Helvetti vai paratiisi?
Keskustelu Suomen jäsenyydestä euroalueessa on saanut uuden suunnan. Ekonomistit alkavat olla nyt yksimielisiä siitä, että yhtenäisvaluutta euroon siirtyminen on ollut paha virhe. Vielä suuremmaksi virheeksi aletaan myöntää se, että Suomi liittyi euroalueeseen.
Jäsenyys on aiheuttanut meille suurta taloudellista vahinkoa, ja se vaikeuttaa kansantaloutemme tervehdyttämistä. Lisäksi on alettu ymmärtää, että euroalue on kehittymässä sellaiseksi velkaunioniksi ja liittovaltioksi, johon kuuluminen olisi meille suorastaan tuhoisaa.
Enää emme kuule juuri lainkaan väitteitä, että Suomen on ollut ja on parempi olla euroalueessa kuin sen ulkopuolella. Nyt meille todistellaan, että eurosta eroaminen tuottaisi niin suuria ongelmia ja kustannuksia, ettei se ole käytännössä mahdollista. Sixten Korkman puhuu "helvettikustannuksista", jotka koituisivat kansalaisille, ja "paratiisista", joka avautuisi juristeille. Roger Wessman on väittänyt, että euroero maksaisi meille 200 miljardia euroa.
Professori Vesa Kanniaisen johtaman työryhmän, EuroThinkTankin, äskettäin julkaisema tutkimusraportti "Suomen eurovaihtoehdot: jäsenyys euroliittovaltiossa tai Fixit" antaa hyviä aineksia keskusteluun euroeron toteuttamisesta.
Euroalueesta eroaminen ei tuottaisi kovin suuria kustannuksia, jos se toteutettaisiin oikealla tavalla. Hyödyt ylittäisivät ne moninkertaisesti.
Oman valuutan käyttöönotto olisi valmisteltava huolellisesti ennakkoon. Päätös tulisi tehdä eduskunnassa nopeasti tiedonantomenettelyä käyttäen. Samassa yhteydessä säädettäisiin tarvittavat siirtymävaiheen lait.
Luettuani EuroThinkTankin tutkimusraportin, olen tullut siihen tulokseen, että aikaisemmin esittämääni vaiheittaista siirtymistä kelluvaan markkaan ei ole mahdollista toteuttaa. Kellutus on aloitettava välittömästi oman valuutan käyttöönoton yhteydessä.
Eurot vaihdettaisiin markoiksi kurssiin yhden suhde yhteen. Sähköisessä muodossa olevat eurot olisi helppo muuttaa markoiksi. Uudeksi valuutaksi muunnettaisiin myös suomalaisissa rahalaitoksissa olevat talletukset ja niistä myönnetyt lainat.
Ongelmia aiheuttaisi maassa olevan käteisen rahan muuntaminen markoiksi. Se olisi ollut helppoa, jos markan setelit olisi varastoitu, kuten pankinjohtaja Esko Ollila ja allekirjoittanut aikoinaan esittivät.
Kun tämä vaihtoehto ei ole käytettävissä, Suomessa olevat eurot voitaisiin välivaiheessa leimata uudeksi valuutaksi, kuten Tshekkoslovakian valtion jakautumisen jälkeen siellä meneteltiin. Uudet matkan setelit ehdittäneen painaa muutamassa viikossa.
Uudistuksen jälkeen palkat, eläkkeet, tulonsiirrot ja verot maksettaisiin markoilla. Ruoka, vaatteet ja muut tavarat ja palvelut ostettaisiin markoilla. Markoilla hoidettaisiin myös markkamääräisiksi muunnettuja pankkilainoja.
Markan ulkoisen arvon muutokset heijastuisivat kansalaisten arkielämään vain tuontihintojen muutosten kautta. Devalvoituminen nostaisi tuontihintoja, mikä suuntaisi kysyntää kotimaisiin tuotteisiin, elvyttäisi talouttamme ja lisäisi työpaikkoja. Revalvoitumisen yhteydessä tuontihinnat taas alentuisivat.
Aluksi kelluva markka ilmeisesti devalvoituisi hieman. Aivan alkuvaiheessa kurssin vaihtelut saattaisivat olla melko voimakkaita, mutta pian se vakiintuisi. Myös lyhyet korot saattaisivat aluksi vaihdella kunnes ne vakiintuisivat suunnilleen euroalueen korkojen tasolle.
Velkaantuneille kotitalouksille siirtyminen omaan valuuttaan olisi edullinen ratkaisu.
Jos jatkamme euroalueessa, Suomen luottoluokitus alenee ja korot nousevat. Niitä on raskasta maksaa, kun nollakasvun oloissa yhä useampi joutuu työttömäksi ja kun palkkoja, eläkeindeksejä ja sosiaalietuuksia leikataan.
Markkataloudessa korot olisivat kohtuulliset ja lainoja olisi helpompi hoitaa, kun kansantalous ja kotitalouksien tulot kasvaisivat.
Sama koskee valtion ja kuntien ottamia, ja jopa niiden ulkomaisia luottoja. Eurokorot tulevat nousemaan. Jos olemme euroalueessa, kohonneita korkoja on vaikea maksaa, kun talous ei kasva eivätkä verotulot nouse. Markkataloudessa lainojen hoitamiseen tarvittaisiin devalvoitumisen vuoksi enemmän veromarkkoja kuin -euroja, mutta niitähän kertyy runsaasti, kun talous alkaa kasvaa.
Valuutan devalvoitumisen ansiosta taloutemme kasvaisi lähi vuosina ehkä noin kolmen prosentin vuosivauhdilla. Tämän ansiosta palkkojen ja eläkeindeksien leikkauksista ja kipeimmistä valtiontalouden säästöistä voitaisiin luopua. Vireillä olevat rakenneuudistukset olisi tietysti toteutettava. Kansalaisille tämä olisi paratiisi siihen nähden, mihin leikkauslinja on johtamassa.
Juristit tuskin pääsisivät Korkmanin maalailemaan paratiisiin. Uudistuksen päälinjat lyötäisiin lukkoon lainsäädännön avulla. Voisivathan juristit siirtymävaiheesta toki hieman hyötyä, mutta enemmän siitä, että talouden pyörät alkaisivat taas pyöriä.
On sanottu, että meidän on opittava elämään euroalueessa. Jos emme opi, on harkittava siitä eroamista. Tämä ajatus ei ole kestävällä pohjalla.
Jos jatkamme euroalueessa muutaman vuoden ajan, irrottautuminen käy hyvin vaikeaksi. Tänä aikana velkaantuisimme entistä pahemmin ja ajautuisimme velkaunionin ja liittovaltion suuntaan niin pitkälle, ettei paluuta ehkä enää olisi.
Tilannearvio on tehtävä nyt ja ratkaisut nopeasti.
Meidän on taidettu jo myydä muun Euroopan ylijäämätuotteiden ostajamaaksi ja luonnonpuistoksi…. siitä syystä kai ne palkintovirat on EU-elimissä annettu.
Ilmoita asiaton viesti
Korkman& Co eivät uskalla myöntää, että tervettä järkeä käyttäen eurosta voi erota, koska siihen on mentykin. Euroon liityttäessä ei siunailtu liitoksen aiheuttamia kuluja ja suurisuuntaisia manöövereitä, mutta nyt kun ero olisi ainoa järkevä vaihtoehto, niin siitä aiheutuvat kulut olisivatkin ”helvetillisiä”. Kyseessähän on puhdas poliittinen peli, jolla pyritään pelottelemaan suomalaisia turvautumalla suomalaisten heikoimpaan kohtaan eli ”mitä ne meistä ajattelevat” -moodiin. Ymmärrän, vaikka en hyväksy, euroalueen johdon ankaraa lobbausta euroalueen säilymiseksi, koska he muutoin menettäisivät poliittisen valtansa ja arvovaltansa, kasvojen menetyksestä nyt puhumattakaan. Koska euro on kovimman tason eurooppalaista valtapeliä, niin suomalaiset johtavat poliitikot eivät vellihousuina uskalla nousta sitä vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
EU:n myötä on luotu ihan oma ammattikunta niistä ihmisistä, jotka Brysselissä reissaavat. Tuhannet ihmiset saavat ylikorkeaa palkkaa kun pyörittelevät jonninjoutavia papereita vuodesta toiseen. Heille kustannetaan autot ja asunnot. Heidän etunsa mukaista ei ole Suomen tai suomalaisten etujen ajaminen vaan oma etu, oma ura ja että lapset saadaan ranskalaiseen kouluun jatkamaan uutta säätymalliajattelua. Suomen kehitys on taantunut satoja vuosia itsenäisestä valtiosta herrakansojen alustamaaksi, jonka edustajat saa joskus audienssin ajaa omia asioitaan. Päätarkoitus on olla alamainen ja kerätä veroja Euroopan uusille oligarkeille.
– Onko virkamiehillä joku virkavala, jonka mukaan pitäisi katsoa isänmaan etua? Onko virkamiehillä enää isänmaata?
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla jo hieman liian myöhäistä.
Ilmoita asiaton viesti
siirtymiseen vaan täytyy valmistautua huolella ettei käy kuten kreikalle. äsken pistin blokin portugalin farssista. sielä tiedettiin kuinka ekp reagoi jos maa pyrkii eroon. siks ei kunnioitettu vaalitulosta.
1. ekp ilmoittaa ettei osta velkakirjoja
2. pysäyttää target 2 maksut elikkä koko rahaliikenne jumittuu.
alkuun olisi siis luotava toimiva rinnakkainen maksujärjestelmä. koska suomen pankki on bryssien miehittämä, järjestelmä pitäs luoda jonkun yksityisen pankin ympärille. s pankki o sovelias, se voi vaihtaa bittejä leipään.
sain facessa blokiini kommentin:
Niinku Forbes kirjoitti: ”No-one dare oppose the European institutions. True, they are unlikely to send in tanks, or shoot civilians. But the ECB can impose deprivation on whole populations if it chooses. And after the breaking of Greece, no-one is in any doubt that it would do so if it believed that would prevent failure of the Euro project.”
Ilmoita asiaton viesti
”1. ekp ilmoittaa ettei osta velkakirjoja
2. pysäyttää target 2 maksut elikkä koko rahaliikenne jumittuu.”
EU toimii kuin mafia. Euromaat ovat luonnollisesti heikoimmilla koska komissio voi kiristää taloudellisesti. Mistään demokratiasta ei kannata puhua EU:n yhtydessä ja siksi poliitikot ja media välttelevätkin puhumasta koko aiheesta kuten myös tämän blokipalstan federalistit.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitokset Paavo Väyryselle!
Väyrynen kirjoitti:
”Oman valuutan käyttöönotto olisi valmisteltava huolellisesti ennakkoon. Päätös tulisi tehdä eduskunnassa nopeasti tiedonantomenettelyä käyttäen. Samassa yhteydessä säädettäisiin tarvittavat siirtymävaiheen lait.
Luettuani EuroThinkTankin tutkimusraportin, olen tullut siihen tulokseen, että aikaisemmin esittämääni vaiheittaista siirtymistä kelluvaan markkaan ei ole mahdollista toteuttaa. Kellutus on aloitettava välittömästi oman valuutan käyttöönoton yhteydessä.
Eurot vaihdettaisiin markoiksi kurssiin yhden suhde yhteen. Sähköisessä muodossa olevat eurot olisi helppo muuttaa markoiksi. Uudeksi valuutaksi muunnettaisiin myös suomalaisissa rahalaitoksissa olevat talletukset ja niistä myönnetyt lainat.”
Tämä on juuri niin kuin olen kirjoittanut.
Euroon siirryttiin tiedonantomenettelyllä, joten valtiopetoksen vuoksi voidaan tiedonantomenettelyllä palata markkaan.
Keskuspankkirahoitus on tie Suomen nousuun – ulkomaalaisen velan ottamisen sijasta.
Ilmoita asiaton viesti
Euroon siirtymisessä tapahtui valtiopetos, rikos, joka ei vanhene.
Suomen euro-päätös tehtiin salaa jo 20.12.1993, jolloin salaiseen pöytäkirjaan 16/93 tekaistiin samalla EMU-varauma eduskunnan harhauttamiseksi, koska syksyllä 1994 ei eduskunnasta olisi löytynyt riittävää 5/6 kiireellisyysenemmistöä Markan poistamiseksi Hallitusmuodon 72 §:stä.
Salaiseen pöytäkirjaan oli kirjoitettu EMU-varaumanluontoinen teksti:
”Siinä yhteydessä muistutetaan, että kansalliset päätökset, joita Suomen osallistuminen EMU:n kolmanteen vaiheeseen edellyttää, tehdään aikanaan eduskunnassa ja hallituksessa.”
Seuraavan päivänä Brysselissä luettu englanninkielinen teksti kuuluu:
”The national decisions necessery for Finland’s participation in the third phase in accordance with the provisions of the Treaty shall be taken in due time by the parlament and the Governement.”
Mikä sisältöero suomenkielisellä ja englanninkielisellä tekstillä on?
Lue lisää kotisivultani
http://jormajaakkola.fi/EMU-petos
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista seurata vastaavatko Korkman ja Wessman. Ja mitä he vastaavat.
Ilmoita asiaton viesti
Pohdin joskus sitä, että uskooko joku todellakin siihen vakaasti, ettei eurosta voisi erota ja ettei EU:sta voisi erota?
– Mikä se sellainen eurooppaialsiin arvoihin pohjautuva ja vapaasti perustettu yhteisö, joka on ikuinen ja jossa on pakko olla, kunnes kuolema erottaa?
– Eikö eurooppalaisiin arvoihin kuulukaan se, että sopimukset voi yhteisymmärryksessä myös purkaa ilman poliittis-taloudellisen koston pelkoa?
– Eikö EU:lla siis olekaan kykyä ”yhteisymmärrykseen”, johon se kaikessa väittää pyrkivänsä?
Siinä tapauksessa taidamme jo olla ns. helvetissä…? Jotkut nimittävät sitä Eurostoliitoksi… 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Unionista eroaminen I-60 Artikla
1. Jokainen jäsenvaltio voi valtiosääntönsä asettamien vaatimusten mukaisesti päättää erota unionista.
2. Jäsenvaltion, joka päättää erota, ilmoittaa aikomuksestaan Eurooppa-neuvostolle. Unioni neuvottelee ja tekee kyseisen jäsenvaltion kanssa sopimuksen eroamiseen sovellettavista yksityiskohtaisista määräyksistä Eurooppa-neuvoston antamien suuntaviivojen perusteella ja ottaen huomioon puitteet, jotka sääntelevät kyseisen valtion myöhempiä suhteita unioniin. Tämä sopimus neuvotellaan III-325 artiklan 3 kohdan mukaisesti. Sen tekee unionin puolesta neuvosto, joka tekee ratkaisunsa määräenemmistöllä Euroopan parlamentin hyväksynnän saatuaan. JNE 3.->5. (Constitution/fi61-62).
EMUsta eroaminen on eri asia. EKP:n Draghi pelottelee erohaluisia.
Oikeustieteilijät: Eurosta voi irtaantua eroamalla EU:sta – ja myös liittyä siihen pian uudelleenkin: (HS.Talous 5.1.2013)
http://www.hs.fi/talous/a1420436394509
MUTTA voiko EU:n perustuslakisopimus ylittää juridisessa hierarkiassa kansalliset perustuslait kuten sen artikloissa on säädetty?
Taloustoimittaja,ex-kansanedustaja ja EU-neuvottelija Esko Seppänen antaa mielenkiintoisen eriävän vastauksen €MUMUNAUS-teoksessaan sivuilla 210-211.
EKP:n johtaja Marion Draghi pelottelee , että eurosta eroavat joutuisivat suurempiin vaikeuksiin. Hän viestinsä on yksioikoinen:”euro on peruuttamaton”:
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/12/1…
http://www.taloussanomat.fi/porssi/2014/11/27/ekpn… Kuten tiedetään Marion Draghi oli aiemmin pankkihirviö Goldman Sachisin Eurooppa-asioista päättäviä johtajia.
Hyvää taustatietoa Charles Ferguson: Rosvojen valtio, Terra Cognita.
Äärikannanotto:
http://nwohavaintojapromo.blogspot.fi/2014/11/euro…
Ilmoita asiaton viesti
MUTTA mitä merkitsee tämä Turun Sanomien kirjoitus 30.12.2015?
http://www.ts.fi/uutiset/talous/832784/Euron+pelat…
Ilmoita asiaton viesti
EUROOPAN TULEVAISUUS – Suomen vaihtoehdot (Prof.Vesa Kanniainen/Libera)
http://www.libera.fi/raportti/euron-tulevaisuus-su…
TOISAALTA virkistävää ja luovaa,laaja-alaista sekä globaalia talouspoliittista ajattelua löytyy joulumarkkinoiden lahjakirjallisuudesta:
Ha-Joon Chang: Taloustiede, käyttäjän opas (Into) sekä bestseller
Ha-Joon Chang: 23 tosiasiaa kapitalismista (Into) – Ha-Joon Chang on maailman tunnetuimpia taloustieteilijöitä. Vuonna 2005 Chang sai Leontief-palkinnon taloudellisen ajattelun laajentajana. Changin teoksia on käännetty 37 kielelle ja myyty lähes 2 miljoonaa kappaletta ympäri maailmaa. Prospect Magasine on nimennyt hänet yhdeksi maailman kymmenestä tärkeimmästä ajattelijasta.
Eteläkorealainen Chang opettaa Cambridgen yliopistossa ja kirjoittaa kolumnia Guardiaan.
Ilmoita asiaton viesti