Voittoja ja tappioita

Viime hetkellä perustettu ”Terve Helsinki” -liike kokosi kuntavaaleissa pari tuhatta kannattajaa ja sai edustajansa valtuustoon. Kansalaispuolueen jäsenet ja kannattajat menestyivät hyvin myös muissa kaupungeissa ja kunnissa.

Suomen Keskusta ei näytä vieläkään kykenevän arvaamaan omaa tilaansa.

Keskusta menetti kannatustaan jopa viime kuntavaalien heikkoon tulokseen verrattuna. Tuolloin Keskusta oli vasta toipumassa kaikkien aikojen suurimmasta vaalitappiostaan vuoden 2011 eduskuntavaaleissa.

Helsingissä puolue olisi menettänyt yhden kolmesta valtuutetustaan, vaikka ”Terve Helsinki” -liike ei olisi ollut mukana. Vaalien jälkeen Helsingin keskustalaiset vaativat lisää voimavaroja kaupunkityöhön, vaikka rahaa paloi nytkin aika lailla.

Ei vika ole voimavaroissa ja niiden jakamisessa. Poliittinen linja on ollut väärä.  Kysymys on ennen muuta aluepolitiikasta.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleihin käytäessä yritin saada Keskustan esittämään oman vaihtoehtonsa sinipunavoimien ja cityvihreiden keskittävälle metropolipolitiikalle. Puheenjohtaja Mari Kiviniemi tämän kuitenkin torppasi sen vuoksi, että jotkut Helsingin keskustalaiset olivat vastaan.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa puolueen aluepoliittinen linja oli vahva. Kasvukeskuskaupunkien ja valtiovallan välisiä MAL-sopimuksia asunto- ja liikenneinvestointien keskittämisestä pääkaupunkiseudulle vastustettiin. Selkeä kielteinen kanta otettiin muun muassa Pisara-radan rakentamiseen.

Vaalien jälkeen muodostettu keskustajohtoinen hallitus on kuitenkin jatkanut keskittämispolitiikkaa. MAL-sopimuksia on jatkettu ja valtiovallan sitoumuksia keskittymistä tukeviin investointeihin lisätty. Keskustan aloitteesta kiirehdittiin Raide-Jokerin rakentamista.

”Terve Helsinki” -liike pyrkii siihen, että Helsinki lakkaisi haalimasta alueelleen satoja tuhansia uusia asukkaita muualta Suomesta ja ulkomailta. Haluamme keskittyä kaupungissa jo asuvien olojen parantamiseen.

Keskustan Helsingin piirin puheenjohtaja Ville-Veikko Rantamaula totesi tuoreeltaan Helsingin Sanomissa (15.2.), että tavoitteemme ovat päinvastaiset kuin Helsingin Keskustan: ”Emme voi alkaa kaupungin kasvua estämään ja pakottaa ihmisiä puutarhakaupunginosiin. Kyllä tänne asukkaita mahtuu. Väyrysen linja on vastoin Helsingin Keskustan pitkäaikaista linjaa.”

Helsingin keskustalaisten linja on tullut esille myös yksimielisenä tukena Guggenheim-museolle. Juuri vaalien edellä valtuustoryhmä ja piiri ilmoittivat vastustavansa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttamista kotimaihinsa.

Tällaisella politiikalla Keskusta ei voi Helsingissä menestyä. Tällaisella politiikalla menetetään luottamus myös maakunnissa.

Jos keskusta haluaa välttää murskatappion seuraavissa maakunta- ja eduskuntavaaleissa, sen on palattava alkiolaisille juurilleen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu