Suomen rahapelijärjestelmän kehittämiskohteet

Veikkauksen pelikoneita Oulussa.

Luin viikonloppuna Senja Larsenin Veikkauskratian. Kirja käsittelee Suomen rahapelijärjestelmää ja eritysesti Veikkauksen toimintaa. Kirjassa nostetaan esille suomalaiseen rahapelijärjestelmään liittyviä epäkohtia ja tarjotaan kehittämisehdotuksia. Tässä kirjoituksessa nostan esille mielestäni tärkeimmät kehittämistarpeet. Tavoitteena on olla ratkaisukeskeinen. Haluan, että suomalainen rahapelijärjestelmä muuttuu siten, että uhkapelihaittoja kyetään tehokkaammin ehkäisemään. Uskon, että tällainen muutos on mahdollinen. Se edellyttää kuitenkin uskallusta muuttaa vakiintuneita käytäntöjä. Kolme tärkeintä muutosta ovat:

 

1. Veikkauksen tulot valtion yleiseen kassaan

Veikkauksen uhkapelitoiminta tuottaa vuosittain yhtiön kulujen jälkeen yli miljardi euroa. Kyse ei ole yleiskatteellisesta tulosta, vaan edunsaajajärjestöille korvamerkitystä rahasta. Veikkauksen edunsaajia ovat 4000 erilaista yleishyödyllistä järjestöä, jotka ovat pääasiassa sosiaali- ja terveysjärjestöjä, taide- ja liikuntatoimijoita sekä hevosurheilu- ja kasvatustoimijoita. Nämä toimijat ovat täysin riippuvaisia Veikkaukselta saamastaan tuesta.

Veikkauksen pelituottojen korvamerkinnästä luopumisella olisi monia positiivisia vaikutuksia. Edunsaajien rahoitus olisi tällöin samalla viivalla kaikkien muiden valtion budjetista rahoitusta saavien toimijoiden kanssa. Tällöin Veikkaukselta rahoitusta saavien tahojen olisi kilpailtava esimerkiksi poliisi- ja pelastustoimen, maanpuolustuksen ja erikoissairaanhoidon kanssa samoista niukoista resursseista. Nykyinen järjestelmä on luonut edunsaajille erillisen ohituskaistan ohi kaikkien muiden valtion budjetista rahoitettavien tärkeiden toimintojen. Veikkauksen erillisasemaa on perusteltu sillä, että pelituotot käytetään ”lyhentämättömänä suomalaistan hyväksi” ja että pelituotoilla rahoitetaan yhteiskunnan näkökulmasta tärkeitä toimintoja. Mutta mikä valtion normaalista budjetista rahoitettava toiminta ei sitten ole yhteiskunnan näkökulmasta tärkeää?

Veikkauksen ja nykyisten edunsaajien välisen riippuvuussuhteen katkaiseminen mahdollistaisi myös vapaamman keskustelun Suomen rahapelijärjestelmästä, kun yksittäisten edunsaajien ja peliriippuvaisten sijaan kaikki suomalaiset olisivat Veikkauksen ”edunsaajia”. Niin kauan kuin Suomessa rahapelitoiminnan järjestäminen on uskottu monopolille lisenssijärjestelmän sijaan, olisi tärkeää, että Veikkaus on kaikkien suomalaisten asialla.

 

2. Veikkauksen ja edunsaajien riippuvuussuhde katkaistava

Veikkauksen ja sen edunsaajien suhde on monella tavalla ongelmallinen. Kun edunsaajat ovat riippuvaisia Veikkauksesta, on niillä erityinen motivaatio suojella Veikkausta ja sieltä saatavaa rahoitusta. Järjestelmän ongelmilta on helppo sulkea silmät ja korvat ja näin toimimalla huolehtia omien toimintaedellytysten jatkumisesta. Tilanne on kuitenkin hiljalleen muuttumassa, kun yksittäiset veikkausvaroista rahoitusta saavat tahot ovat nostaneet järjestelmän ongelmia esille. Tällaista kansalaisrohkeutta tarvitsemme lisää.

Erityisen ongelmallinen tilanne on ollut rahapeliriippuvuuden tutkimuksen näkökulmasta. Tällä hetkellä monet keskeiset uhkapelitoimintaa tutkivat organisaatiot ovat riippuvaisia Veikkauksen avustuksista. Tutkimuseettisesti ei ole kestävää, että tutkimuksen tekijä on riippuvainen tutkimuksen kohteelta saatavasta rahoituksesta. Tilanne ei ole näyttänyt hyvältä.

Edellä mainittu Veikkauksen tulojen korvamerkinnästä luopuminen helpottaisi myös yhtiön valvonnan asianmukaista järjestämistä. Tällöin yhtiön sisäisessä hallinnossa ei olisi tahoja, jotka ovat suoraan riippuvaisia Veikkaukselta saatavista tuloista. Nykyinen järjestelmä, jossa edunsaajat ovat valvomassa yhtiötä, jonka tuloista he ovat täysin riippuvaisia, on kestämätön. Ei pukkiakaan laiteta kaalimaan vartijaksi.

 

3. Hajasijoitetut rahapeliautomaatit suljettujen ovien taakse

Suomessa on poikkeuksellisen paljon rahapeliautomaatteja. Niitä on niin marketeissa, huoltoasemilla ja baareissa kuin liikuntapaikkojen kahviloissakin. Hajasijoitetuilla rahapeliautomaatit tuottavat merkittävän osan Veikkauksen pelikatteesta. Samaan aikaan ne ovat kuitenkin äärimmäisen herkkiä aiheuttamaan peliriippuvaisuutta. Muualla maailmassa peliautomaattien riippuvuutta aiheuttava ominaisuus on tunnistettu ja tunnustettu, minkä takia niitä pääsee pelaamaan vain hyvin valvotuissa erillisissä pelaamiseen tarkoitetuissa tiloissa. Suomessa ruokaostoksia tehdessä ole helppoa välttyä kohtaamasta erilaisin valo- ja äänitehostein varustettuja houkutteleviksi tehtyjä peliautomaatteja. Ellei sitten mene Lidliin, joka edelläkävijänä on poistanut kaikki peliautomaatit kaupoistaan.

Ratkaisu peliriippuvuuden näkökulmasta kaikista haitallisimpien rahapeliautomaattien osalta on yksinkertainen. Poistetaan peliautomaatit päivittäistavarakaupoista ja muista liiketiloista ja siirretään ne erillisiin pelisaleihin. Pelisaleissa alaikäisvalvonta on helpompaa ja kynnys pelaamisen aloittamiseen on markettien tuulikaapeissa sijaitseviin pelikoneisiin verrattuna korkeampi. Oletettavaa on, että tällöin Veikkauksen pelituotot vähenevät, mutta monopolijärjestelmän hyväksyttävyyden ehtona ei olekaan pelituottojen määrä, vaan uhkapelihaittojen vähentämiseksi tehtävä työ.

0
OttoMeri
Kokoomus Helsinki

Helsinkiläinen varatuomari ja kaupunginvaltuutettu. Oikeustieteen tohtorikoulutettava. Eränkävijä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu