Varaa ilmainen pääsylippu kärkiotteluun

Puolueiden ehdokasasettelu ensi vuoden presidentinvaaleihin varmistui tänään, kun SDP asetti niihin oman ehdokkaansa.

 

Kun kaikilla merkittävillä puolueilla on oma ehdokas, vaaleihin saadaan varmuudella toinen kierros. Sen lopputulos riippuu ratkaisevasti siitä, ketkä ovat sillä mukana.

 

Omalta osaltani on vielä edessä ”esivaali”, kun valitsijayhdistykseni tueksi tarvitaan 20 000 kannattajakorttia.

 

Kuluneen kesän aikana mieleeni ovat palautuneet hyvin elävinä edelliset presidentinvaalit. Uudessa näytelmässäni ”Manu ja minä 2.0” käsitellään myös sitä, kuinka Mauno Koiviston poliittista perintöä on hänen jälkeensä vaalittu. Esitystä elävöitetään katkelmilla tammikuussa 2012  käydystä Ylen suuresta vaalikeskustelusta.

 

Keskustelun lopussa ehdokkaat joutuivat vaihtamaan paikkoja. Uusi istumajärjestys perustui ehdokkaiden näkemyksiin Suomen jäsenyydestä euroalueessa. Pekka Haavisto, Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö istuivat samassa ruodussa.

 

Tuossa vaiheessa Sauli Niinistö vielä puolusti Suomen jäsenyyttä. Vain vuotta myöhemmin hän sanoi, että silloisilla tiedoilla hän ei olisi sitä aikanaan kannattanut.

 

Omalta osaltani ilmoitin, että tasavallan presidenttinä en tulisi hyväksymään euroalueen muuttamista ylikansalliseksi liittovaltioksi.

 

Tämä kysymys on esillä myös seuraavien vaalien keskusteluissa. Ranskan presidentti Emmanuel Macron aikoo ehdottaa heti Saksan parlamenttivaalien jälkeen liittokansleri Angela Merkelille, että niin sanottua viiden presidentin ohjelmaa euroalueen kehittämiseksi ryhdytään ripeästi toteuttamaan.

 

Ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa Niinistö yllättäen esiintyi hyökkäävästi ja syytti minua siitä, että olin Vanhasen hallituksen turvallisuuspoliittisessa selonteossa hyväksynyt pitkälle meneviä kannanottoja EU:n yhteisen puolustuksen kehittämiseksi.

 

Jouduin korjaamaan Niinistön väitteen toteamalla, että selonteon kannanotot olivat aivan muuta kuin hänen ajamansa linja, jonka mukaan unioni kehitettäisiin sotilasliitoksi ja Naton eurooppalaiseksi pilariksi.

 

Omassa puheenvuorossani lausuin iloni siitä, että vaalien toisella kierroksella pääsisimme käymään Niinistön kanssa syvällistä keskustelua ulko ja turvallisuuspolitiikasta.

 

Emme kuitenkaan päässeet. Minut pelattiin ulos toiselta kierrokselta samantapaisella viime päivien mediapelillä kuin vuoden 1994 vaaleissa. Ennakkoäänissä olin taas ollut kirkas kakkonen.

 

Tasavallan presidenttinä Sauli Niinistö on toteuttanut omaa linjaansa ja antanut vahvan tuen jopa EU:n yhteisen armeijan perustamiselle.

 

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan tulee olla presidentinvaalien pääkysymys. Mielelläni kävisin ensi helmikuussa Sauli Niinistön kanssa sen ulko-, turvallisuus- ja Eurooppa-politiikkaa käsittelevän keskustelun, johon kuusi vuotta sitten ei ollut mahdollisuutta.

 

Ilmaisen pääsylipun tähän otteluun voi varata allekirjoittamalla valitsijayhdistykseni kannattajakortin. Sen voi tulostaa sulkeissa olevalta verkkosivulta (https://goo.gl/WhQvLr) ja lähettää allekirjoitettuna sieltä löytyvään osoitteeseen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu