Euroero pian eduskuntaan ja Euroopan parlamenttiin
Kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa on saanut tuekseen jo noin 48 500 allekirjoittajaa. Vielä tarvittavat 1500 kertynevät nopeasti. On tullut aika pohtia, kuinka työ euroalueen ja Suomen ongelmien ratkaisemiseksi jatkuu.
Euroeron ja kansanäänestyksen toteuttamiseksi on kaksi mahdollisuutta, joita eduskunta joutuu pohtimaan.
Eduskunta voisi ensiksikin pyytää hallitusta antamaan lakiehdotuksen kansanäänestyksen järjestämiseksi. Kun Suomi on euroalueessa, ainoa mielekäs kansanäänestyksen aihe voisi olla Suomen eroaminen euroalueesta.
Kansalaisaloitteesta käydyn keskustelun yhteydessä on käynyt ilmi, että tämän vaihtoehdon toteuttaminen olisi käytännössä hankalaa.
Eroamispäätöksen tekemiseen kuluisi paljon aikaa, jonka kuluessa Suomi kokisi mittavia taloudellisia menetyksiä ja euroalue ehtisi edetä pitkälle kohti velkaunionia ja ylikansallista liittovaltiota. Lisäksi pitkä siirtymävaihe saattaisi aiheuttaa epävarmuutta ja taloudellista vahinkoa.
Toinen mahdollisuus on, että Suomi eroaa euroalueesta ilman kansanäänestystä. Kun euroon liityttiin tiedonantomenettelyä käyttäen, siitä voidaan samaa menettelytapaa soveltaen nopeasti erota. Tiedonannon hyväksymisen jälkeen käytännön järjestelyistä sovittaisiin Euroopan komission, EKP:n ja euroalueen jäsenmaiden kanssa.
Eropäätöstä voitaisiin perustella oikeudellisesti sillä, että liittymispäätös tehtiin aikanaan perustuslakia kyseenalaisesti tulkiten, eikä sitä tästä syystä pidetä yleisesti oikeutettuna, legitiiminä.
Pääperustelut liittyisivät kuitenkin talouteen ja euroalueen luonteen muuttumiseen.
Suomi on kokenut euroalueeseen kuulumisesta suurempia taloudellisia menetyksiä kuin useimmat muut jäsenmaat. Menetetyn kilpailukyvyn ja julkisen talouden tasapainon palauttaminen sisäisellä devalvaatiolla aiheuttaa mittavia vahinkoja sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.
Toisaalta Euroopan komissio on ryhtynyt toteuttamaan ns. viiden presidentin suunnitelmaa täydellisen talousunionin luomiseksi euroalueelle. Sen myötä euroalue on muuttumassa tavalla, joka ei vastaa suomalaisten näkemyksiä ja joka on jyrkässä ristiriidassa voimassaolevan hallitusohjelman tavoitteiden kanssa.
Jos hallitus katsoisi, että jäsenyys euroalueessa on Maastrichtin sopimuksen mukaan Suomea oikeudellisesti sitova, se voisi ilmoittaa eron olevan väliaikainen. Tätä ratkaisuahan hallitus tarjosi myös Kreikalle.
Jos euroalueeseen haluttaisiin myöhemmin palata, asiasta tulisi järjestää neuvoa-antava kansanäänestys. Päätös tulisi tehdä eduskunnassa lakiehdotuksen pohjalta ja määräenemmistöllä. Tällöin liittymispäätös olisi perustuslain mukainen ja legitiimi.
Olen tiedustellut avoimessa kirjeessäni Sixten Korkmanille ja Roger Wessmanille, mitä olisivat tässä vaihtoehdossa ne eroamiseen liittyvät ”helvettikustannukset”, joista Korkman on puhunut ja ne 200 miljardin euron kustannukset, joiden Wessman on väittänyt syntyvän. Vain Wessman on vastannut. Hän vastustaa edelleen euroeroa, mutta ei pidä sen nopeaa toteuttamista aivan mahdottomana. Wessman korostaa tarvetta pitää päätöksen valmistelu salaisena ja epäilee mahdollisuutta tähän. Minä en.
Aion edetä myös Euroopan parlamentissa. Komissio ei ole vielä vastannut kirjalliseen kysymykseeni, joka koskee ehdotustani, että kaikki euroalueen maat ottaisivat euron rinnalla käyttöön kansallisen valuutan.
Vastakaikua ajatuksilleni saattaa löytyä ainakin Euroopan parlamentista. Keskiviikon täysistunnossa käsiteltiin talousvaliokunnassa valmisteltua Dariusz Rosatin mietintöä, jossa korostettiin ”yliarvostetun valuutan tuhoisia vaikutuksia vientiin, tuotantoon, työllisyyteen, palkkoihin, kansalaisten ja valtion tuloihin sekä sosiaaliturvajärjestelmiin” ja kehotettiin komissiota ”tutkimaan luovia keinoja vähentää tarvetta tuskallisiin sisäisiin devalvaatioihin”.
Mietinnössä painotettiin, että ”valuuttaunioni – valuutta-alueella, joka on kaikkea muuta kuin optimaalinen – jättää väistämättä jotkut sen jäsenet ansaan, jossa valuutta on yliarvostettu muihin valuuttaunionin jäseniin nähden”, valitettiin ”sitä tosiasiaa, että ei ole olemassa helppoa keinoa korjata epäedullisessa asemassa olevien valuuttaunionin jäsenten tilannetta” sekä palautettiin mieleen, että ”sisäinen devalvaatio aiheuttaa suuria ja pitkäaikaisia menetyksiä näiden jäsenmaiden asukkaille”.
Tästä on enää pieni askel siihen johtopäätökseen, että kaikki euroalueen maat tai ainakin jotkut jäsenmaat ottaisivat euron rinnalla käyttöön kansallisen valuutan.
Hyvä asia, mutta Paavo V. pilasi sen tekemällä siitä oman poliittisen pelinsä välikappaleen.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä hittoa??!!!
PS on huutanut jo vuosikausia EUn suhteen, että talo palaa, ettekä ole laittaneet tikkua ristiin palon sammuttamiseksi, paitsi ehkä ohimennen kusaisemalla liekkien suuntaan.
Kun tohtori Väyrynen (motiiveistaan riippumatta) tulee ehdottamaan, kuinka palo sammutettaisiin, pitäisi jäädä vielä keskustelemaan, kenellä on oikeus sammuttaa palo. Tällä menolla palaa kaikki perustuksia myöten, mutta en ole enää varma, onko se pelkästään huono asia.
Sen sijaan, että PS olisi palauttamassa luottamukseni edes demokratian toimivuuden rippeisiin, se tuhoaa sen perustan lopullisesti. Ainakin edustuksellisen demokratian. PS ei ollut parantavaa geenitekniikkaa, vaan yksi uusi syöpäpesäke entisten rinnalle.
Ehkä puolueet pitäisi julistaa mafian lailla laittomiksi, koska niiden toimintamallitkin ovat yhteneväiset?
Ilmoita asiaton viesti
Piti kirjautua sisään suosittelemaan tätä Timo Isosaaren kommenttia.
Taitaa olla niin että muuta vaihtoehtoa ei ole kuin että kaikki palaa perustuksia myöten, eikä se välttämättä ole huono asia.
On käynyt aika selväksi että tästä maasta ei löydy riittävästi sekä riittävän tolkullisia, rehellisiä ja puolueettomia että todella yhteistä etua ajavia.
Riidankylväjiä, turhia haastajia ja poskensoittajia löytyy enemmän kuin kenenkään pitäisi toivoa.
Tulevat polvet tulevat ihmettelemään miten tällaista sirkusta ja puolueita uskottiin ja jaksettiin näinkin pitkään.
Ilmoita asiaton viesti
Reijo, sinä varmaan kieltäytyisit henkesikin pelastamisesta, kun ainoa mahdollinen pelastaja olisi Paavo Väyrynen.
Ilmoita asiaton viesti
Olen allekirjoittanut Väyrysen aloitteen ja suositellut sitä samaa muillekin.
Harmillista, että asia ei etene eduskunnassa kovin pitkälle yksin Väyrysen voimin. Olisi tarvittu laaja rintama. Sitä Väyrynen ei halunnut.
Ilmoita asiaton viesti
Tossavaiselta heikko tekosyy sille, että Perussuomalaiset eduskunnassa eivät tule toimimaan euroeron hyväksi. ”Oltais me muuten mutku Väyrynen.”
Ilmoita asiaton viesti
Miten niin? Jokaisella poliitikolla on ollut sama mahdollisuus kuin Paavolla. Itse nostan hattua Paavolle.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä Tossavaista harmittaa, että aloitteen tekijä ei tullut perussuomalaisista.
Paavo on oikella asialla, jolla persujenkin tulisi olla.
Ongelmien ratkaisu on parasta aloittaa niiden juurista eikä seurauksista.
Ilmoita asiaton viesti
Väärin sammutettu.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Suomen kehitystä katsotaan 90-luvulta asti. Ensin Koivisto ja Aho-Viinanen hallitus pelastivat valuuttakuplan aiheuttameet pankit, jotka toimivat valtion vahingoksi ottamalla omiin nimiinsä valuuttavelkaa ulkomailta – ohi Suomen Pankin. Pankkimies Koivisto päätti mahtikäskyllä luoda illuusion ”yrittäjät ja velalliset pitää tuomita”, määräten oikeuslaitoksen tuhoamaan 65 000 yritystä, aiheuttamaan 600 000 työttömyyden ja järjettömän velkakriisin lähes velattomalle Suomelle.
Pankit kiittivät ja ryöstivät putipuhtaaksi yritykset, asuntovelalliset ja takaajat nolla markalla ja myivät heti peräään markkinahintaan eteenpäin.
Jotta tuho oli täydellinen Aho-Viinanen hallituksen ”väärä talouspoliittiikka (Sixten Korkman)aiheutti sen, että päätettiin MAKSAA PANKEILLE SIITÄ, ETTÄ NE RYÖSTIVÄT YRITYKSET eli maksettiin PANKKITUKEA JA PÄÄOMATUKEA PANKEILLE!
Sama homma jatkuu -edelleen suomalaiset pankit toimivat valtion vahingoksi ja tämä kupla ei puhkea ennen kuin euroero tulee ja alamme toimia IMF:n ylistämän Islannin mallin mukaan.
Hetken joutuu kansa paiskimaan töitä lujempaa, kuin koskaan, mutta silloin sitä tehdään oman kansan, oman hyvinvoinnin vuoksi. En epäile hetkeäkään, ettei meistä ole siihen.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä oli 2006-2007 jakovara. Ja eläkepommi tulossa. 2008 päätettiin nostaa julkistalouden menoja roimasti ja ottaa velkaa elämiseen. Hölmöläiset kantoivat säkillä valoa tupaan (luuserius). Perkeleen Aho ja Viinanen. Sotakorvaukset.
Ilmoita asiaton viesti
Rinnakkaisvaluutta on aika hölmö termi. Valtiolla on yksi hallitseva valuutta ja se on se rahayksikkö, millä maksetaan verot. Jos tai kun Suomi siirtyy markkaan, siitä tulee valtion valuutta ja euro voi jäädä normaalisti ulkomaan valuutaksi valuuttatileille. Nykyisinkin on valuuttatilejä kaiken maailman valuutoille.
Ilmoita asiaton viesti
Voisi ehkä katsoa pitkää perspektiiviä miksi menimme euroon. Jäljet johtavat Holkerin hallituksen aikaan kun Suomeen tuli hallitsemattomasti ulkolaista rahaa ja velkaannuttiin. Ei tarvinnut kun katsoa vaihtotaseen alijäämää. Vahvan markan politiikalla tuhottiin hallittu muutos. Holkerin hallitus ja Koivisto estivät devalvaation. No Holkerin hallitus olisi voinut estää myös suuren velkaantumisen jolla luotiin pohja -90 luvun lamalle.
Kun markka devalvoitui yli 30 % syksyllä 1991 niin sillä vuorostaan luotiin pohja EMU:n liittymiselle eli markan hävittämiselle. Myöhemmin puhuttiin, että yhteisvaluutassa on turva ja oma pieni valuutta ei heilu. Yhteisvaluutta taas on pohjana liittovaltiolle koska jo ennakkoon arvioitiin joittenkin maitten (esim. Kreikka ja Italia) epäonnistuvan eurossa (esim. Kohlin hallinnon dokumentit). Kun taas epäonnistutaan niin sitten aletaan luoda valuuttaunionia ja liittovaltiota. Ei tässä mallissa ole mitään erikoista. Muut Pohjoismaat eivät halua liittovaltioon kun eivät ole eurossa. Jäljelle jää kysymys haluammeko me toimia muitten Pohjoismaitten kanssa vai olla Brysselin käskettävissä niin pienemmissä kuin isommissa asioissa kuin vaikkapa kurkun käyryys tai tervan käyttö.
Kyse on kolmannesta itsenäisyystaistelusta. Vapaussota ensimmäinen ja talvi- ja jatkosta toinen. Itsenäisyystaistelussa ei kysytä kustannuksia. Toinen vaihtoehto on olla rintamakarkuri, luuseri ja olla muiten käskettävissä.
Sitä voisi vielä pohtia miksi me Suomessa olemme tyhmempiä kuin muissa Pohjoismaissa. Tämä olkoon oma keskustelu. Niin tai olemmeko me tyhmempiä vai onko kyseessä Suomen kohtalo tai joittenkin sanoen osa Herran kuritusta Suomelle ja suomalaisille. Jos on kohtalo niin kuka kokonaisuutta johtaa. Jos Herran kuritus niin mistä synneistä meitä kuritetaan. Syntien takia Herra aikoinaan kuritti Israelia ja juutalaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Sekä Ruotsi että Tanska äänestivät eurosta. Molemmat jäivät ulos euroalueesta selkeän kansan tahdon ilmaisun seurauksena.
Lipposen hallitus ei antanut suomalaisille valinnan mahdollisuutta. Nyt maksetaan ”Lipposveroa” euroon liittymisestä.
Tanska sitoi kruununsa euroon kiinteällä kurssilla. Ruotsi antoi kruununsa kellua. Molemmilla mailla menee Suomea paremmin. Suomen olisi siis kannattanut jäädä myös euron ulkopuolelle.
Olisi hyvä jos edes nyt saataisiin euroero aikaan. Muuten Suomen rahkeet eivät kestä. Kansalaiskeskustelun aika on nyt.
Ilmoita asiaton viesti
”Tanska sitoi kruununsa euroon kiinteällä kurssilla. Ruotsi antoi kruununsa kellua. Molemmilla mailla menee Suomea paremmin.”
Niin, siis sillä maalla, jonka valuutta on samalla tavalla sidottu euroon kuin Suomen valuutta ja sillä maalla, jolla näin ei asian laita ole. Voiko tästä tehdä sellaista johtopäätöstä, jota olet peräänkuuluttamassa?
Ilmoita asiaton viesti
Jäi mainitsematta ,että suomalaisia peloteltiin euron ulkopuolelle jäämisestä mm. jatkuvilla devalvaatioilla, talouden epävakaudella, investointien hiipumisella ja ties millä.
Tanskan ja Ruotsin esimerkeillä halusin vain selventää, että tuskin Suomen olisi käynyt huonommin kuin Tanskan ja Ruotsin vaikka olisimme jääneet euroalueen ulkopuolelle. Kaikki pohjoismaat ovat viennistä riippuvaisia ja bkt:lta samaa kertaluokkaa.Siten vertailukelpoisia.
Euron ulkopuolella voisimme muuttaa valuuttakurssia ja siten välttää tuskallisen sisäisen devalvaation eli palkkojen reaalisien alentamisen ja sammalla välttää kansalaisten ostovoiman laskun.
Ilmoita asiaton viesti
Kansallisvaltioiden aika on ohi. Paljon todennäköisempi vaihtoehto on, että Suomi pysyy eurossa ja EU:ssa koska paluuta menneeseen vippaskonstien ja nöyristelyn aikaan ei ole.
Suomen jättäytyminen Euroopan yleisen lähentymisen ja yhtenäisyyden ulkopuolelle harmaaksi vyöhykkeeksi, joka on altis Kremlin painostukselle ei ole Suomen etu.
Suomen etu on, että EU kehittyy löyhäksi liittovaltioksi Saksan ja USA:n mallien mukaisesti. Pienille jäsenvaltioille kuten Suomelle kertyy suhteellisesti paljon enemmän sananvaltaa.
EU:n ja USA:n välinen TTIP-sopimus tulee voimaan luultavasti ennemmin kuin myöhemmin. Se on molempien osapuolien etu ja varsinkin Suomen vientiteollisuudelle sopimus on varsinainen onnenpotku.
Suomi ja Ruotsi tulevat mitä todennäköisimmin liittymään Euroopan puolustusliitto Natoon. Kysymys on vain ajoituksesta. Se lisää vakautta EU:n pohjoisessa ulottuvuudessa ja edesauttaa Suomeen merkittäviä ulkomaisia investointeja.
Ilmoita asiaton viesti
Timothy, se on semmonen juttu että Suomi on ”myyty” jo. Ja halvalla!
Tässä mitään etuja ole tiedossa. Hyvinvointi-Suomi ei enää sovi Brysselin ”käärmeyhdyskunnan” kuvioihin, ensin vaihdetaan kansa ja sitten koko valtio. Näin nopeasti se unohtui näiltä nykypäättäjiltä mistä Suomi on tehty. Nykyisin ne pelkää järjestään joka iikka mitä lehdistö sanoo, ei uskalleta pistää itseään likoon missään asiassa tai menee ”Suomen maine”. Nöyristellään ja köyristellään joka suuntaan ja pyllistetään omalle kansalle…niin perrk..le. Pääasia että itsellä liksat juoksee!
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-14216459913…
Ilmoita asiaton viesti
Vientiteollisuudessa toimineena, voin omakohtaisesti todeta miten paljon eurossa oleminen on vientiä helpottanut.
Ongelmat eivät johdu eurosta, vaan typeristä jakopäätöksistä, jotka nyt näkyvät koko kansakunnan pahoinvointina. Suurin yksittäinen tekijä Suomen ongelmille on Suomen omat poliitikot ja toivon ettei näille poliitikoille anneta mahdollisuuksia leikkiä devalvaatiolla, joka aina kurjistaa pahiten heikoimmassa asemassa olevia.Devalvaatio nostaa kotimaisen kulutuksen kuluja 20-30% eli iskee juuri köyhimpiin.
Elämme globaalissa maailmantaloudessa ja siinä tulee pärjätä, ei euro tai oma valuuttaa ole mikään pelastuskeino. Toivotaan että euro-ero-esitys viedään eduskuntaan ja tyrmätään kerralla ja kunnolla niinkuin pitää.
Ilmoita asiaton viesti
”Vientiteollisuudessa toimineena, voin omakohtaisesti todeta miten paljon eurossa oleminen on vientiä helpottanut.”
Samma här.
Vientitoimituksen voi lähettää Suomesta Pariisiin samalla tavalla ja samoilla asiapapereilla kuin Helsingistä Ouluun, rahdinkuljettajan kautta tai vaikkapa postipakettina. Mutta jo ETA-maa Norjan kohdalla joutuu tekemään tullitariffiointia, vientitullausta, valuuttavekslauksia y.m.
Ennen kaikkea EU-jäsenyys ja myös Euro on helpottanut kaupankäyntiä, Kysyä sopii missä jamassa olisimme ilman niitä. Maailman paperiteollisuus käyttää nykyään eukalyptusta ja akaasiaa, joten ei se devalvaatio ainakaan Suomea pelastaisi.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä se euro on helpottanut paperitöitä, mutta jos puhutaan kunnon kaupoista kuten paperista, koneista tms., niin kyllä sen kaupan tekijät osaavat laskea hintoja ja muuttaa niitä eri valuuttojen kurssien mukaan. (Jokainen voi käyttää vaikka valuuttamuunninta).
Usein hintakin voi olla kilpailuvaltti ja jos meillä olisi vaikka halvempi oma valuutta mitä euro on nyt, niin moni ostais ennemmin meiltä kuin toiselta euro-maalta.
Ilmoita asiaton viesti
Halvempi valuutta tarkoittaa pienempää palkkaa. Kuinka paljon liikaa mielestäsi kansalaiset tienaavat?
En oikein jaksa yhtyä toiveeseen alkaa kilpailla palkoissa kiinalaisten hikipajojen ja bangladeshiläisten ompelijattarien kanssa vain jotta markkamiehillä olisi hyvä mieli.
Uskoisin niiden puheet oman valuutan autuudesta heti kun tietäisin ettei euroalueen ulkopuolella ole työttömyyttä vaan ostovoima, korot ja hintatasot ovat poikkeuksetta kaikille edullisemmat.
Ilmoita asiaton viesti
”Halvempi valuutta tarkoittaa pienempää palkkaa. Kuinka paljon liikaa mielestäsi kansalaiset tienaavat?”
Kun kuuntelee SSS ryhmää niin olisiko se 15%, mitä muuta se sisäinen devalvaatio on kuin palkan alennus ?
Ilmoita asiaton viesti
Mihin nähden halvempaa? Sisämarkkinoilla hinnat ja palkat pysyisivät omassa valuutassa samana.
Katselin tänään muuten Fiskarsin websivuja ja niiden mukaan vienti kohdistuu EU-alueen ulkopuolelle ja tässä on valuuttakursseille merkitystä. http://www.fiskarsgroup.com/fi/sijoittajat/taloust…
Ilmoita asiaton viesti
”Kysyä sopii missä jamassa olisimme ilman niitä.”
Eikö tämä näy todellisuudessa, työttömyys ennätysluvuissa, säästetään kaikessa, leipäjonot kuin kehitysmaassa, valtiolta ja kunnilta rahat loppu. Kukaan ei investoi Suomeen joka näivettyy hitaasti mutta vakaasti. EKP alaisuudessa Suomella ei ole kuin Kreikan tie konkurssi ja liittyminen vahvempaan talouteen eli lopunkin itsenäisyyden menettäminen.
Ilmoita asiaton viesti
Työttömyys ei ole ennätysluvuissa. Vertaapa sitä aikaan ennen euroa 90-luvun alkupuoliskolla. Kohosi pahimmillaan liki 20%:iin. Myös leipäjonot tulivat silloin Suomeen, vuosikymmenten jälkeen. Suomellahan meni erittäin hyvin euron aikana aina globaalin pankkikriisin alkamiseen asti vuoteen 2009.
Ilmoita asiaton viesti
”Työttömyys ei ole ennätysluvuissa.”
Tasan on kun huomioidaan nämä tempputyöllistetyt ja piilotyöttömät joita ei aikaisemmissa tilastoissa ollut. Moni myös jatkaa opintojaan koska mitään toiveita työllistymisestä ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen kuin esität faktoihin perustuvat korjatut tilastot ne viralliset sellaiset ovat voimassa. Kyllä siihenkin aikaan päti tuo opintojen lykkäämiskeino ja johan Urpo Leppänen oli 80-luvulla siivonnut työttömyystilastoista pois paljon pitkäaikaistyöttömiä. Virallinen työttömyys kohosi sillon liki puoleen miljoonaan ja se näkyi myös katukuvassa ja suomalaisten arjessa paljon selkeämmin kuin nykyään.
Ilmoita asiaton viesti
”Ennen kuin esität faktoihin perustuvat korjatut tilastot ne viralliset sellaiset ovat voimassa.”
Kumpi tilasto, työ ja elinkeinoministeriön vai tilastokeskuksen joka käyttää EU-tilastointia?
Ilmoita asiaton viesti
Kumpi tahansa, jos käytät samanlaista tilastointitapaa 90-luvun alun kanssa tehtävässä vertailussa.
Ilmoita asiaton viesti
”kukaan ei investoi Suomeen’
Tilastojen mukaan ulkomaiset investoinnit ovat kasvussa. Samoin suomalaisten ulkomaille tekemät.
Ei teillä markkamiehillä kovin vahvasti mene jos omaa näkemystä pitää perustella paikkansapitämättömin asioin.
Tulee mieleen että mitä muuta vilunkia siellä onkaan takana.
Ilmoita asiaton viesti
Ensinnäkään eivät yhtään investoi suomeen,ne yritykset,joiden piti ns.yhteisöveron kautta.Päinvastoin,ottivat eroa suomeen.Nyt on taas jaossa yli 100 työpaikkaa,eli irtisanomista.
Missä todellisuudessa elätte?
Eivät suojatyöpaikat ole se todellisuus.
Ilmoita asiaton viesti
#30
Hyviä asioita ei tapahdu kun ne jättää huomioimatta ja keskityy pelkästään pahan olon levittämiseen.
Juurikin olemme lehdestä saaneet lukea miten Turun seudulla toimiva saksalainen lääkeyritys on maamme yksi suurimmista yhteisöveron maksajista. Se myös laajentaa toimintaansa ja rekrytoi väkeä jatkuvalla syötöllä.
Samoin tekee saksalainen telakka ja Ugissa toimiva autonvalmistaja.
Ne kertovat kovasta luottamuksesta suomalaiseen osaamiseen ja valuuttaan.
Euroskeptikoiden toiveena olisi saada noille lappu luukulle niinkuin kävi Wätrsilä meriteollisuuden kanssa. Suomalaisen osaamisen häpeätahra joka kävi veronmaksajille kalliimaksi kuin mikään koskaan. Sotakorvausten veroinen petos ja varkaus.
Itse asiassa eri maakuntien pärjäämisessä ja kasvussa on niin suuria eroja että eurosta eroamallakaan ne eivät samaan valuutta-alueeseen enää mahtuisi. Tulee maksajille mitta täyteen jossain vaiheessa.
Ilmoita asiaton viesti
Näinpä, Vaasa on hyvä esimerkki alueesta joka elää viennistä. Värtsilä, ABB, Vacon jne.
Ilmoita asiaton viesti
”Tilastojen mukaan ulkomaiset investoinnit ovat kasvussa.”
Näytä tilasto?
Ilmoita asiaton viesti
Tässä:
http://www.stat.fi/til/ssij/2014/ssij_2014_2015-10…
Ilmoita asiaton viesti
Nähtävästi investoinnit olivat yrityskauppoja jotka eivät siis tuottaneet Suomeen mitään lisäarvoa varsinkin kun suomalainen myyjä sijoitti rahansa ulkomaille. Toinen merkittävä lisäys oli konsernilainoissa joita käytetään veronkierrossa, eli ei mitään positiivista silläkään suunnalla.
Ilmoita asiaton viesti
Yrityskauppojen kohdalla ulkomaalainen sijoittaja on osoittanut uskoa suomalaisyrityksen tulevaisuudelle. Jos suomalainen myyjä sijoittaa rahaa ulkomaille, niin sellainenkin toimenpide on tehty vain voittojen generoimisen vuoksi.
Tässä on jotenkin samanlaista ilmapiiriä kuin aikoinaan EEC -vapaakauppasopimuskeskustelussa 70-luvun alussa, jolloin SKP:n Aarne Saarinen varoitteli sopimuksen solmimista sillä argumentilla, että siitä seuraa ”riski ulkomaisen pääoman tulosta Suomeen”.
Ilmoita asiaton viesti
”Yrityskauppojen kohdalla ulkomaalainen sijoittaja on osoittanut uskoa suomalaisyrityksen tulevaisuudelle.”
Älä nyt viitsi aikuinen mies noin naiivisti kirjoitella. Yhtähyvin yrityskaupan ideana voi olla halu ajaa kilpailija alas kuten Rautaruukin kohdalla näyttää, toisaalta halutaan hyödyntää verovapautta joka suodaan tytäryhtiöille Suomen hallituksen suosiollisella avulla.
Ilmoita asiaton viesti
Järkevällä veropolitiikalla voidaan todellakin houkutella investointeja. Olet siinä aivan oikeassa!
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa Kuikka!
Hyvin jaksat Makkosen veivauksiin vastailla. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
”Ehdokas” kanssa varmaan käy yhdessä puolueensa soti sovaan mm.lasten huosta-asioihin?mm.suomessa pidetään lapsia huostassa,eli kotoa poissa,arvellutavin keinoin.Kun tämä bisnes tuottaa moninkertaisen summan,vuositasolla,ihan veronmaksajien rahoilla,eikö rehellistä?
Kun 2006 oli jopa gusenina ,sittemin ministeri,sattuneesta syystä,niin huolissaan,bisneksestä muuttuneesta lastensuojelusta.Vimeaikaiset summat liikkuvat 1,4 miljarsissa,paljonko kun 2006 ,oli summa 600-700 miljoonaa,eli sama kuin es.poliisitomi?
Miksi muuten vaietaan es.huostaanotettujen poikien taustoista,kun ovat muuta kuin ns.alkuperäistä kantaväestöä?
Keskustan naispoliitikko halusi lakiin huostakertoimen syystä?Eli kunnat,tahi kaupungit saavat ainoastaan huostakertoimen mukaan lapsista tiliä.Muuhun eivät varat ole kohdennettu.Onpa pieniä kuntia joissa huostaluvut ovat nousseet,sattumaa??
Ilmoita asiaton viesti
Väyrynen käy ikiaikaista, eptoivoista sotaansa, jolle oma puoluekin on kääntänyt selkänsä, palauttaakseen Suomen ”Kekkosen aikaan” joka oli ja meni, onneksi. Kyllä saa etsimällä etsiä, sellaista vientitollisuudessa tai AY-liikkeessä toimivaa tahoa, joka haluaa markka-aikaiset devalvaatiot takaisin. Devalvaatiolla ei koskaan ole saatu aikaan mitään pysyvyyttä, ellei köyhyyttä sellaiseksi lasketa.
Ilmoita asiaton viesti
ns.Kekkosen aika oli kyllä parempaa,siinä mielessä,että oli venäjän taitoiset kauppamiehet.Nykyään kun eivät taida edes kieltä.Ja sen verran,että kauppahommaa olisi kyllä ollut,vaan eu /usa boikotti sen eväsi.On about 12-13 miljardia pikkuraha.Nyt haetaan vajausta siis veronmaksajien kukkarosta,joka onkin nähty,ja tuntunut siellä korotetuissa veronmaksuissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kekkosen aikana venäjän kielen taito Suomessa oli vähäisempää kuin nykyään. Eivät ne suomalaiset vuorineuvokset vennäätä haastelleet siellä neuvotteluissa. Yhteinen kieli oli vodka.
Ilmoita asiaton viesti
Valitan.Kekkonen taisi venäjän kielen ja muutama muukin siinä ohessa.Nyt taitaa gusenina olla ainoita,jolla on taito hanskassa.Ei se poista tosiasiaa että suomi olisi saanut messevät bisnekset venäjältä.Vaan hei:katainen tienaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kekkosen venäjän kielen taito oli samaa luokkaa kuin Niinistöllä, joka sitä myös on opiskellut. Myös Koivisto osasi keskustella venäjäksi.
Bilateraalikaupassa ei kauppakumppaneiden kesken paljon kielitaitoa tarvittu, kun maiden väliset kauppakomissiot raapustelivat paperille mitä Suomi vie ja mitä Suomi tuo. Suunnitelmiin vaikuttivat toki suomalaiset vuorineuvokset, mutta periaatteessa kiintiöt jaettiin sitten jälkikäteen yrityksien kesken.
Ruohonjuuritasolla on venäjän osaajia nykyään enemmän kuin Kekkosen aikoihin. Osittain kiitos maahanmuuuton. Kekkosen aikaan ei venäjän kielisiä uutisia kaivannut kukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Höpö,höpö,kuikka.On muuten paras linnun ääni siellä joen rannassa.Kyllä vaan monesti asiaa puhutkin.Se vaan,että venäjän kielentaija oli kekkonen.Muuten ns.maahanmuuttoa ei tarvita kielen perusteeksi,oli ja on ,jo hallussa.Se,jos ei haluta hyödyntää,on asia erikseen.
Ilmoita asiaton viesti
Suoraan sanottuna ei ollut kovinkaan vakuuttava kommentti. Aika sekava sellainen.
Ilmoita asiaton viesti
Tajunta häviksissä ko?Hyvä oot.Ennenkuin kukaan ehtii,ei koske ketään henk.koht.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti joku muu ymmärtää tuonkin ja pukkaa peukkuja.
Ilmoita asiaton viesti
Arto Graanlund, kun niin mielellään puhut Kekkosenajasta, niin tiedätkö Rafal Paasio painatti vaalien valvojana valmiiksi kolme vaalilippua erilaisille ulkoapäinerottuville paperilaaduille,suurin oli Kekkosen vaalilippa,sitten Virkkusen ja pienin Vennamon.
Tämä oli Paasion ja SDP:n aikaa myös.
Ilmoita asiaton viesti
”EKP: Kreikkalaiset pankit tarvitsevat yli 14 miljardia euroa uutta pääomaa Euroopan keskuspankin (EKP) mukaan suuret kreikkalaiset liikepankit tarvitsevat 14,4 miljardia uutta pääomaa siinä tapauksessa, että lama Kreikassa pahenee.”
(HS 31102015)
Tottakai lama jatkuu ja pahenee Kreikassa ja Suomessa koska EKP ja komissio vaatii talouskuria joka luonnollisesti lisää työttömyyttä ja heikentää taloutta. Yhteisvaluutta on Suomelle kahle joka rapauttaa talouden takuuvarmasti.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen Pankki ja muut eurouskovaiset ovat selittäneet, että paperin tuotannon ja viennin lasku Suomessa on johtunut digitaloistumisesta ja paperin kulutuksen vähenemisestä maailmalla.
Paperikonsernin toimitusjohtaja on kertonut, että väheneminen on johtunut, ei edes yksikkötyökustannuksista, vaan valuutasta:
”Stora Enso uskoo nyt Ruotsiin enemmän kuin Suomeen. Toimitusjohtaja Jouko Karvinen lupaa siirtää mahdollisimman paljon yhtiön tuotantoa Ruotsiin, kertoo Dagens Industri-lehti.
– Siirrämme Ruotsiin niin paljon kapasiteettia kuin mahdollista. Olemme suunnattoman iloisia ruotsalaisten tehtaista, Karvinen sanoo.
Yhtiön Ruotsin-tehtaat pyörivät Karvisen mukaan täysillä, ja suurimmat tuotannon alasajot tehdään Suomessa.
Lehden mukaan jokainen prosentti, minkä Ruotsin kruunun arvo putoaa, nostaa yhtiön tulosta 115 miljoonalla kruunulla.” (Taloussanomat 12.3.2009)
Olen haastatellut asiasta kolmea suomalaista eurotieteilijää täällä:
http://kimmosaarikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1705…
Ilmoita asiaton viesti
Karvinen on jättänyt postinsa jo yli vuosi sitten.
Hänen sulkiaan hatussa voi kyllä analysoida hyvinkin kriittisesti edustamansa yhtiön kannalta.
Tuotannon siirtäminen Ruotsiin tai minne tahansa muuhun maahan hetkellisen valuuttakurssitilanteen kannalta on metsäteollisuuden hitaan dynamiikan huomioon ottaen vähintäänkin kyseenalaista. Aivan samoin kuin Kemijärven sellutehtaan lopettaminen.
Ilmoita asiaton viesti
#38
Ulkomailta tuleva investointi tarkoittaa euroskeptikon kielellä sitä että maatamme ja omaisuuttamme myydään pois.
Siellä Svärjessä on sikläisillä skeptikoilla sama ääni kellossa kun tulee kauppamies euroalueelta ja ostaa niiltä tehtaat pois kuleksimasta.
Ruotsin työvoima on joutunut joustamaan n 8% tienoille. Aika paljonhan sieltä on jo perinteistä teollisuutta lakkautettu ja tuotantoa siirretty kaukoitään. Vaikka sellaisen pitäisi euroskeptikoiden mukaan olla täysin mahdoton ilmiö euroalueen ulkopuolella.
Ilmoita asiaton viesti
?????
Ilmoita asiaton viesti
Riittääkö Kuikan kompetenssi vertailemaan Suomen ja Ruotsin taloutta ja kehitystä? Riittääkö Kuikan kompetenssi etsimään syitä talouksiemme erilaiseen kehitykseen euroaikana?
Ilmoita asiaton viesti
Jo vain!
Suomen ja Ruotsin talouksien kehitys on ollut euroikana varsin yhtäläinen aina vuoteen 2008 asti.
https://rogerwessman14.files.wordpress.com/2014/02…
Suomen talouden pienuus ja yksipuolisempi rakenne johti siihen, että Suomen talous kärsi enemmän kansainvälisestä pankkikriisistä. Etenkin, kun Nokia joutui i-phone ongelman pyörteisiin.
Ruotsin harjoittama rohkeampi maahanmuuttopolitiikka on myös edesauttanut talouden kehitystä. Ruotsin teollisuuden monipuolisempi rakenne pönkittää maan taloutta kriisitilanteissa paljon tehokkaammin kuin Suomessa on asian laita. Auta armias, jos Suomi ei tällaisesssa ongelmatilanteessa olisi ollut mukana eurossa. Tilanne olisi monin verroin katastrofaalisempi.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi oli Ruotsin kanssa tasoissa Nokia-ilmiön ansiosta. Se oli kupla, joka peitti alleen talouden surkean todellisuuden.
Tämän on todennut nobelisti Paul Krugman blogissaan, ja tästä kirjoitin itsekin, ja Roger Wessmanin dataa käytin siinä:
http://kimmosaarikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1781…
Kuikan kannattaa lukea esim. ajatuspaja Liberan raportti Kanniainen ym.
http://www.libera.fi/raportti/euron-tulevaisuus-su…
Ilmoita asiaton viesti
Miten sä jaksat,ihan oikeesti?Suomi ja norja sekä tanska,viro ovat kaukana rakenteessa suomea.Kai muistat ettei es.viro lähtenyt suomen eu -määräyksiin ihan heppoisasti,pitivät päänsä.Kai nyt myös muistat senkin,että suomessa bensan hinta aleneesitten kun se on ollut jo es.saksassa 1 ja risat
Ilmoita asiaton viesti
”Kai nyt myös muistat senkin,että suomessa bensan hinta aleneesitten kun se on ollut jo es.saksassa 1 ja risat”
Pakkohan tuota on peukuttaa! ;D
Ilmoita asiaton viesti
Juha Kuikka, minkälaiset vastuut Ruotsilla on esim. Kreikkaan hukatuista euroista? Entä Suomen?
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsi on viime vuosina ollut noin kahden ja puolen miljardin euron edestä nettomaksaja EU:ssa, Suomi puolestaan noin 600 miljoonan edestä.
Lisäksi:
”Det talas nu om att Sverige kommer vara med att betala Grekland för landets löfte om att klippa sig och skaffa sig en inkomst via EU-budgeten. Redan innan det blev tal om att Grekland ska räddas via övriga medlemsländers EU-avgifter var dock 2015 års nettoavgift för Sverige på rekordhöga nivåer enligt riksdagens EU-upplysning.
Finansminister Magdalena Andersson har nu gått ut och öppnat för att Sveriges medlemsavgift ska kunna gå till Grekland. DI.se skriver:
”Finansminister Magdalena Andersson utesluter inte att svenska pengar via EU-budgeten ska användas för korttidslån till Grekland.””
http://cornucopia.cornubot.se/2015/07/rekordstor-e…
Ilmoita asiaton viesti
Näiden markkamiesten huuhailussa näen paljon samaa kuin viime vaalikauden opposition mölinässä.
Kiljutaan kurkut suorina velkakelloa ja päästään hallitukseen. Sitten kun sitä velkakelloa aletaan rukata nin valitus on aivan valtava. Melkein 60/70-lukujen valituksen tasoa muttei sentään.
Enpä haluaisi herätä huomiseen jossa valuutaksi olisi vaihtunut heikkenevä markka. Valituksen määrä olisi suurempi kuin pystyn kuvittelemaan.
Ne joiden on mahdollista kannattaa kuitenkin ottaa se huomioon ja miettiä miten maksattaa vahinko toisilla, niin ikävää kuin se onkin.
Ilmoita asiaton viesti
http://www.f1disqus.com
Ilmoita asiaton viesti
Euron ikuisuuteen uskovilta kysyisin, kauanko se Hitlerin tuhatvuotinen valtakunta kestikään?
Ilmoita asiaton viesti
Ikea, H&M, molemilla yli 100.000 työntekijää ympäri maailmaa, pääkonttorit Ruotsisa. On järjen köyhyyttä verrata Ruotsia suomeen koska elinkeinorakenteemme poikkeaa toisistaan merkittävästi. Euro ei ole ongelmamme, vaan vientiteollisuuden yksipuolinen rakenne ja eräs syy tuohon yksipuolisuuteen on markka-aikaiset devalvaatiot joilla haettiin kilpailuetua, kun olisi pitänyt panosta tuotekehittelyyn ja viennin monipuolistamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kuuluisa ruotsalainen miljardööri ja IKEA:n perustaja Ingvar Kamprad muutti takaisin Sveitsistä Ruotsiin 41 vuoden veropakolaisuuden jälkeen vain muutamia päiviä takaperin. Ruotsissa on tehty ennakkoluulottomia päätöksiä pääomien turvaamiseksi maassa esim. perintöveron poistoin.
Ilmoita asiaton viesti
Epäisanmaallista leikkimistä Väyryseltä. Eikö voisi niellä turhautumisensa tällaisena aikana vähemmän haitallisella tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Tohtori Väyrynen on mestari.
Kuten Tossavainenkin totesi, Väyrynen käy tällä aloitteellaan henkilökohtaista politiikkaa. Väyrynen ei haluakaan tälle aloitteelleen laajaa kansanrintamaa. Tohtori Väyrynen ymmärtää varsin hyvin, että aloitteen läpimeno olisi Suomelle vähintäänkin haitallista, jos ei jopa vaarallistakin.
Mitään hanketta ei ole olemassakaan. Jos 50 000 nimeä saadaan kasaan, Väyrynen kiireesti vie asian eduskuntaan, omana henkilökohteisena asianaan. Taistelu on voitettu: Väyrynen on osoittanut, kuinka helposti pystyy keikuttamaan venettä ja että hänellä on yhä poliittista vaikutusvaltaa.
Sotaan EU:ta, työnantajaansa, vastaan Väyrynen ei halua ryhtyä. Sen verran isänmaallisuutta Väyrysestä löytyy.
Ilmoita asiaton viesti
En ole koskaan fanittanut Väyrystä, mutta tässä asiassa nostan hattua hänelle. Vaikka eurosta eroaminen onkin kaukana, niin nämä pienekin asiat antavat edes pientä lohtua, pienyrittäjän tuskalliseen raatamiseen ja antaa edes mahdollisuuuden haaveilla selvitymisestä.
Ilmoita asiaton viesti