Sosiaaliset suhteet aiheuttavat tuhlausta – Enemy Territory sääntö

Minä olen tehnyt paljon virheitä sosiaalisessa elämässäni ja erehtynyt monesti. Lapsuudessa ja nuoruudessa en osannut olla yksin (eli en tajunnut opiskelun ja tieteen voimaa) vaan halusin ihmisiä ympärilleni joiden kanssa voisi viettää aikaa. Alaikäisten ja nuorten aikuisten ajantuhlauksen turhaan sosiaalisuuteen näkee kaikkialla. Itse aloin miettimään sosiaalisten suhteiden merkitystä vasta 19-vuotiaana mutta tämänkin jälkeen erehdyin monesti. Esimerkiksi tutustuin ihmisiin joista en oikeasti pitänyt ja välitin muiden mielipiteistä tavalla, mikä tuhlasi aikaani.

Esimerkkinä voisin kertoa yhden tarinan. 24-vuotiaana liikuntaharrastuksen kautta tutustuin naapuriini, erääseen toiseen nuoreen mieheen. Juttelimme ja sen perusteella päättelin, että voisin yrittää auttaa tätä naapuria. Kerroin hänelle opiskelun tärkeydestä ja annoin lukiokirjojani lainattavaksi. Tämä minun auttamishalu kuitenkin johti siihen, että kävin naapurin asunnolla aluksi nopeilla vierailuilla. Sitten hän pyysi minua kauppaan ja ajattelin, että ”Miksi ei? Voisin käydä itsekin samalla kaupassa.” Tästä tuli tapa: aloimme käymään kaupassa yhdessä. Kauppareissut etenivät ruoanlaittoon, musiikin kuunteluun ja elokuvien katseluun naapurin asunnolla. Lisäksi juttelimme kaikenlaista ja naapurini esitteli rumpalin taitojaan ja pelasi tietokonepelejä. Tiesin koko ajan, että en saisi tuhlata aikaa ja yritin pitää sosiaaliset kanssakäymiset naapurin kanssa lyhyinä. Minulla oli kuitenkin lääkitys skitsofreniaan ja tämä lääkitys aiheutti minulle erittäin pahaa ja huumattua oloa. Paha oloni johti siihen, että aloin jatkuvasti käymään naapurin luona, koska jotenkin tuntui, että sosiaalisuus lievitti pahaa oloani. En myöskään pystynyt iltalääkkeet otettuani enää opiskelemaan enkä pahan olon takia myöskään nukkumaan. Tarvitsin siis jotain ajanvietettä pariksi tunniksi ennen nukkumaanmenoa. Minulle tuli tapa käydä naapurin luona lähes joka ilta nopeilla visiiteillä. Tällöin kävi myös ilmi, että naapuria ei opiskelu kiinnostanut ja otin lainaamani lukiokirjat takaisin. Halusin kuitenkin jostain syystä, varmaan pahan olon takia, jatkaa sosiaalisuutta naapurin kanssa. Naapurini pelasi pelejä ja minäkin päätin kokeilla. Naapurini joi alkoholia ja minäkin päätin kokeilla. Naapurini käytti kannabista ja minäkin päätin kokeilla. Tämän kaiken lisäksi meni aikaa kauppareissuihin, kesänurmikolla oleskeluun ja muuhun turhaan. Yhteensä sosiaalinen kanssakäyminen kesti ajallisesti noin kuukauden verran yhden vuoden aikana. Sitten päätin katkaista suhteet ja keskityin pahan olon lieventämiseen ja opiskeluun. Virheet ehdin kuitenkin tehdä: tuhlasin aikaa kuukauden verran, vedin kännit kaksi kertaa vaikka en tykkää alkoholista, tuhlasin rahaa kauppareissuihin ja ajauduin kokeilemaan kannabista vaikka olen totaalisesti kaikkia huumeita vastaan.

Tarinastani huomaa miten helposti ihminen voi ajautua tuhlaamaan aikaa, rahaa ja energiaa sosiaalisten suhteiden takia. Uusiin suhteisiin voi törmätä missä tahansa: koulussa, töissä, kuntosalilla, harrastuksissa jne. Suhteissa pyritään huomioimaan muut ja yleensä ajaudutaan esimerkiksi nauttimaan ruokaa tai kuluttamaan muuta viihdettä yhdessä. Toiset ihmiset vaikuttavat meihin huomaamattomasti ja ajattelemme esimerkiksi, että ”Ei se nyt paljon haittaa jos tähän menee pari tuntia.” Ennen sosiaalista kanssakäymistä pitäisikin miettiä aikakustannuksia. Miten paljon aikaa tuhlautuu kumulatiivisesti kaikkiin suhteisiin vuosien varrella? Erityisen petollista sosiaalisuus on lapsille ja nuorille, jotka eivät osaa ajatella itsenäisesti ja ottavat muilta ihmisiltä pahoja tapoja elämäänsä. Esimerkiksi opiskelutovereiden kautta voi ajautua aikaa tuhlaaviin harrastuksiin, tupakan polttoon, alkoholin juomiseen, juhlimiseen, jne.

Sosiaalinen älykkyyskin käsitetään väärin. Usein ajatellaan, että sosiaalisesti älykkäällä on useita suhteita, hän on ekstrovertti ja sosiaalisuutta oppii vain vuorovaikutuksessa. Todellisuudessa sosiaalisuutta voi oppia myös pohdiskelemalla ja opiskelemalla, jolloin jää myös pois muiden ihmisten huonot vaikutukset sinuun.

Määrittelisin sosiaalisesti älykkään ihmisen näin:
1) Osaa olla yksin (hyvinkin pitkiä aikoja)
2) Osaa muokata käyttäytymistään ja persoonaansa tilanteen mukaan (eli osaa olla kuka tahansa)
3) Ajattelee miten suhteista voi hyötyä ja valitsee kaikki kontaktinsa huolellisesti
4) Osaa toimia yhteistyössä kenen kanssa tahansa
5) Osaa valehdella ja manipuloida
6) Osaa selittää minkä tahansa asian
7) On ymmärrettävä
8) Minimoi tuhlausta (aika, energia, raha)
9) Pystyy aina sopeutumaan
10) Tajuaa ajan tärkeyden ja osaa ajanhallinnan taidot
11) Osaa sanoa ”Ei”
12) Osaa analysoida muita ihmisiä (jopa pienistäkin vihjeistä)
13) Osaa hyödyntää taitojaan vaikuttaessaan muihin ihmisiin
14) Ei ikinä luovuta, muistaa kurinalaisuuden eikä petä itseään
15) Oppii jatkuvasti kaikesta
16) Haluaa aina auttaa ja parantaa maailmaa

Nyt viimeisenä tullaan ”Enemy Territory sääntöön”. Enemy territory on englantia ja tarkoittaa ”vihollisaluetta”. Jos haluat menestyä, sinun pitäisi tajuta, että elämme kilpailuyhteiskunnassa. Muut ihmiset ovat siis kilpailijoitasi. Lisäksi pitäisi tajuta, että suurin osa ihmisistä on tuhlaajia (erityisesti ajantuhlaajia, esim. ei ajatella, että minuutin tuhlaaminen olisi vakavaa). Jokainen meistä siis elää ”vihollisalueella”, missä on ihmisiä, jotka ovat tuhlaajia ja laiskoja, eli ”vihollisia”. Ihmisiä, jotka eivät ikinä tule saavuttamaan todellista potentiaaliaan ja jotka luovat vain lisää tuhlausta. Viholliset voivat siis tuhlata aikaasi ja rahaasi. Lisäksi, jos epäonnistut elämässä täysin, voit jopa valita vihollisen elämänkumppaniksi. Vihollisalueella pitää löytää polut miten elää tehokkaasti ja miten minimoida kaikki tuhlaus. Kuitenkin on tärkeää osata toimia vihollisten kanssa yhteistyössä, kuitenkaan tuhlaamatta aikaa. Tiivistettynä: Löydä polut tehokkaaseen elämään ja toimi vihollisten kanssa yhteistyössä sosiaalisesti älykkäällä tavalla. Älä anna vihollisten tuhlata aikaasi.

0
p3truss
Sitoutumaton Espoo

Kauppatieteen maisteri (KTM) Aalto-yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu