Suomen linjaa on selkiytettävä
Suomen ulkopoliittinen linja on viimeksi kuluneen runsaan vuoden aikana muuttunut. Tämä näkyy selvimmin suhtautumisessa Venäjään, Yhdysvaltoihin ja EU:n puolustusyhteistyöhön. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on siirrytty vakauden vaalimisesta asevaraisen ajattelun ja toiminnan suuntaan. Muutos alkoi jo viime vaalikaudella, mutta nykyisellä se on selvästi voimistunut.
Suhteemme Venäjään ovat olleet ohuet. Niissä on koettu myös kielteisiä ilmiöitä. EU:n pakotepolitiikassa Suomi on ollut kovalla linjalla, kuten duuman puhemiehelle Sergei Naryshkinille asetettu kielto osallistua ETY-järjestön parlamentaarikkojen kokoukseen osoittaa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on pitänyt kiitettävästi yhteyksiä presidentti Vladimir Putiniin, mutta valtioneuvoston jäsenten tasolla on ollut hyvin hiljaista.
Samaan aikaan yhteydenpitoa ja yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa on tiivistetty jopa sotilaallisella tasolla. Tämä näkyy selvästi sotaharjoitusten järjestämisessä.
Ennen eduskuntavaaleja oli esillä suunnitelma Suomen osallistumisesta Virossa Ämarin tukikohdassa pidettäviin ilmasotaharjoituksiin. Käydyn julkisen keskustelun jälkeen päätettiin, että suomalaiset koneet nousevat ilmaan Suomen kentiltä ja harjoitukset järjestetään kansainvälisessä ilmatilassa. Tänä vuonna Yhdysvaltain joukot ovat osallistuneet sotaharjoituksiin Suomen maaperällä, vesialueilla ja ilmatilassa.
EU:n yhteisen puolustuksen kehittämiseen Suomi on suhtautunut suorastaan innokkaasti. Perussopimuksen avunantolauseketta on perusteettomasti tulkittu siten, että se velvoittaa jäsenmaita antamaan toisilleen myös sotilaallista apua. Eduskunnalle on annettu lakiehdotus, joka tekee mahdolliseksi suomalaisten sotilaiden lähettämisen ulkomaille myös taistelutehtäviin.
Mistä tässä kaikessa on kysymys? Ulkopoliittisen linjan muuttamisesta ei ole päätetty hallituksessa eikä eduskunnassa. Suuretkin käänteet käytännön politiikassa selitetään väittäen, ettei mikään ole muuttunut.
Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa näyttää johtavan taustalta joidenkin poliitikkojen, talouselämän vaikuttajien ja upseereiden muodostama salaliitto, joka saa tukea johtavista tiedotusvälineistä. Jyri Häkämiehen nimittäminen EK:n toimitusjohtajaksi ei ollut sattuma.
Merkkejä salaliitosta oli nähtävissä jo ennen eduskuntavaaleja. Useat talouselämän vaikuttajat painostivat poliitikkoja kannattamaan Suomen Nato-jäsenyyttä.
Keskustaankin nämä paineet heijastuivat. Vuoden 2014 puoluekokoukselle valmisteltuun kannanottoluonnokseen ei sisältynyt kantaa Nato-jäsenyyteen, ja syksyn mittaan käytiin sekavaa keskustelua tulevan hallitusohjelman sisällöstä.
Viime kevään hallitusratkaisuun ulko- ja turvallisuuspolitiikalla näyttää olleen ratkaiseva vaikutus. Hallitukseen haluttiin Nato-jäsenyyttä ajava Kokoomus, vaikka Keskustassa enemmistö kannatti punamultaa.
Turvallisuuspolitiikan avainpaikat sai haltuunsa Perussuomalaiset, jonka linja on sekava. Sekä puheenjohtaja Timo Soini että eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ovat sanoneet kannattavansa henkilökohtaisesti Nato-jäsenyyttä, mutta puolueella on toinen kanta. Historian harrastajana Jussi Niinistön uskoisi pysyttäytyvän Paasikiven linjalla, mutta hän näyttää hurmaantuneen yhteistyöstä Naton ja Yhdysvaltojen kanssa.
Keskustasta hallitukseen tuli vain liberaaleja, jotka ovat myös ulko- ja Eurooppa-politiikassa lähellä Kokoomuksen linjaa.
Liittoutumispolitiikan kannattajien strategia on muuttunut. Kun suora Nato-jäsenyys ei etene, on ryhdytty tiivistämään kahdenvälisiä suhteita sen johtaviin jäsenmaihin, Yhdysvaltoihin ja Britanniaan. Toinen raide on toiminta EU:n yhteisen puolustuksen kehittämiseksi. Tätä kautta unionista pyritään kehittämään sotilasliitto ja Naton eurooppalainen pilari.
On vaikea päästä perille siitä, ketkä uutta linjaa hallitustasolla johtavat.
Päällisin puolin näyttää siltä, että vallankäytön tosiasiallinen painopiste on valtioneuvoston puolella ja linjan määräävät sen liittoutumispolitiikkaa kannattavat jäsenet.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö näyttää pyrkivän pitämään Suomen Paasikiven linjalla. Hän on vaalinut suhteita Venäjään. Yhdysvaltain kanssa toteutettavien sotaharjoitusten sisältyminen puolustusministeriön esityksestä hyväksyttyyn ohjelmaan näytti tulleen Niinistölle epämiellyttävänä yllätyksenä.
Jännitteistä valtioneuvoston ja tasavallan presidentin välillä kertoo myös se kritiikki, jota ulko- ja puolustusministeriöistä vuodettiin julkisuuteen Niinistön tehtyä aloitteensa lentoturvallisuuden parantamiseksi Itämeren alueella.
Sauli Niinistön turvallisuuspoliittinen linja ei kuitenkaan ole johdonmukainen. Hän näyttää tukevan EU:n kehittämistä jopa valtioksi, jolla on yhteinen armeija.
Äskettäin Niinistö kysyi, ”onko unioni mikään unioni, ellei se kanna huolta alueellisesta koskemattomuudestaan”. Aluepuolustuksen järjestäminen on valtioiden tehtävä, jonka ne voivat toteuttaa joko ylläpitämällä uskottavaa itsenäistä puolustusta tai liittoutumalla.
Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjaa on selkiytettävä. Päätöksentekoon on saatava avoimuutta. Kansan on saatava tietää, millaista linjaa kukin puolue ja poliitikko ajaa.
Ulko- ja turvallisuuspolitiikan tulee olla keskeinen kysymys tulevissa presidentin- ja eduskuntavaaleissa. Äänestäjien on voitava ottaa kantaa Suomen linjaan ja kansan enemmistön tahtoa on noudatettava.
Jos näin tapahtuu, ryhdymme taas vahvistamaan itsenäisyyttämme, vaalimaan puolueettomuuttamme ja toteuttamaan rauhaa lujittavaa vakauspolitiikkaa.
Paasikivi halusi kaikin keinoin liittoutua länteen: Ruotsi, USA, Britannia, natsi-Saksa. Liittoutumisella piti yllättää Venäjä ennen kuin se ehtii estää asian vastatoimin. ”Vanha neutraliteettipolitiikka ei ole valitettavasti ollenkaan riittänyt. Me noudatimme sitä tarkasti ja se päättyi sotaan.” Piti varustautua kaikin keinoin. Uhat olivat Wenäjä, Wenäjä ja Wenäjä. Nato-kansanäänestystä Paasikivi vastustaisi nytkin monen asiantuntijan tavoin.
5.8.1939 Paasikivi kirjoitti Sdp:n puheenjohtaja Väinö Tannerille: ”Wenäjä tahtoo saada meidät ja samoin kuin Viron ja Latvian jonkunlaisiksi vasallivaltioikseen ja se on jo ankara asia.”
http://www.vapaasana.net/artikkelit/2016/06/paasikivi-liittoudu-länteen-heti-kun-mahdollista-ja-salaa-venäjä-yllättäen-ennen
Ilmoita asiaton viesti
Miten sitä selkeytetään, kun sisäpolitiikkakin on aivansekaisin.Päämisiterimme osallistuu mielenosoituksiin ja ulkoministerimme ei vaadi Thaimaalaisille marjanpoimijoile edes kutsuvisumia ?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä se Puovo tuota poraa? Kyllä se tietää että ei sitä kansalta kysytä.Siihen riittää ministeri -ja puolustusvaliokunnan päätös .Edes pressan lupaa ei tarvita. Itse on ollut mukana kun tuo laki tehtiin.
Mietittävää pers-kepu-kok hallitukselle:
-Erinomaisesta arvostelukyvyttömyydestä kertoo mm. se, että käytännöllisesti katsoen kaikkien valtapuolueiden edustajat ovat suhtautuneet myötämielisesti tapahtumaan, jonka facebook sivulla oli otettu kantaa asema-aukion pahoinpitelyyn yms. ja mm. SVL:n kieltämiseen.
-Tulevassa oikeudenkäynnissä SVL:n edustaja voikin sitten vedota vaikkapa siihen, ettei hänellä ole edes lähtökohtaisesi mahdollisuuksia oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin
-Käräjäoikeuksissa lautamiehet valitsee kunnanvaltuusto, joka koostuu tavallisesti eri valtapuolueiden edustajista.
-Hyvät herrat ja rouvat hihhulit, kiitos vaan, alussa kerrotusta ja vastaavasta toiminnasta seurasi sitten sekin, että
-taidettiin saada sellainenkin kumma otus,
– kuin natsi marttyyri.
-Välähtiköhän järjestäjien mieleen missään tapahtumien vaiheessa sekään, että jutun saama laaja julkisuus ei voi olla vaikuttamatta mm. milloin arvioinnin kohteena on se,
-miten SVL:n edustajan rangaistus tulisi mitata.
JK. Taidettiin lähteä hätäisesti miettimättä ”tarjoamaan ” majapaikka vieraille,tyyliin.
Ilmoita asiaton viesti
Väyrysen tekstissä on muutamia järeitä havaintoja tai väittämiä:
1) ”Ulkopoliittisen linjan muuttamisesta ei ole päätetty hallituksessa eikä eduskunnassa. Suuretkin käänteet käytännön politiikassa selitetään väittäen, ettei mikään ole muuttunut.”
2) ”Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa näyttää johtavan taustalta joidenkin poliitikkojen, talouselämän vaikuttajien ja upseereiden muodostama salaliitto, joka saa tukea johtavista tiedotusvälineistä. Jyri Häkämiehen nimittäminen EK:n toimitusjohtajaksi ei ollut sattuma.”
3) ”Keskustasta hallitukseen tuli vain liberaaleja, jotka ovat myös ulko- ja Eurooppa-politiikassa lähellä Kokoomuksen linjaa.”
Tottakai tällaiset havainnot tai väittämät tuomitaan haudastaan ylöspyrkiväksi 70-lukulaisuudeksi, kekkoslaisuudeksi ja sen sellaiseksi.
ENTÄ JOS SITTENKIN nuo havainnot/väittämät ovat jotakuinkin oikeita. Tämä mielessä pitäen kannattaa havainnoida tapahtumia Suomessa.
* * *
Ehkä kannattaa palauttaa mieliin myös Risto Volasen kirjoitus viiden vuoden takaa:
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/varoitus-v…
Ilmoita asiaton viesti
Jos Sipilä olis ottanut tyrkyllä olleen Väyryn hallitukseensa ,olisiko ministeri Väyrynen kertonut ”salaliitosta” kansalle?
Vai ollut samaa mieltä hallituspuolueiden ja edm.”tahojen” kanssa?
Ilmoita asiaton viesti
Niin kauan kuin Wenäjä on ollut olemassa, osa sivystyneistöstämme on sitä mieltä ettemme ole turvassa, ennenkuin Wenäjä on hajoitettu ja sen suurkaupungit on tuhottu. Olemme taas osa isompaa Saksaa EU:ssa ja sen turvin yhdessä käymme idän demonia päin ja alistamme ja tuhoamme uhan.
Ihmiset varmasti tarkoittavat hyvää, eivätkä tiedosta mitä he todellisuudessa ovat tekemässä, mihin pelko heitä ajaa. Kun keskustelee Wenäjää uhkana pitävän ihmisen kanssa tarpeeksi pitkään, niin lopputulos on pelottava. Heille riittää omien pelkojensa takia vain lopulta Venäjän täydellinen tuho. Niin kauan kuin Venäjä on olemassa, niin kauan pitää heitä vastustaa. Eivätkä he tunnu itse tätä edes ymmärtävän. Kiihdytään ja suututaan kun keskustelu etenee, mitä Venäjälle pitäisi tehdä.
Tämä trauma on syntynyt jo satoja vuosia sitten. Vieraan heimon pelko.
Ilmoita asiaton viesti
Osaatko Laine kertoa, mikä osa sivistyneistöstämme on sitä mieltä ettemme ole turvassa, ennenkuin Wenäjä on hajoitettu ja sen suurkaupungit on tuhottu?? Kuka Suomessa ajaa Venäjän täydellistä tuhoa?
Joku nimi olisi hyvä saada, edes yksi. Kysy vaikka taustajoukoilta.
Ilmoita asiaton viesti
Naton intohimoisimmmat kannattajat puhuvat jatkuvasti Wenäjän uhasta. Kun liitymme Natoon, niin voimme ajaa politiikkaa, joka lopettaa Venäjän uhan, kuten teimme aikanaan Saksan kanssa.
Minkälainen Venäjän pitäisi olla Janne Salonen, jotta se ei olisi enää uhka Suomelle?
Ilmoita asiaton viesti
Suomen valtiojohto kyllä torjui päättäväisesti totalitarismin ennen sotia ja niiden aikana: UM:n arkistoista äskettäin löytynyt kirje todistaa, että Mannerheim ei huolinut vapaaehtoisia natsisotilaita talvisotaan. Jo 1930-luvun alkupuolelle tultaessa oli fasistisluontoiset kumousjärjestöt SKP ja Lapuan liike kielletty. Koko suuren isänmaallisen puolustussodan 1939-45 ajan Mannerheim sodanjohdossa, Ryti valtionjohdossa ja Tanner kansan ja suomalaisen työläisen puolestapuhujana torjuivat sekä natsismin että stalinistifasismin päättäväisesti (ja toivottavasti kieltää nyt SVL:n ja anarkistit ym.), ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/223255-u…
Ilmoita asiaton viesti
Arvasinkin ettet osaa vastata kysymykseen joka koski omaa väitettäsi.
Ilmoita asiaton viesti
Janne, lue Paavo Väyrysen blogi!
Ilmoita asiaton viesti
Luin. Ei siinäkään nimetä ketään joka Suomessa haluaisi Venäjän suurkaupunkien ja koko maan täydellistä tuhoa.
Ettekö te itse koskaan kyseenalaista, mitä teidän käsketään kirjoittaa? Väitteenne ovat niin naurettavia, että en usko niiden uppoavan rajan tällä puolella kenenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Janne, sinulle riittää siis pienempi muutos Venäjässä, jotta se lakkaisi olemasta sinulle uhka. Voisitko kertoa minkälainen Venäjä olisi sinulle mieluinen naapuri?
Miten heidän pitäisi muuttua, jotta meidän ei tarvitsisi liittoutua heitä vastaan sotilaallisesti. Nytkin kuvittelet että venäläiset ovat sinulla vastassa, kun tässä kirjoittelemme. Olet kovin joutunut pelossa elämään ilmeisesti lapsuudesta alkaen. Pahat venäläiset pitivät jo vanhempiasi otteessaan?
Historia on pitkä. Aitosuomalaiset ovat pelänneet venäläistymistä 1800-luvulla. 20-luvulla Suomi esitti Venäjälle aluevaatimuksia ja haastettiin heidät myös kansainväliseen oikeuteen aluevaatimuksia esittäen.
Milloin on bolsevikit ja milloin Putin. Koskaan ei ole hyvin ollut. Oli Neuvostoliittoa ja autonomian aikaa. Nöyristelyä ja niskoittelua. Venäjä äiti ei ole koskaan meitä oikein osannut rakastaa. Olemme kuin hylätty lapsi, joka haluaa kostaa ja tuhota vanhempansa.
Ilmoita asiaton viesti
” Olemme kuin hylätty lapsi, joka haluaa kostaa ja tuhota vanhempansa.” ;D LOL!
– Nyt nousi sarkasmi jo lähes ylistalinilaisiin sfääreihin! Venäläliset ilmestyivät tänne päin maailmaa sieltä Mustaltamereltään vasta useita tuhansia vuosia myöhemmin kuin me Suomenniemen ja Karjalan alkuperäisasukkaat. Moskovan Iivana Julma perusti jonkinlaisen valtakunnan samoihin aikoihin kun romanejakin jo oli ihan rauhanomaisesti muuttanut Suomeen. Pietari rakennettiin suomalaiste asuttaman Nevanlinnan päälle vasta eilen eli 1700-luvulla. ”Äiti”-venäjä, suomalaisten vanhemmat tsaari-imperialistisia maahanmuuttajia.. hehehhee…
Ilmoita asiaton viesti
Tohtori Paavo Väyrysen blogi ei ole oikea alusta tälle keskustelulle. Hän puhuu todella tärkeästä asiasta. Suomen suunnasta. Meistä ei saa tulla pelinappulaa suurvaltojen kesken.
Ilmoita asiaton viesti
Anteeksi Jukka että osallistuin avaamaasi dialogihaaaraan!
Ilmoita asiaton viesti
Jukan niin kuin Paavonkin olisi syytä tehdä selväksi myös meille tyhmemmille, mihin heidän aloittamistaan keskustelutäkyistä he sanoivat jo sen viimeisen sanan ja mihin ehkä muutkin voivat lisätä jotain. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Kuten ”vastustamansa” EU sopimuksen allekirjoittamista -94?
Kuten ”Kreikka-vippejä” Ranskan ja Saksan pankeille?
Jota varten tuli Brysselistä ulkoministeriksi ,jakamaan niitä .Sopimalla vipit -19 asti? Kepun Vanhasen ja hallituksen opäätöksellä?
Kannatas kysyä Väyryltä mitä EU/Maasrichtin sopimus -92-93 ja Lissabonin sopimus-08
pitikään sisällä.
Suomi toteuttaa laajaa ja kehittyvää kumppanuutta Naton kanssa.
– Suomi on osallistunut Naton rauhankumppanuusyhteistyöhön
-vuodesta 1994 alkaen.
-Euroatlanttisen kumppanuusneuvoston jäsen Suomi on ollut sen perustamisesta
– 1997 lähtien
Ilmoita asiaton viesti
Sieltä se ”tuhota” taas tuli.
Useimmille varmasti riittäisi, että naapuri lakkaisi miehittämästä liittoutumattomia naapureitaan, lopettaisi rajaloukkaukset ja uhkailut. Liittoutuminen demokraattisten länsimaiden kanssa puolustuksen turvaamiseksi on fiksua täysin riippumatta siitä, minkälainen Venäjä meillä kulloinkin on naapurina. Väite että suomalaiset haluaisivat tuhota Venäjän ja sen kaupungit on täysin absurdi.
Lapsuudessa elin muuten ilmapiirissä, jossa Neuvostoliitto = hyvä ja länsi paha. Mummi Suomi-Neuvostoliitto -seuran aktiivina kertoi kauniita tarinoita Stalinista ja omasta ajastaan Neuvostoliitossa, jonne hän muutti itse rakentamaan parempaa yhteiskuntaa kuten hän itse silloin ajatteli, ja myöhemmistä matkoistaan neuvostotasavaltoihin. En minä ole koskaan pelännyt venäläisiä.
Edelleen odotan että kerrot, kuka Suomessa haluaa tuhota Venäjän ja sen suurkaupungit? Yksi nimi?
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvallat on arvaamaton ja vaikeasti ennakoitava kumppani. Me emme voi sitoa kohtaloamme maahan, jota raastaa rotukiistat, velkaongelmat ja taistelu suurvalta-aseman säilymisestä. Hyvät suhteet täytyy säilyttää, mutta emme voi ajaa heidän hegemoniaa ja vahingoittaa omaa asemaamme.
Suomalaiset eivät voi muuttaa myöskään Venäjää mutta voimme luoda hyvät suhteet heihin ja muuttaa heidän suhtautumistaan meihin ja samalla muutamme omaa asennettamme hyvään positiiviseen suuntaan, joka luo edellytykset alueemme kehittämiseen.
Muutoin on edessä tilanne, jota kuvailet sanalla tuhota. Se johtaa umpikujaan ja katastrofiin. Tarvitsemme Paavo Väyrysen kaltaisia rauhanedistäjiä.
Ilmoita asiaton viesti
”…jota raastaa rotukiistat, velkaongelmat ja taistelu suurvalta-aseman säilymisestä.”
Jaa, tuleeko mieleen että mihin toiseen maahan luonnehdinta voisi sopia?
Ilmoita asiaton viesti
Jos vaihtaa suurvalta-aseman sijalle hyvinvointiyhteiskunnan, niin eräs maa tulee mieleen.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä tapauksessa USA miehittää Kosovoa.
Eipä ole Serbia koskaan hyväksynyt hyökkäystä Kosovoon, 4000 ihmisen surmaamista ja kesken sodan pidettyä äänestystä.
Tämä kaikki oli tietenkin aivan oikein ja parhautta koska USA.
Mutta kun Krimin asukkaat jo 1992 julistautuivat itsenäisiksi ja halusivat NLn hajottua olla mielummin isa Venäjää, eikä Ukrainaa.
1954 Kommunistisen puolueen Ukrainalainen pääsihteeri päätti Neuvostoliiton perustuslain vastaisesti Krimiläisiltä mitään kysymättä heivata heidät osaksi Ukrainaa.
Kun 2014 samalla tavalla kuin Suomi 1917 kun autonomian emomaassa oli vallankaappaus, Krimin asukkaat toistivat vuoden 1992 itsenäisyysjulistuksen.
Tällä kertaa he saivat mitä halusivat. Mutta kun USA ei saanut mitä sille oli luvattu, eli Sevastopolia sotilastukikohdaksi, niin nyt sitten on itku potku ja huuto, talouspakotteet josta kärsii Eurooppa mutta ei USA.
Ja paljon pikkuisia ihmisiä jotka toistelevat propagandaa ”Venäjä on miehittänyt, roisto mokoma”
Voi voi.
Ilmoita asiaton viesti
On totta, että Serbia ei hyväksynyt Kosovon itsenäistymistä. Kosovon itsenäistyminen Serbiasta on kuitenkin laajasti hyväksytty päinvastoin kuin Krimin liittäminen Venäjään. Syynä tähän on nähdäkseni Serbian politiikka Balkanin 90-luvun sodissa. Milosevitshin hallitus tuki Kroatian ja Bosnian serbijohtoa, joka aiheutti valtavaa inhimillistä kärsimystä mm. piirittämällä Sarajevoa ja toimeenpanemalla 7000 muslimimiehen joukkosurman Bosniassa. Tämän takia oli pelättävissä, että joukkosurma toistettaisiin Kosovossa, jos se jäisi Serbian hallintaan.
Ukrainakaan ei hyväksynyt Krimin miehitystä ja liittämistä Venäjään. Kansainvälinen yhteisö olisikin voinut ehkä hyväksyä sen, jos Krimin venäläisiä olisi uhannut Ukrainan alaisuudessa laajamittainen joukkosurma. Näinhän ei ollut.
Verrataanpa aitoa kansanäänestystä ja Krimin laitonta ”kansanäänestystä”, seuraavin kriteerein.
1. Emämaan hyväksyminen. Britannia hyväksyi Skotlannin kansanäänestyksen ja sen mahdollisen tuloksen. Ukrainan hyväksymistä ei ollut Krimin ”kansanäänestykselle”.
2. Miehitys. Krim oli venäläisten tunnuksettomien joukkojen miehittämä ”kansanäänestyksestä” päätettäessä ja sen aikana. Ukrainan Krimillä olevat sotilaat oli internoitu eikä Ukrainan hallinto ollut voimassa. Tässä suhteessa ”kansanäänestystä” voi verrata natsimiehittäjien Itävallassa toimeenpanemaan ”kansanäänestykseen” 1938, ei Skotlannin aitoon kansanäänestykseen.
3. Aikataulu.”Kansanäänestystä” aikaistettiin kaksi kertaa. Ensin se piti järjestää toukokuussa 2014, sitten se aikaistetiin maaliskuun loppuun, lopulta se päätettiin järjestää 16.maaliskuuta, vain kymmenen päivää ”äänestyksestä” päättämisen jälkeen. Natsitkin antoivat Itävallassa sentään lähes kuukauden aikaa kansalaisten valmistautua ”kansanäänestykseensä”. Skotlannin kansanäänestyksestä päätettiin lähes vuosi ennen äänestystä. Lienee selvää, mitä kyseiset valmistautumisajat vaikuttavat vaalityön mahdollisuuksiin.
4. Vaalikampanjat.Vain Venäjään liittymisen kannattajilla on ilmeisesti ollut mahdollisuus vaalikampanjaan. ”Kansanäänestystä” edeltävissä uutiskatsauksissa esiteltiin liittymisen kannattajien vaalijulisteita, ym. vaalityötä. Sensijaan vastustajien vaalijulisteista tai muusta vaalityöstä ei uutiskatsauksissa ollut mitään, vaikka länsimaisten toimittajien olisi luullut näitäkin varmaan mielellään esittelevän. Jos Pohjalalla on esitellä esim. vastustajien vaalijulisteita, niin näkisin mielelläni. Skotlannin aidossa kansanäänestyksessä käytiin pitkä vaalikamppailu, jossa molemmat osapuolet saivat tuoda näkemyksensä monin tavoin esiin.
5. Puolueettomat vaalitarkkailijat.Ei puolueettomia vaalitarkkailijoita Krimin ”kansanäänestyksessä”. ”Vaalitarkkailijoita” toki oli, mm. Suomesta eräskin dosentti, mutta ei puolueettomia.
6. Vaalisalaisuus.Vaalisalaisuudessa oli suuria puutteita. En tiedä, johtuuko kulttuurista, mutta länsimaissa katsotaan läpinäkyvät äänestysuurnat ja taittamattomat äänestysliput, joiden suuret rastit näkyivät jopa uutiskuvissa, vaalisalaisuutta loukkaaviksi.
7. Vaalitulos. Krimin ”kansanäänestyksen” tulos on ilmeinen väärennös. Äänestysprosentiksi ilmoitettiin yli 83% ja kyllä-äänien osuudeksi 96,8%. Jos äänestysprosentti pitää paikkansa, myös etniset ukrainalaiset ja tataarit ovat lähes ksikki äänestäneet liittymisen puolesta. Ei ole uskottavaa. Jos taas kyllä-äänien osuus pitää paikkansa, lähinnä venäläissyntyiset ovat käyneet äänestämässä (osuus väestöstä hieman yli 60%), eikä äänestysprosentti voi pitää paikkaansa. Voi olla, että aidossa kansanäänestyksessä Venäjään liittyminen olisi saanut enemmistön kannatuksen, mutta sitä emme voi tietää, koska totalitarismin perinteiden mukaisesti päätettiin järjestää ”kansanäänestys”. Muuten, Putinin itsensä asettama presidentillinen ihmisoikeuskomissio, johon silloin vielä näytti kuuluneen rehellisiä ihmisiä, arvioi äänestysprosentiksi 30-50% ja kyllä-äänien osuudeksi näistä 50-60%, mikä tarkoittaa, että 15-30% krimiläisistä kannatti liittymistä Venäjään.
Lopuksi: kommunistisen puolueen pääsihteeri Hrutshov hyväksytti päätöksensä Krimin alueen liittämisestä Ukrainan neuvostotasavaltaan Neuvostoliiton korkeimmassa neuvostossa, siis maan korkeimmassa päättävässä elimessä. On siis täysin Neuvostoliiton perustuslain mukainen. Samalla tavoin hieman myöhemmin Suomelle palautettiin Porkkalan vuokra-alue, 40 vuotta etuajassa. Pitäisikö Pohjalan mielestä tämäkin päätös purkaa laittomana ja siirtää Porkkala uudestaan Venäjän tukikohdaksi vielä 40 vuodeksi?
Pyydän, ettet mahdollisessa vastauksessasi voivottele meitä propagandan saastuttamia pieniä ihmisiä, vaan otat kantaa edellä luettelemiini kansanäänestyksen kriteereihin ja miten ne toteutuivat Krimin tapauksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Hieman tarkkuutta ja paikallisen alueen mielipiteiden kunnioitusta, kiitos.
1. USA:n hallituksen BBG (Broadcasting Board of Governors) jonka tarkoitus on edistää demokratiaa ja vapautta tilasi huhtikuussa 2014 Gallup Inc:ltä tutkimuksen, jonka tulosten mukaan 82.8% krimiläisistä piti vaalien tulosta ihmisten mielipidettä vastaavana.
2. Pew Research Center selvitti samoin huhtikuussa 2014, että 91% krimiläisistä piti vaaleja reiluina ja vapaina, ja 88% mielestä Kiovan hallituksen tulisi hyväksyä tulos.
3. Saksan suurin markkinatutkimusfirma GfK selvitti tammikuussa 2015, että 82% ihmisistä tuki täysin rinnoin liittymistä Venäjään, 11% tuki liittymistä ylipäätänsä ja 4% vastusti.
En tajua sitä miksi ei haluta kunnioittaa ihmisten oikeutta päättää asioistaan, etenkin kun tämän kyseisen alueen mielipiteet ovat ylivoimaisella enemmistöllä melkoisen selvät.
On aikamoisen kummallista että näitä tosiasioita sivuutetaan jatkuvasti.
Jo aiemminkin krimillä oli ollut kovaa tahtoa liittyä Venäjään, mutta viimeisenä niittinä toimi ilmiselvästi Kiovassa tapahtunut vallankaappaus.
On päivänselvää että Venäjä oli tukemassa näitä liittymispyrkimyksiä, mutta sitä ei selvästikään tapahtunut Krimin kansan tahdon vastaisesti: yksikään varteenotettava taho ei ole näin esittänyt mihinkään tosiasioihin pohjautuen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Crimean_status_refer…
Ilmoita asiaton viesti
Nämä mielipidekyselyt on tehty, kun Krim on ollut jo Venäjään liitettynä. Ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet toisinajattelevien vainosta ja katoamisista Krimillä. Tällä pelon ilmapiirillä on uskoakseni ollut suuri vaikutus tutkimuslaitosten tuloksiin, joita en sinänsä pidä vääristeltyinä. Jos em. tutkimuslaitokset tekisivät vastaavan kannatusmittauksen Pohjois-Koreassa, luulen Kim Jong-Unin hallinnon saavan 99,9999 prosentin kannatuksen. Jätän Katajan (ja Pohjalan) arvioitavaksi, kuinka hyvin tuo vastaa Kimin todellista kannatusta.
Miksi muuten noiden kyselyjen tulokset liittymisen kannatuksesta ovat kuitenkin järjestään selvästi alhaisemmat kuin varsinaisen ”kansanäänestyksen” tulos, joka oli 96,77% kyllä liittymiselle? Oliko Venäjään liittyminen osoittautunut pettymykseksi, vai olisiko sittenkin kysymys siitä, että ”kansanäänestyksen” tulosta oli vääristelty?
Kun tuot esiin noiden tutkimuslaitosten kyselytulokset, miten kommentoisit Venäjän oman, virallisen, Putinin itsensä nimittämän viranomaisen arviota äänestysprosentista ja liittymisen kannatuksesta?
Ilmoita asiaton viesti
Onpa kumma kun muille nämä kyllä kelpaa. Mutta verrataan. Ottakaamme vaikkapa Ukrainan presidentinvaalit 2010.
Niissä Alueiden puolueen, joka edusti Ukrainan venäläistaustaista kansanosaa, ehdokas sai Krimillä 70-80% äänistä, ks kartta:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_presidenti…
Tuolloin ei siis ollut mitään ”pelon ilmapiiriä”.
Minusta sinun selityksesi alkavat kaivata snorkkelia.
Lisäksi jos olisit lukenut mitä vastasin aiemmin, niin ero kansanäänestykseen on tietenkin se että Krimin Tataarit boikotoivat äänestystä, koska tiesivät etteivät voi sitä voittaa.
Siksi äänestyksen tulos oli 96% ja tutkimuksia korkeampi, koska tutkimuksissa on taas kysytty kantaa myös Tataareilta.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi hyvä jos pysyttäisiin mitattavissa asiatiedoissa.
Spekulointi, huhupuheet ja mielipiteet ovat lähes yhtä tyhjän kanssa.
En pidä sitä poissuljettuna, etteikö siellä olisi voinut olla vaalivilppiä.
Lähtökohtaisesti en puolusta Venäjää, vaan pyrin totuuteen, oikeuteen ja tasapuolisuuteen.
Puhut omista uskomuksistasi sen suhteen, että ”pelon ilmapiirillä” on ollut suuri vaikutus tuloksiin.
Olisi raikasta tuulahdusta jos pyrittäisiin pohjaamaan mielipiteet varmistettaviin tosiasioihin.
Vertailu Pohjois-Koreaan yhdessä omien uskomusten kanssa on heikkoa argumentointia joka ei tuo keskusteluun mitään rakentavaa.
Mitä tulee Venäjän tai Putinin nimittämien viranomaisten arvioihin, et antanut linkkiä tai mitään viitettä jotta tietäisin mihin tarkalleen pyysit kommenttia.
Minulle on tietyssä mielessä yksi hailea mitä Venäjä tai Putin arvioi: itseasiassa olen hyvinkin kriittinen mihinkään venäläisiin arvioihin ja en ottaisi mitään niitä tosiasioina sellaisenaan, koska heillä on kaikki intressi värittää tiedot edukseen.
Siksi lainaankin pelkästään läntisten tutkimuslaitosten ja firmojen tietoja, koska lännestä olisi enemmänkin syytä odottaa toiseen suuntaan kallistuvaa puolueellisuutta.
Huomattavaa on, että yksikään näistä tutkimuslaitoksista ei kertonut raporteissaan mistään pelon ilmapiiristä.
Etenkin USA:n hallituksen tilaamalla tutkimuksella olisi ollut kaikki intressi löytää ja kertoa vähäisetkin viitteet sellaisesta.
Näin ei tapahtunut.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet toisinajattelijoiden pahoinpitelyistä ja jopa katoamisista Krimillä maaliskuusta 2014 eteenpäin. Siinä taustaa arviolleni pelon ilmapiiristä, jolla katson olleen vaikutusta kyselytutkimusten tuloksiin. Tutkimuslaitos ei ole raportoinut pelon ilmapiiristä: jos vastaaja on kertonut kannattavansa Krimin liittämistä, tuskin on lisännyt siihen sanoneensa niin vain koska pelkää. Krimillä en ole käynyt ilmapiiriä haistelemassa, etkä vissiin sinäkään. Mikäli vain tarkat numerotiedot edustavat asiassa totuutta, niin 96,77 % on ainoa tarkka luku. Siihen valheeseen voi joko uskoa tai olla uskomatta. Sinä uskot, minä en. Uskot varmasti myös, ettei Venäjän äskeisissä vaaleissa harjoitettu vaalivilppiä, minä en.
Putinin nimittämän ihmisoikeusneuvoston arviosta kerrottiin lehdissä keväällä 2014. Arvio julkaistiin neuvoston toimesta sen nettisivuilla, mutta arvio hävisi sieltä nopeasti (aika ymmärrettävää!) ja neuvoston jäseniä on tiettävästi sittemmin vaihdettu. Googlaamalla Russian Official Presidential Council of Civil Society and Human Rights löytyy netistä tietoa.
Näkemyksemme eroavat toisistaan eikä lisäjankuttaminen tuo selvyyttä asiaan. Päättäkäämme tämä siis tähän.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvään keskustelutapaan ja ylipäätään rakentavaan asioiden tutkimiseen kuuluisi se, ettei aseta sanoja tai väitteitä toisen suuhun, taikka lähde olettamaan keskustelukumppanista ja hänen uskomuksistaan yhtään mitään. Et ole välttämättä tietoinen siitä, että näin teet.
Väität että ”uskon varmasti” ettei Venäjän äskeisissä vaaleissa harjoitettu vaalivilppiä.
Jos samalla periaatteella arvioit Krimin tai minkään paikan tapahtumia eli vedät uskomuksia ja väitteitä tuulesta, se ei ole kovin vakuuttavaa.
En usko myöskään mihinkään väittämääsi 96,77% prosenttiin: edellisessä viestissäni nimenomaan totesin: ”olen hyvinkin kriittinen mihinkään venäläisiin arvioihin ja en ottaisi mitään niitä tosiasioina sellaisenaan, koska heillä on kaikki intressi värittää tiedot edukseen”.
Näiden läntisten tutkimusten perusteella, kun toisin ei ole todistettu, ei ole perusteltua syytä epäillä sitä, että reilu ja selvä enemmistö krimiläisistä halusi liittyä Venäjään.
Ei tämä ole mitään juupas-eipäs mielipiteiden ja uskomusten taistoa, vaan tosiasioiden tutkimista ja esittämistä.
Jos tosiasiat toisin todistavat, muutan mieltäni.
Toistaiseksi on selvää että Krimin enemmistö on halunnut liittyä Venäjään.
Minulla ei ole mitään halua tai syytä sinänsä puolustaa Venäjää tai uskoa siitä hyvää sinänsä, ja päinvastoin minulla on usein varsin kyyninen ja epäuskoinen asenne.
Intressini tässä asiassa on periaatteen lisäksi synnyinmaani osalta itsekäs: en haluaisi nähdä että Suomi tahraa itsensä aiheettomasti tuomitsemalla naapuria asioista, joihin se ei ole syyllinen. Epärehellinen tuomitseminen ei luo hyvää pohjaa naapuruussuhteille eikä voi olla ylipäätänsä kenellekään oikeudesta ja tasapuolisuudesta välittävälle henkilölle muutenkaan hyväksyttävää. Jos ei kyseessä olisi naapurivaltiomme ja jos ei tästä olisi tullut ja tulisi edelleen niin selvästi Suomellekin haittavaikutuksia, en ehkä välittäisi läheskään tämän vertaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Toistaiseksi on selvää että Krimin enemmistö on halunnut liittyä Venäjään”
Äänestystulos ei aina kerro koko totuutta. Virossakin äänestettiin, mutta aikaerosta johtuen Moskova ilmoitti vahingossa äänestystuloksen ennen kuin äänestys oli päättynyt.
Ilmoita asiaton viesti
No, yritetään vielä kerran. Ymmärtääkseni sinä pidät ainoana relevanttina tämän ”kansanäänestyksen” (katson oikeudekseni kirjoittaa sen lainausmerkeissä)luotettavuuden arvioinnin mittarina sekä itse äänestystulosta että varsinkin kolmea Krimin Venäjään liittämisen jälkeen suoritettua kyselytutkimusta. Ymmärtääkseni pidät näiden kyseenalaistamista pelkkänä spekulointina. Olen pahoillani, jos nyt tulkitsen sinua taas väärin.
On paljon empiiristä näyttöä siitä, että kyselytutkimuksiin vastaajat eivät aina halua kertoa todellista mielipidettään. Näin on jopa läntisissä demokratioissa, kun vastaajat kokevat että mielipide ei ole ”korrekti”. Tämä on huomattu Suomessa esim. Perussuomalaisten kannatusta mitattaessa. Kun mielipidemittauksia tehdään maissa, jossa ”väärästä” mielipiteestä seuraa hankaluuksia, ääritapauksessa jopa hengenmenetys, niin tarve ilmoittaa ”korrekti” mielipide on vielä suurempi. En tiedä, kuinka vastaajien diskreettiys on voitu varmistaa em. kyselytutkimuksissa. Vaikka se olisikin varmistettu, pelko seuraamuksista voi olla liian suuri todellisen mielipiteen esittämiseen. Ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet toisinajattelijoihin kohdistuneesta väkivallasta ja jopa katoamisista Krimillä. Uskot niihin tai et, niin ainakin raporttien olemassaolo on fakta. Ihmettelen, että pidit esimerkkiäni Pohjois-Koreasta asiattomana ja aiheeseen liittymättömänä. Uskotko todella, että jos lähdet kysymään pohjoiskorealaisilta heidän mielipidettään johtajastaan, he uskaltavat kertoa todellisen mielipiteensä, jos he EIVÄT kannata tätä? Spekulointia tai ei, uskon että KAIKKI ylistävät Kim Jong-Unin johtajuutta. Tästä voi vetää kaksi johtopäätöstä: kaikki aidosti ihailevat suurta johtajaansa tai sitten kaikki eivät uskalla kertoa todellista kantaansa, koska väärä vastaus vie vankileirille. Kumpaan vaihtoehtoon sinä uskot?
Kuten ensimmäisessä kommentissani totesin, pidän hyvin mahdollisena, että enemmistö äänestäneistä on saattanut kannattaa Krimin liittämistä Venäjään. Perustelen tätä sillä, että hieman yli 60% krimiläisistä on etnisiä venäläisiä ja jos he ovat olleet sankoin joukoin liikkeellä, kyllä-tulos on saanut enemmän ääniä. Jopa tuo 96,77% olisi mahdollinen, jos vain venäläiset ovat äänestäneet. Mutta silloin, ja tämä on tärkeää, äänestysprosentti ei voi olla yli 83%. Ymmärtääkseni Janne Pohjala uskoo (sinusta en tiedä, ettei taas tulisi spekuloitua) että äänestysprosenttikin pitää paikkansa, mistä seuraa, että 87% muistakin kuin venäläisperäisistä äänestäjistä kannatti Venäjään liittymistä, edellyttäen, että täydet 100% venäläisistä äänestäneistä äänesti kyllä ja vieläpä niin, että venäläisten äänestysprosentti oli täydet 100%. Minä en tähän usko. Uskotko sinä?
Vaikka enemmistö äänestäneistä olisikin kannattanut Venäjään liittymistä, se ei tee tästä ”kansanäänestyksestä” aitoa ja laillista niistä muista syistä johtuen, jotka mainitsin ensimmäisessä kommentissani. Tutustu nyt siihen Putinin itse nimittämän viranomaisen arvioon äänestystuloksesta ja äänestysprosentista! Joka asiaan muuten paneutuneesti vastaava Janne Pohjala ei suostu kommentoimaan sitä, vastaa vain YLE:n toimittajan raportilla, koska se on liian kiusallinen hänen agendalleen.
Tämän enempää en enää pysty rautalangasta vääntämään. Katsoin asialliseksi vastata, kun annoit ymmärtää haluavasi etsiä totuutta tästä asiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Huhuu Kalle … oletko vielä hengissä? Olet kovin torunut minua siitä, että esitän vain olettamuksia. Kun olen perustellut noiden Krimillä suoritettujen kyselytutkimusten ongelmia käyttäytymistieteiden empiirisesti tehdyillä havainnoilla ja esittänyt sinulle pari kysymystä, niin olet heittäytynyt mykäksi. Loppuivatko argumentit?
”Minulla ei ole mitään halua tai syytä puolustaa Venäjää tai uskoa siitä hyvää sinänsä, ja päinvastoin minulla on usein varsin kyyninen ja epäuskoinen asenne.” Lukaisin läpi Puheenvuoro- kirjoitelmasi ja niistä sai aivan toisen kuvan. En löytänyt niistä YHTÄKÄÄN kriittistä huomiota Venäjästä ja sen politiikasta, sensijaan USA:ta, Länsi-Eurooppaa ja Suomea arvosteltiin niissä jatkuvasti. Venäjän politiikkaa puolustelit parhaaseen trollityyliin (en väitä, että olisit Pietarin trolli).
Ilmoita asiaton viesti
”Kun tuot esiin noiden tutkimuslaitosten kyselytulokset, miten kommentoisit Venäjän oman, virallisen, Putinin itsensä nimittämän viranomaisen arviota äänestysprosentista ja liittymisen kannatuksesta?”
Kommentoin sitä lähinnä YLE:n esittämän World Order -dokumentin pohjalta.
http://yle.fi/aihe/ohjelma/docventures-world-order…
Siinä Putin itse esittää että ennen äänestystä Venäjän näkemys oli että ainakin 72% Krimin asukkaista kannattaisi paluuta Venäjän osaksi.
Näin ollen Venäjä varautui siihen että tämä olisi Krimin asukkaiden enemmistön tahto. Että Venäjä voisi suostua Krimin alueparlamentin pyyntöön saada Venäjän laivaston tukikohdasta miehiä avuksi Krimin turvallisuusjoukkoihin ja että tälle asialle olisi Krimin asukkaiden tuki.
Krimillä paikan päällä ollut YLE:n kirjeenvaihtaja Marja Manninen kertoo asiasta Journalisti -lehdessä:
”Tilanne oli juuri näin, sille ei mahda mitään. Krimillä suurin osa ihmisistä oli Venäjään liittymisen kannalla”
”Heidän mielestään liitos Venäjään oli parempi ratkaisu kuin pysyminen osana Ukrainaa.”
”Mutta kyllä minä sen huomasin, että näin ei saa Suomessa kertoa.”
”Suomessa ei saisi kertoa mitään, mikä on Venäjälle edullista. Mutta minä teen näitä juttuja sen perusteella, mitä koen, näen ja mitä tietoa hankin, enkä sen perustella, miellyttääkö tieto Suomessa tai jossain muualla.”
Ilmoita asiaton viesti
1) Katsotaanpa mitä kansainvälinen laki itse asiassa sanoo:
“YK:n Kansainvälinen oikeus on YK:n peruskirjan 1. artiklan 2. kohdan nojalla hyväksynyt tämän ja todennut 22. heinäkuuta 2010 antamassaan päätöksessä kirjaimellisesti seuraavaa:
”Turvallisuusneuvoston käytännöstä ei ole johdettavissa minkäänlaista yleistä kieltoa yksipuoliselle itsenäisyysjulistamiselle Yleinen kansainvälinen oikeus ei sisällä mitään sovellettavaa kieltoa itsenäisyyden julistamiselle.”
Entä mitä USA ihan itse on kirjallisesti todistanut YK:lle?
USA:n samaiselle Kansainväliselle oikeudelle Kosovo-kuulemisten yhteydessä 17. huhtikuuta 2009 esittämästä kirjallisesta muistiosta:
”Itsenäisyysjulistukset saattavat olla sisäisen lainsäädännön vastaisia, ja näin usein tapahtuukin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kansainvälistä oikeutta olisi rikottu.”
Eli se siitä isäntämaan hyväksynnästä. Eikä Suomellekaan 1917 ollut mitään isäntämaan hyväksyntää. Meillä ei edes pidetty kansanäänestystä.
2) Miehitys
Unohditko kokonaan että a) Kosovo oli NATO -joukkojen miehittämä ja b) NATO:n sotilaat vartioivat äänestyspaikkoja
3) Aikataulu ja kampanjointi
Kysymys ei ollut henkilövaalista, eikä ollut ehdokkaita. Asiaa oli Krimillä käsitelty vuodesta 1992 alkaen, eli siitä kun edellisen kerran Krim julistautui itsenäiseksi. Näin ollen asia joka oli kaikille tuttu ei ollut kohtuuton aika päättää kantaansa.
Lisäksi palaan asiaan myöhemmin, on ilmiselvää ettei mikään vaalityö olisi voinut kääntää lopputulosta. Lisäksi eipä ollut paljoa aikaa Kosovossakaan, kun ei odotettu edes taistelujen loppumista. Krimillä vallitsi rauha.
Edelleen: Palautetaanko Suomi takaisin Venäjälle, koska meillä ei ollut mitään kampanjointia eikä edes vaaleja?
5) Vaalitarkkailijat
Siitä on lännen täysin turha valittaa. Krimin hallinto pyysi ETYJ:iä valvomaan äänestystä, eli sillä ei siten ollut tarkoitusta tulosta vääristää.
Mutta ETYJ kieltäytyi, vedoten että äänestys olisi Ukrainan lain vastainen. Tämä ei kuitenkaan ollut mikään este Kosovossa, jossa Serbia ei ole tänä päivänäkään hyväksynyt Kosovon irrottamista.
Lisäksi USA kirjallisesti todisti YK:lle kantanaan että että tmä olisi kansainvälisen lain rikkomista, mutta kuinka ollakaan kun kenkä oli toisessa jalassa USA käänsi tulkintaansa ja painosti ettei ETYJ -valvo.
Siksi ei ole kovinkaan älykästä tästä kritisoida
http://www.osce.org/cio/116313
6) Vaalisalaisuus
Kosovossa oli kirkkaat uurnat. Monissa muissakin vaaleissa näin on. Viimeiki juuri Venäjän vaaleissa eikä ETYJ siitä millään tavalla kritisoinut.
7) Vaalitulos
Uskotko mieluummin USA:n liittovaltion yksikköä jonka hallituksessa istuu John Kerry? USA:n mukaan 82,8% Krimin asukkaista kannatti liittymistä Venäjään:
June 2014, a Gallup poll with the Broadcasting Board of Governors asked Crimeans if the results in the March 16, 2014 referendum to secede reflected the views of the people. A total of 82.8% of Crimeans said yes.
Lähde Forbes, suora linkki USA:n liittovaltion palvelimelle:
http://www.bbg.gov/wp-content/media/2014/06/Ukrain…
Ja jotta ei jää epäselväksi niin Kanadan toimeksiannosta Saksalainen GfK uusi tutkimuksen helmikuussa 2015:
82% kannatti liittymistä Venäjään ehdottomasti kyll
11% kyllä enimmäkseen
2% sanoi ettei osaa vastata
2% ettei kannata
3% ei halunnut ottaa kantaa
http://www.gfk.com/ua/Documents/Presentations/GFK_…
Kun vaaleissa Tataarit boikotoivat äänestystä saadaan siten 82+12 = 94% eli vaalitulos kuvaa samaa kuin USA:n ja Kanadan tutkimukset. Lähteet edellä.
Näin ollen Ukrainan propagandan siitä ettei Krimillä olisi ollut enemmistön kannatusta repii riekaleiksi niin USA kuin Kanada. Julkisesti jos osaa etsiä.
Tai voi sen lukea Amerikkalisesti Forbesistakin, mutta sen sijaan Suomen luotettava valtamedia on tainnut unohtaa kertoa asiasta?
http://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2015/03/20/o…
340 miljoonalle Amerikkalaiselle saa tämä kyllä kertoa, mutta ei meille, koska me kuulumme siihen joukkoon jota pitää pitää läntisessä informaatiosodassa tietämättömänä näistä? Meidän pitää lukea nämä USA:n lehdistä?
Ja lopuksi. Kyllä 3 päivää sen jälkeen kun Hrutshov oli jo ilmoittanut siirrosta muutettiin pikana Nelvostoliiton perustuslakia niin että päätös saatiin lain mukaiseksi.
Ja edelleen voinhan minä voivotella sitä ettei meille suomalaisille uutisoida näitä asioita toisin kuin jopa Amerikkalaisille ja sitten täällä ihmiset eivät näistä asioista tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
Ja tästä voi katsoa ihan meidän oman YLE:mme Krimillä 1992 kuvatun dokumentin jossa käsitellään Krimin tekemää itsenäisyysjulistusta ja tavoitetta palata NL:n hajottua takaisin osaksi Venäjää, johon Krim oli kuulunut 280 vuotta.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/03/21/krim-halus…
Ilmoita asiaton viesti
1. Kansainvälisen oikeuden ja kansainvälisen yhteisön suhtautuminen on ollut häilyvää suhtautumisessa yksipuolisiin itsenäisyysjulistuksiin. Krimin päivän kestänyt itsenäisyys ja liittyminen Venäjään ei ole saanut kannatusta, YK:n jäsenmaista muistaakseni vain 11 hyväksyi liittämisen. Suomi sai muutaman viikon kuluessa itsenäisyysjulistuksesta Neuvosto-Venäjän hyväksynnnän itsenäisyydelleen, tämän jälkeen muutkin maat alkoivat tunnustaa Suomen itsenäisyyden. Ukraina ei ole hyväksynyt Krimin liittymistä Venäjään.
2. NATO:n joukot olivat turvaamassa järjestystä alueella ja estämässä mahdollisten väkivaltaisuuksien syntymistä. Myönnän kuitenkin, että tilanne on ollut kv. oikeuden kannalta ongelmallinen ja Venäjä on puolustellut tällä Krimin miehitystä ja Venäjään liittämistä.
3. Skotlannin kansanäänestyksessä oli kuukausien kampanja vaikka asia oli myös heille tuttu. Miksi Krimin ”kansanäänestystä” aikaistettiin kaksi kertaa, miksi asialla oli niin kiire?
4. Onko se, että arvellaan tuloksen olevan ennalta selvä, peruste sille, ettei kampanjointia tarvita? Aika hurja käsitys demokratiasta! Suomea ei tarvitse palauttaa Venäjälle, koska Venäjähän tunnusti Suomen itsenäisyyden.
5. Vaalitarkkailijoita ei ETYJistä lähetetty, koska länsimaat eivät halunneet tunnustaa ”kansanäänestyksen” legitimiteettiä. Jos olisi haluttu uskottavuutta tälle, olisi voitu kutsua puolueettomiksi tiedettyjä tarkkailijoita (luulen, että moni olisi saattanut suostua), tietääkseni suurin osa ”tarkkailijoista” oli Venäjän agendan ajajia.
6. Kuten kirjoitin, tämä on osittain kulttuurikysymys, mutta länsimaista käsitystä vaalisalaisuudesta läpinäkyvät uurnat eivät täytä.
7. Viittaan vastaukseeni Katajalle (edeltävä kommentti).
Neuvostoliiton perustuslakia muutettiin aina varmasti poliittisen tarkoituksenmukaisuuden mukaan. Se ei silti tarkoita, etteikö päätös olisi ollut Neuvostoliiton lain mukainen. Jos tämän päätöksen lainmukaisuuden asettaa kyseenalaiseksi, pitää asettaa myös Porkkalan palauttaminen.
Vaikka olemme Krimin ”kansanäänestyksestä” (tulen aina kirjoittamaan sen lainausmerkeissä) ja varmaan lähes kaikesta muustakin Venäjän politiikkaan liittyvästä jyrkästi eri mieltä, kiitän kuitenkin asiallisesta vastauksesta, jossa on pyritty kirjoittamaan itse asiasta, ei sen vierestä.
Ilmoita asiaton viesti
1) YK päätöslauselma
68/262 ei ole ihan niin yksioikoinen kuin annetaan ymmärtää.
Sillä 193 maasta vain 100 kannatti sitä. 93 maata ei äänestänyt sen puolesta.
Lisäksi jos YK toimisi siten kuten sen tulisi toimia, eli yksi ihminen yksi ääni, eli mailla olisi väkilukunsa mukaiset äänimäärät, niin voidaan todeta että ainoastaan 32% ihmisistä kannatti.
Jotain on systeemissä korjattavaa kun Marshallin saarien painoarvo on sama kuin miljardien ihmisien Kiinalla tai Intialla.
Voin myös kertoa vinkin. ”Läntinen arvoyteisö” on keräillyt näitä saarivaltiota ja pikkunarikoita äänestämään, jotta saadaan enemmistö.
YK:ssa tulisi olla ihminen ja ääni -periaate, mutta on selvää miksi tätä ei haluta. YK:ssa nyt valtaa pitävät menettäisivät valtansa.
2) Joukot
NATO pommitti, hyökkäsi ja miehitti Kosovon. Se organisoi vaalit. Taatusti on kyseenalaista. Krimillä ei ammuttu eikä sodittu.
3) Aikaistaminen
Jos taas verrataan Kosovoon jota ei moitittu, missä ero? Kosovossa ei edes maltettu odottaa taistelujen loppumista.
4) Kampanjointi
Ei ole, mutta tällä seikalla ei ole merkittävyyttä, koska sekä aiempien Radan ja presidentinvaalien tuloksen perusteella mikään kampanja tuskin olisi muuttanut sitä mikä on enemmistön kanta.
Huomioi myös se että läntiset tutkimukset ovat osoittaneet että 88% Krimin asukkaista pitää vaaleja totuudenmukaisina. Jos kampanjoinnin lyhyys on jollekin ollut ongelma, niin he kuuluvat sitten tähän 12% pieneen vähemmistöön.
5) Tarkkailijat
Myönnät siis että ETYJ -kutsuttiin ja sen tarkkailu estettiin kannoilla joka ovat täysin ristissä siihen mitä USA kirjallisesti todisti YK:lle 2009?
Lisäksi jotta ei olla naiveja, USA ei olisi kelpuuttanut mitään tarkkailijoita mistään maista, eikä vaaleja koskaan, vaikka olisi tehty mitä. Totuudella ei tässä ole merkitystä vaan sillä mikä on USA:n etu.
6) Uurnat
Ilmeisesti ETYJ ei sitten edusta läntistä kulttuurikäsitystä?
7) NL:n perustuslaki
Kyllä muutettiin, mutta tekohetkellä 1954 teko oli perustuslain vastainen, joka olisi vaatinut oblastin asukkaiden hyväksynnän.
Kuten ihan arkijärkikin jo sanoo, että ihmisillä tulee olla oikeus päättää, eikä niin että Ukrainalainen Kommunistisen puolueen pääsihteeri noin vain omissa poliittisissa lehmäkaupoissaan heittelee ihmisiä rajojen yli.
Harvoin näkee että läntinen arvoyhteisö niin kiimaisesti puolustaa NL:n päätöksentekoa, kun kaikissa muissa asioissa se on kelvotonta ja väärin. Sattuma? 🙂
Lisäksi yhtä järjen vastainen on se että Krimiläiset eivät saaneet edes NL:n hajotessa päättää mihin NL:n osaan he haluavat jatkossa kuulua. He saivat vain autonomian. Tämä oli toki väärin, heille olisi kuulut oikeus edes sitten 1992 saada päättää itse.
Ilmoita asiaton viesti
Lisäksi kannattaa huomioida seuraava seikka:
Bosnian muslimien presidentti Izetbegovic kertoi 5.7.1995 Nasser Oricin 28. divisioonan 8 upseerille:
”Tiedoksi että 1993 toukokuussa presidentti Clinton tarjosi minulle että jos serbit saataisiin hyökkäämään Srebrenican YK:n ”suoja-alueelle” ja surmaamaan 5000 muslimia, USA aloittaisi sodan serbejä vastaan.
Oricin 28. divisioonan 5500 sotilasta, jotka olivat vuosia olleet kaikkien YK:n sääntöjen vastaisesti Srebrenican YK:n suoja-alueella, sekä Srebrenican sotilasikäiset miehet irtaantumaan taistellen 55 kilometriä Serbien hallussa olleiden metsien läpi Tuzlaan.
Tämä oli tietenkin järjetön komento. 1996 Amnesty International vahvisti että metsien läpi Tuzlaan pääsi 13 000 miestä, 10 000 – 15 000 läpimurtoon lähteneestä.
Taisteluissa ja niiden jälkeisessä välienselvittelyissä kaatui noin 3000.
Luulitko että Serbit ampuivat naiset ja lapset kylään? Ei suinkaan, heidät vietiin YK:n valvonnassa busseilla Tuzlaan. Nämä ”joukkomurhan” kuolleet olivat näitä tästä irtaantuneesta osastossa taisteluissa kaatuneita ja miinoihin menneitä. Enintään muutama sata ammuttiin kostona 28. divisioonan sotilaiden murhaamista lähikylien siviileistä.
Näin Bill Clinton sai kuolleensa ja NATO -aloitti sodan.
Lähde: Norjan NRK:n dokumentti vuodelta 2013:
https://www.youtube.com/watch?v=MnALEecbZ-k
Ilmoita asiaton viesti
En jaksa ottaa kantaa kaikkeen siihen disinformaatioon, mitä Janne Pohjala on tänne viime yönä suoltanut. Tätä on sentään pakko kommentoida. Srebrenican joukkomurha on hyvin dokumentoitu, niin uhrien jäännösten tutkimusten (johon osallistui mm. tunnettu suomalainen oikeuslääkäri Helena Ranta) kuin silminnäkijöiden ja pelastuneiden kertomusten osalta. Radovan Karadzic sai siitä ja muista Balkanin sotien sotarikoksista 40 vuoden tuomion ja Radko Mladic odottaa tietääkseni yhä tuomiotaan. Voi tietysti uskoa mielummin Noam Chomskyn ja muiden foliohattujen höpinöihin, kuin virallisiin tutkimustuloksiin. Tuo Pohjalan ylläoleva kommentti asettaa hänet samaan kategoriaan kuin juutalaisten kansanmurhan kieltäjät. Janne, älä laita tänne kilometrin mittaista listaa linkeistä joillekin hörhösivustoille, minulla ei ole syytä kahlata niitä läpi.
Ilmoita asiaton viesti
Teen tässä pienen, leikkimielisenkin, yhteenvedon väittelystämme Janne Pohjalan kanssa. Ensimmäiset pisteet sille, että Krimin kansanäänestys (en nyt tasapuolisuuden nimissä laita sanaa lainausmerkkeihin) oli laiton, toiset pisteet laillinen.
1.kohta: Kansainvälinen oikeus tässä häilyvä. Pisteet tasan 1-1
2.kohta: Molemmilla alueilla oli vieraita joukkoja äänestysten aikana. Kosovon tilanne kv-lain mukaan ongelmallinen, kuitenkin NATO:n joukkoja tarvittiin, etteivät kansanryhmät aloita väkivaltaa toisiaan vastaan. Tästä oli saatu jo karmaisevia esimerkkejä. Pisteet tasan 1-1
3.kohta: Tässä Pohjala on heikoilla. Hänen omienkin sanojensa mukaan tilanne Krimillä oli rauhallinen, mikä olisi estänyt antamasta riittävää aikaa molempien näkökantojen edustajille tehdä kunnon vaalityö? Pisteet 2-0
4.kohta: Pohjalan perustelu, että vaalikamppailua ei tarvittu, koska Putinin mielestä lopputulos oli selvä, on naurettava. Kun Suomessa äänestettiin EU:hun liittymisestä, presidentti olisi siis voinut todeta, ettei osapuolten vaalikamppailua tarvita, koska lopputulos on selvä! Pisteet kirkkaasti 2-0
5.kohta: ETYJ:in kanta, ettei tarkkailijoita lähetetä oli ymmärrettävä, koska ei haluttu antaa legitimiteettiä äänestykselle, mutta vei toisaalta pohjaa vaalituloksen rehellisyyden arvioinnilta. Pisteet 1-1
6. kohta: Läpinäkyvät äänestysuurnat rikkovat vaalisalaisuutta, mutta toisaalta niitä on ilmeisesti käytetty Itä-Euroopan maiden vaaleissa yleisesti. Ja voihan ajatella, että itäeurooppalaisille läpinäkyvät uurnat ovat varmistaneet, etteivät äänestysliput putoa suoraan silppuriin 🙂 Pisteet 1-1
7. kohta: Pohjala perustaa väitteensä vaalituloksen rehellisyydestä sille, että pari länsimaisen tutkimuslaitoksen kyselytutkimusta antoi Krimin ollessa jo liitettynä Venäjään, yli 80% kannatuksen liittämiselle. Minä puolestani vetoan siihen, että kyselytutkimukseen vastaajat Krimillä eivät ole uskaltaneet kaikissa tapauksissa kertoa todellista kantaansa (perustelin pitkään kantani Kalle Katajalle, viesti oli vissiin 112) ja siihen, että sekä äänestysprosentti että liittymisen kannatusprosentti eivät voi yhtä aikaa pitää paikkaansa (perustelut samassa viestissä 112). Molemmilla on pointtinsa, pisteet 1-1
Pisteet siis 9-5 sen puolesta, että Krimin ”kansanäänestys” oli laiton. Koska luulen Jannen haluavan viimeisen sanan, jään odottamaan hänen 0-14 tulostaan 🙂
Ilmoita asiaton viesti
”Milosevitshin hallitus tuki Kroatian ja Bosnian serbijohtoa, joka aiheutti valtavaa inhimillistä kärsimystä mm. piirittämällä Sarajevoa ja toimeenpanemalla 7000 muslimimiehen joukkosurman Bosniassa. Tämän takia oli pelättävissä, että joukkosurma toistettaisiin Kosovossa, jos se jäisi Serbian hallintaan.”
Tiesikö kuka että 2007 Haagin tuomioistuin vapautti niin Serbit kuin Milosevicin syytteistä kansanmurhaan tai sen valmisteluun?
Näin ollen Bosnian ja Kosovon sotien perustelu oli yhtä tekaistu kuin Irakin joukkotuhoaseet.
http://www.icj-cij.org
International Court of Justice
Peace Palace
Carnegieplein 2
2517 KJ The Hague
The Netherlands
Otetaanpa tuomiolauselma:
http://www.icj-cij.org/docket/files/91/13685.pdf
CASE CONCERNING APPLICATION OF THE CONVENTION ON THE PREVENTION AND PUNISHMENT OF THE CRIME OF GENOCIDE
(BOSNIA AND HERZEGOVINA v. SERBIA AND MONTENEGRO)
JUDGMENT OF 26 FEBRUARY 2007
Avataan sieltä kohta 471:
471. For these reasons, THE COURT
(2) by thirteen votes to two,
Finds that Serbia has not committed genocide, through its organs or
persons whose acts engage its responsibility under customary interna-
tional law, in violation of its obligations under the Convention on the
Prevention and Punishment of the Crime of Genocide ;
(3) by thirteen votes to two,
Finds that Serbia has not conspired to commit genocide, nor incited
the commission of genocide, in violation of its obligations under the Con-
vention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide ;
Tämä ei ole mielipide vaan oikeuden tuomio. Milosevic ei suorittanut kansanmurhaa.
Miksiköhän tästä ei juuri maamme media ole uutisoinut?
Ilmoita asiaton viesti
Siis kun ”sopivasti” Kok hallitus,oppositiosta kepu ja PS oli Brysselissä Nato-kokouksessa keväällä-13.
Ja seuraavassa hallituksessa.
Venäjästä tuli vihollinen .Jonka varjolla on kupatta jo useampikin ”maitotuki” MTK:le?
Siitäkin huolimatta ettei 100 muussa maassa,täällä,Ruotsissa eikä Balkkanin maissa ole pakotteita.Valio vie kuten ennenkin tuotteitaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Venäjä olisi länsimainen demokratia – kuten Ruotsi, meidän ei tarvitsisi pelätä sitä eikä meidän tarvitsisi liittyä NATOon. Näin yksinkertaista tämä on!
Ilmoita asiaton viesti
”meidän ei tarvitsisi pelätä”
Turha pelko. Järjellä ajatellen Venäjä ei voi kuin hävitä hyökkäämällä Suomeen, pelkoa lietsotaan taloudellista syistä ja Suomi on vain yksi pelinappula joka häviää tässä taloudellisesti.
Ilmoita asiaton viesti
– Mitä puheeksi ottamiisi salaliittoteorioihin tulee, Paavoseni, mitäs duumaat tästä:
Nobelin rauhanpalkinnollakin palkittu Presidentti Martti Ahtisaari on ainut maailmanlaajuisesti tunnettu ja arvostettu presidenttimme. Hänet syrjäytettiin ennen toisen virkakauden alkua pelaten hänet ulos Venäjän tuolloisen pääministerin ja KGB/FSB:n johtajan ohjastaman Komintern2.0-verkoston Suomen haaran punomalla juonella ja masinoimalla toveriverkostotoiminnalla, jossa saattoi kuulemma olla mukana henk.koht. pikku demarituttavuuksien lisäksi joitain keskustalaisia vaikuttajakellokkaitakin aina Keminmaata myöden. Itse pääministeri Vladimir Putin syrjäytti toiminta- ja arvostelukyvyttömäksi juopoksi lääkityn/manipuloidun/painostetun Boris Jeltsinin ja huudatti itsensä presidentiksi aloitettuaan toisen Tshetshenian sodan ja tuhottuaan Groznyin siviilikohteita uskottavasti Stalinin rautaisia otteita muistuttaen. – Maanpetoshan ei ole Suomessa rikos, kun mukana sattuu olemaan jollain tavoin aina pettämätön kepu.
Ilmoita asiaton viesti
Tsetsenian toisen sodan aloitti kylläkin Islamilainen prikaati, hyökkäämällä Dagestaniaan
http://en.wikipedia.org/wiki/Second_Chechen_War
The Second Chechen War was launched by the Russian Federation, starting 26 August 1999, in response to the Invasion of Dagestan by the Islamic International Brigade (IIB).
Kuinka ollakaan IIB on USA:n TEL:illä, eli Terrorist Exclusion List:illä, eli ovat USA:n kavereita:
http://www.state.gov/j/ct/rls/other/des/123086.htm
Kumma juttu, heti kun valta siirtyi Jeltsiniltä Putinille, eikä Nemtsoville, niin USA alkoi epävakauttaa Venäjää.
Sen sijaan siinä olet oikeassa että Boris Jeltsin kyllä aloitti Tsetsenian ensimmäisen sodan, kun Bill Clinton järjesti rahapulassa rypevälle Venäjälle 10,2 miljardia dollara IMF:n lainaa, kunhan puolet siitä käytettäisiin sotaan Tsetseniassa:
Boris Yeltsin’s unpopular war effort in Chechnya got a huge shot in the arm recently when President Clinton personally rammed a U.S. loan of $10.2 billion for the Russian Federation through the International Monetary Fund.
Approximately half of that money will go straight to the military occupation of Chechnya. Clinton publicly endorsed the war by saying he backed Russia’s need to ”maintain its territorial integrity.”
http://mashar.free.fr/opn_inf.htm
Venäjän armeija ja poliitikot vastustivat sotaa. Yeltsin joutui erottamaan useita. Armeijen komentaja erosi itse vastalaukseeksi sodasta.
Minkähän ihmeen takia USA:n doktriini aina tuputtaa uutta haltuun otettua maata aloittamaan sisällissodan? Tämähän meni Venäjän ja Jeltsinin kanssa aivan samalla tavalla kuin Ukrainassa.
Ilmoita asiaton viesti
Vai että komintern? Eiköhän se nyt ollut aivan selvä että SDP:ssä oli päätetty että nyt pitää suomeen saada ensimmäinen naispresidentti.
Antisaari ei ollut nainen, joten Halonen oli puolueen ehdokas.
”Presidentti Martti Ahtisaarella olisi ollut mahdollisuus asettua ehdolle toiselle perättäiselle kaudelleen, mutta hän päätti kieltäytyä ehdokkuudesta. Ahtisaaren mielestä SDP ei ollut kiinnostunut hänen ehdokkuudestaan, minkä lisäksi Tarja Halosella oli hänen sanojensa mukaan ”hirveä hinku” presidentiksi. ”
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_presidentinva…
Ilmoita asiaton viesti
Innolla odotetaan tohtori Tuomiojan johtaman Historioitsijat ilman rajoja- tiimin näkemystä muistuttaako nyt nähty Tarja Halosen ryydittämä pilliinvihellys enemmän itäistä vai 30-luvun saksalaista meininkiä.
Ulkoministeri Soini on pohdiskellut josko Suomi voisi profiloitua kristittyjen turvasatamana.
Se voisi tarkoittaa hiljaisten pilliinviheltäjien positiivista syrjintää maahantulijoita valikoitaessa. Laajalti tiedetään tavallisten timoheikkien olleen kaikkein tehokkaimpia naapuruston juutalaisia paljastaessaan. Siksikin Merkel on pyrkinyt välttämään leimautumista ”valikoijaksi”.
Tarja Halonen alleviivasi Demari-lehden toimittajalle halunneensa eilen viestittää signaalia kauas rajojemme ulkopuolelle.
Eipä Jiri Karttunen tainnut arvata minkälaiseen suurvaltapolitiikkaan hänen muistonsa viikon kuluessa kytkeytyisi.
Ilmoita asiaton viesti
”Eipä Jiri Karttunen tainnut arvata minkälaiseen suurvaltapolitiikkaan hänen muistonsa viikon kuluessa kytkeytyisi.”
Myös moni sellainen, joka ei perussuomalaisnuorten, vasemmistoliiton, kokoomuksen ym. puolueiden tavoin osallistunut mielenosoitukseen tai osallistu niihin yleensäkään, vastustaa henkeen ja vereen poliittista väkivaltaa. Hekin voivat joskus tehdä rakentavia ehdotuksia ehkä jopa noita äänekkäitä ja säihkyviä häppeningejä ja äänenkalasteluhypetyksiä vilpittömämmässä mielessä ja joskus onnistuenkin.
Poliisi luojan kiitos kuunteli lopulta ei-mielenosoittajan asiallista rauhanaloitetta Asema-aukion tappopotkuun liittyen. Jos olisi kuullut jo aiemmin, saattaisi nuori Jimikin vielä jatkaa elämäänsä. Hienoa, että poliisi on joskus valmis jopa ketterän nopeasti tekemään lain jo kauan sallimia tehokkaita toimintatapaparannuksia, joista on vinkattu kansalaiskontribuutioina rauhanomaisten yhteiskunnallisen keskustelun sometoimijoiden ulostuloissa. Sellaistenkin jotka eivät itse pidä tapoinaan huutaa mielipiteitään kuoroissa ja laumoissa. – Olen paitsi vaatinut SVL:n ja muiden väkivaltaisten kumousjärjestöjen lakkauttamista maanpetoksellisina jo nykylakien oloissa (vrt. 20-30-luvulla Lapuan liike + SKP), myös tehnyt aloitteen poliisin toiminnan parantamiseksi. Kirjoitin ehdotuksen tiistaina 20.9.2016 blogissani, ks.: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/223308-p…
Ilmoita asiaton viesti
Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja on varmaan jossain määrin muuttunut. Syykin on selvä. Euroopassa tapahtui vuonna 2014 jotain, mitä ei ole tapahtunut sitten toisen maailmansodan. Venäjä miehitti ja liitti osan naapurimaastaan Ukrainasta itseensä ja on tukenut sotilaallisesti Ukrainan itäosaa hallussaan pitäviä separatisteja. Suomi on Venäjän naapurimaa ja olisi päättäjien taholta vastuutonta, mikäli ei varauduttaisi myös ehkä epätodennäköisiin, mutta ei mahdottomiin skenaarioihin. Venäjä on menettänyt naapureidensa luottamuksen eikä paluuta Väyrysen kaipaamiin auvoisiin YYA-aikoihin ole paluuta ainakaan lähitulevaisuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Pekka Näränen edustaa näkemystä, jonka mukaan Venäjä on Euroopan suurin turvallisuusuhka kun se ajaa omia intressejään ja siksi Venäjä on tuhottava. Tämä on se johtopäätös, jos jumiudutaan nykytilanteeseen. Joukkoja ja aseita vaan lisää rajoille vai mikä on ratkaisu?
Tämä yksipuolinen ajattelu on johtanut Euroopassa ja Natossa sisäisiin ristiriitoihin, eikä haluta nähdä EU:n omaa roolia.
Miksi hollantilaiset äänestivät EU:n ja Ukrainan assosiaatiosopimusta vastaan?
Ukrainan istuva presidentti hylkäsi saman sopimuksen kuin hollantilaiset kansanäänestyksessä ja länsimaiden johdolla tuettiin ukrainalaisia ääriliikkeitä Maidanissa ja aloitettiin veriset mielenosoitukset, jotka johtivat Ukrainan sisällisotaan ja hajoamiseen. Kriisille ei näy loppua. Onko maailmansota ainoa keino ratkoa ongelmat.
Ilmoita asiaton viesti
”..ja siksi Venäjä on tuhottava.”
Tämä alkaa kuulostaa jo pakkomielteeltä.
Ilmoita asiaton viesti
Jukka Laineen johtopäätös nykytilanteesta: ”Venäjä on Euroopan suurin turvallisuusuhka kun se ajaa omia intressejään ja siksi Venäjä on tuhottava”.
Tuhoaminen ei ole tarpeen, riittää pelkästään Venäjän imperialistisen politiikan vastustaminen.
Jos Venäjän intressinä on vallata aluetta muilta itsenäisiltä eurooppalaisilta valtioilta, talouspakotteet ovat ainakin oikein ja jos ne eivät riitä, pitäisi ehkä harkita muutakin. Mitä Venäjän intressit mahtavatkaan olla? Olen kuullut, että tavoitteena on NL:n aikainen geopoliittinen suurvalta-asema. Ehkä se on joidenkin mielestä hyväksyttävää?
” Onko maailmansota ainoa keino ratkoa ongelmat.” Ei tietenkään ole, sotaa ei tule kun ei vastusteta eikä sodita. Silloin voimalla ratkaistaan asiat.
Ilmoita asiaton viesti
EU:lla on laajenemiskomissaari. EU haluaa laajentua ja ottaa uusia maita halpatyövoimareserveiksi ja markkinoiksi. Venäjä haluaa puolustaa omia markkina-alueitaan ja intressejään mm. kaasuputkien takia. Lähtökohta on väärä EU:n ja Venäjän lähentymiselle ja yhteiselle markkina-alueelle. Eräs suurvalta hämmentää ja haluaa pitää Euroopan omana etupiirinään.
Putin saapui Lahteen 2006 tarkoituksena keskustella EU:n ja Venäjän yhteistyöstä. Joku surmasi Politkovskajan juuri ennen kokousta ja yhteistyön sijasta puhuttiinkin Politkovskajan murhasta. Ihan kuin joku olisi halunnut sabotoida kokousta.
Ilmoita asiaton viesti
Liittyminen EU:n on vapaaehtoista. Tähän on turha vastata, että niin on Venäjäänkin.
Onko mielestäsi Karjalan Tasavalta ja Tanska itsemääräämisoikeudella mitattuna tasavertaisessa asemassa? Britit erosivat, voiko Karjalan Tasavalta erota kansanäänestyksellä? Eppäilen vahvasti.
Ilmoita asiaton viesti
No ei ole ihan verrannollinen. Mitenkä hyvin EU:ssa on tuettu Katalonian oikeutta äänestää itsenäisyydestään?
Entä oliko Walesin kansanäänestys vaali missä ei tehty valtavaa lobbausta etteivät he itsenäisty?
Onko EU tukenut Hollantilaisia kansanäänestyksellä päättämään kuuluvatko he EU:hun? Vai päin vastoin?
Brexit onnistui, koska eroava yksikkö oli niin suuri ettei sitä saatu painostettua ja tukahdutettua.
Samalla tavalla Neuvostoliitto hajosi siihen kun Boris Jeltsinin johtama Venäjä julistautui suvereeniksi 12. kesäkuuta 1990. Kesti vain hetken aikaa ennen kuin alkanut repeämä hajotti lopulta koko Neuvostoliiton.
Lisäksi kannattaa huomioida miten valtava ero on ollut Neuvostoliiton aikakaudella sen mukaan minkä sen osan valtaklikki kontrolloi maata, jota kuvaa puolueen pääsihteeri.
Neuvostoliiton perustivat 1922 Ukraina, Valko-venäjä, Venäjä ja Transkaukasia. Venäläisen Leninin aikana Suomi sai itsenäisyytensä ja Venäjä oli ensimmäinen maa joka Suomen tunnusti tammikuussa 1918.
Oli suuri onnettomuus että Leninin jälkeen Stalin pääsi valtaan, vaikka Lenin testamenttiaan myöten varoitti ettei Stalinia saa päästää valtaan.
Stalin siivosi puhdistuksissaan venäläiset maan johtopaikoilta niin että kaksi seuraavaa pääsihteeriä olivat Ukrainalaisia, eli valta Neuvostoliitossa oli kaikkein eniten Ukrainan valtaklikin hallussa.
Andropov oli ensimmäinen venäläinen Leninin jälkeen, mutta hänet rusikoitiin nopeasti kanveesiin. Gorbatshov oli sitten jo venäläis-ukrainalainen.
Gorbatshovin aikana annettiinkin sitten Baltian maille itsenäisyys, sen sijaan että oltaisiin aloitettu sota tai samanlainen taloussota kuin nyt Krimistä.
Eli Venäjä / Venäjän valtakaudella NL lienee suuremmista valtiosta aika kärjessä kuinka monelle alueelleen se on antanut itsenäisyyden.
Karjalasta kannattaisi muistaa myös se että Venäjä tarjosi Koivistolle Karjalan palauttamista, mutta tuolloin katsottiin sen maksavan liikaa eikä myöskään pidetty siitä että venäläisiä tulisi palautuksen mukana suomalaisiksi.
Ja toki se että suomalaisien enemmistö ei huolinut Karjalaisia:
Vuosina 2004–2005 tehtyjen mielipidemittausten mukaan palautusta kannatti noin kolmasosa suomalaisista ja sitä vastusti runsas puolet.
Ilmoita asiaton viesti
”Mitenkä hyvin EU:ssa on tuettu Katalonian oikeutta äänestää itsenäisyydestään?”
Kerro, kun en tiedä, onko EU:ssa tehty jotakin sen estämiseksi.
Kerro vielä kuinka Kremlissä on tuettu tasavaltojen ja oblastien itsenäisyyspyrkimyksiä. Ehkä 400 tuhannen kansalliskaartin perustaminen suoraan Putinin käskyvaltaan on sellainen tukitoimi???
”Karjalasta kannattaisi muistaa myös se että Venäjä tarjosi Koivistolle Karjalan palauttamista”.
Kysymys oli Suomelta ryöstetyistä alueista. Nyt oli puhe Karjalan Tasavallan eroamisesta Venäjän Federaatiosta, ei liittymisestä Suomeen. Siinä on vissi ero.
Ilmoita asiaton viesti
Katalonian osalta, kyllä sen itsenäisyysäänestystä kohtaan on EU ollut hyvin nuiva. Ihan siinä missä muitakin vastaavia.
Lisäksi kannattaisi muistaa että Karjalaa ei meiltä Neuvostoliitto vienyt, vaan menetimme oikeutemme siihen koska olimme liittoutuneet Hitlerin Saksan kanssa ja osallistuimme sen rinnalla sotaan Liittoutuneita vastaan.
Liittoutuneiden rauhanehtojen mukaan kaikki Hitlerin kanssa sotaan osallistuneet maat menettivät häviämänsä alueet ja joutuvat maksamaan sotakorvauksia. Jos Suomi ei olisi lähtenyt sotaan Saksan rinnalla tai vielä keskeisimmin toiminut siten kuin Mannerheim ehdotti 1939. Karjala kuuluisi mitä todennäköisimmin Suomeen edelleen.
Tässä se sopimus jossa Suomi hyväksyy Liittoutuneiden laatimat ehdot rauhalle.
”Liittoutuneet ja Liittyneet Vallat”, toiselta puolen,
ja Suomi toiselta puolen;
katsoen siihen, että Suomi, tultuaan Hitlerin Saksan liittolaiseksi ja osallistuttuaan sen rinnalla sotaan Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liittoa, Yhdistynyttä Kuningaskuntaa ja muita Yhdistyneitä Kansakuntia vastaan, on osaltaan vastuussa tästä sodasta;
http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1947…
Ja kuten sanottua, vaikka itse hävisimme ja Liittoutuneiden rauhanehdot hyväksyimme, niin silti vielä Venäjä tarjosi meille kertaalleen aluetta takaisin.
Mutta puolet suomalaisista ei sitä halunnut, vain kolmannes kannatti.
Kun on tarjottu ja nenää nyrpistetty, niin vielä vaan joku jaksaa. Kyllä tuo päätös minusta vei lopullisesti meiltä Suomalaisilta oikeuden valittaa asiasta.
Ja kyllä, minulla olisi ollut rajan takana muistoja ja olin siinä kolmanneksessa joka kannatti, mutta te muut hyvät suomalaiset ette halunneet Karjalaa takaisin.
Lopettakaa tekosyiden toistelu ja katsokaa peiliin.
Ilmoita asiaton viesti
Olet siis sitä mieltä, että Venäjän Federaatiosta voi erota haluttaessa kansanäänestyksellä. Voin vakuuttaa, että sinulla on väärät tiedot.
Öljyä ja kaasua tuottavat osavaltiot antavat varmaan mielellään ja vapaaehtoisesti tulonsa Moskovaan?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän federaatiosta ei ole vielä näin haluttu tehdä, mutta Neuvostoliitossa Venäläisen valtaklikin ollessa voimassa on annettu usean entisen Venäjän/NL:n julistautua itsenäisiksi ilman kostoa ja tämä hyväksytty. Tämä on tosiseikka historiasta.
Olen täysin samaa mieltä kanssasi siitä että varmastikin Venäjä haluaa pitää kiinni alueistaan, etenkin luonnonvaroistaan. Kukapa ei.
Mutta toisaalta tätä on tehty enemmän pitämällä ihmisistä hyvää huolta. Eli kun otetaan huomioon että Putinin kannatuslukemat ovat Venäjällä samaa luokkaa kuin Sauli Niinistön Suomessa, eli 80% paikkeilla, niin enemmistö on tyytyväistä siihen maahan mihin he nyt kuuluivat.
Toki aina löytyy jostain se erimielinen jota läntinen media voi roikottaa otsikossa ja toistella sitä kurjuutta ja kamaluutta kun Venäjän kansa ei millään tahdo samaa kuin tämä tapaus.
Yleisestikään asia ei ole niin yksioikoinen että luonnonvaroja omaava automaattisesti haluaisi irti muusta valtiosta.
Jos otetaan vaikka vastaavan tapainen suuri maa kuin Kanada, niin vaikka liuskeöljybuumin aikaan ja kaasun osalta koko ajan siellä olisi voinut ajatella samaa.
Eli että Kanada hajoaa territorioittain kun hillot voisi kahmia paremmin itselle. Mutta eipä ole hajonnut.
Suomessa PK seutu on nettomaksaja, mutta kaikissa tilastoissa Suomi on maailman vakaimpia maita.
Raha ei ole kaikkea, Niin kauan kun ihmisien enemmistöt ovat ylpeitä olla osa jotain valtiota, maat pysyvät kasassa.
Näin siten asia on Venäjällä, Kanadassa ja Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Voisitko mainita muutaman osavaltion, jonka on annettu erota NL:sta ilman kostoa?
Taidamme puhua eri asiasta. Minä olen verrannut EU:n ja Venäjän Federaation jäsenten mahdollisuuksia erota ”liitosta” kansanäänestyksellä. Britannia teki niin. Oletko sitä mieltä, että kaikki Venäjän 83 liittovaltion osaa, ovat tyytyväisiä Kremlin hallintoon, eivätkä siksi pyri irti liittovaltiosta?
Ilmoita asiaton viesti
No vaikkapa Viro, Latvia ja Liettua.
Ei ole NL tai Venäjä näille kostanut, mutta kaikki nämä ovat kyllä kostaneet näihin maihin jääneelle Venäläisvähemmistölle.
Toisin kuin Suomessa Ruotsi (6%) Venäläisvähemmistöllä ei ole käytännössä oikeutta käyttää kieltään. Heitä ei ole edes kelpuutettu kansalaisiksi elleivät täytä kaikkia vaatimuksia, mikä on aika tylyä jättää ulos kymmeniä vuosia maassa asuneita ja siellä syntyneitä.
Baltianmaiden trauma on kostaa Venäjälle Neuvostoliitosta, vaikka oikea kohde olisi Ukrana, koska kaikkein pisimmän ajan NL:n ylin johto oli Transkaukasian (Georgia, Stalin) ja Ukrainan valtaklikkien johtama.
Nämä ovat tosiseikkoja.
Vastaan kysymykseesi, nimeä jokin näistä 83 osasta jonka olisi ollut vaatimassa tai pitämässä kansanäänestystä eroamisesta?
En ole kuullut että olisi sen enempää kuin että joku USA:n 52 osavaltiosta olisi viime aikoina ollut eroamassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä et huomannut, että olen koko ajan puhunut Venäjän Federaatioon kuuluvista tasavalloista, autonomisista alueista, piirikunnista jne.
Kun kirjoitat ” Venäjä haluaa pitää kiinni alueistaan, etenkin luonnonvaroistaan” otaksun, että tarkoitat, että Venäjän federaatio haluaa estää kaikin keinoin itsenäisyyspyrkimykset. Britannialla on Pohjanmerellä huomattava öljyntuotanto mutta EU ei voinut pitää kiinni ”luonnonvaroistaan”.
Hanti-Mansian autonominen piirikunta on Venäjän tärkein öljyntuotantoalue. Se tuottaa 51 prosenttia Venäjän ja 5 prosenttia koko maailman öljystä. Uskon. että Hanti-Mansia pärjäisi erinomaisesti itsenäisenä valtiona.
Ilmoita asiaton viesti
re #84
”Katalonian osalta, kyllä sen itsenäisyysäänestystä kohtaan on EU ollut hyvin nuiva”
Voisit varmaankin antaa tähän jonkin lähdeviitteen?
Ilmoita asiaton viesti
Kun mainitsit Anna Politkovskajan, niin oletko Jukka Laine lukenut hänen monet nyky-Venäjää käsittelevät teoksensa? Ellet, niin luehan. Niistä saat vastauksia tässäkin kommenttiketjussa esittämiisi kysymyksiin. Selvityksen millaisesta totalitaristisesta valtiosta kaiken kaikkiaan Venäjän kohdalla edelleenkin on kyse. Kuinka väheksyvästi sen johto kohtelee kansaansa, ja on sotilaallinen uhka pikkuvaltioille.
Politkovskajan murhasssa oli kyse aivan jostain muusta kuin esittämästäsi olettamuksesta.
Kyllähän Sinä Jukka Laine varmasti tiedät mistä syystä ja mistä joukosta kyseisen murhan takapirut löytyvät.
Ilmoita asiaton viesti
Viimeiseksi jääneellä Suomen vierailullaan Anna Politkovskaja kertoi radio suomen haastattelussa, että tsetseeneillä on kaksi vaihtoehtoa. Joko Taleban-liike tai Venäjän armeija, eivätkä tsetseenit halua talibaaneja. Putin myös antoi palkinnon Anna Politkovskajalle hänen työstään, mistä ei luonnollisesti länsimaissa juurikaan puhuttu. Oli hänen kuolemansa syy mikä tahansa, niin Lahden EU-huippukokous meni pahasti mönkään Venäjän ja EU:n suhteiden lähentymisen takia. Venäjää uhkana pitävät saivat mitä halusivat.
Ilmoita asiaton viesti
Väitätkö Jukka Laine, että Putin ja Anna Politkovskaja olivat ystävyksiä!??
Et näemmä ole lukenut yhtäkään Politkovskajan kirjaa. Niissä on ystävyysnäkemys kaukana. Eikä kyse ollut Politkovskajan teksteissä pelkästään tsetseeneistä.
Ilmoita asiaton viesti
Politikovskajan murha sai kyllä minusta uutta valoa Nemtsovin kuoleman myötä.
A) Realismi tapahtuneessa on kyseenalainen
Täytyy olla kyllä arkijärkensä kadottanut jos uskoisi siihen että Putin olisi järjestänyt Nemtsovin ampumisen suunnilleen omalle etuovelleen.
Siinä ei ole minkään laista järkeä. Sen sijaan jos halutaan visuaaleja, joissa on kynttilät edellä ja Kreml -taustalla ja asiaa hyvin vähän miettiville tehdään uutisia jossa sijoitetaan Kreml (Putin) ja ruumis samaan kuvaan, on kyse puhtaasta infovaikuttamisesta, samasta kuin lentokoneen kanssa oli.
Massoihin vaikutetaan visuaaleilla, koska kansa ei juuri lue. Siksi otsikko ja alkukuva ovat tärkeimmät vallankäytön välineet tai TV:n uutisklipit.
B) Nemtsov oli arvokkaampi kuolleena
Netsovilla ei lopulta ollut kun hänen paljon puhutut löytönsä tuotiin myöhemmin esiin, mitään uutta. Niiden julkaiseminen ei siis olisi ollutkaan mikään uhka.
Marttyyrina sen sijaan Nemtsov oli hyödyllisempi kuin elävänä. Häntä voitiin käyttää pelivälineenä informaatiosodassa kuukausi.
Ei voi välttyä ajattelemasta että oliko Politikovskajakin hyödyllisempi marttyyrina kuin elävänä?
Ilmoita asiaton viesti
Kuka tässä on Venäjän tuhoamisesta puhunut? Ei kai se, ettei hyväksy Venäjän alueen laajentamista ja pitää sitä siksi turvallisuusuhkana, tarkoita että haluaisi tuhota Venäjän? Länsi-Euroopan ja Venäjän välit olisivat pysyneet oikein hyvinä, oli kaasuputki- ym. yhteistyöhankkeita, ellei Venäjä olisi itse miehittänyt ja liittänyt itseensä osaa naapurimaataan. Tämän Jukka Laine unohtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kaasuputket ovat keskeinen osa kriisejä. Yhdysvallat ja Venäjä kilpailevat keskenään energiatoimituksista Eurooppaan.
http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2016/08/25/…
Miksi Pekka Näränen hollantilaiset äänestivät EU:n ja Ukrainan assosiaatiosopimusta vastaan tänä vuonna?
http://yle.fi/uutiset/3-8793494
**Assosiaatiosopimuksen tarkoitus on parantaa Ukrainan ja EU:n välistä kauppasuhdetta. Ukrainan ja unionin piti solmia sopimus jo marraskuussa 2013, mutta tuolloinen presidentti Viktor Janukovytš ei lopulta allekirjoittanut sopimusta. Janukovytšin päätös sai aikaan laajat mielenosoitukset, jotka johtivat presidentin syrjäyttämiseen.**
Ukrainan istuva presidentti hylkäsi saman sopimuksen ja joutui eroamaan länsimaiden rahoittamien äärijärjestöjen riehuessa Maidanilla. Nyt hollantilaiset äänestivät saman sopimuksen kumoon, vaikka kaikki suuret länsimaiset mediat ovat kertoneet Venäjän tukemien separatistien pudottaneen matkustajakoneen, jossa oli hollantilaisia matkustajia. Joku ei tässä nyt täsmää Pekka Näränen?
EU:n ja Venäjän yhteistyön katkeaminen johtuu monesta seikasta. Eräs suurvalta meren takana, Naton ja EU:n sisäiset ristiriidat jne. ovat tehneet venäläisistä länsivastaisia ja lähentäneet Venäjää ja Kiinaa. Eurooppaa eristää itseään Venäjästä.Miksi?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tekemistä sillä on tämän asian kanssa, että hollantilaiset vastustivat EU:n ja Ukrainan assosiaatiosopimusta? Jos Ukrainassa tuli ns. värivallankumous ja Janukovitsh syöstiin vallasta, siksi että hylkäsi assosiaatiosopimuksen (toinen syy oli varmaan myös laajamittainen korruptio), niin sehän on ukrainalaisten oma asia. Kuin myös se, miten hollantilaiset äänestävät, on hollantilaisten oma asia. Olennaista on se, ettei muiden maiden alueita voi miehittää ja liittää niitä omaan alueeseensa, ilman että muu maailma tuomitsee sen. Se aiheuttaa naapurimaissa ja muuallakin väkisinkin huolta ja varautumista, myös sotilaallista, samanlaisia toimia kohtaan myös omaa maata kohtaan. Ei luulisi olevan vaikea ymmärtää. Jos Venäjä päättäisi palauttaa Krimin Ukrainalle, vetää tunnuksettomat joukkonsa Ukrainasta, vetäytyä Syyriasta ja ilmoittaa mittavasta aseiden vähentämisestä, luuletko että pahat länsimaat välittömästi hyökkäisivät ”heikkoutta osoittavan” Venäjän kimppuun! Eiköhän länsimaissa vallitsisi yleinen euforia ja ilo siitä, että Venäjä on päättänyt liittyä sivistysvaltioiden joukkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Krimiläiset äänestivät Venäjään liittymisestä ja Sinua lainatakseni se on sitten heidän oma asia!
Länsimaat kunnioittavat näköjään vain aseellista voimaa. Siksi Kiina, Intia ja Venäjä ovat kasvattaneet sotilasmenojaan. Itse en pidä kehityksestä, enkä näe Euroopan politiikkaa osana transatlanttista hegemoniaa viisaana. Venäläisistä on tullut länsivastaisia ja maa on suuntautunut Aasiaan.
Hollantilaiset, kuten brititkään eivät pidä Saksan halusta laajentua väkivalloin Euroopassa. Itse näkisin erityisesti Suomen etuna Euroopan ja Venäjän lähentymisen. Enemmän yhteistyötä ja vähemmän suurvaltapoliittista asennetta. EU ei ole myöntänyt Venäjän asemaa sotilaspoliittisena voimatekijänä ja siitä on alkanut EU:n vaikeudet.
Annetaanko unionin hajota, pyritäänkö sotilasvallaksi vai palataanko juurilleen ja aloitetaan rauhan rakentaminen. Lissabonin strategia 2001 piti tehdä unionista maailman kilpailukykyisemmän alueen 2010-vuoteen mennessä. EU ei ole onnistunut kuin luomaan sekasortoa. Jos ei kansojen mielipidettä huomioida, niin EU:n hajaantuminen jatkuu ja ääriliikkeiden kannatus kasvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vallankumoukset, vaikkakin ko. maan perustuslakia rikkovat ja joskus väkivaltaisetkin, katsotaan yleensä maan sisäiseksi asiaksi. Usein ne tuomitaan muiden maiden ja kansainvälisen yhteisön taholta, mutta niihin ei aseellisesti puututa, ellei niistä muodostu kansan laajamittaista, äärimmäisen väkivaltaista sortoa. Olen kyllä valmis myöntämään, että Yhdysvallat on usein rikkonut tätä periaatetta vastaan ( ja Neuvostoliittokin 1956 ja 1968). Venäjällä ei ollut mitään oikeutta Ukrainan värivallankumouksen vuoksi miehittää Krimiä, järjestää siellä laitonta, kaikkia aidon kansanäänestyksen kriteereitä rikkovaa ”kansanäänestys”-näytelmää ja liittää sitä sen jälkeen itseensä (perusteet löytyvät vastauksestani, kommentti 58, Janne Pohjalalle).
Ilmoita asiaton viesti