Alueiden Eurooppaan

 

Liityttyään Euroopan unioniin Suomi asettui Paavo Lipposen johdolla federalistien kärkijoukkoon. Lipponen kannatti komission johtamaa ylikansallista unionia ja Suomen pyrkimystä sen ytimeen.

Keskusta kannatti itsenäisten valtioiden liittoa, jossa jäsenmaita edustavalla ministerineuvostolla olisi johtava asema. Tämän mukaisesti Keskusta vastusti vuoden 1996 Kouvolan puoluekokouksen päätöksellä unionin siirtymistä talous- ja rahaliitto EMU:n kolmanteen vaiheeseen. Seuraavana vuonna puolue vastusti Suomen liittymistä euroalueeseen.  

Periaatteellinen EU-linjamme oli sama kuin Ruotsin sosialidemokraattien. Pääministeri Göran Persson ehdotti jopa komission muuttamista ministerineuvoston sihteeristöksi.

Vuoden 2001 lopulla Keskusta käänsi Anneli Jäätteenmäen ja Matti Vanhasen johdolla takkinsa. Puolue siirtyi Lipposen linjalle.

Uutta oli vain retoriikka. Kun Lipponen ajoi Suomea unionin ytimeen, Keskusta ilmoitti kannattavansa yhtenäistä unionia. Tästä syystä Suomen piti olla mukana kaikessa yhdentymisessä eli EU:n ytimessä.

Suomen nykyinen hallitus toteuttaa edelleen oppia yhtenäisestä unionista. Se ei perustu tosiasioihin. Unioni on jo eriytynyt ja tämä kehitys jatkuu. Kysymys on siitä, millä tavoin unioni eriytyy ja mikä on Suomen asema siinä.

Vallitsevaksi näyttää muodostuvan ajatus eritahtisesta yhdentymisestä. Ydin menisi nopeasti kohti liitto- tai yhtenäisvaltiota. Muut voisivat tulla mukaan myöhemmin. Ydin muodostuisi euroalueesta.

Jos Suomi jatkaisi yhtenäisyysoppinsa toteuttamista, olisimme joutumassa unionin liittovaltioytimeen. Menettäisimme lopunkin taloudellisen itsenäisyytemme ja lopulta myös valtiollisen.  

Ajatus kahden nopeuden Euroopasta on kuitenkin vanhentunut. Se ei voi toteutua.

Suomen tulisi olla mukana EU-keskustelun kärjessä tukemalla hajautetun ja sisäisesti eriytyneen unionin rakentamista. Sellaisessa Britanniakin voisi ehkä olla edelleen mukana.

EU:n sisäinen eriytyminen voisi johtaa lopulta alueiden Eurooppaan, jossa yksi omaleimaisista osa-alueista voisi olla Pohjolan yhteisö.

Tämän päivän Financial Timesissa lehden arvostettu kolumnisti Wolfgang Münchau esittää osapuilleen saman ajatuksen.

Paavo Väyrynen

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu