Miksi meidän ei pidä uskoa Sixten Korkmania
”Miksi Paavo Väyrynen on väärässä” kysyi Sixten Korkman kolumnissaan (HS 11.2.). Hänen vastauksensa on puhdasta politiikkaa. Suomen eroaminen euroalueesta olisi Korkmanin mielestä poliittinen pommi, joka järkyttäisi koko Eurooppaa. Sen jälkeen Suomen lähin ja kenties ainoa ystävä olisi Vladimir Putin, kirjoitti Korkman.
Korkman myöntää, että talouden ja politiikan eliitti vei Suomen rahaliittoon poliittisista syistä. Korkman itse kuului tähän eliittiin.
Poliittinen syy oli halu viedä Suomi Euroopan ytimeen ja osaksi ylikansallista liittovaltiota. Jopa turvallisuuspoliittista perustetta käytettiin. Ajatuksena oli, että rahaliiton myötä EU kehittyisi sotilasliitoksi, jonka kautta Suomi liittyisi Natoon.
Mukana oli myös sisäpoliittisia syitä. Suuri osa politiikan ja talouden eliitistä ajatteli, että jäsenyys rahaliitossa johtaisi markkinavoimien vapautumiseen ja Suomen korporatiivisen järjestelmän murenemiseen.
Kolumnissaan Korkman esittää taloudellisia ja käytännöllisiä perusteita euroeroa vastaan. Argumentit ovat voimattomia. Tämän Korkman itsekin tietää.
Komissiolla oli valmis suunnitelman Kreikan eroamiseksi, ja euroryhmässä lähes kaikki jäsenmaat kannattivat sen toteuttamista. Suomi oli yksi innokkaimmista.
Suomen eroaminen euroalueesta on tietysti sekä taloudellisessa mielessä että käytännössä monin verroin helpompaa kuin pahasti velkaantuneen Kreikan.
Koko rahaliitto oli ensi sijassa poliittinen hanke. Sen piti vahvistaa Eurooppaa ja lisätä unionin yhtenäisyyttä. Toisin on käynyt. Yhtenäisvaluutta on tuottanut taloudellista vahinkoa ja se on synnyttänyt rajuja ristiriitoja jäsenmaiden sisälle ja niiden välille.
Viiden presidentin suunnitelma tähtää siihen, että euroalueen ongelmat ratkaistaisiin kehittämällä euroalue yhteisvastuulliseksi velkaunioniksi ja ylikansalliseksi liittovaltioksi, jolla on yhteinen budjetti, valtiovarainministeri, hallitus ja parlamentti. Korkman esittää, että Suomen tulee hinnalla millä hyvänsä olla tässä mukana.
Vierailin viime vuoden lopulla Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan mukana Berliinissä. Tapasimme Saksan taloudellisen ja poliittisen eliitin edustajia.
Liittopäivien EU-valiokunnan tapaamisessa kävi ilmi, että Saksassa vahvat voimat toivovat euroalueen purkautuvan siten, että kriisimaat siitä eroaisivat. Sen jäsenet katsoivat, että euroalueesta eroaminen on oikeudellisesti mahdollista.
Jos Suomi ja eteläiset kriisimaat eroaisivat euroalueesta, lähestyttäisiin sitä tilannetta, jota mm. Wolfgang Schäuble aikoinaan tavoitteli. Yhtenäisvaluutassa (single currency) olisivat keskenään samankaltaiset ydin-Euroopan maat, jotka muodostaisivat ns. optimaalisen valuutta-alueen. Muille euro olisi oman valuutan rinnalla käytettävä yhteinen raha (common currency).
Suomi vaikutti aikanaan siihen, että liian laaja euroalue toteutettiin. Nyt voisimme tehdä palveluksen koko Euroopalle helpottamalla sen hallittua purkamista. Rahaliiton osittainen purkautuminen vauhdittaisi talouskasvua ja lisäisi EU:n yhtenäisyyttä.
Tärkeintä olisi kuitenkin se, että Suomi palauttaisi nopeasti oman kilpailukykynsä. Taloutemme, työllisyytemme, kansalaisten tulot ja valtion verotuotot alkaisivat kasvaa. Valtion velkaantuminen pysähtyisi eikä kipeimpiä menoleikkauksia olisi tarpeen toteuttaa.
Pari tunnettua taloustieteilijää on viime päivinä esittänyt kiintoisia suunnitelmia.
Thomas Piketty esittää euroalueelle yritysveroperusteiden yhtenäistämistä ja omaa parlamenttia:
http://www.nybooks.com/articles/2016/02/25/a-new-d…
Yanis Varoufakis on idealistisempi ja ottaisi täyteen liittovaltioon mukaan myös britit. DiEM 25 -liike kannattaa suvereenia Euroopan parlamenttia, jolle olisi vastuussa oikea hallitus nykyisen komission sijasta:
http://www.theguardian.com/commentisfree/2016/feb/…
Molemmat suunnitelmat ovat tällaisen tavallisen eurokansalaisen mielestä järkevämpiä kuin haave ”itsenäisyydestä” karhun kainalossa. Asia on tietysti toinen, jos pyrkii ”presidentiksi” eli Venäjän imperiumin maaherraksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jos meille EU on etusijalla, silloin pysymme eurossa ja hyväksymme hyvinvointiyhteiskunnan alasajon ja Suomen muuttumisen euroalueen pohjoiseksi periferiaksi. Jos meille tämän maan hyvinvointi on etusijalla, eroamme eurosta ja yritämme rakentaa maatamme eteenpäin tukeutumalla nykyistä enemmän pohjoismaiseen yhteistyöhön.
Ilmoita asiaton viesti
Pohjoismaisen yhteistyön syventäminen on toki ensisijaista. Ennen pitkää sen on merkittävä myös yhteistä puolustusta ja yhteistä valuuttaa. Käytännöllisimmin tämä toteutuisi olemassa olevien NATO:n ja euron puitteissa.
Ilmoita asiaton viesti
Edelleen tosiasiana pysyy ettei täysi liittovaltio ole realistinen näkemys toisaalta yhteisvaluutta ei tule toimimaan jos yhteisiä budjetteja ei saada aikaiseksi eli pattitilanne.
Ilmoita asiaton viesti
”Miksi meidän ei (Väyrysen mielestä) pidä uskoa Sixten Korkmania”
– Koska Korkmanin nimi on sinänsä ärsyttävästi alkanut esiintyä presidenttigallupeissa.
Ilmoita asiaton viesti
Arvoisa europarlamentaarikko, keskustan kunniapuheenjohtaja, Paavo Väyrynen olisiko aika palata juurillenne ja normaaliin päiväjärjestykseen. Teidät on valittu keskustan edustajana puolustamaan meidän suomalaisten etuja EU-parlamenttiin. Nyt olette ilmeisesti unohtanut tämän tärkeän tehtävän ja pyritte hajottamaan täysin käsittämättömällä toiminnallanne puolueen edistääksenne omia vallanhimoisia pyrkimyksiänne. Eikö ikäisenne lähes 70-vuotiaan miehen ajatusmaailmaan mahdu enää mitään muuta mietittävää kuin oman erinomaisuuden jatkuvaa esille tuomista ja kaikkien muiden järkevien ihmisten syyttelyä. Jos te olisitte ollut ja olisitte ylivertainen kaikkiin muihin verrattuna niin olisi aivan varmaa, että ainakin keskustapuolueessa, jossa jäsenet ymmärtävät maamme ja puolueen edun, teidän olisi annettu toimia puolueen tärkeimmissä tehtävissä ja näin ollen myöskin valtakunnan tehtävissä. Kun näin ei ole käynyt niin voisitteko hyväksyä sen ja toimia kuten puolueen kunniapuheenjohtajan oletetaan toimivan.
Olisiko myöskin aika palata sorvin ääreen sinne Brysseliin vaikka siellä toimiessa ei ehkä pääsekään esiintymään mediassa läheskään niin paljon kuin täällä olette onnistunut tekemään.
Ilmoita asiaton viesti
Meppien vaikutusvalta EU:ssa on mitätön, pääsevät vaikuttamaan lähinnä toisarvoisiin asioihin.
Ilmoita asiaton viesti
Siksi kannatan liittovaltiota, jota hallitsee parlamentti.
Esimerkiksi paljon puhutusta TTIP:stä mepit kuitenkin päättävät suvereenisti nytkin. Jos Euroopan parlaentti sen hylkää, sopimusta ei tule
Ilmoita asiaton viesti
”Siksi kannatan liittovaltiota, jota hallitsee parlamentti.”
Sinä elätkin jossakin mielikuvitusmaailmassa. Valtaa ei anneta se otetaan eikä komissiolla ole mitään aikomusta luopua vallasta.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä enemmän luotetaan ihmisjärkeen ja omien aistien välittämiin havaintoihin, sitä pikemmin keskustelukulttuuri kohenee.
Vähemmän huutelua taivaisiin Oulunseudun huutajien johtaman hallituksen aikana! Eipä sentään huolta hallituksella sillä opposition päälehti Demokraatti on saanut päätoimittajaksi yhden kunnon oululaisista.
Ilmoita asiaton viesti