Pitääkö lakeja noudattaa?
”Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta”. Perustuslain 2 §:n juuret ulottuvat aina vuoteen 1906, jolloin Suomessa otettiin käyttöön yleinen ja yhtäläinen äänioikeus. Siitä lähtien maassamme on kunnioitettu parlamentarismin ja edustuksellisen demokratian periaatteita. Järjestelmämme kesti 1930-luvun oikeistoradikalismin nousun ja 1940-luvun sosialistisen Neuvostoliiton hyökkäykset. Meitä on koeteltu, mutta olemme kestäneet. Vaikeatkin poliittiset kysymykset on onnistuttu ratkaisemaan kansanvallan keinoin.
”Te voiton saitte. Teill valta on nyt, siis minun tehkää, miten miellyttää. Mut laki ennen minua syntynyt, myös jälkeheni jää”, kuuluvat sanat Johan Ludvid Runebergin runossa Maaherra. Sanat kuvastavat lainsäädännön merkitystä yhteiskuntajärjestyksen perustana. Kansainvälisesti puhutaan Rule of Law -periaatteesta. Termiä on vaikea kääntää suoraan suomeksi, mutta sillä viitataan oikeusvaltioperiaatteeseen eli siihen, että julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin ja että kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia. Oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen on edellytyksenä sille, että myös kansalaisilta voidaan edellyttää lakien noudattamista.
Elokapina on noussut uutisiin lainvastaisen toimintansa takia. Järjestö ei sitoudu lain noudattamiseen, vaan pyrkii lainvastaisilla tempauksillaan herättämään keskustelua ilmastonmuutoksesta. Ilmastonmuutoksen hillitseminen on yksi tärkeimmistä tulevaisuuden haasteistamme. Sitä ei käy kiistäminen. Keskeinen kysymys kuitenkin on, pyhittää tarkoitus keinot?
Elokapina on ilmoittanut sulkevansa Mannerheimintien kymmeneksi päiväksi. Keskeisten liikenneväylien sulkeminen yksityisen järjestön toimesta ei ole ilmoitusasia. Vetoaminen mielenosoitusoikeuteen ei luo sellaista oikeudesta vapaata tilaa, jossa voi rajattomasti oman mielensä mukaisesti toimia vastoin tieliikennelain ja muiden lakien säännöksiä. Liikenteen toimivuuden näkökulmasta kenelläkään viranomaisia lukuun ottamatta ei voi olla oikeutta pitkäkestoisesti sulkea liikenneväyliä poliittisten tarkoitusperien saavuttamiseksi.
Suomessa on ilmastonmuutoksen ohella muita tärkeitä poliittisia kysymyksiä. Valtion velkaantuminen, ylikireä verotus, riittämättömät sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut sekä konservatiivinen päihdepolitiikka. Nämä kysymykset ovat poliittisia ja ne on ratkaistava poliittisen järjestelmän piirissä. Mikään näistä ei oikeuta asettumista lakien yläpuolelle. Yhteiskunnan ei tule hyväksyä poliittisten päämäärien tavoittelua lakeja rikkomalla.
Kysymys lakien noudattamisesta on periaatteellinen, mutta sillä on myös suurta käytännön merkitystä. Rikosvastuun toteuttaminen vaatii julkisia resursseja. Poliisin suorittama esitutkinta, syyttäjän tekemä syyteharkinta ja oikeuslaitoksen tuomiovallan käyttäminen vaativat paljon viranomaistyötä ja veroeuroja. Elokapinan performanssit sitovat paljon poliiseja, jotka muuten suorittaisivat katupartiointia ja hälytystehtäviä. Jos haluaa telttailla hyvillä mielin, tulee se tehdä Mannerheimintien sijaan Nuuksiossa.
Immanuel Kant on kehittänyt kategorisen imperatiivin käsitteen. Kyse on ehdottomasta käskylauseesta, joka pätee olosuhteista riippumatta. Lakien noudattamisvelvollisuuden voidaan katsoa muodostavan tällaisen pääsäännön. Korkein oikeus on vahvistanut periaatteen Koijärvi-liikkeen toimintaa koskeneessa ratkaisussaan: ”Syytetyt tuomittiin rangaistukseen pakottamisesta. Niin sanottu kansalaistottelemattomuus ei ollut sellainen peruste, joka olisi poistanut teon rangaistavuuden”.
Lakeja pitää noudattaa.
”Jos haluaa telttailla hyvillä mielin, tulee se tehdä Mannerheimintien sijaan Nuuksiossa.”
Hyvin todettu!
Viimeksi eilen telkussa näytettiin kuinka poliisi suihkutti kaduilla istuneita mielenosoittajia – rikos vai ei? Tutkinta on kesken :-/
Lopuksi nostit esiin Koijärvi-liikkeen. Siihen liittyen KYSYMYS.
Ilmoita asiaton viesti
Lain rikkomisesta eli rikoksesta seuraa rangaistus. Käsite ”rikos” on voimakas ilmaisu ja sitä yritetään lieventää eri keinoin. Esimerkiksi autovarkaus on ”auton luvaton käyttöönotto” tai viranomaisen määräyksen noudattamatta jättäminen on ”kansalaistottelemattomuutta”.
Ilmoita asiaton viesti
Rikkooko Elokapina lakia jos se toteuttaa mitä se kertoo tekevänsä?
Tietenkin rikkoo.
Elokapinan takana olevan XR:n toimintaperiaate on rikkoa lakia, saada sakkoja ja jos oikein hyvä tuuri käy, saada jäsenensä pidätetyksi. Tämä on ”järjestön” julkilausuttu toimintatapa.
https://en.wikipedia.org/wiki/Extinction_Rebellion#Arrest_as_a_tactic
Keskustelu siitä rikkooko yhdistys lakia on vähän korni kun järjestö itse kertoo tarkoituksellisesti rikkovansa lakia.
Ilmoita asiaton viesti
Jään mielenkiinnolla odottamaan saavatko elokapinalliset tekemisistään ’sulkia hattuunsa’ vihreiden poliitikkojen taholta.
Siis että ovatko Vihreät lainkuuliaisuuden suhteen ihan sitä samaa kuin persut.
Ilmoita asiaton viesti
Sulkia tulee, mutta jos oikeus katsoo, että lakeja rikottiin, niin tulee myäs rikollisia.
Siis rikoksen tekijä on rikolleinen. Kyllä Pekka tämän luulisi tietävän.
Ilmoita asiaton viesti
Ei lakia tarvitse noudattaa. Ei lakikirja ole mikään eettisesti velvoittava kokoelma. Eikö se ole vain tuomareille suunnattu jotta tietävät millaisia rangaistuksia jakavat, Ei lakikirja ole mikään raamattu jossa annetaan moraalisia ohjeita esim. 5. käsky ÄLÄ TAPA
Laki ainoastaan määrää rangaistuksen ja se on tietenkin suoritettava. Laki sanoo vain: ”Joka tappaa toisen, on tuomittava taposta vankeuteen määräajaksi, vähintään kahdeksaksi vuodeksi. Yritys on rangaistava” ja tuo rikoslain 21.luvusta.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei lakia tarvitse noudattaa.”
Ai jaha, olet siis lain yläpyolella.
Ilmoita asiaton viesti
Kun lukee ensimmäisen lauseen, voi loput jättää lukematta. Samaa kuin lapsi saisi laskuoppikirjan, joka alkaisi esimerkillä: 2 + 1 on yleensä kolme.
Ilmoita asiaton viesti
Elokapina aikoo tukkia Mannerheimintien poliisin vastusteluista huolimatta
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008296957.html
Eihän tämä näin saisi edes olla – poliisi ja poliisiministeri Ohisalo kulkevat eri teitä kohti seinää
https://www.is.fi/politiikka/art-2000008295671.html
Poliisin ja poliisiministeri Maria Ohisalon (vihr) toiminnan ristiriitaisuus panee jo kysymään, miten tämä on edes mahdollista Suomessa. Mutta on se – poliisin elämää ollaan tekemässä erittäin vaikeaksi, jos sisäministeri ei voi, osaa tai uskalla edes sanoa laitonta laittomaksi, ja samaan aikaan hallitus leikkaa poliisin määrärahoja (Sanna Marin väitti eilen, että niitä ei leikata. Saa nähdä sitten mikä on ”poliittinen totuus”).
TÄÄLLÄ LISÄÄ AIHEESTA, ILMASTOTOIMISTA JA ILMASTONMUUTOKSESTA
https://www.tapionajatukset.com/1
Ilmoita asiaton viesti
Leikkaako hallitus poliisin määrärahoja, vai olisiko niin että hallitus korottaa niitä?
Ilmoita asiaton viesti
Sisäministerin mielipiteellä ei ole mitään tekemistä Elokapinan toimien kanssa.
Ihmeteltävän paljon sitä on silti jauhettu eri medioissa.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä jauhetaan eri medioissa vain ja ainoastaan siksi että sisäministeri kiemurtelee kysyttäessä mielipidettä. Pelkkä ”en hyväksy” olisi riittänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Maria Ohisalo syntyi kuutisen vuotta Koijärviliikkeen jälkeen. Vuonna -79 hipit oli vielä rautaa ja piiput puuta eikä mitään tekemistä nykyvihreiden kanssa, joille on järkytys jos latte ei olekaan soijamaitoon tehty.
Ilmoita asiaton viesti
Tuomitsemalla elokapinan Ohisalon puolueen kannatuskäyrä kääntyisi vahvaan laskuun. Jos nuo napinalliset nyt ylipäätään äänestävät niin mitä puoluetta luulet heidän äänestävän?
Ilmoita asiaton viesti
”Arun Gandhi: passiivinen väkivalta jopa fyysistäkin tuhoisampaa”
Ymmärtääkseni Elokapinan ilmaus väkivallattomuudesta on peite passiiviselle väkivallalle, joka kohdistuu kansalaisten liikkumisvapauteen.
Kun pohditaan sitä, rikkovatko Elokapinalliset lakia, niin ilmoittamalla olevansa mielenosoittajia, yhdistyksen suojatit toimivat ’ilmastonmuutoksen’ nimissä ja siten kiertävät parlamentaarisesti säädetyt lakipykälät.
Kun ministerit puhuvat, että lakia ei saa rikkoa, niin missä heidän mielestään tulee vastaan se raja, joka on laillisen mielenosoituksen ja kapinallisuuden välissä.
Nyt näyttää siltä, että Suomesta puuttuu selkokielinen laki siitä, miten häiriökäyttäytymiseen puututaan. Nyt poliisit joutuvat poistamaan kapinallisia kantamalla, joka näyttää absurdilta touhulta.
Nähtäväksi jää, miten tämä 10 päivän sessio/uhkaus/kiristys muuttaa valtioneuvoston toimintaa. Kansan pinna tuntuu jo kiristyvän syystä, että kapinalliset ovat ottamassa ylivallan jopa poliisista.
Ehkä ne käsillä tehdyt sydämen kuvat on aiheellista nähdä eri tavoin, kuin mitä niillä yritetään viestiä.
Ilmoita asiaton viesti
”Ymmärtääkseni Elokapinan ilmaus väkivallattomuudesta on peite passiiviselle väkivallalle, joka kohdistuu kansalaisten liikkumisvapauteen.”
Hear hear. Olipas hyvin laitettu.
Ilmoita asiaton viesti
“One has not only a legal, but a moral responsibility to obey just laws. Conversely, one has a moral responsibility to disobey unjust laws.”
– Martin Luther King, Jr.
Ilmoita asiaton viesti
Max toinen jalka haudassa tuskin näkee tulevaisuuden uhkia samalla tavalla kuin nykynuoret, ensimmäinen sukupolvi sitten sotien joka tulee olemaan köyhempiä kuin vanhempansa ja kaikin tavoin keljulta näyttää. Onneksi itsellä ei ole lapsia ja tuskin tässä kauaa heilutaan, piruuttaan vielä vähän aikaa kuitenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö Elokapina nimenomaan aja sitä, että meidän tulisi köyhtyä, koska luonto ei kestä ikuista kasvua? Eihän tuo ole kai heille uhkakuva, vaan tavoitetila.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä nyt kehuskelisi ajattelulla, jos avaukset on tuollaista uhmaikäisen keljuilua, etkä edes näe mitä paskaa edessä on. Kiellä sitten itseltäsi, jos se helpottaa oloa, mutta nuoret joutuvat tuon ajan kokemaan, heiltä ei kieltäminen onnistukaan helpolla ja ymmärrän täysin turhautumisen.
Ilmoita asiaton viesti
Minä en ole elokapinallinen, mutta kuten sanoin, ymmärrän nuorten turhautumisen ja jos tämä on jonkun mielestä radikaalia, ei muista omaa nuoruuttaan. Ainakin kun itse olin nuori oli pikkasen radikaalimpaa liikettä, toki sillon ei ollut somea missä kauhistella. 😀
Ilmoita asiaton viesti
”Ainakin kun itse olin nuori…”
Etkös sä ole kertonut nuorena olleesi huumediileri?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, oliko tuo yritys sivaltaa? Miksi kertoisin siitä avoimesti, jos se olisi arka asia? 😀
Ilmoita asiaton viesti
No sähän se viittasit omaan nuoruuteesi tässä elokapina-asiassa. Tarkoitatko että myös elokapinalliset keräävät itselleen rahaa rikollisella toiminnalla tuhoamalla toisten terveyttä kuten sinä, vai mihin se viittaus liittyi?
Ilmoita asiaton viesti
Päättelitkö että tarkoitan? Kyllä on väsynyttä provoa, menehän päiväunille.
Ilmoita asiaton viesti
Rikolliset eivät tunnetusti häpeä tekojaan. Normaali vastuumntuntoinen ihminen ei kehuisi huumekauppiaan urallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olenko kehunut? Minähän puhun siitä varoittavana esimerkkinä ja toivon ettei kukaan sitä polkua seuraisi. Miten email-Juuso on noin typerä, ettei ymmärrä ikinä mitään lukemaansa, eikä kukaan hänen kirjoituksiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Antti älä välitä. Itse pidän sitä positiivisena asiana, että pystyt avoimesti kertomaan nuoruutesi virheistä. Se on avain muutokseen.
Ilmoita asiaton viesti
Janne, kirjoitat usein täyttä asiaa, mutta tuo sivallus ei taida olla asiaan kuuluvaa. Ainakin itse olen nuoruudessa tehnyt jotain typerää (useastikin), mutta siitä on voinut otta opiksi ja muuttaa toimintaansa.
Ilmoita asiaton viesti
No jos entinen huumediileri kuittaa elokapina-nuorten puuhailut kertomalla että ”ainakin kun itse olin nuori niin…”, katson että tuota rinnastusta voi ihan hyvällä syyllä kysäistä.
Itse en pidä noita mitenkään rinnasteisina. Jos jotain omasta nuoruudesta pitää hakea niin toi mielenosoitus on vähän sama kun mukulana mentiin punk-konserttiin vanhempien estelystä huolimatta. Myrkyn myyminen on aivan eri asia, kaduttaa sitten myöhemmin tai ei.
Ilmoita asiaton viesti
Huumediilerinä toimiminen ei tietenkään ole ok, mutta ei siitä pidä rangaista loppuelämäksi, jos ihminen haluaa muuttua.
Ilmoita asiaton viesti
Antti on ihan avoimesti itse kertonut asiasta, en ole asemassa jossa voisin rangaista ketään mutta kai sitä pitää arvostaa jos joku tuo kipeitä asioita esille.
Se pointti nyt ei ollut Antti vaan rinnastus tai omiin kokemuksiinsa viittaaminen puheena olevassa asiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ok, jossain määrin sen aikaisemminkin ymmärsin. Hyvä, että selvensit. Nyt on sanottavat sanottu molemmin puolin, niin jatketaan keskusteluita toisissa aiheissa myöhemmin. 😊
Ilmoita asiaton viesti
Jannella on pakkomielle minun ja Tepon, sekä parin muun kanssa nostaa aina huumeet pintaan, kun ne huumeet nostaa tunteet pintaan ja alkaa parta väpättämään. Nolo pellehän tuo on.
Ilmoita asiaton viesti
No no, Ymmärrän kyllä asiasi, mutta nuo neljä viimeistä sanaa olisit voinut jättää kirjoittamatta. Aina voi yrittää asettua henkilökohtaisuuksien yläpuolelle, vaikka siinä ei aina onnistuisi, voi silti yrittää.
Tsemppiä paremman elämän osalta ja mennyttä ei saa pyyhittyä pois, mutta siitä voi ottaa opiksi.
Itse en koskaan ole edes kokeillut ns. laittomia huumeita, mutta en tuomitse niitä joilla se on tai on ollut osa elämää.
Kukaan ei ole täydellinen.
Ilmoita asiaton viesti
”Se pointti nyt ei ollut Antti vaan rinnastus tai omiin kokemuksiinsa viittaaminen puheena olevassa asiassa.”
Niin, minullahan ei ole kokemusta kuin huumeista, ei mistään alakulttuureista, liikkeistä jne. Olet niin urpo kun vielä jatkat tota selittelyä.
Ilmoita asiaton viesti
Minä mitään myrkkyjä myynyt, kannabistuotteita ja bilehuumeita, narkkikamat jätin muiden myytäviksi. En kadu pätkääkään sen takia asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
”En kadu pätkääkään…”
Kiitos tarkennuksesta, en itse viitsinyt tätä sanoa. Tuossa edellä kun sinua jo vähän kiiteltiin avoimuudesta ja siitä että ihminen haluaa muuttua,
Kai sitä joku huumekauppias sitten selittää ainakin itselleen että ”bilehuumeita” vain.
Ilmoita asiaton viesti
Janne anna olla,
aikoinaan itseäni paljon viisaampi sanoi, että ei pidä katua jotain mitä on tehnyt, koska se oli sitä mitä silloin halusi. Niin hyvässä kuin pahassa. Eikä sitä jälkikäteen voi muuttaa. Oleellista on se, miten toimii nyt ja tulevaisuudessa.
Huumeet ovat osa yhteiskuntaa, haluamme tai emme. Jos joku on päässyt siitä maailmasta eroon, niin hyvä. Tätä en tietenkään voi Antin osalta tietää.
Ilmoita asiaton viesti
Sinä kun et ymmärrä huumeet kuin yhtenä pelottavana ryppäänä, odotinkin noin typerää vastausta.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt Max ampuu tykillä hyttysiä. Viime kerralla vastaavassa tilanteessa julkinen liikenne myöhästyi keskimäärin 6min, sitäpaitsi viime kerralla oli mahdollista kiertää paikka ilman suurempia ongelmia.
Voitaisiin yhtä hyvin kysyä onko nämä kadut tarkoitettu ylipainoisille itsetuntoaan nostaville Bemarikyrv…
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa itse Max päättää kuka ymmärtää ongelmaa ja kuka ei.
Taisi kommenttini osua ns. vyön alle
Et ole ollut lähelläkään ko. paikkaa viime kerralla, minä sentään kävin kattomassa missä mennään ja aion käydä nytkin katsomassa mitä haittaa tuosta tulee.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrohan ihmeessä keitä siellä on estetty kulkemasta?
Kuten totesin viime kerralla haitta.oli n.6min.
Jos nämä ylilihavat autoilijat eivät voi lähteä hiukan aikaisemmin niin??
Mene käymään paikalla ja kommentoi sitten.
Se o toinen asia, mikäli hälytys ajoneuvot estetään kulkemasta.
Tuolla sinun logiikalla bussi-ja juna lakotkin ovat laittomia.
Mitä tuohon laittomuuteen tulee, niin kyllä Helsingin poliisilaitos tietää lain ja kaupungin järjestyssäännöt.
Joten tavataan paikalla maanantaina.
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni tässä ei ole lakia rikottu, joten kysymyksessä on toista vain mielipiteistä.
Tuolla joku vertasi USA:n mustien vapautustaisteluun ja se itseasiassa oli hyvä. Mikäli muutoksi halutaan saada aikaiseksi on joskus kuljettava rajaviiva pitkin.
Asia todellisuudessa polkee paikallaa Suomessa, ja pitäisi tehdä ratkaisuja ja nopeasti kuten Niinistö totesi YK:ssa.
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai mikäli kyseessä on laiton mielenilmaus tahi se rikkoo kaupungin järjestyssääntöjä. Tietääkseni kyseessä ei ole laiton mielenilmaus järjestyssäännön rikkominen? Ei viimeksi ainakaan.
Kerrohan se lakipykälä mitä tämä rikkoo? Koska viimeksi sitä ei löytynyt? Huono lakituntemus, vai …
Ilmoita asiaton viesti
Et näköjään ymmärrä enää suomenkieltä, rangaistukset tulivat Helsingin kaupungin järjestyssääntöjen perusteella ei lain perusteella, luulisi juristin tietävän eron.
Ilmoita asiaton viesti
Näköjään rikoslaki sanoo noin.
No silloinhan poliisilla on oikeus hajoittaa mikä tahansa mielenilmaus, eli meillä ei ole perustuslaissa sallittua vapaata mielenilmaus oikeutta.
Eli yksityisautoilu ajaa perustuslain yli.
Ilmoita asiaton viesti
Jaakko, ei se noin mene. Mieltä saa osoittaa ja poliisi sen turvaa, mutta tuo sallittavuus on tietyissä raameissa ja tässä se ylitettiin. Elokapina on itse todennut, että tavoitteena on häiriön aiheuttaminen. Juuri siitä tässä on kysymys, ei mielenosoittamisesta.
Perustellusta syystä, joka toteuttaa mielenosoituksen tarkoituksen saa Mannerheimintien eduskunnan edestä katkaista. Mielenosoituksen tavoitteen toteuttamiseksi muutama tunti riittää. Varsinkin, jos toimintatavoista sovitaan viranomaisten kanssa ajoissa, jotta esim. kiertoreitit pystytään toteuttamaan. Elokapinan toiminnassa ei tällaista ollut, joten poliisi perustellusti keskeytti sen.
Ilmoita asiaton viesti
Bemarit tulisikin laittaa tuontikieltoon Mersujen ja Audien ohella. Niiden läsnäolo köyhän kansan näkyvillä julkisilla paikoilla syö heikolla itsetunnolla varustettuja kuin lehmä apilaa. Lisäksi nuo autot olivat natsien mieleen.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kyllä tarkoitin kaikkia autoja.
Ilmoita asiaton viesti
Asioiden ymmärtäminen on sitä, että reagoi niihin oikein. Jos nuori on niin tyhmä, että luulee maailman ilmastomuutoksen pysähtyvän istumalla Suomessa kadulla niin ei hänellä ole edellytyksiä opiskella mitään.
Suomalaisten elintapojen muuttamisella ei vaikuteta pätkääkään ilmastomuutokseen. Siksi tällaiset Elokapinat ovat täysin järjettömiä.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos nuori on niin tyhmä, että luulee maailman ilmastomuutoksen pysähtyvän istumalla Suomessa kadulla niin ei hänellä ole edellytyksiä opiskella mitään.”
Aikuinen kommentoija taas kokee, tässähän on ihan selkeät vaatimukset, kolme sanaa riittäisi. Meillä on ilmastohätätila, eikä tarvetta tehdä sen jälkeen mitään. Ei onnistu vaikka niin vihreät ministeritkin..? Sitten kuitenkin mättää. Vapaavuori julisti Stadiin ilmastohätätilan. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Tuo nyt on täyttä paskapuhetta.
Mikään muu sukupolvi ei aikaisemmin ole voinut elää ja opiskella 25:si asti tekemättä päivääkään työtä.
He tulevat perimään vanhempiensa ja isovanhempiensa kumuloitumeet ”rikkaudet”, enemmän kuin mikään sukupolvi aikaisemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Onpahan sulla tarkat tiedot, onko sukulaisia, tuttavia, vai mistä tiedot
Ilmoita asiaton viesti
Et todellakaan tiedä tuosta porukasta mitään muuta kuin mitä keltainen lehdistö kertoo ja sehän sinun kommenteista paljastuu.
Niin varmasti elät mikäli asut edelleen Kaakkoi-Aasiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti Englannissa siellähän tämä porukka pitää kokouksiaan ylen aikaa ulkosalla ja paljon isommalla porukalla kuin meillä
Ilmoita asiaton viesti
Unohdin aivan sehän ei tarkoita vielä yhtään mitään Suomen asioista tietämisestä.
Ilmoita asiaton viesti
”Opiskellaaan” veronmaksajan rahoilla tietysti.
Ilmoita asiaton viesti
Kukas Suomessa omilla rahoilla opiskelee??
Ilmoita asiaton viesti
”opiskellaan” ja opiskellaan, aina veronmaaksajan piikkiin!
Ilmoita asiaton viesti
Kysyin kuka opiskelee omilla rahoilla
Ilmoita asiaton viesti
Ja minä yritän sanoa, että yhteiskunta maksaa vain normaaliin valmistumiseen menevän opiskelun.
Tämän jälkeen jokainen ”opiskelee” omilla rahoillaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pidä yleistää. Tuo on todellisuutta esim. Italiassa, mutta siihen on syynsä. Ei pidä paikkaansa Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä ensimmäinen vanhempiaan köyhempi sukupolvi on sitä siihen asti, että heidän vanhempiensa perinnönjako on tehty. He ovat myös ensimmäinen sukupolvi, jossa niin moni perii niin paljon vanhempiensa jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, odottelen tässä että seuraava sitaatti on amerikkalaisesta puskuritarrasta ja siihen Gandhin kuva viereen. ”First they ridicule you…” jne.
Ilmoita asiaton viesti
En ihmettele että hoitoalalta katoaa väkeä, voi olla Salosenkin kohdalla sitten vaikea löytää perseenpyyhkijää tuolla. Nyt jo hoitajat kokevat jatkuvaa väkivaltaa, huorittelua, sitten vielä tuollaiset aikuiset uhmaikäiset päälle pitäisi handlata. Tuskin edes filippiiniläiset tuohon ryhtyy.
Ilmoita asiaton viesti
No voin kertoa että Salonen on omassa kunnassaan valtuutettuna pyrkinyt turvaamaan hoitoalan toimivuuden ja siihen investoinnit mm, esittämällä kuntaveron korotusta hoito- ja sivistyspalveluiden turvaamiseksi. Eli Mikkonen ei nyt ”ihan” osunut maaliin tälläkään kertaa.
Ilmoita asiaton viesti
Verojen korotus on helppo heitto, mites ois tehostaminen, hallinnosta leikkaus, poliittiset nimitykset pois jne? Ai niin, kavereiden suojatyöpaikathan siinä.
Ilmoita asiaton viesti
Hoitajien ei tarvii huorittelijan persettä pyyhkiä.
Ilmoita asiaton viesti
Ja miksi tulit nimittäneeksi itsekin hoitajia kommentissasi? Ei kovin kaunista.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kyllä King sanoi aika hyvin. Tämä sopis vaikka elokapinallislle ohjeeksi.
PS kirjoittajille ohjeeksi, tämä keskustelu käydään suomeksi.
Marskikin sanoi jossain palaverissä kenraaleille, että puhukaa suomea, että Airokin ymmärtää. Hyvin sanottu.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Airo ymmärsi ruotsia, mutta oli niin suoraselkänen ettei halunnut sitä puhua. Marskin paras kieli oli tietysti venäjä, mutta sita…
MInä puhun sutjakasti suomee kuuntelen sujuvasto savvoo.
Ilmoita asiaton viesti
Jahans sinäkin olet näköjään kielirasisti. Tiesitkö että ruotsinkieli oli tämän maan virallinen ennen suomenkieltä.
Ilmoita asiaton viesti
höpö höpö! Kyllä tiedän.
Ja sinulle tiedoksi, etten ole puhunut suomea ensimmäisenä kielenä 50 vuoteen. Turha osoitella sormella.
Ilmoita asiaton viesti
”Immanuel Kant on kehittänyt kategorisen imperatiivin käsitteen. Kyse on ehdottomasta käskylauseesta, joka pätee olosuhteista riippumatta. Lakien noudattamisvelvollisuuden voidaan katsoa muodostavan tällaisen pääsäännön.”
Noinko on? Toimivatko esimerkiksi homot siis aikoinaan väärin rikkoessaan homoilun kieltävää lakia?
Ilmoita asiaton viesti
”Kaikki lait pitää olla sellaiset, että ne ovat yhteiseksi hyödyksi, ja sen tähden, kun laki tulee vahingolliseksi, ei se enää ole laki, vaan vääryys, ja on hylättävä.”
Olaus Petri tiesi tämän jo 500v sitten.
Otonkin luulisi tietävän, miksi kansanedustajia äänestetään 4v välein eduskuntaan, olisikohan lainsäädöllä mitään tekemistä sen kanssa..?
Lakien pitää elää ajassa, toki suomi-talibanit haluaisi palata ”vanhoihin hyviin aikoihin”, mitä ei ole kuin mielikuvissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se on vähintäänkin sakkojen paikka ja poliisin pidettävä väylä avoinna.
En toki tunne lakia paitsi maalaisjärjen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuomio niskuroinnista on sakkoa tai enintään 3 kuukautta vankeutta. Voivatko nämä Rikoslain koventamisperusteet voi tulla kyseeseen?
”Rangaistuksen koventamisperusteena voidaan huomioida ensinnäkin rikollisen toiminnan suunnitelmallisuus. Rikosta ei ole siis tehty hetken mielijohteesta vaan tekoa on harkittu ennen sen tekemistä. Erityisesti pitkäaikaiset valmistelutoimet ennen rikosta puoltavat perusteen soveltamista. Esimerkiksi murtovälineiden hankkimista ja puhelinsoittoa murtokohteeseen on pidetty osoituksen suunnitelmallisuudesta.”
Ilmoita asiaton viesti
Hyväksyn kyllä kansalaistottelemattomuuden, mutta nyt Elokapina on ylittänyt rajan jota en voi hyväksyä. Tämä mielenilmaus tulee kääntymään itseään vastaan ja siinä menee sinänsä tärkeä asia, huoli ilmastonmuutoksesta, kuin lapsi pesuveden mukana ulos.
Ilmoita asiaton viesti
Pitääkö lakeja noudattaa, kyllä ja monella tavalla varsinkin Suomessa.
Suomessa lain vatvonta on hyvin kehittynyttä ja tekee eläämisemme vaikeutetuksi.
Ei missään muualla europassa media ole täynnä lain tulkintoja eri asioista.
Ilmoita asiaton viesti
Yrittäkää nyt ymmärtää, että Elokapina haluaa tempauksellaan pelastaa maailman globaalilta ilmastonmuutokselta painostamalla Suomen hallitusta julistamaan tänne ilmastohätätilan. Jokainen, joka katsoo ympärilleen, voi todeta, että kyllä täällä Suomessa on niin hirmuista ilmastohätää, ettei pahempaa voi kuvitella. Kaikki muu pitää alistaa tämän ilmastohätätilan alttarille, olipa sitten kysymys taloudesta, lakien noudattamisesta tai mistä hyvänsä. Jos ilmastohätätila julistettaisiin, niin sitten voisimme nukkua yömme rauhassa. Maailma olisi pelastettu!
Ilmoita asiaton viesti
Lain rikkominen ei ole ainoastaan sallittua, vaan myös kansalaisen velvollisuus ainakin silloin, kun sitä ei ole moraalisesti oikein noudattaa. Immanuel Kant sanoo Kategorisen imperatiivin avulla, että tunnusomaista moraalisäännölle on, että sitä pitää noudattaa. Milloin laki ei ole moraalisääntö, sen noudattamatta jättäminen on oikein.
Kantin kategorinen imperatiivi formaalisena sääntönä sisältää vain sen vaatimuksen, ettei arvostelma sisällä erisnimiä. Sääntö voidaan ulottaa kaikkiin, jotka ovat riittävästi rationaalisia elollisia olentoja, jotta kysymyksessä olisi moraalisääntö. Miloin valtion lait ovat moraalisääntöjä? Milloin edellytys täyttyy?
Siis milloin positiivis-oikeudellinen laki on sellainen moraalisääntö, jota pitää Kantinkin mukaan noudattaa? Laki ei ole moraalisääntö, ellei ole ainakin niin, että sen sisältö on yhteneväinen jonkin moraalisäännön kanssa. Muutenhan laki on vain säädös, jonka rikkomisesta on säädetty seuraamus, rangaistus tai tähän tuomitsematta jättäminen.
Ajotien, kaikkein vilkasliikenteisenkin, katkaiseminen tavanomaisen liikennerikoslain vastaisesti sopinee yhteen Suomen perustuslain ja solmimien kansainvälisten sopimusten mukaisen sanan- ja ilmaisunvapauden, tähän myös liittyvän kokoontumisvapauden, kanssa, siitä riippumatta, missä ja milloin vapautta käytetään. Tämä ei ole millään muotoa kansalaistottelemattomuuden harjoitusta, vaan laillista kansalaistoimintaa. Vain silloin on harjoitettu kansalaistottelemattomuutta, kun on ilmeistä, ettei ole noudatettu poliisin paikalta poistumiskäskyä, jonka poliisi on antanut lain mukaisesti. Ei ole mitään moraalisesti moitteenalaista harjoittaa kansalaistottelemattomuutta, jos ollaan valmiita kärsimään laissa määrätty sellainen seuraamus, joka vastaa lain rikkomisen haittojen vakavuutta. Yhdessä kärsityn rangaistuksen kanssa lain rikkomus on moraalisempi teko kuin pelkkä rikkomus tai seuraamus ilman lain rikkomista. Tämä on G. E. Mooren orgaanisen ykseyden periaate. Tämä on moraalisääntö, jonka kanssa yhteneväistä on ollut elokapinallisten harjoittama poliisin nimenomaisten käskyjen vastustaminen. Se on ollut eettisesti oikein, milloin poliisi on käskyä antaessaan toiminut laillisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Oletatko tuon esittäessäsi, että on olemassa absoluuttinen moraali?
Ilmoita asiaton viesti
Oletan absoluuttiseksi määrätyn osan moraalista, siis velvollisuudet sietää ilmaisunvapautta, tätä myös haittoineen, joihin ei sisälly väkivaltaa; rajoitun siis yksilön oikeuksiin. Näiden osalta olen absolutisti. Kaikkia moraalin alueita en oleta absoluuttisiksi, vaan vain vapausoikeudet, jotka siis rinnastan absoluuttiseen moraaliin. Blogisti taas näyttää olettavan, että kaikki säädetyt lait tulevat absoluuttisiksi oikeusvaltion säätäminä periaatteen nojalla, jota hän pitää moraalisena ja absoluuttisena sellaisena.
Blogissa kaikki säädetyt lait oletetaan absoluuttisiksi (perustelematta tarkemmin miksi niin), Kantin kategorisen imperatiivin nojalla.
”Immanuel Kant on kehittänyt kategorisen imperatiivin käsitteen. Kyse on ehdottomasta käskylauseesta, joka pätee olosuhteista riippumatta. Lakien noudattamisvelvollisuuden voidaan katsoa muodostavan tällaisen pääsäännön.”
Blogisti haluaa keskustella asiasta suhteessa kategoriseen imperatiiviin. Kuten edellä totesin määrättyä minimimoraalia laajempaa moraalia en edellytä absoluuttiseksi, vaan minimimoraalin virkavallan rajojen asettamisen vuoksi, siis perusoikeudet, joihin luen ilmaisun- ja kokoontumisvapauden. Perusteenani on edustuksellisen järjestelmän luonne, jota tarkastelen kommenttini lopuksi.
Lait eivät ole — toisin kuin blogisti väittää — yhteneväisiä absoluuttisen moraalisäännön kanssa, paitsi jos niillä on määrä turvata yhtäläisesti vapauden käyttö virka- ja toimeenpanovallan mielivallalta. Myös niillä, jotka vastustavat kaikkia hallituksen ilmastotoimia, tulee olla sama absoluuttinen oikeus katkaista mitä vilkkaimmin liikennöity katuosuus osoittaessaan mieltä kaikkia ilmadtotoimia vastaan. Kysymys olisi tällöinkin absoluuttisuudesta, josta ei ole mitään tinkimistä, jotta vapaus osoittaa mieltä varmistettaisiin.
Kulkuväylän katkaiseminen on aina tapauskohtaisesti relevantin lain nojalla epäoikeutettua tai oikeutettua, epäoikeutettua tavanomaisen lain tai oikeutettua mielenosoituksen turvaavan lain mukaan, jos tämän haitat ovat siedettävät. Rikoslaki, jos sitä loukataan, yhdistää aina piiriinsä sen, että loukkaus pitää sovittaa. Oikeudenloukkaus synnyttää loukkaajalle velvollisuuden kärsiä seuraamus samoin kuin esimerkiksi lupaus velvollisuuden pitää se. Täyttämällä velvollisuutensa kansalaistottelemattomuuden harjoittaja palauttaa tekoa edeltäneen suhteen haitasta kärsijöihin. (Tähän kansalaistottelemattomat ovat valmiita periaatteessa jo oman teoriansa nojalla). Ajattelen retribuution oikeudenmukaisuutta (Kant), en ajatusta laeista keinona estää tulevia lainrikkomuksia.
Absoluuttisuuden, poikkeusten puuttumisen, perusteena on poistaa viranomaisten ja yleensä toimeenpanovallan käyttäjien (sisäministerin) mahdollisuus soveltaa harkintaa vapauden käyttämisen rajoittamiseen. Kansalaiset eivät joudu olemaan valtion armoilla tuodessaan esiin mielipiteitä, joita eivät poliitikot tai mielensäpahoittajat halua kuulla.
Viime kädessä se, että elämme edustuksellisessa demokratiassa alamaisina vallanpitäjille, vaikkakin yleisillä vaaleilla valituille, edellyttää, että meidän tulee pysyä vapaina heidän vallastaan, joita emme kykene meitä koskevissa päätöksissään valvomaan siten, kuin jos saisimme itse osallistua päätöksentekoon (välitön demokratia). Perusoikeuksien absoluuttisuus palvelee keinona välttää edustajien vallan liikakasvu.
Ilmoita asiaton viesti
On aikoihin eletty, kun absoluuttisia moraaliarvoja on johdettavissa edustuksellisesta demokratiasta yhteiskuntajärjestelmänä. Aika rohkeasti otat tuon edustukselse demokratian premissiksi. Lähtisin ennemmin perustelemaan edustuksellista demokratiaa moraaliargumentilla. Yhtälailla nuo vapausoikeudet ovat mielestäni johdettavissa moraalista, ei toisinpäin. Mihinkään absoluuttiseen moraaliin en usko, joskin perustan koko ajatusketjun premissille, että hyvinvointia pyritään maksimoimaan ja kärsimystä minimoimaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä päätellen pidän lähtökohtana edustuksellista demokratiaa? Enkö kirjoittanut, että yksilöiden tulee säilyä vapaina. ”Meidän tulee pysyä vapaina heidän vallastaan, joita emme kykene meitä koskevissa päätöksissään valvomaan siten, kuin jos saisimme itse osallistua päätöksentekoon (välitön demokratia).” Premissi on, että yksilöiden on kunnioitettava toistensa vapautta, myös niiden, jotka olemme vaalein asemiinsa valinneet, siis myös valtio viranomaisineen. Toisin sanoen, yksiköillä on moraalinen oikeus sellaiseen toimintaan, jonka he sallivat toisilleen.
Blogisti mainitsee Kantin kategorisen imperatiivin. Tämä on vastine Kultaiselle säännölle ”tehkää toisille minkä te toivotte teille tehtävän”. Kantin praktinen periaate sanoo, että ketään ei tule kohdella vain välineenä, vaan myös päämääränä. Kategorinen imperatiivi voidaan tulkita siten, että implisiittisesti se edellyttää sitä, että jokainen sallii vastavuoroisesti toisille saman vapauden, jonka itselleen vaatii. Lisättäköön vielä, että puheena olevat oikeudet, jotka keskinäisesti tunnustetaan, ovat moraalisia, kuuluvat etiikan piiriin riippumatta siitä, tunnustaako oikeusjärjestelmä ne.
Mikäli tämä persoonien kunnioituksen periaate nostetaan ylimmäksi eri moraaliperiaatteiden joukosta, päädytään etiikkaan, joka ei ole seurausetiikkaa. Se ei riipu siitä, maksimoivatko arvioinnin kohteina olevat teot hyvinvointia ja minimoivatko ne kärsimystä. Näitä pyrkimyksiä rajoittaa yksilöiden suhteen heidän autonomiansa kunnioittamisen periaate. Yksilöiden kannalta se sivuuttaa ne rajoitukset, jotka johdetaan siitä, mikä maksimoi hyvinvointia ja mikä minimoi tuskaa, paitsi kun jälkimmäinen utilitaristinen periaate on yhteensopiva vapautta yhtäläisesti annostelevan yksilöllisyyden kunnioittamisen periaatteen kanssa.
Kun kansalaisia ovat edellä mainitut yksilöt, näille tulee suoda valtioon nähden sama vapaus kuin minkä he suovat toisilleen. Demokratiana edustuksellista järjestelmää voidaan pitää vain siinä määrin kuin edustusjärjestelmää on täydennetty oikeuksilla, jotka ovat reunaehtoja viranomaisten toimivaltuuksille.
Ilmoita asiaton viesti
”Mistä päätellen pidän lähtökohtana edustuksellista demokratiaa?”
Tekstistäsi päätellen, kun kirjoitat ”Perusteenani on edustuksellisen järjestelmän luonne…”
Ilmoita asiaton viesti
Timon ajatusten pohja löytyy ehkä tasavaltalaisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai sellainen on olemassa, mutta vain yksilötasolla. 😉
Edit: Ja tuo yksilötasolla oleva apsoluuttinen moraali on muuttuvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Yksilösidonnainen moraali lienee absoluuttisen moraalin vastakohta. Lisäksi absoluuttinen lienee ihan määritelmällisesti muuttumaton. Kiitos kuitenkin, että osallistuit.
Ilmoita asiaton viesti
Noinhan se tietenkin on kuten esität.
Ilmoita asiaton viesti
On ihan samantekevää mitä joku moore tai kant on joskus sanonut. He ovat esittäneet vain mielipiteitään eikä absoluuttisia totuuksia.
Mooren höpinä ei edes loogisesti päde puhumattakaan moraalisesti tai älyllisesti.
Tv -sarja Kummelissa oli myös näitä sananparsi-motto-viisauslauseita. Niitä riittää maailmassa ja ne ovat kaikki yhtä tyhjän kanssa. Vieläkin tyhjempiä ovat niiden päät, jotka näitä viisauksia hokevat sukupolvesta toiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Se, ketkä ovat sanoneet, on yhdentekevää, mutta ei välttämättä sanotun sisältö. Tämä voi olla relevanttia keskusteltavan asian suhteen. Blogisti otti Kantin esiin, minkä vuoksi tartuin asiaan. Kantin periaate ei tee lainsäätäjistä moraalin auktoriteettejä. Absoluuttisuus, jos se liittyy johonkin, niin kansalaisiin, joiden ei tarvitse alistua poliisin mielivaltaan huolehtiessaan oikeuksistaan. Näiden piirissä on myös se vapaus, jota käytetään, kun puheenvuorostani esitetään arvioita, olkoon arvioija kuka tahansa.
Ilmoita asiaton viesti
”…vaan myös kansalaisen velvollisuus ainakin silloin, kun sitä ei ole moraalisesti oikein noudattaa.”
Kenen moraalin mukaan? Puhu …
Ilmoita asiaton viesti