MOT levitti harhaoppia

MOT on yltänyt parhaimmillaan tasokkaaseen tutkivaan journalismiin. Eilinen MOT oli pohjanoteeraus.

Eilen MOT todisteli, että Suomen tulisi luopua leikkauslinjastaan ja jatkaa nopeaa valtion talouden velkaantumista. Väite perustui ekonomisteille tehtyyn kyselyyn. Haastatteluissa näkyvimmän sijan saivat tätä oppia kannattavat brittiasiantuntijat.

Haastateltavana oli myös saksalaisen IFO -tutkimuslaitoksen johtaja Hans-Werner Sinn. Hän arvosteli vuonna 2010 käynnistettyä Kreikan ja muiden kriisimaiden taloudellista tukemista. Sinn totesi, että Kreikan olisi tullut erota euroalueesta, ottaa käyttöön drakhma ja antaa sen devalvoitua. Tällä tavoin olisi voitu välttää maassa koettu tuska ja työttömyyden kasvu.

Ohjelmassa esitetyissä johtopäätöksissä Sinnin kannanotto sivuutettiin kokonaan. Se ei sopinut siihen ”totuuteen”, jota haluttiin julistaa.

Euroalueen kriisit johtuvat siitä, että mukana on liian erilaisia kansantalouksia. Euroalue ei ole optimaalinen valuutta-alue. Euroalueen jäsenyydestä kärsineiden maiden leikkauslinjalle on vaihtoehto: eroaminen ja sen kautta käynnistyvä talouskasvu.

Tämä yksinkertainen totuus on myönnetty jo Euroopan parlamentissakin. Viime keskiviikon täysistunnossa käsiteltiin talousvaliokunnassa valmisteltua Dariusz Rosatin mietintöä, jossa korostettiin ”yliarvostetun valuutan tuhoisia vaikutuksia vientiin, tuotantoon, työllisyyteen, palkkoihin, kansalaisten ja valtion tuloihin sekä sosiaaliturvajärjestelmiin” ja kehotettiin komissiota ”tutkimaan luovia keinoja vähentää tarvetta tuskallisiin sisäisiin devalvaatioihin”.

Mietinnössä painotettiin, että ”valuuttaunioni – valuutta-alueella, joka on kaikkea muuta kuin optimaalinen – jättää väistämättä jotkut sen jäsenet ansaan, jossa valuutta on yliarvostettu muihin valuuttaunionin jäseniin nähden”, valitettiin ”sitä tosiasiaa, että ei ole olemassa helppoa keinoa korjata epäedullisessa asemassa olevien valuuttaunionin jäsenten tilannetta” sekä palautettiin mieleen, että ”sisäinen devalvaatio aiheuttaa suuria ja pitkäaikaisia menetyksiä näiden jäsenmaiden asukkaille”.

Tästä on enää pieni askel siihen johtopäätökseen, että kaikki euroalueen maat tai ainakin jotkut jäsenmaat ottaisivat euron rinnalla käyttöön kansallisen valuutan.

Suomen ei tule jäädä kärvistelemään ja odottamaan eurooppalaista ratkaisua. Meidän on siirryttävä mahdollisimman nopeasti leikkauspolitiikasta kasvupolitiikkaan. 

*Virtuaaliäänestys euroalueen kohtalosta klikkaamalla tätä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu