Vahva talous on puolustuksen perusta

Suomen jäsenyyttä euroalueessa perusteltiin aikanaan turvallisuudella. Tämä oli harhaanjohtavaa propagandaa.

 

Jäsenyys ei ole millään tavalla parantanut Suomen turvallisuutta. Vaikutus on ollut päinvastainen: kuihtuva talous on heikentänyt Suomen mahdollisuuksia huolehtia maanpuolustuksen tarpeista.

 

Lehtitietojen mukaan hallitus- ja oppositiopuolueet ovat neuvotelleet ilmavoimien ja laivaston tulevista hankinnoista. Arvioiden mukaan ainakin noin 10 miljardiin euroon nousevia kauppoja ei kyetä sijoittamaan budjettikehyksiin. Päällimmäisenä on ajatus tehdä hankinnat ylimääräisellä velkarahalla, mutta tässä ongelmana on EU: n ja euroalueen budjettikuri.

 

Vaikeudet puolustusvoimien hankintojen rahoittamisessa aiheutuvat Suomen heikosta talouskasvusta. Talouden takkuaminen puolestaan johtuu pääasiassa Suomen jäsenyydestä euroalueessa.

 

Suomen kansantalous on edelleen noin viisi prosenttia pienempi kuin vuonna 2007. Sen ennustetaan kasvavan lähi vuosina vain noin yhden prosentin vuosivauhtia. Tämäkin kasvu on velkavetoista. Sekä valtion, kuntien että kotitalouksien velkataakka kasvaa kovaa vauhtia.

 

Ruotsin kansantalous on kasvanut samana ajankohtana runsaat kymmenen prosenttia, ja se kasvaa edelleen noin kolmen prosentin vuosivauhtia.

 

Jos Suomen kansantalous olisi kasvanut osapuilleen Ruotsin tahtiin, kansantulomme olisi nyt 25-30 miljardia euroa suurempi, ja julkisen sektorin käytössä olisi vuosittain 12-15 miljardia nykyistä enemmän rahaa.

 

Jos taloutemme kasvaisi nyt Ruotsin tahtiin, julkisen sektorin vuotuiset tulot olisivat noin kaksi miljardia euroa nykyistä suuremmat.

 

Näitä lukuja sopii verrata puolustusvoimien hankintojen aiheuttamiin kustannuksiin.

 

Rahapulassaan Suomi on ollut innokkaimpien jäsenmaiden joukossa kehittämässä EU:n yhteistä puolustusta. Puolustusvoimien hankintoja on ajateltu voitavan rahoittaa EU-varoilla. Nekin olisivat lainarahaa.

 

Suomi on myös tukenut ajatusta tiivistetystä puolustusyhteistyöstä, joidenkin jäsenmaiden kesken. Tähän liittyviä ideoita jo kehitellään.

 

Matti Vanhanen esitti arktisen joukko-osaston perustamista EU:lle. Mihinkähän sitä käytettäisiin?

 

Paavo Väyrynen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu