehtaroimaan menneessä ajassa, tai nykyisessä tilanteessa, vaan etsitään toimintatapoja niiden ratkaisemiseksi. Tällä hetkellä keskitytään vain siihen että miten saataisiin mahdollisimman monta kassia jakoon.
Itse en usko, että jo aikoja sitten aloitettu ruoan jakelu loppuu koskaan. Sitä ei lopeta kansalaispalkka ajttelu, sosiaalitukien nosto tms.
Ruokajakelun ympärille on kasvanut kuitenkin hyvin isot toijmiat, jotka omalla toiminnallaan pitävät yllä tätä toimintaa, voisi sanoa riippuvuuden kehää.
Otetaanpa esimerkki, jos joka ruokajonosta otettaisiin kaksikymmentä ensimmäistä tai arvalla 20 koko jonosta, jakamaan seuraavan viikon ruoka-aputoimintaa, montako tulisi viikoksi töihin, siis vapaaehtoisena?
En väitä etteikö ruoka-avun tarvitsijoita ole, mutta valitettavasti se on luonut myös tietyn kulttuurin sen ympärille.
Totta kai ihmisten taloudelisissa tilanteissa on tapahtunut huononnuksia ja tapahtuu kokoajan.
Kysymykseni kuuluukin ruokitaanko tätä ruokajono tapaa väärällä tavalla, Miksi siihen ei löydetä ratkaaisua nnin, että jonot pienenisi.
Päinvastoin uusia jakopaikkoja syntyy kokoajan.
On helppo vastata, että ihmiset atrvitsevat sitä.
Hädänalaisuus on hyvä työkalu keppihevokseksi todellisen ongelman ratkaisemattomuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä! Ratkaisu olisi yksinkertainen. Valitettavasti päättäjät ajattelevat kaksinkertaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Olen ollut aiemmin tarvitsija. Tulot katosivat pakollisiin maksuihin ja ruokaan ei ollut riittävästi. Pakko oli mennä hakemaan.
Sitten kun velkaongelmat korjaantuivat, tuli sen verran tuloja, että ei ole tarvinnut enää käydä hakemassa. Älä siis pilkkaa ihmisiä, ketkä sentään yrittävät tehdä jotakin. Äläkä pilkkaa ihmisiä, ketkä eivät voi työtäkään saada, kun heitä ei kukaan ota.
Tehkää siinä ratkaisuja, että kaikille annetaan helposti töitä ongelmista huolimatta.
Vähän luulen, Otto Meri, että poliittinen urasi oli tässä.
Ilmoita asiaton viesti
”Päinvastoin, fiksu ihminen tietää mihin kaikkeen on oikeutettu.”
Tämä on käsittämätön ajatusvirhe. Kukaan ei tiedä mihin on oikeutettu, ellei ole oikeutuksistaan lukenut tai kuullut. Fiksuudella ei ole mitään tekemistä sen kanssa.
Opittua asiaa ei voi juuri fiksuudeksi kutsua. Korkeintaan sitä miten käyttää tuon opitun asian.
Lisäksi on täyttä harhaa, että yhteiskunnan laidalla tai sen ulkopuolella olevilla olisi aikaa, tarmoa tai tietoa lähteä etsimään kaikkia asioita mihin on oikeutettu.
Juristin pitkän koulutuksen jälkeen voit toki kertoa mihin ketkäkin on oikeutettuja, mutta melko ylimielistä kirjoittaa oikeutuksien tietämisestä leipäjonojen yhteydessä.
Ilmoita asiaton viesti
Unohdit hävikkiruuan kirjoituksestasi. Siihen vetosi Twitterissä hetki sitten.
Menee pahasti selittelyksi. Aika noloa.
Ilmoita asiaton viesti
Ahaa, täältä haetaan ideoita joita suuremman levikin twitterissä sitten viljellään. Kaikkea tuo politiikkaan pyrkimisen halu teettää.
Ilmoita asiaton viesti
Otto Meri on huolissaan leipäjonoista. Leipäjonoja on ollut aika pitkään, kyseessä ei ole siis mikään vihervassaripolitiikan tai koronan tuoma ilmiö. Otto tarjoaa ratkaisuksi pitkän paatoksensa jälkeen työmarkkinauudistusta? Ei vaan kerro mitä ja mikä se uudistus olisi. Todennäköisesti jotain sellaista mitä nuorkauppakamarinulikalta voi odottaa, heh. Olisko jenkkien malli, ihmiset tekee kahta matalapalkka saadakseen sairausvakuutuksen ja vuokran maksettua? Silloin ollaan Oton sielunmaisemilla kravaatti kaulassa.
Kokoomus vastusti aikoinaan kaikille yhteiskuntaluokille yhteistä peruskoulua, en usko että ajattelutapanne on siitä mihinkään muuttunut kuten nähtiin oppivelvollisuuden pidennys-äänestyksessä.
Ilmoita asiaton viesti
Korjauksena ja lisäyksenä, minulla ei ole mitään kauppakamarien ja nuorkauppakamarien toimintaa vastaan, hyviä kerhoja kravaatit kaulassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ja jostain syystä Suomen nykyisin parhaiten menestyvien yhtiöiden mielestä verotuksessa ei ole mitään ongelmaa. Niiden johtajat taitavat nähdä bisnesmaailman hieman eri tavalla. Pitää katsoa vaikka Ruotsiin, niillä on monta Nokian kaltaista globaalia firmaa, ei niiden toimitusjohtajat nillitä jostain palkkaratkaisuista, vaan miettivät miten tuotteita myydään ja miten tehdään sellaisia tuotteita jotka myyvät. Suomessa nillitys osaamattomien johtajien takia on mennyt huippuunsa, firman menestys on kiinni työntekijöiden palkoista ja ay-liikkeestä? Tai hirveä järkytys tulee siitä että ikimetsiä kandeis hieman säilyttää….Mitä hemmettiä?
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa isojen firmojen johtoon palkataan nihilistejä tai isoja harmaantuneita vakuuttavan oloisia jössiköitä, auktoriteettia on mutta kykyä dynaamiseen kehittämiseen ei ole. Lähinnä valmistautumista lomauttamisiin jos ja kun tuote ei myy esim suhdanteista johtuen.
Summa summarum: uskon että kauppakamarinulikat yrittävät viedä omaa bisnestään eteenpäin parhaalla tavalla jopa Suomenkin eduksi, mutta sieltä tulevat Oton kaltaiset poliitikot tekevät hallaa naurettavilla avauksillaan.
Ilmoita asiaton viesti