Maksimoi hyvyys – Miksi hyvyydellä on väliä?

Koko elämä koostuu teoista. Esimerkiksi hengittäminen ja syöminen ovat tekoja. Kaikki teot määrittävät ihmisen nykyhetken ja niiden avulla voi myös ennustaa tulevaisuuden. Ihmistä määritellessä voimme pohtia sekä fyysisiä että henkisiä ominaisuuksia. Voisimme pohtia esimerkiksi seuraavia kysymyksiä: Mikä on ihmisen terveydentila? Mihin ihminen on käyttänyt ja käyttää aikaa? Mitkä ovat mielenkiinnon kohteet? Mitkä ovat preferenssit? Mitkä ovat ihmisen taidot? Millainen on ihmisen sosiaalinen verkosto? Onko ihminen hyvä vai paha?

Tekoja voi luokitella monella tapaa mutta yleisesti kaikki teot voi jakaa hyviin tekoihin ja pahoihin tekoihin. Jokainen joutuu ennen tekemistä miettimään onko teko hyvä vai paha. Hyvä ihminen tekee hyviä tekoja ja paha ihminen pahoja. Teot tukevat toisiaan ja ne voivat johtaa ”hyvien tekojen kierteeseen” tai ”pahojen tekojen kierteeseen”. Toki teoissa voi vuorotella esim. monta hyvää tekoa ja sitten yksittäinen paha teko. Mutta pitää ymmärtää, että jos teet joskus pahaa niin voit suuremmalla todennäköisyydellä tehdä tulevaisuudessakin pahaa. Sama pätee hyvään.

No, mitä on mielestäni hyvyys? Hyvä auttaa ihmiskuntaa (esim. yhteistyötä maksimoimalla ja tiedettä edistämällä) ja kunnioittaa lakia (jota pitää myös muistaa päivittää).

No, mitä on mielestäni pahuus? Pahuus aiheuttaa kenen tahansa ihmisen ajan tuhlausta tai tuhlaa maapallon niukkoja resursseja. Mitä tarkoittaa ajantuhlaus? Esim. jos rikot jonkin objektin, tuhlaat objektin teettäneiden aikaa. Tai jos tapat ihmisen, tuhlaat muiden aikaa menetetyn ihmispotentiaalin takia ja tietysti otit tapetulta kaiken ajan pois. Tai jos pahoinpitelet jonkun, tuhlaat viranomaisten aikaa. Tai jos olet laiska, tuhlaat opettajan/työnantajan/yhteiskunnan aikaa. Tai jos teetätät yrittäjänä turhaa työtä, tuhlaat ihmisten aikaa, jotka ahneudessaan sortuvat tekemään turhaa työtä. Tai jos et hyödynnä uusinta teknologiaa/tietoa, tuhlaat kaikkien muiden aikaa. Tai jos kulutat yli tarpeiden, luot turhaa työtä ja tuhlaat maapallon niukkoja resursseja. Ja niin edelleen.

Miksi sitten valita hyvyys? Koska yhteiskuntien toimivuus ja elintason kasvu on aina nojautunut hyvyyteen. Esimerkiksi hyvät ihmiset ovat tajunneet yhteistyön voiman ja halunneet yhdessä rakentaa korkeamman elintason tulevaisuutta. Koska ihmisen on kuitenkin helppo sortua pahuuteen, on hyvät ihmiset tajunneet luoda pelisäännöt joiden mukaan tulisi elää. Nykyään näitä pelisääntöjä kutsutaan lainsäädännöksi. Maailman muuttuessa jotkut ihmiset saattavat huomata tilaisuuden menestyä pahuuteen sortumalla, joten lainsäädäntöä pitää jatkuvasti päivittää. Mikään kestävä ei ole ikinä pohjautunut pahuuteen ja pahuudella ei ole ikinä ikuisesti pärjännyt. Houkutukset helpommasta elämästä, vauraudesta ja menestymisestä kuitenkin vaanivat jatkuvasti jokaista ihmistä ja tämän takia yhteiskunnassa tulisikin jatkuvasti muistuttaa ihmisiä hyvyyden voimasta.

Koska tämä maanpäällinen elämäkin on siis jatkuvaa taistelua hyvän ja pahan välillä, niin voisi ajatella saman pätevän koko maailmankaikkeuteen. Ihminen on niin tyhmä ettei se ymmärrä vielä maailmankaikkeuden salaisuuksia, jonkinlaista koodia miten koko maailmankaikkeus toimisi. Olemme tällä hetkellä planeetta Maan vankeja. Maailmankaikkeuden rakenne on kuitenkin äärettömän kaunis, joten voisimme kysyä: ”Miten näin kaunis asia voisi syntyä tyhjästä?” Otetaan esimerkki. Jos löydät hiekkarannalta rannekellon, et ikinä uskoisi sen tulleen tyhjästä vaan tietekin oletat, että joku ihminen loi tämän rannekellon ja unohti sen rannalle. Sama pätee maailmankaikkeuteen. Näemme maailmankaikkeuden niin meidän pitäisi olettaa, että joku on suunnitellut ja luonut sen. Tästä päästäänkin asiaan: maailmankaikkeudessa hyvyys on Jumalan/Jumalien tekosia ja pahuus (esim. kompleksisuus tai tyhmyys) Saatanan/Saatanoiden tekosia.

Hyvyyteen keskittymällä tulet siis Jumalan/Jumalien kaltaiseksi. Uskon vahvasti, että hyvät ihmiset pääsevät paratiisiin missä kaikki hyvä on mahdollista. No, mikä todistaa paratiisin/helvetin olemassaolon? Yksinkertaisesti: mielikuvituksemme. Maailmankaikkeus on niin kompleksinen ja täynnä mysteerejä, että tieteen tueksi tarvitsemme uskoa. Se on syvällisempi merkitys elämälle. Ihminen ei vain vielä epätäydellisyytensä takia ymmärrä kaikkea. Voisimme kuvitella maailmankaikkeuden olevan tarkoituksellakin niin kompleksinen, mysteerinen ja vaarallinen elämälle: se on eräänlainen pahuuden ansa, mitä vastaan pitää taistella tieteen avulla ja ihmiskuntaa paremmaksi kehittämällä. Emme saa luovuttaa ja meidän pitää rakentaa elämä kestävälle pohjalle maapallolla. Niinkuin aina olemme tehneet. Pahuus vaanii jatkuvasti ympärillä (esim. kapitalistisen ahneuden luoma ilmastonmuutos), joten meidän pitää olla valppaana ja valmiina kitkemään pahuus ihmisistä, jotta elämä jatkuisi, elintaso kasvaisi kestävästi ja tiede kehittyisi.

+1
p3truss
Sitoutumaton Espoo

Kauppatieteen maisteri (KTM) Aalto-yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu