Erinomainen alku Kansalaispuolueelle

Helsingin Sanomat julkaisi tänään mielipidetutkimuksen suomalaisten suhtautumisesta Suomen EU-jäsenyyteen. Samalla vastaajilta oli kysytty, kuinka todennäköisesti he äänestäisivät Kansalaispuoluetta.

HS:n mukaan kuusi prosenttia äänestäjistä tukisi Kansalaispuoluetta melko varmasti tai hyvin varmasti. Lisäksi 18 prosenttia oli vastannut, että melko todennäköisesti he eivät äänestäisi Kansalaispuoluetta. Vain 70 prosenttia vastasi, että hyvin todennäköisesti he eivät meitä äänestäisi. Tämä on erinomainen alku puolueelle, jota ei vielä ole edes olemassa.

HS:n tutkimus herättää kysymyksiä. Viime aikaisissa mielipidetutkimuksissa jopa lähes puolet vastaajista on kieltäytynyt ilmaisemasta puoluekantaansa. Tämän mukaan tuhannesta haastatellusta vain 500-600 olisi kertonut puoluekantansa.

HS:n uutisjutun mukaan 15 prosenttia perussuomalaisista voisi äänestää Kansalaispuoluetta, mutta heistäkin 79 prosenttia sanoo, ettei äänestäisi. Jos Perussuomalaisten puoluekannatus on muiden tutkimuksen mukaisessa noin 10 prosentissa, 50-60 vastaajaa on kertonut sitä kannattavansa. Kuinkahan nuo prosenttiosuudet on laskettu?

Olisi hyvä, jos HS julkaisisi tutkimukseen osallistuneiden puoluejakautuman ja kertoisi tarkemmin Kansalaispuolueen tukijoista.

HS tulkitsee mielipidetutkimusta siten, että Kansalaispuolueen kannatuspotentiaali olisi kuusi prosenttia. Jo tässä vaiheessa potentiaali on kuitenkin 25-30 prosenttia, kun vain 70 prosenttia ilmoittaa, että ei hyvin todennäköisesti sitä äänestäisi.

HS:n tutkimus osoittaa toisellakin tavalla Kansalaispuolueen todellisen kannatuspotentiaalin. Yli 40 prosenttia vastanneista kannattaa kansanäänestyksen järjestämistä Suomen EU-jäsenyydestä ja 30 prosenttia äänestäisi eroamisen puolesta. Euroaluejäsenyyden suhteen vastaavat luvut ovat vielä korkeammat.

Suomen puolueista vain perustettavana oleva Kansalaispuolue ajaa Suomen eroamista euroalueesta. Kansalaispuolue kannattaa Suomen eroamista myös EU:sta, jos siihen avautuu Britannian kansanäänestyksen kautta mahdollisuus.

On arvioitu, että Brexit johtaisi kansanäänestyksiin ja mahdolliseen EU-eroon myös Ruotsissa ja Tanskassa. Tällöin avautuisi uudelleen mahdollisuus saada aikaan hyvin toimiva Euroopan talousalue ja muodostaa sen puitteisiin Pohjolan yhteisö.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu