WW1984

Uusi Suomihan ei ole mikään kulttuurilehti, mutta mielestäni lehdessä pitää olla myös elokuva-arvosteluja. Hämmästelin kovasti, miten Wonder Woman 1984 näytti keräävän sangen huonoja arvioita. Katsoin sen itsekin ja mielestäni se on yhtä hyvä kuin ensimmäinen elokuva (Wonder Woman vuodelta 2017) oli.

Siinä, missä edellinen elokuva keskittyi yksilön kehitykseen (coming of age), emansipaatioon ja sodan ja rauhan dilemmaan ihmiskunnan tasolla, toinen elokuva on allegoria hyvinvointiyhteiskunnan tragediasta. Vaikka meillä olisi voima tyydyttää kaikki tarpeemme, niissä on ristiriitaisuuksia, jotka lopulta hajottavat yhteiskunnan. Juonessa on mukana toki pari henkilökohtaista tasoa (protagonistin kaipuu menneeseen onneen ja Cheetahin menestyjään kohdistuva kateus. Mukana on myös Trumpin kaltainen conman, joka pääseekin valtaan hyvin moderneissa äänilajeissa tiedotusvälineiden toimiessa tämän vuosituhannen tyyliin).

Elokuvan sanoma, joka aivan oikein taustoitetaan vuodella 1984, tuolla hyvinvoinnin ja toiveikkuuden huippuvuodella, on, että kaikki eivät voi saada kaikkea. Hyvinvointiyhteiskunta teki suorastaan myyttisiin mittoihin ulottuvan yrityksen tuohon suuntaan, mutta nyt atavistiset voimat, raaka selviytymiskamppailu ja hellittämätön ponnistus, ovat tulleet takaisin. Ainoastaan supersankarien myyttinen tapahtumataso suojaa sielumme rauhaa. Olemme takaisin alkuvoimaisessa myllerryksessä, jossa on taisteltavaa kaikilla tasoilla.

Kansalaiset, meidän on nähtävä harhaisten lupausten läpi. Poliittiset puolueet harrastavat tällä vuosikymmenellä hutunkeittoa. Mailanpää lähenee, ja viimeinen vallassa ennen suurta romahdusta (jokin globaali häiriö) voi jäädyttää hallitusvallan pitkäksi aikaa (vaaleja siirretään loputtomiin poikkeusoloissa) tai jopa muuttaa hallitusmuotoa (valtiosta tehdään ensin maanosamittakaavaisen lobbauksen uhri (EU), sitten jonkin sotilasliittoutuman kuurosokea dominio (NATO)).  Koronapolitiikan voi katsoa olevan yritys levittää kämmentä, niin että se peittää mailanpään. Sipilän vapaaehtoinen abortti taas oli yritys nutistaa kämmen kapeaksi, niin että jäljelle jää juuri kaksi hallituskautta ennen maailmanloppua. Missä onkaan nyt Hestian lasso?

PS: Hutunkeitto itsessään on loppunut, korona kun on. Tai sitten se tarjosi liian ilmiselvän vertauskohdan nykypolitiikkaan.

0
paavonevalainen
Kristillisdemokraatit Turku

Poliittisesti täysin kokematon. Ilmeisesti liikaa mielipiteitä, niitä riittää toisillekin. Nato- ja eurovastainen, anarkistisuusindeksi 84. Pyrkii Suomen johtavien disinformaattorien joukkoon, on mahdollinen piilopersu tai ainakin myötäilijä. Harkitsee eläkepäivien viettoa poliittisena mielipidevankina Suomessa. Tukee Janne Kejon pyrkimystä Suomen uudeksi Pentti Linkolaksi. Annetaan toistaiseksi kulkea vapaana, mutta otetaan huostaan poikkeusaikojen tullessa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu