Korona, politiikan keppihevonen?

Fisherin yhtälö (https://fi.wikipedia.org/wiki/Rahan_kvantiteettiteoria) kertoo, että kyllin suuressa talousalueessa  rahan määrä (M) * sen kiertonopeus (V) = yleinen hintataso (P) * talouden voluumi (T). Yhdysvalloissa, Japanissa ja Kiinassa on abenomisoitu rahaa tyhjästä kiertoon. Vaikka se on päätynyt suurimmaksi osaksi suuryritysten osakkeiden takaisinostoihin, on koko ajan vaarana, että lisääntyvä suure (M) kasvattaa yhtäsuuruusmerkin oikealla puolella hintatasoa (P). P:n nousu taas on samaa kuin inflaatio! Ja inflaatio tarkoittaa epäsuosiota hallituspuolueille.

Niinpä tarvitaan mitä tahansa keinoja joko nostaa talouden volyymia (mutta kun tuo T ei millään nouse, kulutus alkaa olla jo tapissa, automaatio huolehtii siitä, ettei kuluttajia ja kulutushaluja kasva lisää) tai pienentää rahan kiertonopeutta V (kertaus: M*V= P*T).

Jos 2019 joku olisi ehdottanut Netflix -sarjaa, jossa kansalaiset eristetään koteihinsa ja heille määrätään kuonokopat ja pikkufirmat pannaan kiinni tai vain-joka-toinen-tuoli-käytössä -rajoituksia, ei se olisi mennyt läpi.  Mutta poliitikkojen takaraivossa jomotti lähestyvän laman pelko. Silloin V ja T putoavat. Ja ohimoita puristi inflaatiopeikko. Silloin M ja P kasvavat. Toisaalta, takamusta lämmitti hallituspalli ja selkänojana oli nöyräksi ja yksiääniseksi piiskattu massamedia.

Ja sitten tuli korona, tuo taivaan lahja! Se antoi keinon pudottaa V:tä vaikka hallituksen toinen käsi samalla mätti M:ä lisää finansseihin. Kaikki reilassa! Ja tämä päättely ei ehkä tapahtunut kovinkaan monen poliitikon tietoisessa mielessä, mutta alitajuinen helpotus on ollut suuri, kun mahdolliselle tulevalle tuholle löytyi luonnollinen syyllinen.

Pistän vielä tuohon alle talouden sanastoa:

  • takaisinosto: yritys kuten Apple myöntää julkisesti, ettei sillä ole pienintäkään halua sijoittaa tutkimukseen, tuotekehitykseen, markkinoiden valtaukseen eikä tuotantoon, vaan mieluummin ostaa firman kassakaapin täyteen markkinoilla kelluvia osakkeitaan. Ja kun kaikki osakkeet on ostettu, niiden arvo on määrittymätön. Mutta sihen ei päästä vielä tässä kvartaalissa.
  • abenomiikka: yhteiskunta muuttaa osakekaupan ja finanssit eräänlaiseksi simulakrumiksi, josta kyllä saa uutisia ja numeroita niin kuin V5 -ravivedosta, mutta jolla ei ole enää kosketusta todellisuuteen. Ja toisin kuin V5, mukana on aitoja pystyynkuolleita zombieyrityksiä.
paavonevalainen

Poliittisesti täysin kokematon. Ilmeisesti liikaa mielipiteitä, niitä riittää toisillekin. Nato- ja eurovastainen, anarkistisuusindeksi 84. Pyrkii Suomen johtavien disinformaattorien joukkoon, on mahdollinen piilopersu tai ainakin myötäilijä. Harkitsee eläkepäivien viettoa poliittisena mielipidevankina Suomessa. Tukee Janne Kejon pyrkimystä Suomen uudeksi Pentti Linkolaksi. Annetaan toistaiseksi kulkea vapaana, mutta otetaan huostaan poikkeusaikojen tullessa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu