Virhe on korjattava
Eilen Euroopan parlamentissa käytiin värikästä keskustelua Kreikan velkaongelmasta. Paikalla oli myös Kreikan pääministeri Alexis Tsipras.
Kysymys ei ole vain Kreikasta. Euroalueella on muitakin ylivelkaantuneita valtioita, jotka saattavat ajautua maksukyvyttömiksi. Näiden maiden vaikeudet johtuvat siitä, että yhtenäisvaluutassa on mukana liian erilaisia kansantalouksia.
Yhtenäisvaluuttaa perusteltiin sillä, että se luo Eurooppaan yhtenäisyyttä. On käynyt päinvastoin. Euroalueelle on syntynyt pahoja ristiriitoja sekä jäsenmaiden välille että niiden sisälle.
Olisi pitänyt tehdä kuten me Keskustan europarlamentaarikot 20 vuotta sitten esitimme. Eurosta olisi tehty yhteinen raha, jonka rinnalla kansalliset valuutat olisivat säilyneet. Tai olisi pitänyt muodostaa ainakin aluksi vain viiden maan euroalue, kuten muiden muassa Saksan nykyinen valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble aikanaan esitti.
Liian laajan euroalueen ongelmien ratkaisemiseksi esitetään keskenään täysin vastakkaisia keinoja.
Pari viikkoa sitten julkaistiin niin sanottu viiden presidentin suunnitelma euroalueen kehittämiseksi. Komission, Eurooppa-neuvoston ja euroalueen puheenjohtajat sekä Euroopan parlamentin puhemies ja Euroopan keskuspankin pääjohtaja ehdottavat, että rahaliiton rinnalle luodaan täydellinen talousliitto, johon kuuluvat mm. yhteinen valtiovarainministeri, budjetti ja pysyvät jäsenmaiden väliset varainsiirtojärjestelmät. Tämä suunnitelma on johdonmukainen askel sillä tiellä, jolle yhtenäisvaluuttaan siirryttäessä astuttiin. Tämä on vastoin nykyisen hallituksen ohjelmaa.
Suomessa on ollut esillä päinvastainen vaihtoehto.
Viime keväänä valmistui professori Vesa Kanniaisen johtaman työryhmän laatima raportti euroalueen tulevaisuudesta. Työryhmä totesi, että euroalueen maat ovat kärsineet yhtenäisvaluutan vuoksi noin 10 prosentin hyvinvointitappion. Kanniainen ehdotti, että euroalue purettaisiin siten, että kaikki siihen kuuluvat maat ottaisivat uudelleen käyttöön kansallisen valuutan. Tätähän me 20 vuotta sitten esitimme.
Toinen Kanniaisen esittämä vaihtoehto oli, että Suomi yksinään irrottautuisi euroalueesta.
Kolme vuotta sitten arvostettu talouslehti The Economist julkaisi artikkelin, jossa arvioitiin, että Suomen ero euroalueesta eli Fixit voisi toteutua jopa aikaisemmin kuin Kreikan ero eli Grexit. Pari viikkoa sitten julkaisemassani blogissa ehdotin, että Suomikin eroaisi, jos Kreikka eroaa. Ero tarkoittaisi sitä, että ottaisimme käyttöön kansallisen rinnakkaisvaluutan. Euroja voisimme käyttää edelleen haluamassamme laajuudessa.
Suomi on kärsinyt kuulumisesta euroalueeseen enemmän kuin useimmat muut jäsenmaat. Tämän osoittaa selvästi vertailu Ruotsiin. Lisäksi olemme joutuneet tukemaan taloudellisesti Kreikkaa ja muita kriisimaita.
Ylen vaalikoneessa lähes kaikki Perussuomalaisten nykyiset kansanedustajat katsoivat, että Suomi pärjäisi paremmin euroalueen ulkopuolella. Keskustan edustajista näin vastasi noin kolmannes. Mutta kaikki ovat hyväksyneet hallitusohjelman, joka jää toteutumatta, jos jatkamme euroalueessa.
Keskustan eduskuntaryhmä vastusti aikanaan Suomen liittymistä euroalueeseen. Edustajamme perustuslakivaliokunnassa pitivät menettelytapaa perustuslain vastaisena, kun Suomi vietiin euroalueeseen ilman kansanäänestystä ja vain tiedonantomenettelyä käyttäen.
Nyt tämä virhe voitaisiin ja se tulisi korjata.
Turinoipa EU-parlamenaarikkona jotain TTIP:stä, joka meni heittämällä läpi EU:n pääkallopaikalla, vaikka sen hegemoniaa en ikimaailmassa tunnustakaan. Minkäs yksi ihminen voi hurmiosta järjettömäksi muuttuneen lauman keskellä.
Ilmoita asiaton viesti
Talousviisailla on suunnitelmia, jotka menevät pitemmälle, kuin euro. Suunnitteilla on koko maailman yhteinen valuutta, eli dollari, jeni ja euro yhdistyisivät jossain vaiheessa yhdeksi valuutaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Hei, ”talousviisaat” eivät ole kovin viisaita jos eivät tiedä että suunnitelman sijasta maailman yhteinen valuutta on ollut jo monta monta vuotta olemassa.
Siihen kuuluu dollarin, jenin ja euron lisäksi vanha kunnon Britannian punta.
Sen nimi on SDR, Special Drawing Right ja se on toteutettu aivan identtisellä rakenteella kuin Väyrysen suosittelema Vesa Kanniaisen EuroThinkTankin korieuro, ECUXIT. Suomeksi sitä kutsutaan kömpelösti erityisnosto-oikeudeksi, vaikka kieltämättä joku maailmanvaluutta, GLOCU tms. voisi olla vetävämpi nimi kuin SDR tai sen koodi XDR.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Erityisnosto-oikeus
Lisäksi tällä valuutalla on tehty kansainvälisen yhteisön maksuja kriisimaille. Suurimman oharin ikinä takaisinmaksussa teki Kreikka, 30.6.2015, kun se kieltäytyi maksamasta takaisin 1.2 miljardia SDR:ää velkaansa.
https://www.imf.org/external/np/sec/pr/2015/pr1531…
Mutta tämänhän kaikki jo tiesivät etukäteen, eikö vain? Varsinkin suomalaiset päättäjät ja lehdistö. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus, Paavo!
(ja toiselle Paavolle sekä Saulille KIITOS euromöhläyksestä)
Ilmoita asiaton viesti
Tilastokeskus kertoo tänään, että eurosuomen talous on taantunut vuoden 2006 tasolle.
http://www.stat.fi/til/vtp/2014/vtp_2014_2015-07-0…
Ilmoita asiaton viesti
Täysin samaa mieltä Väyrysen kanssa, konkurssipesästä kannattaa lähteä hyvän sään aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Oheinen lainaus aikaisemmasta blogistani ja siellä vastaus #68 (siellä on hieno ”fixit-kuva” sinusta Paavo myös)
http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1976…
Ei ajattelussasi mitään vikaa ole. Se ei vaan ole se paras ratkaisu ja lisäksi se on epärealistinen ainakin vielä tässä vaiheessa. UUSI EURO on se mitä minä hahmotteLen omassa mielessäni:
”1) Potkut ylimääräisille virkamiesarmeijoille
2) Markkinatalous toimimaan
3) Valuutta – UUSI EURO Hirvimäkinen ajattelu: uudenlainen euro jossa ei tulonsiirtoja ja riskittömiä lainoja kenelläkään. JOs joku ryssii vaihtotaseensa niin sitten ryssii. Hinnat tulevat alas ja that’s it. Nykyisen kaltainen AY liike alas ajettava jokatapauksessa – globaalitalous tekee sen kuitenkin.
Kun Suomessa tähän laitetaan kansalaispalkkaa ja tasaveroa niin kattaus on todella herkullinen olla yrittäjä, tt, tai vain olla jatkossa. pari ruuvia koko kansantaloudessa. uusi ajattelu.
http://www.ambrosia.fi/images/eliikeagenda2015.pdf
MARKKA – onhan tuokin markkinataloutta en sitä kiellä mitä esität ja mm. Henri Myllyniemi blogeissaan ajaa MUTTA yritän tuoda esille sitä että siinä on isona vaarana se että nousee korot ja ajaudutaan taas inflaatioon. Valuutanvaihtokin maksaa. JA mitä olen tässä tänään alkanut miettiä markka pitää letkuruokinnassa AY-liikettä. AY-liikkeen väärä valta ei aiheuta muuta kuin päänsärkyä 2000-luvun Suomessa.
Toki myönnän että olen idealisti itse ja jos ylipolitisoituminen jatkuu EU:ssa mutta saadaan omaa pesäämme kuntoon niin sitten katsotaan uudestaan.
Nyt pitäisi laittaa resurssia yhteen ja löytää kansallinen strategia Euroasiassa -Tavallaan mun ajattelu ”uusi euro” voisi menestyä koska siinä on elementtejä jotka voisi olla hyväksyttävissä kaikille ilman mitään hirveää runtaamista.
NYKYINEN TAPA HOITAA EUROA ON TULLUT TIENSÄ PÄÄHÄN siitä ollaan samaa mieltä!
Ilmoita asiaton viesti
Tässä blogikirjoituksessa näyttää nyt toistaiseksi olevan vain yksi Paavo ja tukku peesaajia. Lienee siis aika heittää myös hieman vastakkaista näkemystä. Kuka muistaa v. 1991 kun suorassa lähetyksessä ministeri Viinanen löi toimittajan kanssa vetoa siitä, että devalvaatiota ei tule. No eihän Iiro voinut muutakaan ja markka laskettiin kellumaan tuosta vedonlyönnistä vain tuntien päästä.
Minä muistan henkilökohtaisesti nuo ajat siitä, että nuori juuri perheen perustanut insinööri maksoi asuntolainastaan 14% korkoa vuosikaudet. Se tarkoitti käytännössä sitä, että perheemme parempituloisen koko palkka meni lainanhoitoon eikä ihan riittänytkään. Eikä ollut suuri asuntolaina haja-asutusalueen pienestä rintamamiestalosta.
Nyt täällä haikaillaan tuollaisia aikoja takaisin. On tietysti totta, että oma kansallinen raha on sinällään hieno asia, mutta valitettavasti maailmassa on yli 7 miljardia ihmistä, joille Suomi on eksoottinen ulkomaa. Suomi ei ole taloutensa puolesta Ruotsi eikä Norja, ja suurelle maailmalle omaa valuuttaamme markkaa yhdentekevämpää asiaa saisi tikulla hakea. Olisimme jälleen aivan yksin valuuttamme, korkojemme, vaihtokurssiemme ja lainojemme kanssa. Sitäkö tohtori Väyrynen haluaa? Minusta tuo ihanuus on jo kerran koettu.
Aivan toinen asia sitten tietysti on, että Kreikan kaltaisia maita ei olisi pitänyt missään vaiheessa hyväksyä euroalueeseen. Jos haluaa olla jälkiviisas, kannattaa minusta aloittaa jälkiviisastelu asioista, joille on oikeasti hyvät ja kestävät perustelut. Ja tälle on.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä muistuts siitä, miten markkinat ottavat niskalenkit politiikoista.
Se kannattaisi aina muistaa.
Korothan olivat ylhäällä, kun Suomen Pankki yritti hillitä pääomapakoa, mikä johtui silloin yliarvostetustamme eurosta. Vasta kellutuspäätös käänsi pääomavirrat takaisin ja korot laskuun.
Ilmoita asiaton viesti
Markkinavoimat olivat yhtä kuin Ehnrooth ja kumppanit. Paperiteollisuus oli siihen aikaan jättiläinen valuuttakaupassa.
Ehnroorth ja kumppanit vaativat devalvaatiota, koska he olisivat tehneet mukavan tilin , sillä korkeasuhdanteessa oli paljon myyntisaatavia
Ja kun valtio ei toiminut niin kuin käskettiin niin vientituloja ei palautettu.Pnkkien ja teollisuuden kytkentä takasi, että kassa ei loppunut
Mutta Suomelta loppui valuutta ja markka oli laskettava kellumaan ja Ehnrooth ja kumppanit tekivät mukavat voitot
Otetaan ryyppy hänen muistolleen….
Ilmoita asiaton viesti
Sekoitat taas kaksi eri aikakautta.
Vasta 80-luvulla lähdettiin ajamaan Suomea ECU-kuntoon (eli silloiseen eurokuntoon.)
Sitä ennen devalvaatiot olivat aina tulonsiirtoja julkiselta sektorilta yksityiselle. Kansantalous kasvoi yksityisen sektorin mukaan.
Sitten 90-luvun kriisiin johtaneella aikakaudella tämä kumottiin. Suomi ei enää mennyt sen yrityskentän mukaan, joka toi Suomelle rahaa (vientiteollisuus); vaan sen mukaan, kuka kulutti sitä rahaa (julkinen sektori.)
Syyskuussa 1992 tämä kehitys oli johtaa Suomen konkurssiin. Palattiin takaisin tosiasioiden äärelle ja devalvoitumisella (kellutuksen yhteydessä) tahdin määräsi taas se, joka toi leivän pöytään. Alkoi uusi nousukausi.
Nyt euroaikana ollaan tehty tismalleen sama virhe. Eletään sen mukaan, mikä kuluttaa rahaa.
Tähän on vain kaksi ”lääkettä”:
Euroero ja takaisin moderniin ja hyväksi todettuun kelluvaan kansalliseen valuuttaan, jolloin vienti määrää tulotasot.
Tai…
Leikataan julkisen sektorin palkkoja noin 25-30 prosenttia (sekä julkisen sektorin eläkkeitä saman verran.)
Ilmoita asiaton viesti
Suomi pakkodevalvoi 1991 koska Suomen valuuttavaranto loppui eikä Suomen Pankki voinut enää tukea markan arvoa .
Suurin syylinen oli metsäteollisuus, joka ei kotiuttanut myyntituloja
Ojala kuvaa hyvin toimintaa EK:ssa ja Ehnrootin vaikutusta devalvaatioon, Ojala oli silloin alemman tason johtajana EK:ssa, mutta hyvin perillä asioista
Mitä tulee kellutukseen niin se on sama asia kuin devalvaatio, siinä arvo vain määräytyy päivittäin/tunneittain ja markkinat määräävät arvon.
Vaikutukset ovat kuitenkin samat
Ilmoita asiaton viesti
Heh, eihän kukaan täysjärkinen ”kotiuta” tuloja / varallisuutta ilmiselvän devalvaation edessä.
Samasta syystä Kreikassakin pääoma nyt pakenee käteisenä patjojen alle tai ulkomaisille tileille (silloin kun se oli vielä mahdollista).
Vasta kun valuuttakurssiriski aktualisoituu niin pääoma uskaltaa palata.
Metsäteollisuuden toiminta (luotan, että mainitsemasi pitää paikkaansa) olikin siksi seurausta, ei syy.
Syy oli kiinteäkurssinen markka yliarvostettuna, ja yliarvostus johtui kotikutoisesta asuntokuplastamme ja NL:n romahtamisesta.
—
Kellutus onkin siksi parempi kuin antaa kerätä painetta ja purkaa se sitten pakkodevalvoinnilla aina silloin tällöin. Silloin tulee niitä ikäviä yllätyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä Suomi 1992 missään konkurssissa ollut , vienti veti hyvin.Ainoa mitkä olivat konkussissa olivat pankit ja kotimainen elinkeinotoiminta kun leikkaukset veivät ostovoiman .
Viinasen/Ahon taitamaton toiminta johti katastrofiin. Ruotsissa ja Norjassa oli samanlainen pankkikriisi samsta syytä, mutta valtioit hoitivat ongelman kuten USA tai Englanti nyt 2010 kriisiisä
Suoi on ainoa maa, joka on valinnut oman tiensä ja se johti katastrofiin
Ilmoita asiaton viesti
No tuota joo, tässä olet silleen oikeassa, että pankkien pitäminen pystyssä maksoi ihan liikaa. Samat pikku ”hyppäykset” näkyvät valtioiden velkatilastoissa esimerkiksi Irlannissa ja Espanjassa nyt tämän uusimman eurokriisin aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Se että suomessa korot olivat pilvissä jossainvälissä markkaaikaan oli erittäin tuhoisan vahvan markan politiikan seurausta. Mutta niin ne olivat korkealla myös ruotsissa. Nyt euroaikaan kruunun korot ovat aivan samoissa euron kanssa. Väyrynen on aivan oikeassa, kansallinen valuutta ja kansallisvaltio olisivat tavalliselle suomalaiselle paljon parempi vaihtoehto. Luulen että poliittisella eliitillä saksan johdolla on menossa jonkinmoinen kansallisvaltioiden alasajo jota vauhditetaan velkaannuttamalla valtioita ja siirtämällä valtavia ihmislaumoja afrikasta hajoittamaan kansallista yhteenkuuluvuutta. Jostain tätä balettia ohjaillaan, muuten monet ratkaisut tuntuvat aivan käsittämättömiltä ja epäloogisilta.
Ilmoita asiaton viesti
”Korot nousisivat”-argumentti on tosiaan väärä. Toinen yleinen, lähes yhtä väärä uskomus on ”palkat ja pankkitilit menettäisivät arvonsa koska ovat roskamarkkoja, mutta asuntolainojen rasitus nousisi koska ovat valuuttalainaa”. Tästä olen yrittänyt sivistää blogauksessani ”Nationalekonomi för jurister ja Lex Monetae”
http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1684…
Pitää ymmärtää että sopimuksia on erilaisia, mutta sopimuksista ei tee erillaiseksi se, onko pieni ihminen saama- vai velkapuolella vaan sopimusjuridiikka, ennakkopäätökset, tuomioistuimet ja Lex Monetae.
Ilmoita asiaton viesti
Myös Ruotsi piti valuuttaansa kytkettynä tuolloin, siitä ne korkeat korot johtuivat. On surullista, kuinka harva ymmärtää Suomea kohdanneen 90-luvun alussa eurokriisin, joka monilta osin on yksi yhteen tämän nykyisen kanssa.
Olisi kysyttävä, kuka 80-90-lukujen sekoiluista teki tahallaan väärän analyysin, miksi ja ketkä sitä suostuivat levittämään. Oma arvaus on EU- ja eurointoilijat ja erityisesti demarit, koska heidän osuutensa lamaan piti häivyttää. Mukana komppaamassa oli media Erkon johdolla ja Elinkeinoelämä, joka sai mitä halusi, ja nyt valittaa siitä seuranneista vaikeuksista.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä päättelet että omalla kelluvalla valuutalla korot nousisisivat Suomessa pilviin?
Ilmoita asiaton viesti
Kansantalous on muutakin kuin perheen asuntolaina. Tosin nykyään monilla palkka tai työttömyysturva ei edes riitä hoitamaan halvan rahan takia käsistä riistäytyneitä asuntovelkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Ruotsissa tai Tanskassa ole yhtään korkeammat korot kuin Suomessa
Mutta on totta, että nykyinen euroalue ei ole optimaalinen valuutta-alue, koska osallistujien taloudet eivät ole symmetrisiä eikä ole mitään keinoja tasata näitä epäsymmetrioita
Esim USA on aivan erilainen ympäristö, sillä valtion budjetti on 50 % kaikista julkisista menoista ja valtio takaa monta perusasiaa esim koulutuksen ,terveydenhoidon , sosiaaliturvan etc .Näin julkinen tuki valuu tavallisen kansan hyväksi
USAn valtion budjetti on luokkaa 3000 miljardia, kun EU:n vain 150 miljoonan luokkaa.
On selvää, että USA:n valtion toimilla on kehityseroja tasavaa vaikutus, EU:lla kosmeettinen
Nyt Kreikassa nämä kaikki julkiset palvelut ovat romahtaneet ja nostaneet kansan kapinaan ja etenkään kun Kreikalle suunnattu apu ei kohdistu kansaan vaan valuu pankeille ja sijoittajille, niin kansa on tyytymätöntä.
Ceausescu yritti maksaa Romanian velat pois ja kuristi kansalaiset orjiksi.Lopputuleman muistaa aika moni:Kansa nousi kapinaan ja pisti herran seinää vasten.
Nyt Kreikassa ollaan samalla polulla
Euromaat ja koko EU käy kilpaa keskenään kaikilla tasoilla:Valtiot kilpailevat yrityksistä tarjoamalla matalaa veroa ja mittavia tukiaisia.
Niinpä Suomikin antaa enemmän tukiaisia yrityksille kuin kerää niiltä veroja
USA:ssa osavaltiot eivät käy verokilpailua, kun valtio verottaa.
Valtio ohjaa myös yritysten sijoittumista.Nokiallakin oli ongelmia etabloitua USAaan ennen kuin tajusi sijoittaa yrityksen yksikköjä Texasiin ja moneen muuhun peräkylään
Näitä juttuja voi kertoa lisääkin, mutta ehkä nämä kuvaavat ongelmaa, jossa elämme
Euro olisi ollut toimiva, jos mukana olisivat olleet Saksa ja ympärysvaltiot ja etelän aurinkomaat, Irlanti ja Suomi ulkopuolella
EU ei kannata purkaa, koska kilpailu vain kovenisi niin yritysten sijoittumisesta kuin markkinoistakin
Ilmoita asiaton viesti
Mikä on seuraus siitä, että jokin EUn osavaltio osoittautuu maksukyvyttömäksi? No, siitä ei seuraa EUlle eikä eurolle YHTÄÄN MITÄÄN. Ei käytännössä myöskään ko. osavaltiolle. Krikan ongelmat EIVÄT liity valtion talousongelmiin, vaan EUn sisäisiin poliittisiin ongelmiin, lähinnä liittovaltion keskusvallan vahvistamiseen. On kästtämätöntä, että tämä ei ole selväää niin tavallisille suomalaisille, kuten kansanedustajille ja muille poliitikoille.
Kreikalle esitetyt ”rakennemuutosvaatimukset” puhunevat selkeään kieltään. Listalla on mm.
Vaatimus kirjojen ALVn alentmaiseksi.
Vaatimus ”luksusveneverorajan” alentamiseksi 12 metristä 10 metriin.
Miten nämä muka
a) pelasvat Kreikan
b) ylipäätään liittyvät Kreikan kansantlaouden rakenneongelmiin???
Kyse on yksinkertaisesti siitä, että Kreikan ja kreikkalaisten päätösvaltaa OMISSA ASIOISSAAN halutaan siirtää liittovaltion keskusjohdolle. Jos onnistuu, ovat Suomi ja muut pienet osavaltiot seuraavina vuorossa.
Ilmoita asiaton viesti
Maksukyvyttömyys aiheuttaa sen, että EKP lopettaa Kreikan hätärahoituksen. Se on minusta ”yhtään mitään”. Hätärahoitus annetaan Kreikan vakuutusta vastaan, mutta jos maa on maksukyvytön, vakuutuksella ei ole enää merkitystä. Ja kun Kreikka on jo sanonut, ettei se kykene maksamaan lainojaan, tiedetään mitä tapahtuu. Hätärahoituksen katkaiseminen kaataa Kreikan pankit melko nopeasti, jos ei välittömästi, ja siitä sitten seuraa melko jännä tilanne.
EU:lle tästä ei tosiaan välittömästi seuraa mitään, kun velat ovat nyt valtioilla, eivät pankeilla kuten aiemmin.
Listaamasi vaatimukset ovat verotuksen hienosäätöä, jolla yritetään kohdistaa säästöt järkeviin kohteisiin. Vaikkapa siis luksusveneiden omistajiin, jotka muuten keksivät kaikki mahdolliset veronkiertokeinot, mutta venettä on hankala upottaakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo antamasi linkki kannattaa tosiaan lukea, mutta tarkasti. Mitään syytä pankkien kaatumiselle Kreikassa ei Kreikan valtion hätärahoituksen katkaisemisesta synny. Ja jos pankki kaatuu, mitä sitten? Se menee konkurssipesän hallintaan, joka sitten hoitaa pankkia normaalisti. Vain pankin omistajat menettävät sijoituksensa – niin ja kansainväliset velkojat rahansa. Mm. tuo Hätärahoitusmekanismi. Kuten antamasi linkki esittää.
Mitä tulee ”hienosäätöön”, ei veneiden pituuksien mittaamisessa voi moisesta puhua. yhtä hyvin voisi tämä kansainvälinen vaatimus olla vaikkapa 8 m, tai 5 m. 10 m on raja vain siksi, että sitä käytetään muissa EU-maissa, ja tarkoitus on yhtenäistäminen, ei Kreikan ”pelastaminen itseltään”. Sama koskee toista ”hienosäätöä”, ”järkevöittämistä”, elintarvikkeiden ALVn nostoa ja ”korvauksena” kirjojen ALVn laskua; onko tarkoitus, että kreikkalaiset syövät vähemmän ja lukevat enemmän, vai keskusvallan kasvattamsiesta kreikkalaisten kustannuksella? Jos kyseessä olisi komedia, voisi ajatella, että lisää lukemalla kreikkalaiset ymmärtäisivät paremmin taloustilanteensa.
En usko, että kreikkalaisiin tämä komiikka puree.
Ilmoita asiaton viesti
Kuule Paavo, kehoittaisin sinua nyt todella neuvomaan pääministeri Sipilää ja keskustan eduskuntaryhmää ajatustesi taakse. Kyllä ne sitten sieltä myös perussuomalaisetkin tulevat mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Europarlamentaarikko Väyrysen kirjoitus on oudossa ristiriidassa hänen edustamansa Euroopan liberaalidemokraattien liiton (ALDE) kanssa.
ALDE tukee euroalueen yhtenäisyyttä ja EU:n kehittämistä liittovaltioksi. Se ajaa EU:lle mm. omaa verotusoikeutta, yhteistä armeijaa ja yleiseurooppalaisia vaaleja. ALDEn puheejohtaja Guy Verhofstadt on kirjoittanut kirjan nimeltä The United States of Europe.
Europarlamentissa on aidosti liittovaltiokehitystä vastustaviakin ryhmiä mutta Väyrynen ei ole sitten liittynyt niihin vaan toimii liittovaltion kannattajien ryhmässä.
Itse olen federalisti ja avoin kysymykseni Väyryselle kuuluu, kuinka puheistanne huolimatta tekin olette päätynyt edustamaan liittovaltion kannattajia?
Ilmoita asiaton viesti
”Itse olen federalisti”
Federalistit, nämä maan hiljaiset kysymysmerkit ovat harvinaisen vaitonaisia pyrkimyksissään. Tämä kun on todella harvinaista että näkee jonkun julistautuvan federalistiksi eli liittovaltion kannattajaksi niin kerrotko miten kuvittelet tästä EU-maitten yhteisestä verotuksesta ja tulonsiirtouniuonista todellisuutta tulevan ja millä aikataululla?
Ilmoita asiaton viesti
Eivät federalistit ole hiljaisia tai vaitonaisia. Pyrkimykset on kirjattu puolueiden tavoitteisiin ja katto-organisaationba toimii Union of European Federalists. Se miksi suomalaiset europarlamentaarikot ovat asiasta hiljaa täytyy kysyä heiltä itseltään. He ovat paikan päällä päättämässä aikatauluista.
Ilmoita asiaton viesti
”Eivät federalistit ole hiljaisia tai vaitonaisia.”
No kyllä ovat, esimerkiksi yhtäkään blokia eivät ole tänne vielä aikaansaaneet eivätkä myöskään kommentoi blokeihin joissa liittovaltiosta keskusteltaisiin. Poliitikot ovat vuosia vältelleet samomasta edes sanaa liittovaltio ja sama mediassa. Mikähän tähän on syynä jos pyrkimys on avoin, vai onko se?
Ilmoita asiaton viesti
”Poliitikot ovat vuosia vältelleet samomasta edes sanaa liittovaltio ja sama mediassa.”
Se pitää paikkansa, mutta miksi näin tehdään jää arvoitukseksi. Jauhot eivät taida olla ihan puhtaat monessa pussissa. Federalismi on ollut avoimesti Euroopan yhteisön asialistalla alusta alkaen.
Lähtökohtaisesti europarlamentaarikot käsittelevät yhteisiä eurooppalaisia asioita. Eivät he ole siellä edustamassa maataan, tai heidän ei ainakaan pitäisi olla, muuten kuin välillisesti.
Aikatauluista pitää kysyä henkilöiltä, jotka ovat niistä päättämässä. Joka tapauksessa esimerkiksi finanssiunioni on ollut asialistalla jo vuosia ja se etenee. Ensin tuli rahaunioni, sitten tuli pankkiunioni ja niistä muodostetaan finanssiunioni jo lähivuosina.
Samoin EU:n yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on työn alla. Kysymys on vain ajankohdasta. Pysyviä yhteisiä joukko-osastoja saadaan kuitenkin vielä odotella kauan. Sitä ennen koko unionin puolustus olisi minusta kätevintä järjestää niin, että EU liittyy Natoon.
Veikkaisin ja toivon, että vuoteen 2025 mennessä EU on muodostunut löyhäksi liittovaltioksi Saksan ja Yhdysvaltojen tapaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Ensin tuli rahaunioni, sitten tuli pankkiunioni ja niistä muodostetaan finanssiunioni jo lähivuosina.”
Miellyttävää että federalistina esität näkemyksiäsi joita julkisesti ajetaan lähinnä ilmoitusasioina harvaluontaisesti komission suunnalta. Oletan ettei näistä haluta keskustella julkisuudessa koska liittovaltiolla ei ole kansalaisten, siis äänestäjien tukea ja ilman sitä ei pakkoavioliitto tule onnistumaan. Ongelmallisia kysymyksiä ovat varsinkin tulontasaukset ja verotus sekä tietenkin lopunkin itsenäisyyden menetys keskusvallalle siis komissiolle jota ei edes vaaleilla valita.
Ilmoita asiaton viesti
Asiat eivät saa olla ilmoitusluontoisia. Minusta kysymys on lähinnä siitä, että suomalaiset äänestäjät pidetään pimennossa. Jos tai kun heille selviää asiat niin kuin ne ovat, he tietävät mikä on heidän etunsa. Tämä on ensiarvoisen tärkeää varsinkin kun puhutaan EU:n kehityksestä.
Liittovaltio tarkoittaa nimenomaan sitä, että demokratiakehitys ja avoimuus lisääntyy EU:ssa. Suomalaisten ja kaikkien muidenkin eurooppalaisten pitää saada äänestää mm. komission puheenjohtajasta avoimissa vaaleissa.
Esimerkiksi, EU:n liittovaltion hallinto voitaisiin järjestää näin (nykyinen / tuleva):
Euroopan komission puheenjohtaja = presidentti (valitaan vaaleilla)
Euroopan komissio = hallitus (presidentti valitsee, mutta tarvitsee siihen parlamentin ylä- ja alahuoneen hyväksynnän)
Eurooppa-neuvosto = parlamentin ylähuone tai senaatti (valitaan vaaleilla)
Euroopan parlamentti = parlamentin alahuone (valitaan vaaleilla)
Näin suomalaiset ja muut pääsevät vaikuttamaan siihen miten EU kehittyy.
Ilmoita asiaton viesti
”Ensin tuli rahaunioni, sitten tuli pankkiunioni ja niistä muodostetaan finanssiunioni jo lähivuosina.”
Hei, ei. Ennen rahaunionia oli kauppaunioni EU jota tukemaan luotiin rahaunioni €uro, mutta euroopanunionia edelsi talousyhteisö EEC ja sitä puolestaan hiili- ja teräsyhteisö ECSC.
Ilmoita asiaton viesti
Federalismin ilmapiirin aistiakseen ei tarvitse mennä edes Keski-Eurooppaan asti, vaan jo Latviassa ja Liettuassa Euroopan Unionin lippuja pidetään avoimesti esillä lähes joka paikassa. Viime tammikuussa Vilnassa käydessäni katukuvassa oli myös juhlajulisteita muutama päivä aikaisemmin toteutuneesta euroalueeseen liittymisestä.
Ilmoita asiaton viesti
”Latviassa ja Liettuassa Euroopan Unionin lippuja pidetään avoimesti esillä”
Pitävät keskusjohtoista eurokommunismia luonnollisena olotilana Neuvostoliiton jälkeen. Nettosaajina katsovat etteivät menetä mitään Moskovan vaihtuessa Brysseliin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa jakoivat vain kolikkonyyttejä lapsille samalla kun media toppuutteli vaihtamaan markat euroloihin ja pankit liehuttelivat sitä eu lippua siniristin rinnalla (siis jos pankeilla oli oma lipputanko). Eipä oleet kovin seremonialliset ne 02-03 euroon littymiset, ehkä hivenen juhlavampi kuin miltäviime eurooppapäivä näytti täällä keski-suomessa (eli ellei harvat olisi vetäneet siniristiä tankoon olisi voinut yhtähyvin luulla oleva ihan normi päivä niinkuin osottautui seuraavana päivänä immeisten ihmetellessä liputuksen syytä)
Ilmoita asiaton viesti
Turhaan Timothy kyselet, Paavo on vastuussa vain Paavolle kunnes Helvetti jäätyy.
Ilmoita asiaton viesti
Poliittiset puolueet päättävät, mihin ryhmään liittyvät, jos liittyvät. Siinä ei yksittäisen jäsenen käsitykset paljonkaan paina. On myös niin, että ryhmienkin näkemykset ja linjaukset muuttuvat ajan kanssa, joten Kestrelin näkemä ”outo ristiriita” on mielestäni jopa tervetullutta.
Olen samaa mieltä federalisti Kestrelin kanssa, että euroalueesta on tehtävä vahva liittovaltio, muuten euroalueesta ei tule koskaan yhtään mitään. En vain pidä sitä poliittisen kannatuksen puutteen ja ristiriitaisten tavoitteiden takia mahdollisena.
Erityisesti, en usko, että näillä työnäytteillä, joita EU ja sen keskeiset toimijat ovat tähän asti esittäneet, heidän taitonsa riittäisi sellaiseen urakkaan.
Jossain vaiheessa innokkaimmankin ihmisen on hyväksyttävä projektin muuttuneen uponneiksi kustannuksiksi ja mietittävä muita vaihtoehtoja. Silloin aiemmin toiminut ja muualla käytössä oleva järjestelmä on oikein passeli vaihtoehto. Että edes joskus toimittaisiin päätöksiä tehtäessä sen mukaisesti, mitä kansantalouden oppikirjoissa on kirjoitettu ja mitä ekonomistit varoittivat lähes yksimielisesti jo 50 vuotta sitten. Nyt on fantsuteltu vähän liikaa.
Suosittelen, alkaen sivulta 10, Front Capital-pankkiiriliikkeen kirjoitus eurosta, liittovaltiosta ja Suomen näkymistä siinä:
http://www.front.fi/uploads/docs/Strategiakatsaus_…
Ilmoita asiaton viesti
Eroaminen eurosta eli finexit vai euroalueen kojaaminen eli fix it, siinä vasta pulma.
Ilmoita asiaton viesti
Jälkimmäinen onnistuu helposti ECUXIT-määrittelyllä ja on ylivoimainen ratkaisu koska jokaisen euromaan ongelmat korjataan, ei vain yhden poistuvan maan. (Euro)kaveria ei jätetä! 🙂
Myös juridisesti paremmin ja turvallisemmin määritellyt eurot ja eurosopimukset, saatavat, velat, vastuut ja omistukset säilyvät sellaisenaan, mutta muuttuvat turvallisemmiksi.
ECUXIT-malli englanniksi selitettynä teknisenä kuvauksena ”FIXING EUROZONE WITH THE RETURN OF THE EUROPEAN CURRENCY UNIT (ECUXIT)”:
http://en.eurothinktank.fi/?p=102
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen kirjoitus, ja mukava kuulla jälleen kerran suositus EuroThinkTankin kehittämälle tutkimukselle, joka on vapaasti luettavissa Liberan sivuilla nimellä
”Euron tulevaisuus – Suomen vaihtoehdot”
http://www.libera.fi/raportti/euron-tulevaisuus-su…
Väyrysen eriyttämät skenaariot on tiivistetty mm. näissä blogauksissani:
1. Markan toinen tuleminen
http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1668…
2. Korieuro – Sietämättömän kevyt lippalakki
http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1146…
Itse tykkään vaihtoehdosta 2. kovasti (Paavon 20 vuottan vanha visio! 😉 Se on rinnakkaisvaluuttojen summana määritelty yhteisvaluutta, yhä kuitenkin nimeltään euro (ei tarvitse siis pelästyä! Myös setelit säilyvät!).
Olemme Tuomas Malisen kanssa nimenneet tämän sittemmin ECUXIT:iksi, ja sen keskiössä on euron juridinen määrittely, joka tekee siitä erittäin turvallisen. Nythän eurolla ei ole pitävää juridista määrittelyä.
Tästä päämallistani olen kirjoitellut mm. täällä, koska Kreikan euroero tulee olemaan hyödyllistä harjoittelua kaksoivaluuttaratkaisuille.
”Euron tulevaisuus ilman Kreikkaa”
http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1975…
Ilmoita asiaton viesti
On muuten mahdollista että Mario Draghi on Paavo Väyrysen ja minun kanssani samaa mieltä ja on toteuttamassa suosittelmaamme korieurosuunnitelmaa. Näin spekuloin hieman omahyväisesti tammikuussa 2015 kun ennustin EKP:n ja Euromaiden keskuspankkien setelirahoitusohjelman rakenteen ja ajoituksen:
”Näin Mario Draghi pelastaa euromaat – seuraavaksi QE ja lopuksi korieuro?”
http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1846…
Jos näin on, euromaat pelastuvat sittenkin!
Ilmoita asiaton viesti
Hmm. Kepuhan on ollut vahvasti sotkemassa eurosoppaa. Rohkenen epäillä, että sen nykyjohto muuttaisi kantaansa, sipilät, rehnit, bernerit…
Ilmoita asiaton viesti
Ennnen Suomen euroeroa Kreikka olisi saatava lähtemäään keinolla millä hyvänsä. Nyt suunnitellaan kolmen vuoden tukilainapakettia. Kolmen vuoden päästä viimeistään tilanne olisi sama, ellei pahempi.
Ikuinen rahan kuppaus euromailta jatkuu niin kauan kuin ”lypsykone on päällä”. Luvataan uudistuksia, mutta niitä ei taatusti toteuteta.
Luottamus Kreikkaan on mennnyt – muilta kuin eurofanaatikoilta – joten potku persuuksiin Kreikalle.
Ilmoita asiaton viesti
Kreikan ero ei ratkaise euron ongelmia, kreikalle etsitään vain seuraaja. Asiat olisi kuitenkin hyvä silti korjata erosi kreikka tai sitten ei.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se yhden akuutin ongelman ratkaisisi. Tätä ei voi ratkaista muulla kuin Kreikaan euroerolla ainakaann niin kauan kuin Syriza on vallassa. Tietääkseni euroalueessa ei ole toista näin läpimätää maata.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, se ratkaisisi sen ettei kreikka enään kuulu euroon, mutta kreikan ja euron kriisit jatkuisivat siitä huolimatta jolloin eyrosta lähdetään etsimään uutta kreikkaa jolle asetetaan uusi troikka ja samalla lailla putsataan rahoista ja varoista sekä jätetään eläkeläiset pillittämään pankkiautomaateille.
Ilmoita asiaton viesti
Se riippuu kokonaan tämän ”uuden Kreikan” käyttäytymisestä. Muut heikon talouden maat ovat nöyrtyneet ja nielleet kitkerän matokuurin.
Ei troikkka mikään peikko ole muille kuin talouttaan ymmärtämättömille. Kreikkalaiset suhtautuvat troikkaan kuin lapsi lääkäriin, joka tekee hänelle ”pahaa”. Sairaus jatkuu ja pahenee, jos lääke ei kelpaa.
Ilmoita asiaton viesti
Saksa on huomattavasti isompi epätasapainottaja kuin Kreikka. Tase-epätasapainoon kun tarvitaan aina kaksi osapuolta. Tätä yllättävän harva hahmottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki vaikuttaa euroalueella kaikkeen. Saksa on hoitanut taloutensa liiankin hyvin, josta on ollut mm. Kreikan tapaisille persaukisille ongelmia.
Perusasetelma on Kreikaan kohdalla selvä: se on jo pitkään syönyt enenmmän kuin tienaa – eli syönyt sitä, mitä muut ovat tienanneet. Ja tämän pitäisi jatkua oikein kansanäänestyksen voimalla.
Ilmoita asiaton viesti
Avataan, kun ei tunnu olevan tuttu aihe sinulle. Kansantalous ei ole kotitalous, joten sellaiset hyveet kuin tienaaminen enemmän kuin syö eivät ole yksiselitteisesti voimassa. Kreikan valtion menot ovat olleet suuremmat kuin menot, totta. Mutta Euroopan kriisiytymisen ja ennenkaikkea kriisistä ulospääsyn kannalta paljon oleellisempaa on maiden väliset rahavirrat.
Saksan hillitön kaupan ylijäämä tarkoittaa, että saksalaisten elintaso ei ole niin korkea, kuin se voisi olla – maa ”tienaa enemmän kuin syö”. Koska Saksan ylijäämä pitää johonkin sijoittaa, sitä on tungettu mm. pitkin Etelä-Eurooppaa.
Kreikan vajeiden kääntöpuoli on Saksan ylijäämä. Mikäli Saksan ylijäämää ei supisteta joko nostamalla saksalaisten elintasoa tai purkamalla euroa ainakin osittain, jolloin Saksan vahvistuva valuutta tasapainottaisi ylijäämän pois, kriisi jatkuu ja uusiutuu. Edessä on jossain vaiheessa ”toinen Kreikka” – paikka, mihin Saksa ylijäämänsä sijoittaa ja kuplauttaa talouden.
Jos tarkemmin mietit, uskon sinun ymmärtävän, mitä kirjoitin yllä. Voit ajatella vaikkapa holtittomasti ennen Suomen 90-lamaa luotottaneita pankkeja, ja mitä siitä seurasi. Nyt vaihdat vain vuosiluvun ja pankkien tilalle Saksan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Syriza ole sen kummempi kuin aikaisemmatkaan vallassa olleet.
Minulla on kreikkalainen ystävä jo yli vuosikymmen ja keskustelussamme minulla on suomalainen totuus ja hänellä kreikkalainen totuus ja me me puhumme useasti ohi toisemme.
Se läpimätä maa ajattelee aivan toisin kuin suomalainen joka saattaisi olla lähempänä saksalaista.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai kukaan epäile, että Väyrynen olisi väärässä? 😉
Ilmoita asiaton viesti
Nyt ei kannata hötkyillä, katsotaan vielä muutama vuosi miten meidän tässä käy. Annetaan toisten tehdä virheet.
Näinhän blogisti itsekin on aina toiminut ja pystynyt osaltaan virheettömään politiikan tekoon.
Ilmoita asiaton viesti
”On totuuden aika” osa 1, 2, 3, 4…..:-)
Ilmoita asiaton viesti
Paavo Väyrynen puhuu asiaa, mutta kun eurolierot ovat päättämässä, tarvitaan vielä isompia katastrofeja ennen kuin asioihin tartutaan. Nyt on vallalla ”antaa mennä vaan” tyyli ja toivotaan asioiden korjaantuvan. Maallamme ei ole hyvää onnea johtajiemme suhteen. Surkimuksia kyllä on ja paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo Front Capital-pankkiiriliikkeen raportin lainaus on hauska: ”…eurojärjestelmä luotiin ratkaisemaan sellaisia ongelmia, jotka
olivat relevantteja 1970- ja 80- luvuilla…”.
Sinnepäinhän me olemme kaikki menossa. Suomi on jo vuodessa 2006 (BKT:lla mitaten). Kreikan vuosiluku on nyt 2005. Kunkin kansan ehkä pitää luopua eurosta siinä vaiheessa kun vuosi 1971 vilahtaa silmien ohi? Tämä olisi ehkä pitänyt kirjata ECU -sopimuksen sääntöihin? Jospa se olikin ainoa virhe? Toisaalta, äkkiähän tuommoisen pienen alaviitteen lisäisi paragraafijoukkoon… Ei siitä varmaan tarvitsisi edes huudella kenellekään, kunhan vaan ministerikokouksessa allekirjoitetaan nippu tallelokeropapereita ja se on siinä!
Ilmoita asiaton viesti