Avointen rajojen politiikka on tullut tiensä päähän

Turun terrori-isku on viimeistään osoittanut, että avointen rajojen politiikka on tullut tiensä päähän sekä Euroopan tasolla että Suomessa. 

Ranskan ja Italian hallitukset ovat ryhtyneet vihdoinkin patoamaan turvapaikanhakijoiden virtaa Pohjois-Afrikasta. Tähän olisi pitänyt tarttua jo keväällä 2015, kuten sekä Euroopan parlamentissa että Suomen hallitukselle esitin. (http://www.paavovayrynen.fi/2015/05/19/valimeren-pakolaisongelmaan-on-saatava-kestava-ratkaisu/ ja http://www.paavovayrynen.fi/2015/05/26/komissio-on-harhateilla/ ) Jo tuolloin olisi tullut perustaa uusia pakolaisleirejä ja selvittää niissä Eurooppaan pyrkivien oikeus turvapaikkaan. 

Pakolaiskriisin keskellä Schengen-järjestelmän puutteet ovat tulleet ikävällä tavalla esille.

EU:n eteläisissä jäsenmaissa ei ollut intoa puuttua muuttoliikkeeseen, kun turvapaikanhakijoiden tiedettiin pyrkivän eteenpäin lähinnä Saksaan ja Pohjoismaihin. Rajavalvonnan palauttaminen on tervehdyttänyt tilannetta.

Schengen-järjestelmän mukainen avointen rajojen politiikka on vaikeuttanut myös terrorismin torjuntaa.

Minulle on edelleen käsittämätöntä, että Suomen hallitus ei syksyllä 2015 palauttanut osittaisia rajatarkastuksia, kuten Saksa ja Itävalta olivat jo tehneet. (http://www.paavovayrynen.fi/2015/09/20/jarjestys-on-palautettava/ ja http://www.paavovayrynen.fi/2015/09/28/suomen-on-palautettava-rajavalvonta-tornionjoella/ ) Tilanne saatiin hallintaan vasta sitten kun Ruotsin, Tanskan ja Norjan mitta tuli täyteen, ja ne palauttivat tarkastukset.  

Suomeen tulleista yli 30 000:sta turvapaikanhakijasta vain murto-osalla on oikeus turvapaikkaan. Osa kielteisen päätöksen saaneista kieltäytyy poistumasta maasta ja osa heistä saattaa turvautua väkivaltaiseen toimintaan.

On outoa, että Sipilän hallituksen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka on ollut liberaalisuudessaan EU-maiden kärkeä, vaikka hallituksessa on ollut aivan toista äärilaitaa julkisuudessa edustanut Perussuomalaiset.   

Perussuomalaisten varapuheenjohtajan Laura Huhtasaaren tänään julkaisema kannanotto on hyvä, mutta sen uskottavuutta nakertaa vakavasti se, että hän on osaltaan vastuussa Sipilän hallituksen toteuttamasta avointen rajojen politiikasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu