Kansalaispuolue kokoaa ja rakentaa
Suomen Keskusta ei näytä tietävän, kuinka sen tulisi suhtautua Kansalaispuolueeseen.
Kansalaispuolue ry:n perustamisen jälkeen puolueen johdon suunnalta minulle on tullut vain yksi yhteydenotto, yksi puhelinsoitto. Parissa viime aikoina järjestämässäni puhetilaisuudessa on kyselty, miksi olen ryhtynyt hajottamaan puoluetta.
En ole ryhtynyt. Kun ilmoitin tammikuun lopulla jättäytyväni sivuun Keskustan puolue-elinten työstä, totesin, että olen nimenomaan halunnut välttää riitelyä.
Olin hävinnyt taistelun puolueen linjasta. Sanoin, että "on parasta tunnustaa reilusti tappio ja vetäytyä". Jos olisin yrittänyt muuttaa Keskustan poliittista linjaa sisältä päin, minua olisi syytetty riitelystä ja puolueen hajottamisesta.
Kannattajiani olen kehottanut jatkamaan toimintaansa Keskustassa ja vaikuttamaan sen poliittiseen linjaan. Olen toivonut, että puolue palaisi juurilleen ja menestyisi.
Minulla on nyt laajempi tehtävä. Pyrin kokoamaan sitoutumattomia ja eri puolueisiin lukeutuvia suomalaisia ajamaan yhdessä niitä asioita, joita pidän tärkeimpinä ja joita en ole voinut Keskustan kautta enää viedä eteenpäin.
Lupaukseni mukaisesti Kansalaispuolueen toimii siten, että se voi koota laajemminkin yhteen samanmielisiä poliittisia voimia ja rakentaa yhteistyötä niiden välille. Raja-aitoja ei ole pystytetty eikä pystytetä.
Kansalaispuolueessa voivat toimia myös muiden puolueiden jäsenet. Se ei toimi paikallisella eikä maakunnallisella tasolla.
En näe mitään syytä siihen, että Suomen Keskusta suhtautuisi Kansalaispuolueeseen vihamielisesti.
Olen sanonut, että Kansalaispuolue vaikuttaa pelkällä olemassaolollaan muiden puolueiden toimintaan. Keskustassa tämä näkyy tietysti eniten. Reaktiot ovat olleet yllättäviä.
Vielä viime vuoden lopulla näytti siltä, että puolueen ja eduskuntaryhmän johdossa ei tapahdu pitkään aikaan mitään muutoksia.
Yleisesti uskottiin, että nykyinen johto valitaan Seinäjoen puoluekokouksessa uudelleen. Puoluesihteerin tiedettiin harkitsevan luopumista. Hänkin kuitenkin ilmoitti jatkohaluistaan sen jälkeen kun puheenjohtaja oli vedonnut häneen ja toivonut, että "joukkue" pidettäisiin koossa.
Nyt joukkue on hajoamassa. Puoluesihteeri ja kaksi varapuheenjohtajaa ovat yllättäen ilmoittaneet luopuvansa luottamustoimistaan.
Vielä suurempi yllätys on ollut se, että eduskuntaryhmän puheenjohtaja aikoo luopua tehtävästään puoluekokoukseen jälkeen. Tätä hän perustelee aikomuksellaan aloittaa tuolloin kampanja vuoden 2018 presidentinvaaleihin. Puoluesihteeri on puolestaan ilmoittanut, että vaalikampanja aloitetaan vasta ensi vuoden syksyllä.
Kansanvallan toteutumista ajatellen nämä ratkaisut ovat pulmallisia. Vastuusta väistyy nyt lähes kokonaan se joukkue, joka ratkaisi hallitusneuvottelujen kulun ja otti haltuunsa hallituspolitiikan avainpaikat.
Valtioneuvostossa tämä joukkue kuitenkin aikoo jatkaa koko vaalikauden ajan. Useimmat aikovat sentään mittauttaa kannatuksensa seuraavissa eduskuntavaaleissa, ellei sitä ennen tule tarjolle sopivaa virkapaikkaa.
On mielenkiintoista nähdä, millainen on vapautuville johtopaikoille valittavien aatteellinen näkemys ja poliittinen linja.
Hallitus- ja eduskuntapolitiikan sisältöön Kansalaispuolue ei ole valitettavasti kyennyt vielä kovin paljon vaikuttamaan.
Talouspolitiikassa jatketaan sisäisen devalvaation ja leikkauspolitiikan linjalla. Mainittavaa talouskasvua ei ole näkyvissä. Työllisyys ei parane, kansa köyhtyy ja velkaantuminen jatkuu. Säästöt ulottavat kielteiset vaikutuksensa kauas tulevaisuuteen.
Euroerosta ei edes keskustella, vaikka se ratkaisisi nopeasti Suomen talouden ongelmat ja pelastaisi meidät joutumasta velkaunioniin ja liittovaltioon. Saapa nähdä, millä tavoin kansalaisaloite euroerosta eduskunnassa käsitellään.
Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ei ole tullut selkeyttä. Maahanmuuttopolitiikassa myötäillään liberaaleinta linjaa. Kehysriihessä keskittävää metropolipolitiikkaa vietiin rajusti eteenpäin.
Kansalaispuolueelle riittää totisesti työtä ja tekemistä.
Paavo, tiedät itsekin varsin hyvin, ettei ”kansalaispuolueellesi” eikä myöhäisherätyksellekään olisi ollut minkälaista tarvetta mikäli Sinä ja keskustapuolue olisitte ajoissa ryhtyneet Keijo Korhosen varsin johdonmukaisen linjan tueksi. Mutta näinhän se menee: aina oman puolueen sisältä löytyy nuo pahimmat vihamiehet..
Ilmoita asiaton viesti
Mistäs, Ilmari, tiedät mitä olisi tapahtunut, jos esittämäsi näkemys olisi toteutunut. Ja eikös siitä ole kulunut jo aika pitkä aika, kun Keijo Korhonen oli esillä.
Nyt on tämä päivä ja pitäisi tehdä ratkaisuja huomiseksi. Kyllähän keskustassa on melkoinen muodonmuutos tapahtunut. Alkiolaisuus ymmärtääkseni tarkoitti ’köyhän asiaa’. Taitavat nämä tämän päivän alkiolaiset olla paremmin osakkeenomistajan asialla.
Ilmoita asiaton viesti
Alkiolaisuus, Erkki, taisi jo kokonaan unohtua Ahon hallituksen aikana; mikäli Esko Aho ei olisi pannut omaa puheenjohtajuuttaan vaakalaudalla, keskusta olisi ollut selkeästi EU-liittymistä vastaan ja sen kautta Suomi olisi äänestynyt vastaan vuonna 1994. Domino-effekti Ruotsiin olisi sekin jäänyt tapahtumatta (Norjahan oli fiksu luonnostaan).
Keijo Korhoselle hatunnosto siitä kun yritti vielä kerran tosissaan, presidenttiehdokkaana (sekä siitä, että oli koko EU-sotkun suhteen harvinaisen oikeassa, kuten jokainen järkevä viimeistään viime vuosina on alkanut oivaltaa)..
Ilmoita asiaton viesti
Anteeksi vaan, mutta voisiko Paavo tai joku muu vääntää vielä rautalangasta mulle nuo Kansalaispuolueen säännöt. Muistaakseni se menee jotenkin näin: puoluehallitus tehdään kansanedustajista ja europarlamentin jäsenistä, kuka ne valitsee ja miksi vain näistä? Mites ne muut jäsenet, ovatko ne vain tämän perustettavan kannatusyhdistyksen jäseniä vai mitä ne ovat? Miten valitaan kunnallisvaalien ehdokkaat? Miten valitaan kansanedustajat? Kuka valitsee mitä ja kenellä on äänioikeus valinnoissa?
Olin perustamassa Muutos 2011-puoluetta. Kaikki olivat tasavertaisia jäseniä jäsenmaksun maksettuaan ja näistä jäsenistä sitten valittiin hallitus, ehdokkaat ja toimihenkilöt eri vaalipiirejä myöten. Kai tällainen menettely toimii muissakin puolueissa, en ole niihin perehtynyt, mutta voisiko joku selvittää asiaa, kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
Janne Paalijärvi on tuota asiaa ansiokkaasti täällä selvittänyt blogeissaan. Ei minunkaan mielestä puoluetta saa Suomessa perustaa pelkäksi vaaliorganisaatioksi. Laadin aikanaan Nuorsuomalaisille ensimmäiset säännöt ja hoidin rekisteröinnin puoluerekisteriin.
Ilmoita asiaton viesti
Moro Jouni, kiitos vinkistä, nyt mulla on PRH:n kopio säännöistä. Luulen, että niissä on korjattavaa, mutta Paavo kyllä osaa sen tehdä. Palataan astialle.
Ilmoita asiaton viesti
Olisikohan kaima yhtä huolissaan uuden puolueen perustamisesta, jos sitä olisi puuhaamassa Mattii Meikäläinen?
Kun en itse ota politiikkaa kuolemanvakavasti, en osaa ymmärtää mitä pelättävää Paavo Väyrysessä on. Ellei sitten Paavon kokemus ja kompetenssi?
Ilmoita asiaton viesti
Kaimaseni, olet oikeassa, että olen huolissani. Mutta siitä syystä, että toivoisin Kansalaispuolueesta tulevan juuri sellaisen kansanrintaman, mistä olen haaveillut juuri EU:sta eroamisen takia. Eli taakse tulisivat kaikki pienpuolueet, persujen rippeet, Paavon kannattajat ja kaikki samanmieliset puoluerajoihin katsomatta.
Mikäli tämä onnistuu, Suomella on vielä mahdollisuus pelastua häviämiseltä historian hämärään. Mikäli ei onnistu, uppoamme suohon.
Ilmoita asiaton viesti
Säännöthän on perustajajäsenillä helposti muutettavissa ja niin varmaan tapahtuukin, mikäli halutaan laajempaa kannatusta ja tukijoita.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen Keskusta ei näytä tietävän, kuinka sen tulisi suhtautua Kansalaispuolueeseen.”
– Eikö Keskusta voisi kysyä neuvoa kunniapuheenjohtajaltaan?
Ilmoita asiaton viesti
Paavo Väyrynen on näköjään pettynyt raskaasti, kun ei ole saanut entisen puolueensa edustajilta pyyntöjä palata takaisin Keskustaan. Ilmeisesti hän kuvitteli jotain muuta. Väyrysen puoluehanke näyttää toteutuvan todella kivulloisesti. Onneksi kansalaiset ovat saaneet tarpeeksi hänen vuosikausia kestäneestä vallanhalusta.
Sitä ihmettelen, onko Väyrynen unohtanut kokonaan mihin tehtävään hänet Suomen edustajana on valittu. Aika tuntuu kuluvan kotimaassa oman kansalaispuolueen asioissa. Olisiko aika ryhtyä hoitamaan mepin tehtäviä.
Ilmoita asiaton viesti
Viimeisen kappaleen asiaa olen minäkin Arvo ihmetellyt. Ei Väyrystä ole valittu Kansalaispuolueen listoilta vielä mihinkään. Hoitakoon Keskustapuolueen listoilta saamansa EU-mandaatin.
Jo on helppoja nuo mepin tehtävät. Aikaa jää kaikenlaiseen ulkopuoliseen huseeraamiseen. Ja tietenkin täysillä korvauksilla, näköjään toisarvoisesta tehtävästä.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo – en pidä Sinusta – mutta olet oikeassa:
”Minulla on nyt laajempi tehtävä. Pyrin kokoamaan sitoutumattomia ja eri puolueisiin lukeutuvia suomalaisia ajamaan yhdessä niitä asioita, joita pidän tärkeimpinä ja joita en ole voinut Keskustan kautta enää viedä eteenpäin.”
Voitaisiinko tuota hieman kuitenkin viilata? Pysyisit kokemuksinesi taka-alalla, neuvonantajana, koska nimesi herättää niin paljon ’tunteita’?
Kannatan sitä, että luotaisiin jotain aivan uutta – uudenlainen koaliitio.
Jo sillä saisit historiassa näkyvämmän paikan kun jonain keulakuvaa, joka aiheuttaa mahdollisia riitoja?
Olisit mielummin vähän kuten Esko Seppänen, joka on ollut totuuden puhuja kautta vuosikymmenten, ei etsi ”valtaa – loistoa”, mutta arvostetaan paljolti yli puoluerajojen.
Touhuaisin mielelläni jossakin Suomen kansaa yhdistävässä koaliitiossa, yhteisiä päämääriä toteuttaen, mutta nyt en oikein tiedä mikä tämä rakenne on? Mikä on sen päämäärä? Elääkö se vielä, onko sen tarkoitus elää vielä silloin kun meistä on aika jättänyt?
Vai onko tämä vain hetken työkalu?
Uskon, että moni aktiivi miettii samaa.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Päinvastoin kuin Rooman Paavi, joka pesee syrjäytyneiden jalkoja, tämä Paavo etsii kannattajia kiillottamaan omia kenkiään.
Hänen laajempi tehtävä on peräisin lestadiolaisesta maalaiskulttuurista jossa kirkonmäellä tunnettiin isojen talojen pojat ja tyttäret hyvine ja heikkoine puolineen, mutta joista oli vielä kerran tuleva jotakin.
Kirjanoppineet sanovat, että isien hyvät teot palkitaan ja pahat kostetaan neljäneen polveen saakka.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olisin Suomen omistaja, arvelisin Vanhasta suunnitellun sähköjänikseksi, ja Niinistön vetäytyvän pyynnöstäni, joten kenttä olisi vapaa Paavolle! Yllättäen ja pyytämättä.
Ilmoita asiaton viesti