Ihmiskunnan pelastaminen & opiskelun maksimointi – No Waste Societyn ratkaisut

Kaikki nykyiset uskonnot ja yhteiskuntamallit, myös kapitalismi ja kommunismi, perustuvat ihmisten tiedon kontrollointiin (ts. pimittämiseen) ja rahaorjuuttamiseen. Ihmisen aikaa tuhlataan tarkoituksella, jotta ihmisestä tulisi hyvä rahaorja. Jotkut toki tajuavat ajan merkityksen ja taistelevat vastaan – hylkäävät ajantuhlaamisen, kehittävät jatkuvasti itseään ja sitten menestyvät missä tahansa. En siis näe yhteiskunnassa olevaa turhuutta ja muuta viihdettä kuin tarkoituksena pitää ihmisiä tyhmänä ja täten hyvänä rahaorjana.

Mielestäni kaikki ajantuhlaus ja turhuus on kuitenkin väärin. Minun ratkaisu on ”No Waste Society” malli, jossa kaikki tuhlaus minimoitaisiin. Kenenkään aikaa ei saisi tuhlata ja energiaa ei saisi ikinä tuhlata. Kaikkia kannustettaisiin opiskeluun ja tieteen kehittämiseen, viihteen ja ajantuhlauksen sijaan. Kaikki opiskelumateriaalit ja kirjat olisivat 100% ilmaisia, täydellisiä ja kaikkien saatavilla.  No Waste Societyssä tieteilijät omistaisivat yhteisesti kaiken ja jokaisella toimialalla olisi yksi yritys. Jokaisen toimialayrityksen toiminnan ja tuotteiden kehittämistä jatkuvasti vaadittaisiin, mitään ei saisi tuhlata, mitään turhaa ja huonolaatuista ei saisi tuottaa, kaikki olisi standardisoitu ja yritysten motivaationa ei olisi voiton maksimointi vaan yhteiskunnan ylläpitäminen ja tieteen kehittäminen. Sijoitustoimintaa ei olisi, sillä tieteilijät omistavat kaiken.

Sitten tulee kysymys: Miten pitää ihmisten työmotivaatiota yllä, jos kaikki saa opiskella, kenenkään aikaa ei saa tuhlata, mitään tietoa ei pimitetä, kaikki tieto on selitetty ymmärrettävästi kaikkine välivaiheineen ja kaikki oppikirjat ovat täydellisiä? Minun ratkaisu on seuraava: opiskelija olisi ammatti, mistä saa palkkaa. Kuka tahansa saisi yrittää opiskelijan ammattia, mutta opiskelijat kilpailevat keskenään ja vain parhaimmat saavat jatkaa opiskelua. Huonot opiskelijat irtisanotaan ja ohjataan valitsemaan uusi työ. Parhaista opiskelijoista vain eliitti valittaisiin tieteilijöiksi ja kaikki muut lopulta irtisanottaisiin. Mutta jokainen saa yrittää tieteilijäksi pääsyä. Opiskelu on 100% pelillistetty, opiskelua seurataan koko ajan ja kaikilta opiskelijoilta vaaditaan jatkuvia tuloksia. Parhaimmat opiskelijat ovat nopeita, heillä on erittäin hyvä muisti, he ovat älykkäitä ja he osoittavat erinomaisia oppimistuloksia. Parhaita opiskelijoita tietysti koulutetaan myös eettisesti ja filosofiaakin joutuu pohdiskelemaan. Älykkyyttä kehitetään monipuolisesti. Ketä tahansa ei päästetä eteenpäin eikä hyväksytä tieteilijöiden joukkoon. Tieteilijät ovat sellaisia ihmisiä, jotka omistavat elämänsä tieteelle, yhteiskunnan pyörittämiselle ja toimialayritysten johtamiselle. Tieteilijät omaavat laaja-alaisen osaamisen ja osaavat erittäin syvällisesti muutamat kiinnostuksen kohteensa.

Opiskelu olisi siis erittäin julmaa ja kilpailtua tiputuspeliä. Mutta ideana on, että kuka tahansa saa yrittää. Huonot opiskelijat vain irtisanotaan ja ohjataan töihin muualle, mikä nyt sattuu kiinnostamaan.

No Waste Societyssä ei ole minkäänlaista sosiaaliturvaa ja idea eläkelöitymisestä on poistettu. Nämä sen takia, että työmotivaatio pysyisi yllä ja ihminen ei saisi ikinä luovuttaa. Kun ihminen vanhenee, niin hän saattaa aina joutua etsimään uuden työn. Esimerkiksi jos joku on ollut 40 vuotta rakennusmiehenä eikä fyysisesti pysty enää, niin tällöin mietittäisiin mitä tämä ihminen pystyy tekemään. Hän voisi esim. kouluttaa nuorempia rakennusmiehiä. Mutta idea on, että ikinä ei saa luovuttaa eikä jäädä laiskottelemaan. Ei ole mahdollista jäädä eläkkeelle tuhlaamaan aikaa ja muiden ihmisten rasitteeksi.

Kaikilla ihmisillä on kuitenkin vapaa-aikaa. Vapaa-aikaa ei saisi kuitenkaan tuhlata. Tarkoitus olisi, että jokainen opiskelee vapaa-ajalla vaikka ei olekaan enää palkatussa opiskelija-ammatissa. Työntekijät voisivat opiskella oman ammattinsa asioita vapaa-ajalla ja tulla entistä tuottavammaksi työntekijäksi. Jos joku osoittaa menestystä oppimisessa vapaa-ajalla, voitaisiin hänelle antaa uusi mahdollisuus yrittää opiskelija-ammattia (tullakseen tieteilijäksi) mikäli hän haluaa.

Koko yhteiskunnan idea on, että mitään ei saa tuhlata. Kaikki ajan ja energian tuhlaus minimoitaisiin. Kaikki pitäisi kierrättää 100%. Kaikki turha luksus ja nautiskelu olisi lailla kielletty ja mitään turhaa ei saisi tuottaa. Kaikki tavarat mitä tuotetaan on 100% laatua, kestäviä, kierrätettäviä ja standardisoituja.

Kaikkia tuhlaajia ja laiskoja rankaistaisiin ankarasti kunnes oppivat ja korjaavat virheensä. Jos joku luovuttaa totaalisesti eikä halua oppia, hän jäisi ilman ruokaa, vettä ja asuntoa. Sosiaaliturvaa ei ole. Jos hän ei edelleenkään opi, hän tappaa itsensä janoon ja nälkään pahuudellaan. Jos hän tekee rikoksia, hän joutuu vankilaan, mutta vankilassa ei saa ruokaa eikä juomaa. Eli vankila olisi kuolemantuomio, jos ei ala oppimaan ja parantamaan tapojaan. Kaikista virheistä ja tuhlauksista pitäisi maksaa ankarasti eikä mitään anneta helpolla anteeksi. Tuhlaajat ja rikolliset ohjataan takaisin työhön, jos he osoittavat oppimiskykyä. Kaikki on mahdollista saada anteeksi ja palata normaaliin elämään, jos päättääkin yrittää olla ahkera säästäjä.

Teknologian ja tekoälyn avulla tieteilijät pitävät tiukkaa kuria ja järjestystä yhteiskunnassa. Poliisi ja armeija ovat tieteilijöiden päätäntävallassa ja täyteenpanevat tieteilijöiden ohjeistukset. Kenelläkään ihmisellä ei ole yksityisyyttä eikä vapautta. Jokaisesta ihmisestä kerätään tarkkaa dataa ja kaikki tuotanto lasketaan ihmisten ominaisuuksien perusteella. Yhteiskunta on suunniteltu ennakoivaksi, säästäväiseksi ja älykkääksi. Jatkuvaa talouskasvua ei vaadita ja raha on vain työkalu, mikä mahdollistaa yhteiskunnan toimimisen.

Yhteiskunta on kuitenkin demokraattinen ja työntekijät valitsevat poliitikkoja. Demokratian tarkoitus on osoittaa työntekijöiden mielipide ja toiveet tieteilijöille. Demokratia on siis eräänlainen keskustelukanava yhteiskunnan kehittämisestä. Poliitikoilla ei ole kuitenkaan mitään valtaa, he ovat vain viestinvälittäjiä. Kaikki valta ja omistus on tieteilijöillä.

Koko yhteiskunnan tarkoitus on pitää maapallo rikkaana ja elinkelpoisena mahdollisimman pitkään (esim. +1 000 000 v). Resursseja säästettäisiin, ympäristö voisi hyvin, eliöt eivät olisi sukupuuton partaalla, yhteiskunta uudistuisi jatkuvasti ja tieteellinen kehitys maksimoitaisiin. Ihmisyys kehittyisi nopeasti ja ihmiskunnalla olisi jälleen toivoa. Kaikki tuhlaus olisi kaikista suurin synti. Koko No Waste Societyn motto on: ”Aina minimoi tuhlaus ja maksimoi ahkeruus.”

0
p3truss
Sitoutumaton Espoo

Kauppatieteen maisteri (KTM) Aalto-yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu