Kansalaispuolue avaa ovensa kansalaisliikkeille

Euroopan parlamentissa on nyt meneillään niin sanottu vihreä viikko. Brysselissä ei ole kokouksia. Jäsenille tarjoutuu mahdollisuus tavata ihmisiä omassa kotimaassaan. Omaa vihreää viikkoani olen viettänyt kiertämällä eri puolilla maata "Eurooppalainen Suomi" -tilaisuuksissa.

Pohjanmaalla tapasin joitakin Itsenäisyyspuolueessa mukana olleita. Heiltä kuulin, kuinka vaikeaa pienten puolueiden ja kansalaisliikkeiden toiminta on.

Poliittinen järjestelmä on tehty sellaiseksi, että se ehkäisee uusien puolueiden perustamista. Puoluerekisteriin päästäkseen puolueen on saatava tuekseen vähintään 5000 henkilökohtaisesti allekirjoitettua kannattajakorttia. Sähköistä allekirjoitusta ei voida käyttää.

Kokemuksesta tiedän, että kannattajakorttien kerääminen on työlästä. Kansalaisaloitteen kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa allekirjoitti sähköisesti yli 51 000 suomalaista. Paperiversioita kertyi vain runsaat 2000. Kansalaispuolueen kannattajakortteja on nyt koossa vajaat 4000.

Pienpuolueet ja kansanliikkeet ovat kaavailleet erityisen vaalipuolueen perustamista. Sen avulla ne saisivat asetetuksi ehdokkaita vaaleihin. Lisäksi niiden olisi mahdollista ylittää yhdessä äänikynnys ainakin joissakin vaalipiireissä.

Kansalaispuolue tarjoaa vaikutuskanavan pienpuolueissa ja kansanliikkeissä mukana oleville. Halutessaan he voivat liittyä Kansalaispuolueen tukiryhmään ja tulla siten sen kannatusjäseniksi. Kannatusjäsenrekisteriin on avattu kansalaisliikkeiden jäsenille oma osio.

Tukiryhmän kautta kansalaisliikkeiden edustajille tarjoutuu mahdollisuus osallistua ehdokkaiden asettamiseen valtiollisissa vaaleissa. Puolueen sääntöjen mukaan heillä on äänioikeus jäsenvaaleissa. Kansalaispuolueen säännöt ja ohjelman hyväksyvillä on lisäksi mahdollisuus tulla nimetyksi Kansalaispuolueen ehdokkaaksi.

Kutsumme siis kansalaisliikkeiden jäseniä liittymään kansalaispuolueen tukiryhmään ja kannatusjäseniksi osoitteessa kansalaispuolue.fi. Toivomme heidän olevan mukana myös keräämässä vielä puuttuvia kannattajakortteja.

Kansalaispuolueen rekisteröimisellä on kiire, sillä Suomi saattaa olla jo lähikuukausina ajautumassa ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu