Hallituspohja on haasteellinen
Olen ollut sivussa niistä keskusteluista, joissa uuden hallituksen pohja valmisteltiin. Viimeiset kaksi viikkoa olen käyttänyt työhön Euroopan parlamentissa. Puoluehallituksen työvaliokunnan kokouksiin olisin tullut, mutta niitä ei ole pidetty.
Olen kuitenkin ollut yhteydessä Juha Sipilään lähinnä sähköpostitse, kuten puoluevaltuuston kokouksessa hänen kanssaan sovimme. Viesteissäni olen kertonut oman näkemykseni siitä, mille pohjalle uusi hallitus olisi ollut parasta rakentaa.
Parhaimpana pidin Keskustan, Perussuomalaisten ja SDP:n yhteishallitusta. Toiseksi paras vaihtoehto oli mielestäni keskustavoimien muodostama enemmmistöhallitus, johon olisivat Keskustan lisäksi tulleet Perussuomalaiset, RKP ja Kristillisdemokraatit. Pidin tätä vaihtoehtoa selvästi parempana kuin porvarihallitusta, johon lopulta päädyttiin.
Keskustavoimien muodostaman hallituksen pohja olisi ollut kapea, vain 102 kansanedustajaa. Se olisi kuitenkin ollut toimintakykyinen sen vuoksi, että oppositio olisi ollut hajanainen. Kokemus osoittaa, että kapeapohjaisetkin poliittiseen keskustaan sijoittuneet hallitukset ovat olleet toimintakykyisiä jopa silloin, kun eduskuntatyössä olivat vielä voimassa tiukat määräenemmistösäädökset.
Keskustahallituksen avulla olisi voitu välttää poliittisen kentän jyrkkä kahtiajako. Joillekin sopeuttamistoimille ja rakenteellisille uudistuksille hallitus olisi voinut hakea tukea oikealta ja toisille vasemmalta.
Keskustavoimien hallituksessa Keskusta olisi voinut parhaimmin toteuttaa vaalitavoitteitaan sekä ulko- että sisäpolitiikassa. Yhteistyössä Kokoomuksen kanssa tämä on vaikeaa.
Hallituspohjaa harkittaessa loppusuoralla olivat keskusta- ja porvarihallitus. Olin yllättynyt, että tässä harkinnassa päädyttiin porvaripohjaan.
Tältä pohjalta on nyt edettävä. Hallitusneuvotteluissa on huolehdittava siitä, että sopeuttamistoimet toteutetaan sekä sosiaalisesti että alueellisesti oikeudenmukaisella tavalla. On varmistettava, että aluepolitiikan suunta saadaan käännetyksi. Keskittävästä metropolipolitiikasta on siirryttävä maaseudun ja maakuntien kehittämiseen. Tämä on välttämätönsä myös sen vuoksi, että biotalouteen saataisiin synnytetyksi tavoitteeksi astetut 200 000 uutta työpaikkaa. Sote-uudistus tulee toteuttaa kotikunta-maakunta –mallin pohjalta. On varmistettava, että Suomi pysyttäytyy turvallisuuspolitiikassa Paasikiven linjalla ja toteuttaa rauhanpolitiikkaa.
Tässä eväitä hallitusneuvottelijoille.
Paavo Väyrynen
Luojan kiitos, että demarit jäi ulos. Nyt voidaan ehkä jotain saada aikaiseksikin. Paasikiven linja toimi aikoinaan. Nyt eletään toisenlaisia aikoja.
Ilmoita asiaton viesti
Arvoisa valtiotieteen tohtori Väyrynen, arvostan näkemystänne koska teillä on niiiiin pitkä kokemus politiikasta.
Nuo biotalouden 200 000 uutta työpaikkaa sopivat minulle mainiosti, koska olisin yksi heistä – olenhan merkittävän uusiutuvaa energiaa tuottavan luonnonsuojelualueen omistaja. Niiden 199 999 muun joukossa voisi olla pari sukulaistanikin ja ennenkaikkea tuleva sukupolvi, joka ponnistaisi tästä mahdollisuudesta uudelle uusiutuvan energian uralle. Mutta pelkään pahoin, että tämä ei tule onnistumaan. Emme ole MTK:laisia, meidän tonttiamme on jo kyselty.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ”keskustalaisuus” niin perin juurin siunauksellista on, niin millä perusteella sitten sosialistiset demarit olisivat olleet maltillista kokoomusta mieluisampi vaihtoehto? Kyllä ainakin talouspoliittisessa ohjelmassa kokoomus ja keskusta ovat paljon lähempänä toisiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysen teksteistä voi mainiosti opiskella erästä tiettyä suomen kielen rakennetta, konditionaalin perfektiä. Esimerkit ylläolevasta lyhyehköstä kirjoituksesta:
olisin tullut, olisi ollut, olisivat olleet, olisi ollut, olisi ollut, olisi ollut, olisi voitu, olisi voinut, olisi voinut
Toiset tekee ja toiset arvostelee, ja konditionaalityypit ovat todenneet junan jo menneen.
Ilmoita asiaton viesti
Rauhanpolitiikka=kremlin rauhanpolitiikka !
Entä jos natoon liittyminen olisi rauhanpolitiikkaa ?
Tai mielenosoitusten järjestäminen venäjän suurlähetystön edustalla,jossa vaadittaisiin rauhaa ukrainaan,ja malesialaiskoneen tiputtajia oikeuteen(RYSSIÄ) !
Tai mielenosoitus jossa Nemtsovin murhaajia vaadittais oikeuteen,,tai demokratiaa venäjälle,,tai Tiitisen listaa julkisuuteen ?!
Ilmoita asiaton viesti
Kanssapa tuli toivottua vasemmisto hallitusta tai edes keskusta hallitusta pitämään pahasti oikealla kallistuneen paatin pinnalla vaan toisimpa kävi ja nyt muodostettu porvaria kutsutaan jo lempinimellä fasistihallitus. Oikein kuulit, fasistihallitus, itsekkin säikähdin moista termiä ja ajattelin sen olevan vain poliittista ivaa ja pilkkaamista. Olen myös havainnut yhteiskunnassamme vakavaa moraalin rappiota ja ihmisen esineellistymistä osana globaalia kilpailua osana teknolokistumista ja se on hyvin huolestuttavaa. Hyvä Väyrynen teillä onkin johtopuolueena kovatyö pitää hallitus kumppaninne kurissa etteivät vaan pääsisi niskanpäälle ja ettei Suomeen synny autsvitsi kaltaisia leirejä työttömille,sairaille ja vanhuksille sekä ettei kodittomuus, syrjäytyminen ja leipäjonot lisäänny.
tackar och bockar!
Ilmoita asiaton viesti
Kysyn vaan, onko nostalgista Paavo & Vuokko – mukia vielä saatavissa ?
Ilmoita asiaton viesti
Googlauksella sitä näyttäisi saavan kolmellakympillä pohjanrannalta mutta liekö voimassa
http://www.pohjanranta.suomalainenverkkokauppa.fi/…
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos vinkistä !
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka en Paavon ylin ystävä olekaan, täytyy tunnustaa että olen osittain samoilla linjoilla asiassa. Nyt hallituksen työaikaa tulee kulumaan Kokoomuksen miinojen kiertelyyn. Paavon esittämä neljän puolueen hallitus olisi kuitenkin ollut mielestäni paras, koska SDP olisi jarruttanut turhan byrokratian karsimista viimeiseen asti.
Enemmistöhallituksellehan ei Suomessa ole tarvetta juuri koskaan. Kansanedustajien poissaolot pitävät tästä huolen.
Yksi helppo tapa säästöihin olisi valtion ja kunnallisen puolen vuosilomia koskevien lakien muokkaaminen siten, että lomien kertyminen saatettaisi yksityistä puolta vastaavalle tasolle. Terveydenhuollon, palotoimen sekä poliisin työntekijöiden antaisin pitää pidemmät vuosilomansa. Tietenkin poislukien paperien ja bittien pyörittäjät, byrokraatit ja muut konttoreissa hiihtelevät.
Ilmoita asiaton viesti
Lomaltapaluuraha välittömästi pois kaikilta, tilalle on tulijoita.
Ilmoita asiaton viesti
Meinaatko että lomat pois duunareilta tai saa potkut ja tilalle palkataan joku toinen kortistosta?
Ilmoita asiaton viesti
Mikä se lomaltapaluuraha on?
Ilmoita asiaton viesti
Summa jolla työntekijä houkutellaan lomalta takaisin töihin. Otettiin kaiketi käyttöön 60- ja 80- lukujen välissä kun porukka pakeni parempien palkkojen sekä halvemman ruokakorin perässä Ruotsiin.
Ilmoita asiaton viesti
PV: ”Parhaimpana pidin Keskustan, Perussuomalaisten ja SDP:n yhteishallitusta. Toiseksi paras vaihtoehto oli mielestäni keskustavoimien muodostama enemmmistöhallitus, johon olisivat Keskustan lisäksi tulleet Perussuomalaiset, RKP ja Kristillisdemokraatit. Pidin tätä vaihtoehtoa selvästi parempana kuin porvarihallitusta, johon lopulta päädyttiin.”
Noin ajattelen itsekin. Ehdottomasti tuhoisin valtakunnalle ja sen väestölle on valittu vaihtoehto Kokoomus. Yhä vaikeutuvaa tulee ylimpiä desiilejä lukuun ottamatta koko muulle väestölle. Sama, tuttu meno, pienin sävymuutoksin tulee jatkumaan.
Ilmoita asiaton viesti