Yle sotkee selvää asiaa

 

Olin hämmästynyt siitä tavasta, jolla Ylen uutiset käsitteli tänä aamuna sille viikonlopun aikana antamaani haastattelua.

 

Toimittaja Hilkka Säävälä soitti minulle viime torstaina ja kyseli kansalaisaloitteeni käsittelystä eduskunnassa. Sunnuntaina hän soitti uudelleen, kun ei ollut sanomansa mukaan ymmärtänyt asiaa.

 

Kun minulle jäi tuon toisen puhelun jälkeen se käsitys, ettei Säävälä ollut vieläkään sitä ymmärtänyt, tavoittelin häntä ja pyysin saada kertoa tarjolla olevat vaihtoehdot selkokielellä. Tätä toimittaja ei käyttänyt uutisjutussaan, vaan poimi aikaisemmista keskusteluista yksittäisiä lauseita, joilla hän todisteli, että en enää itsekään kannata kansanäänestyksen järjestämistä Suomen jäsenyydestä euroalueessa.

 

Kansalaisaloite tehtiin sen vuoksi, että Suomi liitettiin euroalueeseen perustuslain vastaisesti ilman kansanäänestystä.

 

Aloitteessa lähdetään siitä, että järjestetään kansanäänestys, jossa kansalaiset pääsevät ottamaan kantaa Suomen jäsenyyteen euroalueessa. Sen järjestäminen edellyttää, että hallitus antaa eduskunnalle lakiehdotuksen kansanäänestyksen järjestämiseksi. Kun Suomi on euroalueessa, ainoa mielekäs vaihtoehto on, että kansanäänestyksen pohjana on ehdotus, että Suomi eroaa siitä.

 

Syksyn mittaan on noussut vahvasti esiin toinen vaihtoehto kansanäänestyksen järjestämiseksi. Monet asiantuntijat ovat todenneet, että mahdollinen euroero pitäisi toteuttaa nopeasti. Tätä menettelyä puoltaisi myös se, että Suomen taloudellinen tilanne on erittäin vaikea ja euroaluetta ollaan nopeasti kehittämässä velkanunioksi ja liittovaltioksi. Nopea euroero voisi toteutua siten, että hallitus antaisi eduskunnalle tiedonannon asiasta. Mahdollinen kansanäänestys järjestettäisiin vasta sitten, jos jokin tuleva hallitus haluaisi Suomen palaavan euroalueeseen.

 

Haastattelussa toin esille nämä kaksi vaihtoehtoa kansanäänestyksen järjestämiseksi. Vastauksena toimittajan kysymykseen totesin, että kumpaakaan vaihtoehtoa ei ole helppo toteuttaa, koska ilmeisesti eduskunnan enemmistö ei kannata Suomen eroamista euroalueesta.

 

Uskon kuitenkin, että eduskunnassa käytävä ja julkinen keskustelu Suomen eroamisesta muuttavat kansanedustajien mielipiteet.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu