Laiskat eivät ole ikinä hyviä ihmisiä – Tarvitsemme ahkeruuden voimaa

Ihmiset yleensä maksimoivat tarpeiden ja halujen tyydyttämistä. Haetaan helppoa, nautinnollista ja mukavaa elämää yrittäen samalla maksimoida oma elintaso. Mutta helppous, mukavuudenhaluisuus ja nautintojen etsiminen ovat oikeasti syntejä, mitkä tekevät ihmisistä laiskoja, tuhlaavaisia ja pahoja. Houkutus, mitä on vaikea vastustaa. Moni kuolevainen astuu tähän elämän pahuuden ”ansaan” ja menettää samalla mahdollisuuden saavuttaa todellisen potentiaalinsa. Menettää mahdollisuuden olla hyvä ihminen, joka yrittäisi maksimoida hyvyytensä.

Laiskoja on monenlaisia mutta laiskuuden ääripäät voisivat olla ”Ei tee käytännössä mitään” (pahin laiskuus) ja ”Käy töissä mutta tuhlaa aikaa” (lievin laiskuus). Koska kaikki tiedämme millaisia ovat pahimmat laiskurit niin en kirjoita niistä sen enempää. Käsittelen sen sijaan tuota lievintä laiskuuden muotoa.

Riittääkö, että käy töissä? Ei riitä. Pitäisi ensinnäkin tajuta kaksi asiaa: 1) rajallisen ajan arvokkuus ja 2) kiitollisuus siitä, että yhteiskunta ympärillä toimii. Seuraavaksi käsittelen näitä kahta asiaa.

No, miksi aika on arvokasta? Koska se on aidosti rajallista ja sitä ei saa lisää. Esimerkiksi rahaa saa aina lisää mutta aikaa ei. Viisaimmat tajuavat, että kaikki mahdollinen aika kannattaa käyttää itsensä kehittämiseen. Jokaikinen minuutti lasketaan ja superihmiset haluavat maksimoida oman tehokkuutensa ja tuottavuutensa. ”Vapaa-aika” on huono ja epäonnistunut sana, joka luo illuusion vapaudesta ja siitä, että ”vapaa-ajan” saisi käyttää miten haluaa, esim. tuhlata viihteeseen tai muuhun turhuuteen. Toimivammassa yhteiskunnassa käytettäisiin ”vapaa-ajan” sijaan esimerkiksi sanaa ”kasvamisen aika”. Useimmat ihmiset unohtavat täysin kasvun, mikä tarkoittaa jokapäiväistä terveyden ylläpitoa ja jokapäiväistä henkistä kasvua opiskelun voimalla.

No, miksi pitäisi olla kiitollinen? Mieti muita yhteiskunnassa olevia ihmisiä. He tekevät töitä sen eteen, että sinulla olisi a) ruokaa, b) vettä, c) sähköä, d) asunto, e) toimiva infrastruktuuri, f) kaikki hyödykkeet, g) työpaikka ja h) tätä ns. ”vapaa-aikaa”. Jos laiskottelet ”vapaa-ajalla” töiden jälkeen, eikö se osoita, että sinä olet erittäin paha ja huono ihminen? Et ole kiitollinen siitä kaikesta mitä muut tekevät sinun hyvinvoinnin eteesi (sillä yksin et ikinä pärjäisi etkä kerkeäisi kaikkea tekemään) etkä ole kiitollinen siitä, että muut mahdollistavat sen, että sinulla olisi ylimääräistä aikaa. Ajattelet itsekkäästi ja laiskasti ”Minä olen ansainnut vapaa-aikani”, ”Minä olen tehnyt tarpeeksi”, ”Muut laiskottelevat niin minäkin laiskottelen”, ”Minun pitää saada sitä ja tätä”, jne.

Jos päätät olla jokaikinen minuutti ahkera ja käytät ”vapaa-ajan” hyödyllisesti kasvuun, eli itsesi kehittämiseen, osoitat olevasi todella hyvä ihminen, joka osaa arvostaa muita ihmisiä ja heidän vaivannäköään sinun ”vapaa-aikasi” eteen. Ahkera ihminen tajuaa, että ei ole ikinä varaa laiskotella ja että ahkeruudella voi osoittaa kiitollisuutta ja hyvyyttä. Ahkera ihminen miettii aina mitä voisi tehdä enemmän ja paremmin. Ahkera ajattelee olevansa laiska ja haluaa saavuttaa todellisen potentiaalinsa ahkeruuden voimalla.

Minä uskon parempaan maailmaan. Minä uskon, että jokaisessa ihmisessä on valtavasti potentiaalia mikäli he vain päättävät maksimoida ahkeruuden, haluavat oppia, haluavat olla tehokkaita ja osaavat arvostaa rajallista aikaa.

Maksimoi hyvyys ja äläkä ole enää ikinä tuhlaava laiskuri.

0
p3truss
Sitoutumaton Espoo

Kauppatieteen maisteri (KTM) Aalto-yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu