TE-palvelujen siirtäminen kunnille ei paranna työllisyyttä

Miten TE-palvelujen siirtäminen kunnille auttaa? Eikö tämä tarkoita sitä, että omasta asuinkunnasta pitäisi löytyä töitä? Eikö olisi parempi jos velvoitettaisiin ottamaan työpaikka mistä tahansa Suomesta? Esim. jos asuu Helsingissä ja vapaa työpaikka on Oulussa, niin se pitäisi ottaa vastaan ja muuttaa työn perässä. Eli tärkeintä olisi maksimoida liikkuvuus. Jos esimerkiksi muuttaa työn perässä niin asunnon myynnin pitäisi olla verotonta.

Nyt tuntuu siltä, että kunta alkaa tempputyöllistämään. Tällainen ei luo mitään todellista lisäarvoa ja tuhlaa vain työttömien aikaa kun he eivät voi ajallaan esim. opiskella.

Kunnilla ei ole kovin paljoa mahdollisuuksia vaikuttaa yritysten toimintaedellytyksiin ja sitä kautta työttömyyteen. Tärkeimmät vaikutuskeinot näissä asioissa ovat valtiolla. TE-palvelujen siirtämisellä kunnille ei siis saada yhtään työpaikkaa yksityiselle sektorille.

Työllisyyden nostamiseksi olisi tärkeintä luoda yksityiselle sektorille hyvä toimintaympäristö. Eli meidän pitää kannustaa kaikin tavoin yrityksiä investoimaan ja tätä kautta syntyy oikeita uusia työpaikkoja. Esimerkiksi voisi olla järkevää, että yrityksen ei tarvitsisi maksaa mitään veroja mikäli varat pidetään yrityksessä eikä niitä nosteta voittoina pois. Vasta sitten kun voittoja maksetaan, pitäisi maksaa verot. Lisäksi myös irtisanomissuojan voisi poistaa pieniltä ja keskisuurilta yrityksiltä.

Ja mikäli haluamme talouskasvua ja enemmän työpaikkoja niin tulee pohtia miten erilaiset toimijat saadaan velkaantumaan kestävästi. Velkaantuja voi olla joko yritys, ihminen tai valtio. Jos uusia maksukykyisiä velkaantujia ei ole niin tulee taantuma tai lama. Tämän takia olisi tärkeää esim. laittaa koulutus maksulliseksi, koska se vähentäisi valtion menoja, mutta myös toisi uutta rahaa talouteen opintolainojen myötä. Koulutuksen maksullisuus myös turvaisi koulujen rahoituksen ja olisi täten todellinen investointi tutkimukseen ja kehitykseen. Ja tämä sama pätee esim. SOTE-palveluihin. Toinen tapa lisätä kestävää velkaantumista olisi kannustaa kaikin tavoin säästäväisyyteen, koska tämä näkyy esim. tulevina asuntolainoina ja investointeina. Esim. toimeentulotuessa ei pitäisi katsoa sijoitettua varallisuutta käytettävissä olevaksi varallisuudeksi. Tai työn verotus pitäisi laskea alhaiseksi ja kulutuksen verotus korkealle.

Myös valtion menoja pitää priorisoida. Esimerkiksi haja-asutuksesta tulee luopua, sillä esimerkiksi useat kunnat ovat pohjattomia kaivoja, joihin voi heittää rahaa kuinka paljon tahansa. Haja-asutuksen palvelut ja infrastruktuuri maksaa maltaita. Myös kehitysapu tulee lakkauttaa tai muuttaa tueksi suomalaisille yrityksille, jotka haluavat investoida kehitysmaihin.

Järkeä politiikkaan. Nykyhallitukselta se järki puuttuu. Työllisyysasteen nostamisessa ylöspäin tulee kiire sillä valtion velkaantumistahti on erittäin huolestuttava.

+1
p3truss
Sitoutumaton Espoo

I'm a realist but idealism is the guideline. A friend of science and facts: these unite the people.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu