Keskustelu Suomen EU-erosta vie harhaan
Perussuomalaisten nuorten kansalaisaloite Suomen EU-erosta on huonosti ajoitettu. Suomen eroaminen Euroopan unionista voi tulla ajankohtaiseksi vain siinä tapauksessa, että Brexit johtaa myös Tanskan ja erityisesti Ruotsin eroamiseen.
Perussuomalaisten aloite johtaa huomion sivuun pääasiasta, joka on Suomen irrottautuminen euroalueesta.
Suomen eroamista euroalueesta on kiirehdittävä kahdesta syystä.
Ensiksikin Brexit on jo synnyttänyt vaatimuksia siitä, että euroalueen syventämistä on kiirehdittävä. Britannian erotessa unionista yhdentymistä halutaan viedä eteenpäin. Britannian erotessa euroalueen kehittämistä liittovaltioksi pidetään tähänastista helpompana.
Toinen syy on euroalueen ongelmien kärjistyminen. Kreikan kriisin rinnalle on puhkeamassa paljon pahempi. Italian pankit ovat suurissa vaikeuksissa ja hallitus suunnittelee niiden pelastamista valtion varoin, mikä olisi vastoin pankkiunionin sääntöjä. Tämän vaihtoehtona kaavaillaan Euroopan keskuspankin poikkeustukea Italian pankeille.
Onneksi kansalaisaloite Suomen euroerosta on edelleen eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsiteltävänä. Sen olisi otettava kuultavakseen lisää asiantuntijoita, jotka voivat valottaa Brexitin vaikutuksia euroalueen kehitykseen.
Tanskan ja Ruotsin eroaminen Euroopan unionista saattaa vaikuttaa etäiseltä ja epätodennäköiseltä. On kuitenkin muistettava, että Tanskassa yleinen mielipide on enemmän EU -vastainen kuin Britanniassa. Ruotsi puolestaan vietiin EU:n jäseneksi harhaanjohtavalla kampanjalla.
Suomen, Ruotsin ja Norjan kohtalot kytkeytyivät syksyllä 1994 toisiinsa. Norjassa ja Ruotsissa kansan selvä enemmistö vastusti jäsenyyttä. Kun Suomessa vastustus oli vähäisempää, kansanäänestys järjestettiin meillä ensimmäiseksi.
Suomen neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä enemmistö saatiin jäsenyyden kannalla turvallisuuspoliittista korttia käyttäen. Äänestäjiä peloteltiin Venäjällä.
Suomen hallitus lupasi Ruotsin hallitukselle, että meidän jäsenyytemme lyödään lukkoon ennen Ruotsin sitovaa kansanäänestystä. Siksi jäsenyyssopimus yritettiin käsitellä eduskunnassa poikkeuksellisen nopeassa aikataulussa.
Me jäsenyyden vastustajat pidimme mahdottomana sitä, että Suomen jäsenyys lyötäisiin lukkoon tietämättä, mikä on Ruotsin ratkaisu. Järjestimme jarrutuskeskustelun, jolla lopullinen eduskunnan päätös saatiin siirretyksi Ruotsin kansanäänestyksen yli.
Ruotsissa äänestäjille ei kuitenkaan kerrottu, että Suomen ratkaisu on auki. Siellä kansaa päinvastoin aivopestiin uskomaan, että Suomi joka tapauksessa liittyy unioniin ja että Ruotsin on seurattava mukana. Kansanäänestyksessä niukka enemmistö saatiin jäsenyyden kannalle. Sitä ennen ja sen jälkeen enemmistö oli sitä vastaan.
Ruotsissa EU-kriittisyys on ollut voimakasta. Samaan aikaan kun Suomen hallitus ryhtyi Paavo Lipposen johdolla toteuttamaan federalistista linjaa, Ruotsin hallitus Göran Perssonin johdolla sitä jyrkästi vastusti. Kansanäänestyksessä Ruotsin kansa kaatoi esityksen maan liittymisestä euroalueeseen.
On mahdollista, että Brexit johtaa EU-kansanäänestyksiin ja EU-eroon myös Tanskassa ja Ruotsissa. Jos näin käy, Suomen on seurattava näiden maiden esimerkkiä. Tätä kautta Euroopan talousalueesta tulisi hyvin toimiva järjestely ja voisimme muodostaa sen puitteisiin Pohjolan yhteisön.
Nyt on keskityttävä Suomen eroamiseen euroalueesta, johon meidät perustuslakia rikkoen ja ilman kansanäänestystä ainoana Pohjoismaana vietiin.
Olen liittänyt tämän blogin oheen linkkejä Ylen arkistoon. Ne kertovat havainnollisella tavalla, millaisella pelillä Suomi EU:n ja euroalueen jäseneksi vietiin.
- Ylen EU-illoissa 1994 kinattiin Suomen tulevaisuudesta
- Suomen EU-ratkaisua hoputettiin ja jarrutettiin eduskunnassa
- Väyrysen EU-jarrutus väsytti lopulta Uosukaisenkin
- Suomi Euroopan unioniin ja eurovaluuttaan
Näinhän se on; Puhuminen EU-erosta tässä vaiheessa on silkkaa populismia.
—
Eurojärjestelmä pitäisi purkaa hallitusti yhteisellä päätöksellä ja siirtää huonot lainat valtiollisiin roskapankkeihin.
Tämä ei liene mahdollista sillä suurimpien velkojapankkien isäntävaltiot eivät suostu siihen, vaan haluavat yhteisvastuullisuutta oman pankkikriisinsä hoidossa.
—
Miten käy Suomen eurovastuiden (EVM+EKP) mikäli eroamme yksipuolisesti?
Ilmoita asiaton viesti
Pasi Rutanen:
”Miten käy Suomen eurovastuiden (EVM+EKP) mikäli eroamme yksipuolisesti?”
Valtiosääntöoikeudellisesti Suomella ei ole mitään vastuuvelvoitteita.
http://jormajaakkola.fi/
Ilmoita asiaton viesti
Olen eri mieltä Suomen oikeudesta laiminlyödä näitä vastuita, mutta sillä ei ole paljoa merkitystä, koska nuo eurovastuut ovat murto-osa Suomen omasta euromääräisestä valtionvelasta.
Ilmoita asiaton viesti
Euromääräisistä valtionveloista vastaavat (henkilökohtaisesti) samat maanpetturit, jotka vastaavat eurovastuistakin.
Tämä homma alkoi syksyllä 1992.
Mauno Koivisto ei hyväksynyt Suomen pankkien pelastamisoperaatiossa keinoksi Suomen Pankin keskuspankkirahoitusta.
Kun kyseessä on joukko valtiopetoksia, ei tule olemaan laiminlyöntejäkään.
Ilmoita asiaton viesti
Me tavalliset kansalaiset emme oikein ole kykeneviä keskustelemaan euron kiemuroista ja siksi monet eivät sitä eurosta eron kiireellisyyttä ja välttämättömyyttäkään ymmärrä. Jo aiemmin pääsimme netillä lukemaan ettei valiokuntien käsittelyssä Väyrysen keräämässä euroasiassa kuultu eurokriittisiä asiantuntijoita vaikka olisi niitäkin löytynyt. Aika läpinäkyvää on kaikki mitä touhutaan.
EU:sta eroa haluavat saivat uutta puhtia ja vauhtia kaikkialla Euroopassa Brexitistä ja esimerkiksi Ruotsissa uusia Swexit-ryhmiä syntyy kuin sieniä sateella. Ruotsalaiset heräilevät joukolla huomaamaan ettei kannata tuhertaa vain pienissä oman värisissä ryhmissä joita tukee vain ne omat, vaan että kaikkien on kelvattava mukaan. EU -vastaisuus on todellakin nousussa kaikissa keskusteluissa ja lehtien pääkirjoituksia arvioidaan siinä valossa että kuka uskaltaa kirjoittaa asioista niin kuin ne ovat, eikä niin kuin lehden linja on.
Tanskalaiset eivät ole enää vuosiin välittäneet kovin paljoa puolueidensa pulinoista vaan liittyvät rohkeasti ja äänekkäästi EU:sta eroon haluaviin ja heillä on medianäkyvyyttäkin aivan eri tavalla kuin Suomessa ja Ruotsissa. Kansanliikkeellä Folkebevægelsen mod eu, on jopa oma edustajansa EU-parlamentissa. Tanska on ainoa maa Pohjolassa missä on reipasta keskustelua avoimesti eikä hyssyttelyä ja syyttelyä nimittelyineen. Noh, taitaa sitä Islannissakin sentäs olla.
Ruotsissa on alkanut olemaan samanlaista liikehdintää päämedian boikotoimiseksi kuin Suomessakin. Yhä useampi huomaa etteivät käytetyt asiantuntijat ole kuin propagandan levittämiseen valittuja kirjoitusapulaisia jotka palkkansa edestä kirjoittavat ja sanovat sitä mitä käsketään. TV ja päämedia eivät kerro asioita puolueettomasti. Siitä kirjoitti esimerkiksi Risto Volanen tänään omassa blogissaan, vaikkakin Nato-keskusteluita koskien.
http://www.ristovolanen.fi/118302917/3934361/posti…
Ilmoita asiaton viesti
”Onneksi kansalaisaloite Suomen euroerosta on edelleen eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsiteltävänä. Sen olisi otettava kuultavakseen lisää asiantuntijoita, jotka voivat valottaa Brexitin vaikutuksia euroalueen kehitykseen.”
Ööh… Eikös asiantuntijoilta pitäisi pikemminkin kysyä Suomen mahdollisen euroeron vaikutuksista, jos kerran käsiteltävänä on aloite Suomen euroerosta?
Ilmoita asiaton viesti
#5
Nyt äkkiä Impivaara Italian pankkeja tukemaan!
”EU:ssa itää jo uusi kriisi – Italian pankit tarvitsevat jopa 100 miljardia euroa pääomaa, kansanäänestys voi johtaa pääministerin eroon”
http://www.hs.fi/paivanlehti/05072016/a1467605588067
Ilmoita asiaton viesti
Nämä Väyrysen pohdinnat kuuluvat samaan sarjaan, kun hänen väitteensä, että Pres. Kekkonen toivoi hänestä Suomen presidenttiä. Eikö aikuinen mies näköjään opi, että aika hänestä ja hänen näkemyksistään on auttamasti mennyt ohi, paluutaa vanhaan ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen valuutta on euro. Tästä syystä johtuen Suomi ei vähällä eroa EU:sta!
Ilmoita asiaton viesti
Ulkoministeri Väyryselle:
Kiky-sopimus piti saada aikaan, jotta Diana-puiston julistajapitoiset omistajapiirit saivat tilaisuuden näyttää kaapin paikan suomalaisessa yhteiskunnassa.
Historiaan hullaantunut Erkki Tuomioja kävi pitämässä avajaispuheen Tampereella uudistetussa Lenin museossa, vaikka Venäjällä Lenin on siirtynyt historian loputtomien tarinoiden joukkoon meillä Lenin pidetään hengissä omistajapiirien suosimana variksenpelättimenä, ettei -18 tapahtumat pääsisi uusiutumaan.
Näyttäisi siltä että yhteiskunnan pääongelma onkin populismissa; siinä miten sujuvasti Timo Soini on siirtynyt hyödyllisen idiotismin soihdunkantajaksi Erkki Tuomiojan paikalle.
Selitykseksi totean liikkuneeni -70 luvulla hetken samoissa demaripiireissä Matti Putkosen kanssa joka vaikutti taipuvaiselta ”ojentamaan kätensä työnantajalle demokraattisesti valittujen johtajien kainalon alta”. Nyttemmin hänet tunnetaan Timo Soinin loistavana assistenttina.
Ilmoita asiaton viesti
Kun sotilaspappi tulee rivistön eteen, tietävät miehet, että tosi on kyseessä. -Tuntematon sotilas
HS:ia toimittavien partiolaisten suosiman iisalmelaiskirjailija Juhani Ahon 1800-luvun lopulla kirjoittamassa Juha-romaanissa nimihenkilön vaimo lähtee Shemeikan mukaan Venäjälle, ja vaikka hän palaa kotiin lapsi kainalossaan, Juha hyppää sydänsurun murtamana jokeen.
Sonkajärvi tunnetaan v. 1992 ensimmäistä kertaa järjestetyn MM-eukonkannon kisapaikkana; TP Sauli Niinistö lausahduksestaan ”kasakka ottaa sen, mikä on heikosti kiinni” maanpuolustuskurssin avajaisissa (10.11.2014).
Kuopion piispa Jari Jolkkonen otti syyskuussa 2014 Sonkajärvellä pitämänsä veteraanijuhlan puheen johdannoksi presidentti Mauno Koiviston vuonna 1944 sotamiehenä kirjoittamat sanat: ”Tilanne tuntuu nyt raskaammalta kuin koskaan Suomen historiassa. Toivokaa parasta ja rukoilkaa puolestamme.”
-”Mikä on tilanne nyt Suomessa, Euroopassa ja maailmassa? jatkoi Jolkkonen. Onko sotamies Mauno Koiviston huokaus 70 vuotta sitten saanut uutta ajankohtaisuutta?”
Pohjois-Karjalasta lähtöisin oleva iltaoppikoulun opettaja Pertti Kallinen varoitteli meitä itäsuomalaisia nuoria luulemasta itsestämme liikoja Helsingissä 1960-70 lukujen vaihteessa.
Meille näyttäisi taas olevan varattuina luxusluokan näköalapaikkoja isänmaan sankarikumpuihin, joihin meitä pyritään saattelemaan hautaamalla kulttuurimme elävänä täällä maan päällä. Paavo Väyrysen kansalaispuolue on siinä uusin yritys, mutta ehkä me jotain opimme kunhan jaksamme kiertää muutakin kuin Senaatintoria.
Näin maassa jonka hallitusta johtavat ostomiehet.
Ilmoita asiaton viesti