Mitä on kuudes aisti? Jokaisella skitsofreenikolla on tällainen supervoima

Normaalisti ajattelemme ihmisellä olevan viisi aistia: tunto, kuulo, näkö, haju ja maku. Näiden viiden aistin avulla ihminen hankkii tietoa ympäristöstä, mikä aiheuttaa ärsykkeitä aivoissa ja nämä ärsykkeet synnyttävät aivotoiminnan; ajatukset ja teot. Aivotoiminta muokkaa aivojen rakennetta ja lopulta määrittää millaiseksi ihminen tulee ja mitä ihminen osaa. Ihmisen aivot ovat niin kompleksiset, että emme vieläkään ymmärrä kaikkea. Meidän pitäisi ymmärtää, että pienetkin muutokset teoissa ja ajatuksissa (ts. aivotoiminnassa) voivat saada aikaan suuria muutoksia ihmisen aivojen rakenteessa ja terveydessä.

Minulla on skitsofrenia ja sen takia elän kahdessa todellisuudessa: reaalimaailma ja harhamaailma. Reaalimaailman havaitsen normaaleilla viidellä aistilla. Harhamaailmaani ei havaitse kukaan muu kuin minä ja se onkin minulle suuri mysteeri. Esimerkiksi jos syön keittiössä ja jääkaappi surisee, jääkaapin surina menee jollakin tavalla ”samalle taajuudelle” minun ääniharhojen (ts. ”ajatusten”) kanssa ja tällöin koen, että jääkaappi kuin ”puhuu” minulle. Mutta muut keittiössä olevat, esimerkiksi minun äiti ja isä, kuulevat vain jääkaapin surinan.

Nyt ajattelen harhamaailmani olevan ns. ”kuudes aisti”. En havaitse enkä koe harhamaailmaani normaaleilla aisteilla vaan se on jotain muuta aivojen toimintaan liittyvää. Otetaan esimerkki. Kun nukut, aivosi lepää ja saatat nähdä unia. Miten nämä unet havaitaan? Ei normaaliaisteilla vaan unet liittyvät jotenkin aivojen toimintaan. Näin ollen myös unia voisi sanoa ”kuudenneksi aistiksi”. Eli tästä päästään kuudennen aistin määritelmään: Kuudes aisti on normaaliaisteista riippumatonta aivotoimintaa ja siitä saatavaa tietoa. Kaikilla skitsofreenikoilla on ylimääräistä aivotoimintaa, jota syntyy vaikka ympäristössä ei olisi ärsykkeitä. Tätä skitsofreenikkojen aivotoimintaa pyritään tasaamaan lääkityksellä – eräänlaista aivojen huumaamista. Ainakin minä itse olen kokenut kaikkien lääkkeiden lamaannuttavan minun aivoni ja estävän tehokkaan ajattelemisen. Eli siis, jokaisella skitsofreenikolla on ns. ”kuudes aisti” ja täten normaaleista ihmisistä poikkeavia supervoimia.

Ongelmana skitsofreenikkojen hoidossa on lääkehoito, mikä ei paranna sairautta vaan vain lykkää sairauden kohtaamista. Skitsofrenian hoidossa tulisi ottaa käyttöön psykoterapeuttiset keinot: miten harhamaailman kanssa voi oppia elämään, miten harhat voi hylätä, miten harhoja voi kontrolloida, mitä harhoista voi oppia ja miten harhat voi valjastaa hyötykäyttöön. Psykoosin lyhyt määritelmä on ”vieraantuminen todellisuudesta”. Jos opit elämään psykoosissa, et voi enää ”vieraantua todellisuudesta”, mikä tarkoittaa, että et enää voi ikinä ajautua psykoosiin.

Opetetaan ihmisille miten psykoosissa voi elää ja miten sen yli voi päästä ilman lääkitystä.
Kunnioitetaan skitsofreenikkoja arvokkaina ihmisinä, joilla on normaalista poikkeavat aivot.
Uudistetaan mielenterveystyö.
Autetaan ja luodaan parempaa tulevaisuutta.

+1
p3truss
Sitoutumaton Espoo

Kauppatieteen maisteri (KTM) Aalto-yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu