Arkipäivän ekonomisti – ajattele tehokkaammin

Minne tahansa menetkin niin talous on kaikkialla. Mitä tahansa haluaisitkaan tehdä niin todennäköisesti tarvitset siihen rahaa – tai ainakin aikaa. Eli kaikkiin tekoihin liittyy kustannuksia. Ja ainoa ongelma tässähän on se, että meillä jokaisella on rajallisesti sekä aikaa että rahaa.

Arkipäivän ekonomisti on henkilö, joka tietää ja tunnistaa talouden elintasoa luovan voiman ympäröivässä yhteiskunnassa. Arkipäivän ekonomisti näkee, että jokaisella on omat preferenssit ja että jokaisen pitää tehdä valintoja vallitsevassa niukkuudessa. Hän myös tietää, että kaikkiin tekoihin liittyy kustannuksia, mitkä voivat olla ajallisia tai rahallisia. Tai jos suoria kustannuksia ei ole niin ainakin vaihtoehtoiskustannukset. Arkipäivän ekonomisti haluaa investoida sen rajallisen määrän aikaa ja rahaa minkä omistaa. Ennen kuin arkipäivän ekonomisti tekee mitään niin hän saattaa kysyä itseltään esimerkiksi ”Miten hyödyn tästä?” tai ”Onko teko välttämätön?”. Arkipäivän ekonomisti ei maksimoi tavallisen ihmisen tapaan ”tarpeiden tyydytystä” vaan pikemminkin ajattelee yritysten tapaan ja ”maksimoi voittoa”.

Yhteiskunnan ja yritysten talouden lisäksi jokaisella meistä on henkilökohtainen talous, minkä ylläpitäminen on erittäin tärkeä taito. Arkipäivän ekonomisti yrittää nähdä jokaisen vuorovaikutuksessa olevan henkilön ”taloustilanteen”. Henkilökohtainen talous tarkoittaa, että sinun pitää tehdä valintoja niukkuudessa – rajallisen rahamääräsi ja aikasi puitteissa – ja valintasi määräävät mitä omistat. Henkilökohtaisen talouden tilanne voi määrittää luotettavuutesi tason – voiko sinuun luottaa vai ei. Ne joiden talous on kunnossa ja joilla on säästöjäkin, ovat luotettavampia kuin ne, jotka eivät pysy budjetissa tai eivät osaa säästää.

Aikaa ei usein nähdä yhtä arvokkaana asiana kuin rahaa – tai ainakin rahaa arvostetaan enemmän. Moni suhtautuu aikaan kovin leväperäisesti ja huolettomasti – vaikka ainoa totuus on, että sitä on rajallisesti. Jos menisit kysymään satunnaiselta ihmiseltä ”Onko aika rahaa?” niin saisit todennäköisesti vastaukseksi ”Ei” ja perustelut tähän olisi tyyliin ”Sillä ei voi ostaa asioita.” Kun puhutaan ajasta niin pitäisi tajuta, että käytettävissä oleva aika mahdollistaa kaikki muut asiat. Se on totta, että usein ajalla ei suoraan saa asioita. Mutta jos päätät investoida vaikkapa kolme tuntia joka päivä opiskeluun niin tämän päätöksen seurauksena osaat asioita tulevaisuudessa paljon enemmän, mikä taas johtaa siihen, että tienaat todennäköisemmin enemmän. Tällöin myös ”saat enemmän”. Tai toki voit myydä aikaasi esimerkiksi yrittäjälle ja saat vastineeksi rahapalkkaa. Mutta hei, jos aika onkin näin arvokasta, että sen avulla voi saada lähes mitä tahansa niin miksi me emme ota ajan tehokasta käyttämistä vakavasti? Miksi asiaa ei koeta katastrofiksi jos siihen tuhlautui esimerkiksi 15 minuuttia? Miksi ihmiset eivät opi virheistään, eli jos huomaavat, että johonkin menee aikaa hukkaan, niin miksi sen tekemistä ei lopeteta? Miksi sosiaalisten suhteiden eteen ollaan valmiita uhraamaan paljonkin aikaa vaikka hyöty olisi tasan nolla tai vaikka ne ihmiset eivät olisi elintärkeitä? Vastaus näihin kysymyksiin on edelleen varmaankin tyyliin, että ”No, koska kaikilla on aikaa ja sillä ei saa mitään.”

Tärkein asia, mikä sinun pitää muistaa, on se, että talous on kaikkialla ja vaikuttaa kaikkeen. Kun muistat tämän niin on helpompi muistaa kaikki muutkin asiat. Arkipäivän ekonomisti ajattelee aina mahdollista saavutettavaa hyötyä ja maksimoi yritysten tapaan voittoa. Esimerkiksi tunteille ei ole sijaa vaan valinnat tehdään kylmästi faktapohjalta. Arkipäivän ekonomisti huomaa ympärillään olevan taloudellisten aktiviteettien voiman ihan jo siitä, että halutessaan rahalla saa ostettua lähes mitä tahansa. Hän myös huomaa miten tärkeä työkalu raha on, kun se mahdollistaa yhteistyön eri ihmisten välillä.

Nyt on sinun vuorosi harjoitella ajattelemaan tehokkaammin – talous huomioiden. Aloita priorisoimalla sekä ajan että rahan käyttöäsi. Erityisesti karsi pois kaikki tekeminen mihin tuhlautuu aikaa ja käytä säästetty aika itsesi kehittämiseen. Älä tee mitään jos tekoon ei liity rahallista hyötyä – joko nyt tai myöhemmin.

0
p3truss
Sitoutumaton Espoo

Kauppatieteen maisteri (KTM) Aalto-yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu