Elämme vallankumouksellisia aikoja
Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos vahvistaa sitä käsitystä, että ihmiskunta on siirtymässä uuteen aikakauteen. Kylmän sodan kauden päätyttyä käynnistyi voimakas globalisaatio ja Euroopan unionia ryhdyttiin kehittämään ylikansalliseksi liittovaltioksi muun muassa siirtymällä yhtenäisvaluutta euroon. Markkinavoimille on annettu lisää valtaa ja päätöksentekoa on siirretty kansallisvaltioilta ylikansalliselle tasolle.
Kun globalisaation ja ylikansallisen yhdentymisen kielteiset vaikutukset ovat nousseet esiin, kansat ovat ryhtyneet kapinoimaan.
Yhdysvalloissa Donald Trump nousi oman puolueensa eliittiä vastaan, kohosi vastoin kaikkia ennakko-odotuksia presidenttiehdokkaaksi ja lopulta presidentiksi. Sosialismin oppia julistanut Bernie Sanders olisi voittanut demokraattisen puolueen ehdokkuuden, ellei eliitin turvana olisi ollut superdelegaattien järjestelmää.
Britannian kansanäänestyksessä enemmistö halusi maan eroavan Euroopan unionista. Euron vuoksi taloudelliseen kurimukseen joutuneissa jäsenmaissa on syntynyt vastavoimia, jotka ovat horjuttaneet valtaeliitin asemaa. Kriisimaita tukeneissa valtioissa on noussut protestiliikkeitä, joita hallitsematon maahanmuutto on entisestään vahvistanut. Uusissa jäsenmaissa protestoidaan sitä, että Euroopan komissio on puuttunut niiden sisäisiin asioihin.
Suomessa eliitti elää vielä ruususen unta. Meillä ihmetellään muissa maissa koettuja mullistuksia ja valitellaan, kuinka populismi valtaa alaa. Ainoa huolen aihe näyttää olevan, että mielipidemittauksissa yli 40 prosenttia haastatelluista ei ilmoita, mitä puoluetta he aikovat äänestää.
Suomessakin eliitin ja kansalaisten välinen kuilu on ammottava.
Kansan keskuudessa on syvää tyytymättömyyttä. Ihmiset kamppailevat taloudellisten vaikeuksien kanssa. Työttömyys on ennätysmäisen korkealla tasolla. Valtio velkaantuu hurjaa vauhtia vaikka menoja karsitaan nimenomaan pienituloisimpien ihmisten etuja leikkaamalla. Tätä siedetään sen vuoksi, että uskotaan eliitin väitteet, joiden mukaan tälle politiikalle ei ole vaihtoehtoa.
Kansalle ei ole kerrottu, että vaikeutemme johtuvat jäsenyydestä euroalueessa. Kansalle ei ole kerrottu, että saamme taas taloutemme kasvuun ja pääsemme taas parempiin päiviin, kun eroamme euroalueesta. Enemmistö näyttää uskovan eliitin väitettä, että euroalueesta ei ole mahdollista erota, vaikka valtiovarainministeriön ja Suomen Pankin rahamarkkinapolitiikan johtotehtävissä äskettäin toimineet huippuasiantuntijat ovat toista mieltä.
Kansan enemmistö haluaa, että Suomen jäsenyydestä euroalueessa järjestetään kansanäänestys. Jossakin tutkimuksessa jopa 40 prosenttia kannatti Suomen euroeroa. Yksikään puolue ei kuitenkaan ole ajanut euroeroa eikä edes kansanäänestystä. Tarvittiin kansalaisaloite, jonka avulla eduskunta saatiin käsittelemään asiaa.
Kansalaisaloitteen eduskuntakäsittely on ollut hupaisaa. Aluksi sitä aiottiin käsitellä vain perustuslakivaliokunnassa. Kovan väännön jälkeen päätettiin, että talousvaliokunnan tulee antaa siitä lausunto.
Valiokuntien kokoukset järjestettiin viime keväänä kovalla kiireellä. Perustuslakivaliokunta ei kutsunut minun lisäkseni kuultavaksi ainuttakaan euroeroa ja kansanäänestystä kannattavaa asiantuntijaa. Talousvaliokunnassa asiantuntijoiden kokoonpano oli tasapuolinen, mutta sen lausunnossa ei otettu lainkaan huomioon niiden asiantuntijoiden kannanottoja, jotka kannattivat aloitetta.
Kiireen ilmeisenä tarkoituksena oli, että eduskunta ehtisi käsitellä aloitteen ennen Brexit-kansanäänestystä. Sen mentyä kiireet loppuivat. Mietintöluonnos esiteltiin perustuslakivaliokunnalle vasta 13. lokakuuta, jolloin aloitettiin yleiskeskustelu. Sittemmin sitä ei ole jatkettu. Tällä hetkellä ei ole mitään tietoa siitä, milloin mietintö hyväksytään valiokunnassa ja milloin se käsitellään täysistunnossa.
Vallankumouksen henkeä ei voi kuitenkaan padota. Se tulee Suomeenkin. Muutoksen aikaansaamiselle avautuu kanava, kun Kansalaispuolue saadaan rekisteröidyksi. Viimeiset tarvittavat kannattajakortit kerätään lähiviikkojen aikana.
Jaaha, Paavo sanoo kutakuinkin saman kuin minäkin omassa blogissani. Minä vain sanon sen paremmin.
Ilmoita asiaton viesti
Son tullu jo, sipiläsoinit on pitäny huolen täyellisestä luottamuksen menetyksestä nykypuoluepolitiikkaan!
Ilmoita asiaton viesti
Älä ny sinäkin Hilkka, järki-ihminen.
Oli jo ennen EK-vaaleja tiedossa, että Suomi oli ajettu niin pahasti suohon, että kuka tahansa valtaan joutuu, sillä on oleva äärimmäisen epäkiitollinen tehtävä edessään.
Nyt pitää rankaista niitä, ketkä maan tuhosivat, ei niitä, jotka siitä yrittävät jotenkin nostaa ylös.
Se, että nykyhallitus ei kykene ottamaan tilannetta haltuunsa, johtuu vain siitä, että nykyhallituksella ei ole valtaa. Suomea johdetaan muualta. Kiitos SDP! Kiitos Kokoomus! Pistitte maan paskaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt Paavo kääri hihat ja tosityöhön.Mahdollisuus muutokseen on myös Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta pitäisikö se muuri rakentaa Ruotsin vai Venäjän vastaiselle rajalle? Vai molemmille?
Ilmoita asiaton viesti
Jos vallankumouksellisuudesta USA:ssa olette kiinnostuneita, joko huomasitte tämän ”valkohattujen” puhemiehen esiin tulon: https://www.youtube.com/watch?v=-l_EET3BaMU
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on selvä tilaus poliittiselle isolle muutokselle. Lyhyen ajan sisällä kaikki eduskuntapuolueet ovat olleet hallituksessa ja mitään muutosta ei näy missään. Ei ihme, että 40 % kansasta ei sano tai ei osaa sanoa, mitä puoluetta haluaisi äänestää. Ei ole vaihtoehtoa – siitä on kysymys. Muutosvoima on patoutunut. Yksikään vanhoista puoluesta – mukaan lukien perussuomalaiset – ei halua eikä osaa tehdä tarvittavia muutoksia. Kuka laukaisee suman?
Ilmoita asiaton viesti
Kansalaispuolueelle on nyt selvä tilaus. Sitä odotetaan, että saadaan muutos nykymenolle. Jos vaihtoehtoa ei tule, niin sitten äänestämättä jättäminen tulee harkintaa, mutta muutos on jo oven takana.
Ilmoita asiaton viesti
x
Ilmoita asiaton viesti
Paavo Väyrysellä on siihen tarvittavat eväät ja rautainen kokemus. Perästä kuuluu sanoi torvensoittaja.
Ilmoita asiaton viesti
”Meillä ihmetellään muissa maissa koettuja mullistuksia ja valitellaan, kuinka populismi valtaa alaa.”
Niinpä niin, paitsi että ”populismilla” on myös toinen nimi: demokratia eli kansanvalta.
Väyrysellä ja politiikan muutosvoimilla on hyvä tahtotila, mutta ongelmana on, että vallankumouksista ei useinkaan selvitä ilman suuria menetyksiä.
Niitä EMUn kannattajat koettavat kaikin keinoin välttää, ja siksi talouselämässä lennetään Maantiekiitäjien tavoin pitkään tyhjän päällä, vaikka maa on kadonnut jalkojen alta. Putoaminen alkaa vasta, kun valheessa eläminen valkenee kaikille.
Toinen suuri ongelma on muutosvoimien kanavoituminen. Suomessa on nyt jo ainakin neljä eurokriittistä puoluetta: Perussuomalaiset, Kansalaispuolue, Itsenäisyyspuolue ja Muutos 2011.
Poliittisen kentän pirstaloituminen heikentää vaikutusvaltaa. Muutos voisi alkaa myös valtapuolueiden kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Vain kansalaispuolueella on kokenut ja karismaatinen johtaja. Ilman sitä ei tule menestystä.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on.
Ilmoita asiaton viesti
”Poliittisen kentän pirstaloituminen heikentää vaikutusvaltaa. Muutos voisi alkaa myös valtapuolueiden kautta.”
Mikä olisi se valtapuolue, joka aloittaa muutoksen nykypolitiikkaan. Kokoomus se ei ainakaan ole eikä nykyinen keskusta.
Demareille ajatus sopisi, koska irtautuminen eurosta antaisi heille mahdollisuuden väistää vuosiksi ehkä vuosikymmeniksi eteenpäin naulattu sisäisen devalvaation politiikka. On vaikea löytää järjellistä selitystä demareiden tai vasemmiston eurossa riippumiselle.
Perussuomalaisille ajatus sopii. Nyt he ovat omien ratkaisujensa vankeja kunnes Soinille löytyy sopiva eläkevirka. Uudesta johtajasta ei tiedä, mutta tuskin hänellä on arvovaltaa ryhtyä ajamaan euroeroa toden teolla. Siitä seuraa melkoinen ajojahti muiden puolueiden taholta.
Oma lukunsa on myös toisten euromaiden kostonhimo eroa hankittaessa. Siitä varmaankin selvitään, mutta se on lisähänkaluus, jota muutamat puolueet eivät jätä käyttämättä hyväksen.
Ilmoita asiaton viesti
” Demareille ajatus sopisi, koska irtautuminen eurosta antaisi heille mahdollisuuden väistää vuosiksi ehkä vuosikymmeniksi eteenpäin naulattu sisäisen devalvaation politiikka. On vaikea löytää järjellistä selitystä demareiden tai vasemmiston eurossa riippumiselle. ”
Voin demarina vastata tähän sellaisia linjoja noudattaen, jota tiedän usean puoluetoverinkin kannattavan. Euro on ollut monille ammattiyhdistysliikkeille unelmien täyttymys, koska se on mahdollistanut palkkojen ja yleiskorotusten sitomisen kansainvälisesti arvostettuun valuuttaan, jolloin saavutettuja etuja ei nimenomaan ole niin helppoa devalvaation kautta ulosmitata. Joudutaan käymään vakavasti keskusteluja suurituloisten ja rikkaiden verojen korottamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
”saavutettuja etuja ei nimenomaan ole niin helppoa devalvaation kautta ulosmitata.”
Tämähän se juuri ihmetyttää. Ulkoinen devalvoituminen kohtelee kaikkia samalla tavoin, eikä niin kuin nyt, että kaikkein heikoimmat maksavat. Sisäinen devalvaatio pudottaa palkkoja, mutta pienenevistä tuloista maksetaan entiset kulut. Se on jatkuva tilanne, koska sisäisen devalvaation kautta ei päästä kasvu-uralle. Ulkoinen devalvalvoituminen jättää kotimaisen kustannustason palkkoihin nähden ennalleen. Vain tuontihinnat nousevat. Yleesä se tuo mukanaan myös kasvun ja terveen inflaation.
Ilmoita asiaton viesti
Joskus reilu vuosikymmen sitten HS julkaisi näyttävän jutun Olli Rehniltä jossa auottiin uusia uria idänsuhteille hahmotellen moottoriväylää Pietariin.
Sittemmin Päämajakaupungin poika on opetettu puhumaan Rahasta isänmaan synonyyminä. Pitkälle se uudestisyntyneen Ollin on vienytkin, kuten Kataisenkin oppi turvata aina päältä ruotsalaisten saatavat.
Sillä välin Pietarin tielle on tullut mutkia uusien väylien avatutuessa Turun kautta Vapauden maailmaan.
Ilmoita asiaton viesti
Herra Väyrynen. Yleistit väärin, että kansa ei tiedä. Ainakaan minä en ole uskonut yhtään mitään mitä ns. eliitti on sanonut tai työntänyt mediaan viime vuosina. Alusta asti esim. nykyinen hallitus on valehdellut. Koko touhu on suurta bluffia vuodesta toiseen. Olen varma, että olet oikeassa Eu:sta, eurosta eron ja muunkin kanssa. Harmi kun sinut on sivuutettu puolueessasi, sillä Suomi olisi parempi paikka, jos Keskusta olisi sinun linjoilla. Silloin olisi maa jonka kansa voisi juhlia 100-vuotista itsenäisyyttä. Enää sitä ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Poliittinen kriisi ainakin syvenee, ehkä voi myös nähdä vallankumouksellisen ajan piirteitä ? Vallankumousta en ole vielä yhdysvalloissa havainnut, se että valta siirtyy hallitsevan eliitin sisällä sakilta toiselle, ei ole vallankumous.
Ilmoita asiaton viesti