Tekikö Sipilä Jämsénin kompromissin?
Artturi Jämsén on yksi legendaarisista Keskustan kansanedustajista. Hän aloitti eduskuntatyönsä vuonna 1954. Jämsén toimi kansanedustajana vuoteen 1971 saakka, jolloin hän siirtyi Keski-Suomen läänin maaherraksi. Tätä tehtävää hän hoiti vuoteen 1976, jolloin hän kuoli virkamatkalla Moskovaan.
Tutustuin Artturi Jämséniin nuorena kansanedustajana. Teimme lähempää tuttavuutta Ahti Karjalaisen johtaman hallituksen työssä, kun Jämsén toimi sisäministerinä ja minä pääministerin sihteerinä.
Jämsén oli taitava neuvottelija. Syntyi käsite ”Jämsénin kompromissi”, jolla tarkoitettiin, että ratkaisuksi tuli hänen alkuperäinen ehdotuksensa.
Kun sain tietää eilisestä sote-ratkaisusta, kauhistuin. Näytti siltä, että Keskusta hyväksyi mallin, joka johtaa hyvin voimakkaaseen keskittymiseen ja joka hautaa lopullisesti ajatuksen maakuntahallinnon toteuttamisesta. Kun asiaa tarkemmin ajattelee, sopimus alkaa näyttää Jämsénin kompromissilta – ainakin siihen avautuu mahdollisuus.
Sopimuksen ydin on palvelujen järjestämisvastuun siirtäminen viidelle hyvin laajalle sote-alueelle. Niille muodostetaan koko alueen kattava kuntayhtymä. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki alueen kunnat pääsevät päättämään yliopistollisten keskussairaaloiden toiminnasta. Pienempienkin maakuntien kunnat tulevat mukaan päätöksentekoon – esimerkiksi Lapin, Peräpohjolan ja Kainuun kunnat pääsevät päättämään Oulun yliopistollisen keskussairaalan asioista.
Toisaalta nämä suuret kuntayhtymät voivat kantaa järjestämisvastuun käytännössä itse vain yliopistollista keskussairaalaa ympäröivän maakunnan alueella, kuten Pohjois-Pohjanmaalla. Muualla palvelujen järjestämisestä pakostakin vastaavat olemassa olevat maakunnalliset keskussairaalapiirit.
Tältä osin yhteisen tiedotteen muotoilu on epäselvä. Siinä todetaan, että ”alueet rakentuvat nykyisten erityisvastuualueiden pohjalta ja ne tukeutuvat olemassa oleviin rakenteisiin”. Juha Sipilä selventää blogissaan, että ”palvelut tuotetaan paikallisella ja alueellisella tasolla kuten tähänkin asti”. Tämä tarkoittaisi, että Keskustan kotikunta-maakunta -malli toteutuisi. Palvelujen tuottajina toimisivat kunnat ja maakunnalliset kuntayhtymät, joilla olisi myös järjestämisvastuu omalla alueellaan.
Yhteistä tiedotetta luettaessa on ymmärrettävä, että käsitteellä ”järjestämisvastuu” ei voi olla sovitussa mallissa sama sisältö kuin tähänastisessa sote-keskustelussa. Käytännössä järjestämisvastuu joudutaan jakamaan suuren sote-alueen ja sen puitteissa toimivien maakunnallisten sairaanhoitopiirien välillä. Erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen välinen tiivis yhteys voidaan toteuttaa vain sairaanhoitopiireissä, joiden toiminnasta päätetään maakunnallisissa kuntayhtymissä.
On pakko luottaa siihen, että sovitun mallin jatkokäsittelyssä toimitaan järkevästi. Tämä saattaa olla mahdollista, kun kytkös kunta- ja sote-uudistuksen välillä on katkaistu. Paineet kuntaliitoksiin hellittävät senkin vuoksi, että kuntien taakkaa kevennetään.
Nyt vasta alkaa vääntö uudistuksen sisällöstä. Keskustan tulee asettaa tähän työhön Jämsénin veroinen neuvottelija.
Paavo Väyrynen
Mahdollisuus todella on poliittiseen farssiin, eli täydennyspoliitikkoja päättämään erikoissairaahoidon ja perusterveydehuollon periaatteista.
Kaukana ei ole ajatus siitä pääseekö enää hoitoon ilman jäsenkirjaa.
Ei jäsenkirjaa ammutaan!
Kaikki tämä käy toteen, jos kaikki alueen kunnat pääsevät päättämään yliopistollisten keskussairaaloiden toiminnasta.
Jos pienempienkin maakuntien kunnat tulevat mukaan päätöksentekoon – esimerkiksi Lapin, Peräpohjolan ja Kainuun kunnat pääsevät päättämään Oulun yliopistollisen keskussairaalan asioista. Tässähän menee kirurgilta
toimivalta, kun kyläpoliitikot päättää mitä skalppia hän saa tänään käyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tässä kansalaisia ole ajateltukkaan.Ainoastaan se että katainen ja kumpp.tekivät PÄÄTÖKSEN,päätöksen kolmen vuoden jälkeen josta kansa maksoi satoja tuhansia+kaikkien muiden virkailijoiden sun muiden selvitys henkilöiden liksat.
Ainoa mitä on aikaan saatu koko kautena.Mitään ihmistä koskevaa ei ole ajateltu,lisää rahan menoa joutavien näpertelyjen lisäksi hassattaan,taas.
Huostabisnes jossa ei perheitä eikä lapsia ole huomioitu kuin tuotteina on aivan samaa tuubaa.Lapset varastetaan kotoaan vuosikausiksi tekemään huostabisnekseen rahaa ja sijoittajille voittoa.Vanhukset ovat saman rahastamispolitiikan kohteina.Nyt he maksavat kotonaan tästä”uudistuksen”hedelmistä.Sama lastensuojelulaki jota ”uudistettiin”2008,eli poistettiin perheiden oikeudet ja lapsista tehtiin vapaata riistaa firmoille ja ulkoistettaviksi.
Ihmisillä ei ole mitään merkitystä näile politiikan pelleille,jotka veronmaksajien rahoilla leveästi omaa etuaan kopeloi,toinen toisilleen.Tähän astikaan ei ole terveydenhoitoa herunut,saatika hammashoitoa jos ei rahapussi ole lihava tai suhteet kunnossa,asiat eivät yksityistämällä parane.
Ilmoita asiaton viesti
Järki voitti. Todella hyvä asia, että kuntakytkös poistettiin ja kuntien taakkaa laajemmille hartioille jaettiin. Tästä on hyvä jatkaa niin,että terveyskeskukset säilyvät kunnissa.
Ilmoita asiaton viesti
Järki voitti tosiaan. Yritysasiakkaani ovat varmaan tyytyväisiä. Moni heistä on nimittäin Turun ympäristökunnista eivätkä halua kuntansa liittyvän Turkuun.
Ilmoita asiaton viesti
Ajat ovat hieman muuttuneet. Minusta enää ei voi lähteä siitä, että pitää saada voitto kotiin ja muut joutuvat kärsimään tappion. Siinä mielessä Jämsénin kompromissi on kaksiteräinen miekka.
Jos taitavan neuvottelijan neuvottelema lopputulos on sellainen, että siitä myös muodostuu suurimman osan kannalta hyväksyttävä toiminta, tulos on kannattava. Mutta jos se taipuu siitä eteenpäin tavalla, että monet tuntevat itsensä huijatuiksi, neuvottelutulos kääntyy tekijäänsä vastaan.
”Keskustan tulee asettaa tähän työhön Jämsénin veroinen neuvottelija.” Olisiko hän sitten Juha Rehula, joka oli jo mukana tässä ensimmäisessä neuvottelussa. Jotta saataisiin lopullinenkin tulos sellaiseksi, että mahdollisimman monet voivat sen hyväksyä ja tehdä töitä sen toimeenpanemiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ajat ovat tosiaan muuttuneet. Ennen poliitikot ajoivat asioita eteenpäin ja pyrkivät voittamaan kansan eduksi. Nykyään sorrutaan paljon vain keräilemään ääniä ja muu on tainnut unohtua. Joidenkin puolueiden toiminta vaikuttaa tänä päivänä siltä, että ääniä kerätään yhdellä puolueohjelmalla ja päätöksiä tehdään toisella puolueohjelmalla. Keskusta on jo pitkään ollut yrittäjien asialla. Ensin maatalousyrittäjien ja sittemmin myös muiden yrittäjien. Siltä kompromissi myös näytti.
Enkä yllä viitannut myöskään Perussuomalaisiin, vaan Demareihin ja Demareiksi muuttuneeseen Kokoomukseen. Kyllä yksi sos.dem. riittää.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo voisi tulla sieltä 60-70 luvulta nykyaikaan. Näissä kinkereissä ei ole voittajia vaan ”porukassa pienemmän tappion kantajia.” Annetaan nyt Sipilän johtaa orkesteria kun hän sen osaa. Kansantanhut kannattaa pyöriä muualla.
Ilmoita asiaton viesti
Tällaisiako ” tahtopolitiikkoja” Suomi tarvitsee tai edes haluaa? Aika on ajanut Paavo Väyrysen ohi, jopa varsin pahasti!
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki kunnia Sipilälle vaikean solmuun menneen ongelman avaamisesta. Juha on sanonut tekevänsä politiikkaa omalla tavallaan enempi yritysmaailman opeilla kun vanhoilla kalkkeutuneilla politiikan menettelytavoilla. Nytkin oli rohkeutta asettaa kansan etu puolueen ja oman edun edelle. Tässä tilanteessa missä Suomi on ei ole kellään varaa juuttua omiin bunkkereihin.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti toimiminen yrittäjänä on opettanut sen, että pyrkimällä aina kaikkien voittamiseen, jäljelle jää vain vastustajia.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt arvuutellaan sinuasiko Timo Soini vai Juha Sipilä hallituksen sunnuntaipalaverin eväät:
http://www.savonsanomat.fi/savo/timo-soini-siunaa-…
Ilmoita asiaton viesti