Kryptovaluutat eivät ikinä tule menestymään sillä fiat-valuutat ovat tehokkaampia

Kryptovaluuttojen suurin saavutus on karsia idea arvometallien käytöstä valuuttana sillä monilla kryptoilla on samat ominaisuudet lisättynä ominaisuudet helpompana vaihdonvälineenä. Miettikää miten suurta tuhlausta olisi käyttää maapallon niukkoja resursseja, arvometalleja, valuuttana sen lisäksi, että niiden käyttö aiheuttaa valtavat säilytys- ja infrastruktuurikustannukset ja pilkkominen pienempiin osiin on erittäin hankalaa.

Kryptovaluutoista ei voi löytää mitään muuta positiivista. Ne mahdollistavat tehottoman yhteiskunnan, lisäävät rikollisuutta, estävät yhteistyön maksimointia, tuhlaavat energiaa ja ovat käytännössä yhtä suurta turhaa ponzi-huijauksen kaltaista keinottelua, missä varhaiset sijoittavat odottavat kryptojen tulevaisuuden arvon nousevan lisääntyvän käytön kautta.

Odotan kryptovaluuttojen kieltämistä maailmanlaajuisesti tehokkaamman, ympäristöystävällisemmän ja yhteistyökykyisemmän maailman puolesta.

Fiat-valuutat toimivat erittäin hyvin mahdollistaessaan yhteistyön, elintason nostamisen ja yhteiskuntien ylläpitämisen. Fiat-valuuttoja voisi kehittää entisestään poistamalla käteisen ja vähentämällä riippuvuutta pankeista. Käteisen poisto olisi ympäristöteko, sillä turhan työn määrä vähenisi ja kaikki infrastruktuurikustannukset poistuisivat. Lisäksi käteisen poisto ehkäisisi rikollisuutta ja lisäisi yhteiskunnan tehokkuutta ja yhteistyön määrää, koska rahavirrat olisi helpommin selvitettävissä ja talouden suunnittelu olisi tarkempaa. Pankkiriippuvuuksien vähentäminen karsisi myös turhaa työtä ja tekisi taloudesta kestävemmän.

Fiat-valuutoissa on monta hyvää ominaisuutta mitkä puuttuvat kryptoista:
1) Inflaatio, joka on käytännössä kulutus- ja sijoitusmotivaattori. Inflaation ansiosta ihmisillä on töitä ja motivaatiota tehdä työtä ja yrityksillä on varaa investoida ja tuottaa suurempaa arvonlisää.
2) Kysynnän ja tarjonnan säätely finanssi- ja rahapolitiikalla. Tällaisilla poliittisilla keinoilla ylläpidetään yhteiskuntaa ja yhteistyötä ja pidetään elintaso korkeana.
3) Oman valuutan omistavat valtiot ovat käytännössä velattomia, mikä takaa näiden valtioiden uudistumiskyvyn ja jatkuvan talouskasvun. Nämä taas kehittävät teknologiaa ja nostavat elintasoa.
4) Kontrolli ja järjestys. Viranomaisilla ja poliitikoilla on enemmän valtaa, minkä avulla yhteiskunta voidaan suunnitella tehokkaammin, ihmisillä pysyy motivaatio tehdä töitä ja kaikkien toimijoiden välinen yhteistyö lisääntyy.
5) Hintavakaus. Jotta valuutta olisi oikeasti toimiva vaihdonväline, sen arvon pitää olla suhteellisen vakaa. Kryptojen ponzi-huijauksen kaltaiset odotukset jatkuvasta arvonnoususta ei luo mitään kestävää yhteiskuntaa.
6) Velkaominaisuus. Kenellä tahansa on mahdollisuus ottaa velkaa ja täten nostaa omaa elintasoa. Tämä velan lisääntyminen nostaa myös kaikkien muiden elintasoa ja lisää talouskasvua.

Fiat-valuuttojen huonoja puolia ovat ylikulutuksen mahdollistaminen ja vanhojen rakenteiden mahdollinen tukeminen. Keskuspankkien pitäisikin huomioida maapallon kantokyky, ympäristöystävällisyys ja vaatia yhteiskunnalta jatkuvaa uudistumista eli vanhasta luopumista.

+1
p3truss
Sitoutumaton Espoo

Kauppatieteen maisteri (KTM) Aalto-yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu