Vihdoinkin!

Esitin vuosi sitten, että Välimeren yli Eurooppaan suuntautuva maahanmuutto katkaistaisiin perustamalla Pohjois-Afrikkaan pakolaisleirejä yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestön ja alueen valtioiden kanssa. Puhuin ja kirjoitin tästä myös pääministeri Juha Sipilälle ja ulkoministeri Timo Soinille. ( https://www.paavovayrynen.fi/2015/05/19/valimeren-pakolaisongelmaan-on-s… , https://www.paavovayrynen.fi/2015/05/26/komissio-on-harhateilla/ , https://www.paavovayrynen.fi/2015/06/14/avoin-kirje-timo-soinille/ , https://www.paavovayrynen.fi/2015/06/15/vastaus-timo-soinille/ )

Myöhemmin esitin leirien perustamista myös Balkanin niemimaalle ja Kreikkaan. ( https://www.paavovayrynen.fi/2015/09/17/kohti-kestavaa-maahanmuuttopolit… ja https://www.paavovayrynen.fi/2015/09/20/jarjestys-on-palautettava/ )

Sain viime keväänä virikkeen siitä, että ulkomaisten lehtitietojen mukaan Libyan ja Tunisian viranomaiset pyrkivät rajoittamaan muuttoliikettä ottamalla kiinni Eurooppaan pyrkiviä, sijoittamalla heitä säilytyskeskuksiin ja pyrkimällä palauttamaan heitä kotimaahansa.

Ideaani ei tartuttu, vaan Euroopan komissio ajoi turvapaikanhakijoiden pakkokiintiöintiä ja haki YK:n turvallisuusneuvostolta valtuutusta sotilasoperaatioon, jolla tuhottaisiin salakuljettamiseen käytettäviä aluksia.

Käytännössä laivasto-operaatio on vain lisännyt muuttoliikettä, kun EU:n alukset odottavat aluevesirajoilla ja siirtävät sinne saakka pääsevät Eurooppaan.

Äskettäin uutisissa kerrottiin, että Libyan rannikkovartiosto oli pidättänyt satoja meritse kohti Eurooppaa lähteneitä maahanmuuttajia.

Nyt Italian viranomaisetkin ovat heränneet. Tähän lienee vaikuttanut se, että naapurimaat – ennen muuta Itävalta – ovat alkaneet sulkea rajojaan. Maahanmuuttajat ovat jäämässä Italiaan.

Äskettäin Italian sisäministeri Angelino Alfano vaati sopimuksen solmimista EU:n ja Afrikan maiden välille. Ulkoministeri Paolo Gentiloni puolestaan esitti jo viime viikolla, että Afrikan maiden kanssa voitaisiin tehdä samanlainen sopimus kuin Turkin kanssa.

Tähän voin todeta vain: vihdoinkin.

Paljolta pahalta olisi vältytty, jos muuttoliikkeen patoamiseen olisi ryhdytty jo viime keväänä.

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu