Kansalaisaloite eurosta myös Italiassa

Myös Italiassa on tehty kansalaisaloite, joka tähtää maan eroamiseen euroalueesta. Aloitteen on tehnyt "Viiden tähden" liike, joka nousi yli 25 prosentin ääniosuudellaan viime vuoden parlamenttivaaleissa lähes tasoihin hallitsevan Demokraattisen puolueen kanssa. Se kohosi maan toiseksi suurimmaksi myös Euroopan parlamentin vaaleissa ja sai 17 paikkaa.

Viime keväänä puolue ehdotti että euroalueella pitää ottaa käyttöön eurobondit, yhteiset velkakirjat, ja että EU:n budjettikurista tulee luopua. Kun näitä päätöksiä ei ole saatu aikaan, se ryhtyi lokakuun lopulla ajamaan Italian eroamista euroalueesta.

Viiden tähden puolue kuuluu Euroopan parlamentissa Nigel Faragen johtamaan EFD (Europe of Freedom and Democracy) -ryhmään, jossa edellisellä kaudella olivat myös Perussuomalaisten edustajat. EFD luetaan oikeistolaiseksi ryhmittymäksi, mutta siihen kuuluva italialaispuolue on pikemmin keskustavasemmistolainen. Sen edustajat Euroopan parlamentissa ovat nuoria, hyvin koulutettuja ja asiansa osaavia.

Suomessa Viiden tähden puoluetta ei ole aina otettu vakavasti toisen perustajansa Beppe Grillon perusteella. Grillo on antanut kampanjoille väriä ja nostanut liikkeen kannatusta. Itse hän ei ole mukana parlamenttityössä.

Liikkeen toinen perustaja Gianroberto Casaleggio on tunnettu talousvaikuttaja. Juuri hän johtaa kampanjaa maansa eroamiseksi euroalueesta.

Ohessa The Daily Telegraphin jutussa kerrotaan asiasta tarkemmin. Voit lukea artikkelin klikkaamalla tätä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu