Kansanvalta puolueissa

 

Julkisuudessa on syntynyt keskustelua siitä, täyttävätkö perustettavana olevan Kansalaispuolueen säännöt puoluelain asettamat vaatimukset.

 

Puoluelain mukaan puolueena rekisteröidään kirjallisesta hakemuksesta yhdistys, jonka varsinaisena tarkoituksena on valtiollisiin asioihin vaikuttaminen ja jonka säännöt turvaavat kansanvaltaisten periaatteiden noudattamisen yhdistyksen päätöksenteossa ja toiminnassa.

 

Kansalaispuolue on perustettu sen vuoksi, että kansanvalta ei toteudu nykyisten poliittisten puolueiden päätöksenteossa ja toiminnassa. Voidaan jopa puhua edustuksellisen demokratian kriisisistä. Kirjoitin tästä mm. 30.11.2015 julkaisemassani blogissa ”Kansan valtaa” http://www.paavovayrynen.fi/2015/11/29/kansan-valtaa/.

 

Keskustan osalta lähihistoria osoittaa tämän selvästi. Vuoden 2010 Lahden puoluekokouksessa puolueen jäsenistön ja kannattajien keskuudessa vähemmistönä olevat liberaalit valtasivat kaikki johtopaikat. Nämä valinnat joutuivat kansanvallan testiin seuraavan vuoden eduskuntavaaleissa. Puolue koki historiansa suurimman vaalitappion.

 

Viime vuoden eduskuntavaalien jälkeen hallituspolitiikan avaintehtävät tulivat liberaalien käsiin. Puoluehallitus ja sen työvaliokunta olivat kokonaan sivussa hallitusneuvotteluista.

 

Kokoomuksessa puheenjohtajaksi valittiin yllättäen puolueen peruskannattajien vierastama Alexander Stubb. Hallitusryhmään hän on valinnut vain omia suosikkejaan.

 

Perussuomalaiset on Timo Soinin rautaisessa otteessa. Hallitukseen päästyään puoluejohto on luopunut helposti tärkeimmistä tavoitteistaan. Puolueen kannatus on romahtanut, mutta eduskuntavaaleissa saatu valtakirja on voimassa koko vaalikauden.

 

Sosialidemokraattisessa puolueessa ay-väen muodostama juntta syrjäytti Jutta Urpilaisen. Puolueen kannatus heikkeni entisestään. Nyt sen suosio on noussut, mutta vain sen vuoksi, että tyytymättömyys hallituspuolueisiin on vielä suurempaa.

 

Kansalaispuolue pyrkii täydentämään ja tervehdyttämään huonosti toimivaa edustuksellista kansanvaltaa. Siksi päätösvalta on tarkoitus antaa kansan vaaleissa valitsemille edustajille, jotka myös vastaavat toiminnastaan suoraan valitsijoille. Muut suomalaiset pääsevät vaikuttamaan tukiryhmän kautta. Siihen liittyvät ovat mukana sekä sähköpostien ja muun verkkoviestinnän kautta että avointen yleisötilaisuuksien välityksellä.

 

Olisihan se outoa, jos uutta puoluetta ei hyväksyttäisi puoluerekisteriin, vaikka sen toiminta valtiollisiin asioihin vaikuttamiseksi on monin verroin kansanvaltaisempaa kuin nyt rekisterissä olevien puolueiden.

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu